Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Плакао је на конференцији због умрлих од короне, а ово су детаљи из његовог живота које нисте знали

03.04.2020. 10:47
Пише:
Србија Данас/Блиц жена
Branislav Tiodorović
Бранислав Тиодоровић / Извор: Танјуг/​Драган Кујунџић

Све о проф. др Браниславу Тиодоровићу, епидемиологу и члану Владиног Кризног штаба за сузбијање заразне болести КОВИД- 19.

Када је објављено да је преминуо и седми оболели од корона вируса у Србији, проф. др Браниславу Тиодоровићу, епидемиологу и члану Владиног Кризног штаба за сузбијање заразне болести КОВИД- 19, очи су биле пуне суза.

У СРЕД ПАНДЕМИЈЕ: Доналд Трамп и Ненси Пелоси не комуницирају већ пет месеци, а САД грца у проблему

У СРЕД ПАНДЕМИЈЕ: Доналд Трамп и Ненси Пелоси не комуницирају већ пет месеци, а САД грца у проблему

ДИВАН ГЕСТ: Овај брачни пар из Швајцарске је помогао Србији, захвалан и председник Вучић (ФОТО)

ДИВАН ГЕСТ: Овај брачни пар из Швајцарске је помогао Србији, захвалан и председник Вучић (ФОТО)

ОГРОМНО ХВАЛА ХЕРОЈИМА: Вучић се дирљивом поруком захвалио свим здравственим радницима (ФОТО)

ОГРОМНО ХВАЛА ХЕРОЈИМА: Вучић се дирљивом поруком захвалио свим здравственим радницима (ФОТО)

- Тешко ми је кад неко умре. Верујем да је свима тешко... – рекао је тада на редовној конференцији за штампу.

Није, међутим, ниједног тренутка губио наду да ћемо у борби са овом пошасти изаћи као победници. Чак ни у тренутку када нам је открио да је корона вирус ушао у наше болнице и домове здравља, да имамо оболеле медицинске сестре и лекаре и да корона вирус не заобилази ни младе људе.

И тада су његове прогнозе имале дозу оптимизма, па јавност воли да чује шта доктор Бранислав Тиодоровић има да им каже.

После кише увек дође сунце

- Надам се да ће се ово завршити без неких великих проблема, увек сам оптимиста! Ако издржимо наредне две недеље, значи да ћемо моћи добро да се носимо са новим корона вирусом све до краја априла, када очекујемо да ће доћи до једног знатнијег пада. Уз гвоздену дисциплину сигурно ћемо избећи катастрофалан италијански сценарио. У мају очекујемо спорадичне случајеве – поручио је грађанима неколико дана касније и подсетио да сви говоримо о граду, а да заборављамо људе у сеоским срединама.

- Позовите те људе телефоном, нека се укључе и волонтери, однесите им неопходне намирнице, лекове, све што им треба како бисмо их заштитили. Потребно је да сви будемо одговорни јер, како је давно говорио један мој стари професор који више није међу нама, из сваког зла излазимо са добрим или, што каже наш народ, после кише увек дође сунце – рекао је доктор Тиодоровић и оценио да надлежне службе још увек држе под контролом епидемију корона вируса у Србији.

Награда за животно дело стигла од колега

Крајем 2017. године подружница Српског лекарског друштва у Нишу, која сваке године награђује лекаре и професоре који су највише допринели развоју медицинске струке и науке, доделила му је награду за животно дело. У образложењу ове награде наводи се да је доктор Бата, како га Нишлије зову, надом и осмехом даривао на хиљаде својих пацијената, образовао и стручно усавршавао неколико хиљада студената, и делио своја професионална и људска искуства са хиљадама сарадника.

Они који га добро познају кажу да је спреман да поприча с обичним људима, да подучи, посаветује или једноставно – да их само саслуша.

Ова награда, како је сам рекао, била је на неки начин, круна његове каријере.

- Залагање и труд увек се примети. Ово признање представља једну од највећих ствари у мом животу. Ипак је то награда коју добијам од нашег професионалног удружења, а увек је најтеже доказати се код колега и колегиница, па сам пријатно изненађен и срећан.

Председник је Савета за здравље Града Ниша и специјални саветник нишког Института за јавно здравље, и баш он се најчешће оглашава у вези са ситуацијом у овом граду. Свакодневно апелује на смиривање страсти, тражи јединство у борби са опаким вирусом и поручује – победићемо.

- Епидемије и пандемије нису искључиво здравствени проблем, већ истовремено и социјални, економски, психолошки, па и политички проблем. Сада нам треба да смиримо страсти и незадовољство, чак и ако је оправдано, и да се јединствено усмеримо у борбу против вируса поштујући налоге које даје струка. Нема нам друге, ако из овога хоћемо да изађемо као победници.

Бранислав Тиодоровић никада није желео да оде из Ниша

Др Бранислав Тиодоровић је током деведесетих био директор Клиничког центра Ниш, као најмлађи лекар у српском здравству на тако важној функцији. Кажу, успешно је обављао дужност првог човеке те велике здравствене куће.

- Цео мој радни век везан је за овај град. Имао сам понуде да радим и у Београду и у иностранству, али ја никада нисам желео да одем из Ниша. Овде имам све што ми треба – каже.

Био је и дугогодишњи директор регионалног Института за јавно здравље у Нишу, усавршавао се на Пастеровом институту у Паризу, био је професор нишког Медицинског факултета и шеф Катедре за заразне болести и епидемиологију.

- Моји студенти знају да код мене испити трају дуго, али да ће и за своје знање добити праву оцену. Створио сам однос поверења са њима и због тога сам, када погледам иза себе, посебно срећан.

Доктор Тиодоровић је ожењен лекарком, има двоје деце која су такође лекари.

Председник се захвалио борцима за Србију: Хвала лекарима, медицинским радницима и свим грађанима! (ФОТО)

Председник се захвалио борцима за Србију: Хвала лекарима, медицинским радницима и свим грађанима! (ФОТО)

ПРЕДСЕДНИК ОПШТИНЕ СЕ НАМЕРНО ЗАРАЗИО КОРОНОМ: Његов разлог томе ће вас оставити у шоку

ПРЕДСЕДНИК ОПШТИНЕ СЕ НАМЕРНО ЗАРАЗИО КОРОНОМ: Његов разлог томе ће вас оставити у шоку

Ушла је у машину за аутоматско прање кола - тада се сетила да јој је ПОКВАРЕН ПРОЗОР! (ВИДЕО)

Ушла је у машину за аутоматско прање кола - тада се сетила да јој је ПОКВАРЕН ПРОЗОР! (ВИДЕО)