Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Орлић за СД: Људи окупљени око Ђиласа показују сирову мржњу према Вучићу и СНС

29.10.2018. 17:35
Пише:
Србија Данас
Vladimir Orlić
Владимир Орлић / Извор: Србија Данас / Јелена Обрадовић

Народни посланик Владимир Орлић објаснио да када се говори о људима окупљеним око Драгана Ђиласа који желе да гасе медије у Србији, грађани морају да се подсете на то да су управо ти људи били на челу Србије и каква је ситуација у медијима била када су они били на власти

- Када се каже опозиција, треба бити прецизан до краја. Реч је о бившем режиму. Реч је о људима који су били у позицији да одлучују, да сами уреде систем на начин на који они сматрају да је исправан, да сами поставе правила на начин на који они сматрају да треба да буду постављена. Ти људи су нажалост по ову земљу, имали превише прилика да покажу шта заиста мисле. Реч је конкретно о Драгану Ђиласу, партнеру господина Шолака, о Вуку Јеремићу, Бошку Обрадовићу, Борку Стефановићу, Демократској странци, режиму који је Србију дубоко девастирао. Ти људи данас желе да затварају уреднике и новине, а постоје два разлога за то. Први је свакако чињеница да они апсолутно не хају за демократске слободе, ни демократска права других. Они стандарде не доживаљавају ни као европске ни као универзалне већ као своје личне. За оне који мисле другачије од њих они сматрају да треба да иду у затвор, да им се одузме право на рад, одузимање лиценци. Они су показали да у свом суманутом погледу на свет желе да остваре апсолутну контролу. Док су били на власти они су затварали медије управо зато што им се није допадала нечија критичка реч, што им се није допадало право да им неко поставља непријатно питање. Они су показали да су желели да остваре апсолутну контролу. Вериц Бараћ је о томе 2011. године објавила јавно доступан извештај у коме је конкретно Драгана Ђиласа означила као човека који злоупотребљава моћ, утицај управо у свери медија. То се у Србији управо радило док је Ђилас био на власти. Поред контроле, они су показали као мотивисани за пре свега лично богаћење.

Орлић наглашава да је Ђилас контролисао средства која је давао медијима док је био градоначелник и подсећа на то како је гасио редакције које нису писале добро о њему.

Vladimir Orlić
Владимир Орлић / Извор: Србија Данас / Јелена Обрадовић

- Не само да им је ускраћивао средства, већ им је ускраћивао и право на рад. Дословце су затваране редакције у време док су жути били на власти. Постојали су листови који су гашени преко ноћи само за то што су, по њих, објавили неки за њих непријатан текст. У року од 24 сата су слали инспекције без валидног паира и затварали редакције. Ти људи су веома агресивни. Ја се не сећам да ли се икада на нашој политичкој сцени дешавало да се позива на силовање. А данас је то тим људима потпуно нормално и прихватљиво. Они на сваких недељу дана имају неку изјаву те врсте. Али они су свесни да и поред тих страшних, агресивних напора и порука мржње не остварују циљ који су себи зацртали. Они не успевају да привуку подршку чак ни међу оним најекстремнијим слојевима становништва. Људима у Србији се такве ствари и такве поруке гаде. Они су свесни да немају никакву подршку и ту долази до осећаја немоћи.

Орлић је прокоментарисао да је апсолутно скандалозно то што је Никола Ђуричко у емисији код Зорана Кесића и то на телевизији која има националну фреквенцију оптужи председника Александра Вучића за егзекуцију новинара.

Vladimir Orlić
Владимир Орлић / Извор: Србија Данас / Јелена Обрадовић

- Апсолутно је скандалозна таква изјава. То није ни политика већ сирова мржња. Те ствари не носе никакву политичку поруку нити политички профит. То је доказ да ту нема рационалног резоновања. Реч је о сировом служењу сопственим нагонима. Када некога до те мере мрзите, онда сте у стању да изговорите ствари које су нормалном човеку апсолутно неприхватљиве. То је начин на који функционишу сви који су окупљени у овој тајкунско љотићевској коалицији Драгана Ђиласа, Бошка Обрадовића, Сашу Јанковића. Са друге стране чињенице постоје и оне су данас свима јавно доступне. Данас сваки грађанин врло једноставно може да дође до информације о било чему, па и на пример ко је каве мере спорводио. Можете да видите ко се лично, својим ауторитетом залагао за слободу, залагао за то да све мора по закону. Тако на пример, свако може да лако утврди када је формирана Комисија која је истраживала све оно што се догађало новинарима 90-тих. Лако је утврдити да је лично Александар Вучић иницирао формирање те комисије, лако је утврдити да је та комисија дошла до тих закључака да управо када се Александар Вучић налазио на челу Владе Србије. Лако је утврдити да су баш у то време спроведени сви поступци – не у време Драгана Ђиласа, не у време Бориса Тадића, не у време Вука Јеремића, нити у време пропалих глумаца који их сада подржавају.

Орлић се осврнуо и на то шта је био једн од најважнијих циљева СНС, а то је управо да доносе законе који ће дугорочно користити свим грађанима Србије.

- То је увек била једна од наших најважнијих порука. Да би се земља на мудар начин бавила својом будућношћу, њој не треба трошак енергије на било какве дневне потребе политичких актера. Ми данас немамо ситуацију какву смо имали 2012. Да не бисмо имали такву ситуацију, ми смо увек позивали на потребу да се формира широк корпус политичких снага и широку народну подршку. Ви када погледате изборне processe годинама уназад, реч је о апсолутној већини која стоји иза тог политичког програма који је дефинисао Александар Вучић. То је јасна подршка грађана и јасан показатељ да су ту поруку разумели. Ми имамо сагласност народа да на тим пројектима радимо и увек смо позивали све који желе да у тој политици учествују, да се придруже.