Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ОТКРИВЕНЕ ДВЕ КИНЕСКЕ ПОЛИЦИЈСКЕ СТАНИЦЕ И У СРБИЈИ?! МУП се одмах огласио - драматичан извештај европске организације показао СВЕ (ФОТО)

06.12.2022. 08:30
Пише:
Србија Данас
Si Đinping
Си Ђинпинг / Извор: Профимедиа

Кинеска мрежа нелегалних полицијских станица оперише широм света, а истраживање које је о њој спроведено открива чему све наводно служе.

Организација „Сејфгард дифендерс“ са седиштем у Мадриду објавила је извештај у којем се, између осталог наводи и да се две од више од 100 кинеских нелегалних станица налазе у Србији.

„Сејфгард Дифендерс“ је известио у септембру да 54 такве станице наводно постоје широм света, што је подстакло полицијске истраге у најмање 12 земаља, укључујући Канаду, Немачку и Холандију.

ВУЧИЋ ПУТУЈЕ У ТИРАНУ: Председник данас на Самиту лидера ЕУ и Западног Балкана, састаје се са Макроном

ВУЧИЋ ПУТУЈЕ У ТИРАНУ: Председник данас на Самиту лидера ЕУ и Западног Балкана, састаје се са Макроном

РАСПРАВА О ПРЕДЛОЖЕНОМ БУЏЕТУ: Завршена седница Скупштине Србије, наставак сутра

РАСПРАВА О ПРЕДЛОЖЕНОМ БУЏЕТУ: Завршена седница Скупштине Србије, наставак сутра

АЛБАНСКИ ЕКСТРЕМИСТИ ПЛАНИРАЈУ ИНЦИДЕНТЕ: Због Вучићевог доласка у Тирану, желе да направе ХАОС!

АЛБАНСКИ ЕКСТРЕМИСТИ ПЛАНИРАЈУ ИНЦИДЕНТЕ: Због Вучићевог доласка у Тирану, желе да направе ХАОС!

У извештају објављеном у понедељак, група за грађанска права је саопштила да је идентификовала 48 додатних станица, од којих је 11 у Италији. Остале новоидентификоване станице биле су у Хрватској, Србији и Румунији, наводи се у саопштењу.

Као део масовне кампање широм земље за борбу против растућег проблема преваре и телекомуникацијских превара од стране кинеских држављана који живе у иностранству, кинеске власти тврде да су од априла 2021. до јула 2022. 230.000 држављана „убедиле да се врате“ како би се суочили са кривичним поступцима у Кини.

Ова кампања, која је започела скромних размера 2018. године, развила се упоредо са успостављањем „сервисних станица” кинеске полиције у иностранству, које се понекад називају „110 прекоморски”, по броју телефона за хитне случајеве националне полиције који се сада налази у десетинама земаља широм пет континената.

„Убеђивање кинеских држављана да се врате кући“

safe guard
сафе гуард / Извор: Фото: Сафегуард /Принтсцреен

„Убеђивање да се врате“ је кључни метод унутар веће кинеске операције недобровољног повратка (ИР).

Главне акције овог метода подразумевају: да се у Кини нађу чланови породице „мете“ које се затим застрашују, узнемиравају или затварају, како би се преко њих „мета“ убедила да се врати; директан контакт са метом преко интернета, агената или посредника како би се мета убедила да се „добровољно“ врати у земљу; директно киднаповање на страном тлу (колико је познато у време извештавања, овај метод није коришћен у операцији описаној у овој истрази).

Метода „убеђивања да се врати“ игра саставни део део кинеске операције Лов на лисице – коју води Кинеско министарство јавне безбедности (МПС) – а која је једна од неколико компоненти шире „Скај нет“ (небеска мрежа) операције коју надгледа Комсиија за национални надзор.

Ове методе омогућавају Комунистичкој партији Кине и њихововим безбедносним органима да заобиђу нормалне билатералне механизме полицијске и правосудне сарадње, самим тим озбиљно представљају подривање међународне владавине права и територијалног интегритета укључених трећих земаља.

Девет забрањених земаља

Приликом успостављања ових операција за лов на оне оптужене за превару, Кина је идентификовала девет земаља које су посебно склоне угошћавању кинеских држављана који се баве таквим криминалним активностима, такозваних „девет забрањених земаља“.

safe guard
сафе гуард / Извор: Фото: Сафе гуард/ Printscreen

Међутим, успостављање „сервисних станица“ у иностранству је светски феномен, при чему је већина таквих у западним демократским државама, са посебним фокусом на Европу, а не на „девет забрањених земаља“. Као што показују документи које су идентификовали „Сејфгард дифендерс“, такве прекоморске полицијске „сервисне станице“ полиција је користила у Кини да изврши такве операције „убеђивања да се врати“ на страном тлу, укључујући и Европу.

Кинеске власти су објавиле упозорење да се не путује у девет земаља са злочинама везаним за интернет и телекомуникације: Камбоџу, Уједињене Арапске Емирате, Филипине, Тајланд, Мјанмар, Лаос, Малезију, Турску и Индонезију.

Од људи који немају „строгу потребу“ или „хитан разлог“ да путују или бораве у тим земљама тражи се да се врате у Кину што је пре могуће.

Често се млади људи намамљују у друге земље само да би били држани као таоци и присиљени да се упусте у онлајн преваре. Најчешће се то дешавало у Камбоџи и Мјанмару. У извештају недељника "Феникс" цитира се полицијски извор који наводи да је преко 100.000 Кинеза само у Мјанмару умешано у телекомуникационе преваре.

Извештаји показују да међу осумњиченим криминалцима има и потпуно невиних људи који једноставно живе у погрешној земљи, као и самих жртава које су биле приморане на такве незаконите радње путем претњи, кријумчарења и застрашивања.

policija
полиција / Извор: Профимедиа

Четири округа надгледају станице

Широм света су идентификоване су полицијске станице које надгледају полиције округа Фужоу, Ћингтијан, Нантонг и Венгжоу. О њиховим активностима су објављени и чланци у државним кинеским медијима.

Дана 23. маја 2019, „Пиплс паблик секјурити њуз“ објавио је чланак о „иновативном постављању центара за прекоокеанске полицијске службе“ Бироа за јавну безбедност округа Ћингтијан који пружа „погодне услуге за огроман број прекоморских Кинеза” у 21 цитираном граду у 15 земаља, укључујући Рим, Милано, Париз, Беч, итд, запошљавајући 135 Кинеза из Ћингтијана уз „успостављање тима од више од 1.000 службеника за информационе услуге којим координише „домаћи центар за везу“.

Осим навођења објективно корисних услуга за прекоокеанску заједницу Ћингтијана, као што је обнављање пасоша, чланак изричито упућује на улогу прекоморских центара у оквиру операције Лов на лисице:

„Кроз успостављање прекоморских услужних центара, полиција округа Ћингтијан је направила напредак у својој прекоокеанској потрази за бегунцима. Од 2018, ћингтијанска полиција је открила и решила шест кривичних случајева везаних за прекоморске Кинезе, успешно ухапсила једног траженог бегунца и убедила двојицу осумњичених да се предају уз помоћ прекоморских центара.”

Две кинеске станице у Србији?

policija
полиција / Извор: Профимедиа

У чланку се даље даје пример улоге прекоморског центра у успешном „убеђивању да се врати“ мете Сија, који је оптужен за крађу и побегао у Србију.

- Многим напорима на истрази, полиција је пронашла локацију на којој се Сија крио у Београду. Након што је успешно ступила у контакт са Сијом преко прекоморског сервисног центра, полиција Ћингтијана је радила заједно са особљем прекоморског сервисног центра да изврши убеђивање да се врати преко Ви чет аудио и видео комуникације.

Осим станице у Београду коју надгледа полиција Ћинтијанга, како је објављено у септембарском извештају "Сејфгард дифендерса", нови извештај наводи да и полиција Нантонга има станицу у Србији, али није наведена конкретна локација.

МУП Србије негира

policija
полиција / Извор: Профимедиа

Министарство унутрашњих послова је саопштило да они немају сазнања о наводним кинеским полицијским станицама у Србији и наглашава да у Србији нису присутни полицијски службеници Народне Републике Кине.

- Истичемо да је по основу Меморандума о разумевању између Министарства унутрашњих послова Републике Србије и Министарства јавне безбедности Народне Републике Кине о спровођењу заједничких полицијских патрола, који је потписан 19. маја 2019. године, шест кинеских полицијских службеника било присутно у заједничким патролама српске и кинеске полиције свега месец дана, од 17. септембра до 16. октобра 2019. године. Сматрамо да овакви наводи и неосноване тврдње наносе штету односима двеју земаља Србије и Кине, као и сарадњи која је увек била на високом нивоу и још једном апелујемо на медије да пре објаве текста, тачност информација провере са Министарством унутрашњих послова - наводе они.

МУП подсећа да је по основу Меморандума о разумевању између Министарства унутрашњих послова Републике Србије и Министарства јавне безбедности Народне Републике Кине о спровођењу заједничких полицијских патрола шест кинеских полицијских службеника 2019. године било део заједничке патроле у Београду, Новом Саду и Смедереву.

Из Хрватске је стигло слично саопштење.

Хрватска полиција нема информације о постојању или деловању илегалних кинеских полицијских станица у Загребу или Хрватској, саопштило је Министарство унутрашњих послова Хрватске.

Операције се шире, а права крше

Као што је најављено у марту 2022, Операције "Небеска мрежа" и "Лов на лисице" ће се проширити.

ПРОСЛАВЉЕНИ РЕДИТЕЉ ОЛИВЕР СТОУН НАХВАЛИО ВУЧИЋА: "Ваш председник је врло паметан човек! Он зна"

ПРОСЛАВЉЕНИ РЕДИТЕЉ ОЛИВЕР СТОУН НАХВАЛИО ВУЧИЋА: "Ваш председник је врло паметан човек! Он зна"

"ВОЈСКА СРБИЈЕ ОПРЕМЉЕНА НАЈМОДЕРНИЈИМ БОРБЕНИМ СРЕДСТВИМА" Министар Вучевић открио шта је највише одушевило председника Вучића

"ВОЈСКА СРБИЈЕ ОПРЕМЉЕНА НАЈМОДЕРНИЈИМ БОРБЕНИМ СРЕДСТВИМА" Министар Вучевић открио шта је највише одушевило председника Вучића

ПО ТРЕЋИ ПУТ! Србија још једном домаћин Генералне скупштине ПС ЦЕС

ПО ТРЕЋИ ПУТ! Србија још једном домаћин Генералне скупштине ПС ЦЕС

Један извештај је показао како је Кина, у оквиру Си Ђинпингове „антикорупцијске“ кампање, значајно проширила своју употребу ИНТЕРПОЛ-а.

Било да су мете дисиденти, корумпирани званичници или криминалци нижег нивоа, проблем остаје исти: употреба нерегуларних метода – често комбиновања шаргарепе и штапа – против циљаних појединаца или чланова њихових породица у Кини поткопавају сваки одговарајући поступак и најосновнија права осумњичених.

Штавише, непоштовање употребе одговарајућих канала и процеса у међународним односима је очигледно.

Највише станица у Италији

kineska policija
кинеска полиција / Извор: Профимедиа

Италија је домаћин највећем броју ових нелегалних и незваничних кинеских „полицијских станица, наводи се у извештају, а преноси "Гардијан".

Наводно су два локална кинеска органа јавне безбедности користила северни италијански град Милано као европски полигон за полицијску стратегију за праћење кинеске популације у иностранству и присиљавање дисидената да се врате кући.

Италијанске станице су у Риму, Милану, Болцану, Венецији, Фиренци, Прату – граду у близини Фиренце који је домаћин највеће кинеске заједнице у Италији – и на Сицилији.

Према извештају, прва италијанска незванична кинеска полицијска станица основана је као „пилот“ у Милану у мају 2016.

Италија, у којој живи 330.000 кинеских држављана, према подацима Истат-а, националне статистичке агенције за 2021. годину, плодно је тло за потенцијални утицај Пекинга захваљујући безброј споразума између две земље. Међу њима је шема заједничке полицијске патроле, која је први пут потписана 2015. године, према којој кинеска полиција привремено патролира италијанским градовима, наводно да би помогла кинеским туристима.

Пекинг: "То је клевета Кине"

Пекинг је негирао да има непријављене полицијске снаге ван своје територије, а његово министарство спољних послова је у новембру изјавило за CNN - Надамо се да ће релевантне стране престати са рацијама како би створиле тензије. Коришћење овога као изговора за блаћење Кине је неприхватљиво.

Уместо тога, Кина је тврдила да су објекти административни центри, постављени да помогну кинеским исељеницима у задацима као што је обнављање њихових возачких дозвола. Кина је такође рекла да су ове канцеларије одговор на пандемију ковид-19, због које су многи грађани остали заглављени у другим земљама и ван Кине и нису могли да обнове своја документа.