Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Отворен Центар за српски језик: Вучић почасни доктор Универзитета у Бакуу (ФОТО/ВИДЕО)

22.05.2018. 09:31
Пише:
Танјуг
vucic
вуциц / Извор: Танјуг/​Драган Кујунџић

Раније данас Вучић се састао са председником азербејџанског парламента Октајем Асадовим

У Бакуу је данас отворен Центар за српски језик и културу на Азербејџанском универзитету за језике, а председнику Србије Александру Вучићу је уручен почасни докторат.

Вучића је дочекао декан универзитета Камал Абдулаје. Председник је затим прошао кроз шпалир студената који су га поздравили овацијама.

Председник Србије захвалио је на том признању, а студентима је поручио да улажу у знање, јер им, како је истакао, једино знање нико у животу не може одузети. 

- Хвала још једном за велику част коју сте учинили, мени лично и Србији. Мултикултуралност је од кључног значаја за развој једне земље. Хвала на отварању Центра. Верујем да ће то још више приближити наше земље - рекао је Вучић. 

Обраћајући се студентима председник је рекао: 

- Драги студенти, најважније за нас је да учимо колико можемо. Знање вам нико не може одузети. Инвестирати у напоран рад учити и унапређивати знање сваки дан и не престати после студија.

Навео је да је пуно научио од кинеског председника Си Ђинпинга. 

vucic
вуциц / Извор: Танјуг/​Драган Кујунџић

- Он ми је рекао: ''мораш сваки дан да радиш више и више, да учиш стране језике, политику..''. Нови дан доноси нове изазове. Не можете да завршите факултет и очекујете добар посао а да ништа више не учите - рекао је Вучић. 

Како је рекао, Србија и Азербејџан нису велике земље, а неки би рекли нису ни много важне, али имају независну политику и зато се цене и поштују. 

- Дочекујемо госте, пријатеље, али нико не долази у наше земље да износи захтеве - поручио је Вучић.

Изразио је наду да ће већина студента бити значајни људи у будућности своје земље и да ће у Србији бити образованих људи који ће им парирати и са којима ће моћи да премосте даљину између Београда и Бакуа. 

vucic
вуциц / Извор: Танјуг/​Драган Кујунџић

- За мене кажу да сам ''taf гај'', али скоро сам заплакао кад су студенти певали химну Србије - нашалио се Вучић поручивши студентима да се нада да ће створити бољу будућност за свој регион и свет. 

Раније данас Вучић се састао у Бакуу са председником азербејџанског парламента Октајем Асадовим и најавио веома брзо укидање виза за држављане Азербејџана као део стварања услова за подизање укупне сарадње две земље.

Вучић је рекао да ће бити могућности да се сарадња подигне на виши ниво и захвалио се за подршку територијалној целовитости и интегритету Србије.

- Имамо велико поверење у ваше руководство и председника и уверен сам да Азербејџан као пријатељска земља подржавати Србију. Ми ћемо учинити све и подржавати целовитост Азербејџана. Верујем у значајан прогрес у односима две земље - рекао је председник Србије.

vucic
вуциц / Извор: Танјуг/​Драган Кујунџић

Вучић је нагласио да се поверење гради годинама и да је срећан што има такво поверење са председником Илхамом Алијевим.

- Уверен сам да ће трговинска размена бити на знатно вишем нивоу у наредним годинама. Азербејџански привредници доста су новца улагали у регион из ког је Србија и верујемо да ће улагати и у њима најпријатељскију земљу на Балкану - поручио је Вучић.

Најавио је да ће у року од седам дана бити укинуте визе за Азербејџанце и изразио наду да це то бити додатан подстицај да дођу у Србију.

- Са Алијевом се одлично разумемо по многим регионалним и глобалним питањима и у условима овако сложеним у свету две слободне земље и независне још тешње треба да сарађују у међународној арени - нагласио је он.

vucic
вуциц / Извор: Танјуг/​Драган Кујунџић

Приметио је да се Баку знатно променио и напредовао за три године када је био последњи пут као премијер.

- Честитам на томе. Алијев ће посетити Србију у марту и априлу следеће године, а вас очекујемо пре краја године - рекао је Вучић председнику парламента.

- Верујем да ћете се осећати као код куће и да ћете осетити гостопромство и пријатељство српског народа - закључио је Вучић.

Председник азербејџанског парламента уверен је да ће посета Вучућа дати импулс развоју међусобних односа. 

Како је рекао, руководство његове земље веома велики значај придаје развоју билатералних односа.

- Односи између две земље су блиски, топли а прошле године обелезено 20 година од успостављања дипломатских односа. Наша историја је слична, имали смо тешке тренутке, суочили смо се са сепаратизмом и уверени смо да ћемо временом сва ова питања решити - каже Асадов.

vucic
вуциц / Извор: Танјуг/​Драган Кујунџић

Подсетио је да је до сада између две земље потписано 27 споразума и докумената, а сада током Вучућеве посете још шест. То јача оквир за развој односа. Непроменљив став Азербејџана остаје и то да се мора поштовати међународно право, поручо је Асадов.

Нагласио је да Заједнички акциони план поново потврђује принцип поштовања целовитости и територијалног интегритета две земље.

- Веома смо заинтересовани за развој трговинске сарадње али постојеће цифре нису задовољавајуће. Надам се да ће се то променити - рекао је он.

И културно-хуманитарне везе такође су на високом нивоу, навео је Асадов, истакавши и добру сарадњу између парламената. Потврдио је да ће се одазвати позиву председнице Скупштине да посети Србију.

}