Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ОВЕРЕН ПРЕД ДЕЦОМ СА 30 МЕТАКА: Убиством овог човека почеле су крваве ликвидације ДЕВЕДЕСЕТИХ (ВИДЕО)

11.12.2016. 09:28
Пише:
Курир
Beli
Бели / Извор: Фото: YoutubePrintskrin/Rudar

"Ма неће ми они правити Спарту у срцу Београда“…

Брутално убиство којим је почео крвави низ деведесетих било је оно у коме је са више од 30 метака изрешетан Бранислав Матић Бели,  главни финансијер СПО и тадашње опозиције.

Мотив је био и више него јасан, убиство је до данашњег дана остало нерешено као и многа друга из тог периода, а упућени су налогодавце тражили међу највишим државним структурама.

КО ЈЕ КО У ЦРНОГОРСКОМ КЛАНУ: Земунци су за њих ДЕЧИЈА ПРЕДСТАВА

Бели је био један од најбољих пријатеља чувеног Гишке, као и један је од оснивача и главних финансијера Српске гарде.

Бранислав Матић звани Бели био је власник 70 ауто отпада у Србији и највећег ауто отпада у Холандији. Један је од оснивача и главних финансијера Српске гарде. Био је богат човек. Убијен је испред своје породичне куће у Улици Милана Распоповића 3, на кућном прагу, 4. аугуста 1991. године, у 21.20 сати.

Beli
Бели / Извор: Youtube Printscreen

На Бранислава Матића - Белог, с леђа и без опомене, испаљено је око 30 метака, највјероватније из аутомата “узи”. Убице су се налазиле иза паркираног белог комбија, у маскирним униформама, а после злоцина побегли су белим “мерцедесом” без таблица, односно испарили у ноћ…

ЕВО КАКО ЈЕ ПОГИНУО ПРАВИ ШВАБА ИЗ РАНА: Пуцао је на Интервентну, а када су узвратили...(ВИДЕО)

- Паркирали смо се испред наше куће, а у аутомобилу су били Бранислав, наша комшиница, двоје њене деце, девојка Ђорда Божовића и ја, причала је Тања Матић.

- Тек што смо изашли и кренули према капији, иза белог комбија појавила су се два човека у маскирним униформама и капама сличним граничарским. Бранислав је у том тренутку закључавао ауто. Запраштали су рафали. Те звери нису обратиле пажњу ни на то што је једно дете спавало у соби коју су изрешетали меци. Мој отац га је довео пре него што смо се ми вратили кући. С обзиром да су већ тада чекали, морали су да знају да је дете у кући. Ни данас, још се не зна ко је убио, и зашто, Бранислава Матића Белог.

Вук Драшковић о Белом

“Бранислава Матића Белог, једног од организатора Српске гарде, на ужасан начин убили су људи који су иза себе имали српску државу”, рекао је на конференцији за штампу 5. аугуста Вук Драшковић, лидер Српског покрета обнове.

“Пуцали су у њега из “узија”, а десетине метака испаљено је када је вец био мртав. Нико не може да каже убица је тај и тај, али све индиције показују да је убиство политичко и да га је организовао сам врх Србије…”

ПРВА ДАМА СРПСКОГ ПОДЗЕМЉА: Гишка је био ненормално нежан, ал моја највећа љубав био је...

Бранислав Матић Бели (39), неколико дана прије ликвидације, добио је најозбиљније упозорење од „пријатеља“ да се мане политичког ангажмана око СПО-а и свих послова финансирања и организовања Српске гарде! Јер, постао је већ био озбиљан трн у оку ондашњем режиму, поготову његов и Гишкин ангажман у Српској гарди, чија се обука у Кошутњаку и пријем нових чланова, те 1991. године - били у пуном јеку! Тих дана неко је међу Вождовчане донео коментар из врха државе: „Ма неће ми они правити Спарту у срцу Београда“…

Бели оверен пред децом са 30 метака

Како се заиста одиграло убиство Белог за тадашњу "Ревију 92" говорио је Јован Оташевић, оснивач Српске гарде,  у којем је тешко оптужио СПО за разне малверзације.

Милица је тог дана са тада две малолетне кћерке била у колима са Браниславом. Он је изашао из возила, а њих три одмах за њим. Снајпериста је са неколико метака погодио Белог. Чим је чула пуцњаву, Милица је легла на земљу поред деце.

- Бежи, Милице, неће тебе! - повикао је тешко рањени Бели.

Док је Милица лежала на земљи, поред ње је прошао други убица и стао јој ногом на руку. Без речи је пришао Белом и пуцао у њега са неколико метака. У телу Матића полиција је пронашла 29 метака. Бранислав Матић Бели је био истакнути члан и финансијер Српског покрета обнове.

Бели је био у Гишкином џипу, којим је превозио жену и децу. Возио је брзо, први стигао у Београд и наишао на убице.

У зеленом ‘форду’ и белом ‘голфу’ чекала су по два ликвидатора. Бранислав Матић Бели је покошен рафалом из ‘калашњикова’ пред очима деце Јована Оташевића. Убица, који је у Белог испалио 26 хитаца, потом је отворио врата џипа и ‘оверио’ га пред децом.

Гишку је највише погодила његова смрт

- То је једна од најсуровијих ликвидација, а организовала ју је Државна безбедност. Између џипа у коме су били Бели и деца и њихових кола налазио се комби, за који смо касније утврдили да припада МУП-у Србије али је, наводно, био изнајмљен фирми ‘Југоагент’ - рекао је Оташевић.

Те ноћи, тврдио је он, начелницима полиције на Убу и у Ваљеву наређено је да пропусте зелени ‘форд’ и бели ‘голф’. Оташевић је рекао и да су, по његовим сазнањима, у ‘Сабљи’ ухапшени неки момци који су признали да су добили 300.000 марака да ликвидирају Белог.

- Гишку је овај злочин страшно погодио. Те ноћи, неколико момака је село у аутомобиле, направило колону и од Славије до Теразија пуцало у ваздух из 36 машинки. Власт и ДБ су се тога највише плашили - причао је Оташевић.

Полицајац Раде Аврамовски, према Оташевићевим наводима, тада се заклео Гишки да ће пронаћи убице. Месец дана касније, када је дошао до извесних података, убијен је у једном београдском кафићу.