Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

РАСКОЛ У "СРБИЈИ ПРОТИВ НАСИЉА", НЕ МОГУ ДА СЕ САСТАВЕ: Ђиласу гори под ногама, због Милоша Француза лети перје?!

09.03.2024. 16:39
Пише:
Србија Данас
Dragan Đilas i Miloš Francuz
Драган Ђилас и Милош Француз / Извор: Фото: Youtube Printscreen/RTS Око - Званични канал/Нова С

Отимачина у редовима опозиције, опет се поделили, не могу да се саставе

Опозиција у Србији је на коленима, хватају се можда и за последњу сламку спаса и опстанка на политичкој сцени. Једини спас Ђиласовој опозицији на београдским изборима по свему судећи је коалиција НАДА за чију наклоност се сада боре поражене снаге из редова Ђиласове опозиције.

УДАРНО! Чедомир Јовановић завршио у Ургентном центруČedomir Jovanović

УДАРНО! Чедомир Јовановић завршио у Ургентном центру

НИЈЕ МУ ЛАКО! Студент Радомир Лазовић (44) хоће да хапси Вучића, А ТРЕБА ДА СПРЕМА ИСПИТЕ!Foto: X Printscreen/Detektor laži

НИЈЕ МУ ЛАКО! Студент Радомир Лазовић (44) хоће да хапси Вучића, А ТРЕБА ДА СПРЕМА ИСПИТЕ!

ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ У СЛОВЕНИЈИ СА ГРАДОНАЧЕЛНИКОМ ЉУБЉАНЕ: "Хвала на изузетном гостопримству! Посебна тема била ЕКСПО"Foto: Instagram Printscreen/buducnostsrbijeav

ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ У СЛОВЕНИЈИ СА ГРАДОНАЧЕЛНИКОМ ЉУБЉАНЕ: "Хвала на изузетном гостопримству! Посебна тема била ЕКСПО"

Тако се сада један део опозиционе "Србије против насиља" залаже за једну колону која ће обухватити странке различитих политичких оријентација које природно никада не би могле да иду једне са другима. Ту се сврставају десничари из странке "Двери", затим "Доста је било", али и Народна странка, чији је лидер Вук Јеремић поднео оставку након јако лоших резултата на парламентарним и градским изборима.

Драгану Ђиласу, главном лидеру опозиције очигледно гори под ногама када је предложио јединствени фронт са онима које је до јуче малтене вређао и чије је ставове негирао и сматрао небитним у оквиру опозиционог деловања. Предложио је идеју о заједничкој листи са коалицијом НАДА, али је наишао на противљење и у својим редовима, Радомир Лазовић, посланик и копредседник "Зелено-левог фронта" рекао је како би боље било да опозиција на изборе наступи у две идеолошке колоне. Из коалиције НАДА одговора за сада нема и како кажу "још је рано за одлуку".

Позиви за уједињење су коалицији НАДА послати и од стране десно оријентисаних странака (Двери, Доста је било, Народна странка) које су такође потучене на изборима.

У коалицији "Србија против насиља" очигледно влада општа пометња и свако тера своју причу, једни су за прву, други имају своју опцију, тотално расуло. Лидери ове опозиционе опције износе међусобно супротстављене ставове по питању с ким треба и да ли треба са било ким ићи уједињено на изборе.

Драган Ђилас, лидер ССП-а, сматра да опозиција треба да изађе на изборе у форми савеза "Србије против насиља" и НАДА. С друге стране, Александар Јовановић Ћута из "Еколошког устанка" заговара јединствен фронт опозиције. Радомир Лазовић из "Зелено-левог фронта" сматра да би две листе "Србије против насиља" и НАДА донеле много више гласова него када би ишли на истој листи. Зоран Лутовац, председник ДС, поставља питање да ли ићи јединствено као општи покрет или кроз деловање две колоне. Двери, Народна странка и ДЈБ спомињу савезе при десници.

Тако на пример, Владимир Гајић, председник Народне странке говори о "трећем путу", спајањем националне и демократске политичке опције. "Доста је било" је, с друге стране, против формирања новог ДОС-а, већ се залажу за формирање две идеолошки чисте колоне. 

За то време, у коалицији НАДА кокетирају како са десном, тако и са прозападном опозицијом. Милош Јовановић, лидер Новог ДСС, сматра да је још рано говорити с ким ће изаћи на изборе, док неки гласови, попут Предрага Марсенића из исте странке, говоре о савезу са ПОКС-ом, али сматра да не треба бежати ни од потенцијалног договора са Ђиласом и "Србијом против насиља", али и са осталима.

Како год било, лидери опозиције се хватају за сламку спаса, јер и сви заједно да се удруже, неће ништа успети да ураде. Толико су разједињени да не могу на нивоу својих странака да направе консензус, што је и добро за будућност и просперитет наше земље. Србији је један ДОС био и више него довољан да схвати колико је политика истог била разарајућа за нашу државу! Многи из тих редова би сада да наставе са политиком деградације наше земље, али грађани памте ко су и шта су. Народ памти шта су све радили.

Невероватно је и то како су дојучерашњи љути ривали, из редова опозиције, који су се до недавних избора толико међусобно препуцавали и вређали, сада спремни да ступе у политички коалициони брак, који би највероватније веома брзо и пукао. Све би урадили само да поремете напредак Србије и развојне планове и економске подухвате које спроводи председник Србије Александар Вучић са својим сарадницима и Владом Србије.

Видети Драгана Ђиласа и Милоша Јовановића у истом табору је више него трагикомично. На шта би личила та љубав. Пукли би и пре него што се саставе. Јадна та опозициона снага коју би они водили.