Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Ово ни Нушић не би могао да смисли: Заменик председника општине Параћин заборавио да је директор приватне фирме

25.04.2018. 08:21
Пише:
Србија Данас
Tomislav Šaletić
Томислав Шалетић / Извор: Фото: YoutubePrintscreen/Sportske игре младих Србија

Ово је оправдање заменика председника општине Параћин

Заменик председника Општине Параћин, Томислав Шалетић је у исто време и један од директора приватне фирме која је само 2017. године, победила на јавним конкурсима и тендерима које је расписала ова Општина, у вредности од око 480.000 евра. Наиме, Шалетић је на функцију заменика председника Општине Параћин дошао 29.04.2016. године, и још увек је на њој, а према подацима из АПР, Шалетић је скоро 10 месеци раније постао један од директора Акционарског друштва за инжењеринг, грађевинарство и промет, Спектар Инвест. Након писања нашег портала, Шалетић је поднео захтев да се обрише из АПР, тачније 17.04.2018, међутим, тај захтев је ОДБИЈЕН и он се и даље налази на функцији директора те приватне фирме.

Прочитајте и:

Да се налази на функцији једног од директора фирме Спектар инвест, Шалетић није пријавио ни Агенцији за борбу против корупције којој је био дужан да пријави како би они дали мишљење да ли има сукоба интереса или нема, а на питање због чега није то урадио заменик председника општине Параћин нам се правдао тиме је да је то потпуно испустио из вида. Не само да је “заборавио“ да функцију пријави, већ нам је рекао да је позиција директора за њега занемарљива функција.

- Зато што је то стварно занемарујућа функција и ја сам то испустио из вида. Он је мене пријавио као доброг друга, пријатеља. Ја ниједан докуменат тамо нисам потписао, нити сам овлашћено лице. То је више била про форма, јер по статуту фирма мора да има једног генералног директора, што је Владан Пекић. Нити ја имам неки удео тамо, нити сам имао – рекао нам је Шалетић и наставио да се правда тиме да је у Спектар инвесту био само незвршни директор: - Аман, није то директор, то је неизвршни директор.

Шалетић је објаснио и да је улогу директора Спектар инвеста прихватио због пријатељства, а не новца, јер новац за ту функцију наводно није ни добијао. Оно што је интересантно, Шалетић нам је испричао да је он власника “Спектар инвеста“ Владана Пекића молио да га не поставља за директора јер се бојао да ће до сукоба интереса доћи, јер је он унапред знао да ће имати неку високу функцију у општини.

- Ја сам Пекићу рекао да ме не ставља на функцију директора јер ја сам већ био директор комуналног, па сам му рекао да ћу нешто опет да будем… И ја му кажем немој мене да стављаш, немој после да буде неки сукоб интереса – каже Шалетић.

На питање, ако се већ бојао да не дође до сукоба интереса зашто годину дана од доласка на место заменика председника општине Параћин није ништа урадио да се пријави Агенцији за борбу против корупције, Шалетић нам је рекао да не разуме наше питање!?!

- Нисам вас разумео шта сте рекли – и наставио да нам препричава како је уопште дошао на место директора те привате фирме: - Ја сам му рекао: "Пекићу немој да ме стављаш ту…" После сам на крају пристао и рекао му: "Добро, ајде, стави ме па ћемо да видимо. Ето тако је било. То је било у јуну, јулу месецу 2015. и кад сам постао заменик председника општине направио сам пропуст. Да сам пријавио, они би ми рекли да је то сукоб интереса и ја бих онда Пекићу рекао да ме одјави… Да вам кажем нешто. Ја сам то потпуно сметнуо с ума.

На покушај нашег новинара да му опет постави питање, како би разрешили ситуацију да ли је знао или не да је то што је заменик председника општине Параћин и директор неке приватне фирме сукоб интереса, Шалетић је новинара оптужио да етички не ради добро свој посао речима:

- Ви мене хоћете да навучете да ја направим неки пропуст.

Tomislav Šaletić
Томислав Шалетић / Извор: Фото: YoutubePrintscreen/Sportske игре младих Србија

На питање због чега је још у АПР заведен као директор, ако је поднео оставку Шалетић је окривио генералног директора и власника “Спектар инвеста“ Владана Пекића.

- Ја вам кажем искрено и поштено, значи ја сам њему рекао, кад је он мени предложио да будем код њега: "Немој Пекићу, данас-сутра ћу ја да будем неки од директора, тамо-вамо…" Он ми је рекао: "Добро ајде сада, немам других могућности, па ћемо за даље да видимо после." Ја кад сам видео да је почело да се прича, ја сам поднео оставку уредно, а он је није спровео.

Дакле, Шалетић нам је кроз цео интервју тврдио да је оставку на место директора Спектар инвеста поднео пре годину дана. Међутим, онда нам је у претходној изјави рекао да је поднео оставку када је о томе почело да се прича, а почело је да се прича када је наш портал објавио ту информацију, што је било пре недељу а не пре годину дана. То нас је збунило те га је наш новинар упитао зашто оставку није поднео раније већ када су медији почели да пишу о томе. Ту се Шалетић запетљао, те нам непосредно потврдио да је оставку на место директора Спектар инвеста поднео тек након објављивања нашег текста.

- Зато што сам пропустио, а ја тамо никакву улогу нисам имао, никаква овлашћења нисам имао. Никада ниједну надокнаду нисам добио од Спектар инвеста. Па ја вам искрено кажем, ја сам испустио из вида да ме он пријавио. Ако ми верујете, јер за тих годину дана. Најискреније, ја сам заборавио да је он мене пријавио.

Ипак, да то што није испоштовао законску обавезу да функцију директора приватне фирме пријави Агенцији за борбу против корупције пријави, Шалетићу не смета и не планира да поднесе оставку на место заменика председника општине.

- Не. Зашто би ја поднео оставку. Немам разлог уопште. Знам да нисам уопште ништа крив. Немам ја ништа против… Немам ја проблем да идем у пензију, али нећу – закључује Шалетић.