Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ОВО СЕ ДЕШАВАЛО 6. ОКТОБРА! Милошевић је био блед: Нико из ДОС-а није знао за ову акцију сем Коштунице, мене и још двоје

26.11.2021. 21:16
Пише:
Србија Danas/Mondo.rs
Slobodan Milošević
Слободан Милошевић / Извор: Профимедиа/илустрација

"Палим цигарете једну за другом. Небојша Павковић ми тражи цигару уз констатацију да он иначе не пуши. Неки из ДБ-а се све време врти око мене, а Аца Томић ми говори само да будем миран. Коштуница и Милошевић су још унутра".

Новинар Небојша Јовановић био је једини посредник између Војислава Коштунице, Слободана Милошевића и војске, тачније генерала Небојше Павковића. Све се одвијало у строгој тајности само дан после 5. октобра. 

TRAVELLAND и БЛАЦК FRIDAY ПОПУСТИ: Грчка - Лето 2022.

TRAVELLAND и БЛАЦК FRIDAY ПОПУСТИ: Грчка - Лето 2022.

ВАЖНО ГОСТОВАЊЕ ПРЕДСЕДНИКА СРБИЈЕ! Вучић у недељу саопштава грађанима БИТНЕ новости

ВАЖНО ГОСТОВАЊЕ ПРЕДСЕДНИКА СРБИЈЕ! Вучић у недељу саопштава грађанима БИТНЕ новости

СВЕ ЋЕ РЕЋИ САМО ДА СЕ ДОКОПАЈУ ВЛАСТИ: Мариники пуна уста обећања оног што је Ђилас уништио у Србији (ВИДЕО)

СВЕ ЋЕ РЕЋИ САМО ДА СЕ ДОКОПАЈУ ВЛАСТИ: Мариники пуна уста обећања оног што је Ђилас уништио у Србији (ВИДЕО)

- Било је то доста рискантно и помало сулудо. Негде око пола 10, био сам у ДСС-у и тада сам предложио Коштуници да пробам да нешто урадимо да се направи контакт, да се дође до Милошевића. Мислим да ме је Коштуница слушао на пола уха. Идеја ми је била да се на тај начин смире тензије. И Коштуница се сложио. Позвао сам Ацу Томића, тадашњег шефа Контраобавештајне службе, кога сам упознао на Косову. Тражио сам да се видимо насамо. Рекао ми је да дођем код њега. Он је био у оној старој згради Генералштаба. Рекао сам му шта је идеја. Питао ме је како то мислим да изведем. Рекао сам му да бих пробао преко генерала Небојше Павковића, јер сам знао да је он у сталном контакту са Милошевићем. Било је много дезинформација и дизања температуре, да је била опасност да ће негде нешто стварно пући и да се све разлије. Да су тад запуцале пушке, у Београду би било као у Бејруту - каже Јовановић у интервјуу за "Глас јавности":

Vojislav Koštunica
Војислав Коштуница / Извор: Профимедиа

Потом је, како каже, отишао на посао, у агенцију Бета.

- Нисам нешто био расположен за посао, али сам био на свом месту, одакле сам почео да контактирам људе из Коштуничиног кабинета. Они ми нису веровали. Убрзо ми се јавио Томић и рекао да постоје шансе. У једном тренутку добијам информацију да је Милошевић пристао на сусрет. Проблем је што због страха креће надвлачење ко ће коме доћи на ноге. Нико из ДОС-а није знао за ову акцију сем Коштунице, мене и још двоје људи из кабинета. Натезање је завршено договором да Павковић дође у Палату федерације а онда да се иде у Вилу Мир. Долази војска у пуној ратној опреми, а у Коштуничином кабинету пет људи. Мало сам се лецнуо - рекао је Јовановић.

У 19 часова је био заказан молебан код храма Светог Саве и очекивало се да дође и Коштуница.

- Крећемо ка Вили Мир. Ми смо хтели нашим колима, али је Павковић рекао да ипак кренемо сви њиховим возилима. И ту се опет лецнем. Не знам шта да радим. Ја пошао да седнем у џип у коме су Павковић и Коштуница, али ми генерал рече да идем у друга кола. Већ почео притисак да ми расте и желудац да ми се помера, јер сам свашта помишљао. Био сам у страху. Коштуница је био потпуно миран, ни по чему није показао да је нервозан. Кад смо прошли Сава центар, звони ми телефон, а са друге стране Неша Стефановић, садашњи главни уредник на РТС.

- Јао, што ми ниси јавио да је Уставни суд прогласио победу ДОС-а.
- Ма не знам, нисам ја ту. Имам нека посла

Стиже се на Дедиње. Пале се светла и он иде са Коштуницом ка вратима.

- Излази Милошевић, који је био блед. Носио је тегет одело, белу кошуљу а лице му је било прозирно бело. Упознајемо се. Они улазе, а Павковић ми каже да останем напољу. И шта ћу, врата се затворише испред мене. Недуго потом је и Павковић изашао, тако да су њих двојица остали сами. Разговор се одужио, а ја већ чујем црквена звона - позив на молебан. Размишљам како ће сад да крене драма што нема Коштунице - прича Јовановић.

Тај састанак је трајао око 35-40 минута.

- Мени се много одужило. Никако да се нешто деси. У глави сам имао две сулуде помисли. Прва варијанта је да се чује пуцањ, јер сам знао да је у породици Милошевић било оних који су извршили самоубиство. Палим цигарете једну за другом. Павковић ми тражи цигарету уз констатацију да он иначе не пуши. Неки из ДБ-а се све време врти око мене, а Томић ми говори само да будем миран.
У том тренутку ми зазвони ми телефон.

Slobodan Milošević
Слободан Милошевић / Извор: Профимедиа

- Где си ти? Ја сам пошла са децом на молебан.
- Нико да се није мрднуо док се ја не вратим. Тек кад ја, дођем онда може.

Павковић и овај из ДБ ме гладају. Не знају са ким причам. Ја прекинем везу. После су ми причали да су мислили да сам ја био на вези са неким из ДОС-а - рекао је Јовановић.

После десетак минута излазе Коштуница и Милошевић.

"Поздравимо се, да би Милошевић рекао Павковићу да остане.
- То не може. Генерал сад има новог врховног команданта, треба да нас врати пошто треба да добије нове задатке.
- Па да, добро, добро.
- Јави се после, добацио је Милошевић Павковићу.

На том састанку је Милошевић признао Коштуници победу на изборима. И тако се то завршило - испричао је Јовановић.