Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Ово су Албанци који су ушли у Интерпол, али на ПОТЕРНИЦАМА

20.11.2018. 18:51
Пише:
Србија Данас/Ало
Interpol
Интерпол / Извор: Профимедиа

Самопрокламована држава Косово није успела да обезбеди две трећине гласова да би постало део једног од најважнијих сигурносних механизама у свету. Једини начин на који могу бити у Интерполу јесте на потерницама.

На потерницама Интерпола расписаних по налогу српских судова, које су поново видљиве полицијама држава његових чланица, налази се укупно 16 Албанаца осумњичених за ратне злочине на Косову и Метохији, док ће потернице за Рамушом Харадинајем и Хашимом Тачијем, иако су све време у систему, за сад остати "невидљиве".

СКАНДАЛОЗНО! ЛАЖНИ КОСОВСКИ МИНИСТАР ПОЛИЦИЈЕ НИЈЕ БИО У ДУБАИЈУ: Разлог - налази се на ОПТУЖНИЦИ!

Свих 18 потерница које су расписане по налогу српских судова су све време од расписавања на снази, без обзира на одлуке Интерпола о њиховој видљивости или невидљивости, јер то тело не одлучује о повлачењу потерница.

Поред Рамуша Харадинаја и Хашима Тачија, на потерници је и Тачијев ујак и један од оснивача терористичке ОВК Азем Суља.

ОГЛАСИЛА СЕ ЕУ ПОСЛЕ ГЛАСАЊА У ИНТЕРПОЛУ: Ове речи ће заболети ЛАЖНУ државу!

Азем Суља, један од оснивача ОВК и човек којег на Косову прате надимци Велики Газда и Велики Ујак, оптужен је на основу истраге о серији убистава политичких противника коју је, до недавно, водио Еулекс под називом "Блаца 2".

Interpol
Интерпол / Извор: Профимедиа

У истрази која се води против Харадинају у Одељењу за ратне злочине Вишег суда у Београду, потерница је расписана за још девет осумњичених у том суду.

Суд није прецизирао имена осумњичених косовских Албанаца, мада се у медијима помињу Агим Чеку, Шукри Буја, Љирим Јакупиј, Суља Ћирићиј...

Сокољ Добруна ће се пред судом наћи као егзекутор који је током и непосредно после рата водио ОВК.

Тужилаштво Специјалног суда води истраге и везане за око 500 убистава Срба и Албанаца после 2000. године, укључујући и бројна нерешена убиства политичких ривала странака које су проистекле из ОВК.

Ово су најчуванији косовски Албанци који су на интерполовој потерници
Даут и Рамуш Харадинај

Брат премијера Косова, Даут Харадинај биће оптужен због улоге коју је имао у злочинима на Радоњичком језеру, тачније због учешћа у убиству око 40 Срба, Албанаца и Рома који су на тој локацији погубљени, а њихова тела бачена у језеро.

Такође, спекулише се да би Даута Харадинаја, оптужница могла да терети и за иста кривична дела за која српске власти оптужују његовог брата Рамуша, а реч је о злочинима почињеним у рејону Ђаковице и Дечана, у зони Метохија (Дукађини), у којој су припадници ОВК били под командом браће Харадинај.

Хашим Тачи - политичка одговорност у злочинима

Под истрагом је и Хашим Тачи као некадашњи политички лидер ОВК и председник прелазне владе, коју су команданти ОВК формирали после доласка међународних мисија на Косово у лето 1999. године.

Hašim Tači
Хашим Тачи / Извор: Профимедиа/илустрација

Његова одговорност је пре свега политичка, и тако би могао и да одговара, а не као директни учесник или извршилац ратних злочина. Он је, иначе, био један од потписника укидања ОВК у Рамбујеу.

Кадри Весељи - први човек обавештајне службе ОВК

На мети тужилаштва је и актуелни председник Скупштине Косова Кадри Весељи и лидер Тачијеве странке, а утврђује се његова одговорност коју сноси као некадашњи шеф ШИК-а (обавештајне службе ОВК).

Он је иначе, како се често чује, био један од најутицајнијих људи у ОВК.

Азем Суља - "Велики ујак"

Приштински медији такође пишу да ће Азем Суља, један од оснивача ОВК и човек кога често називају “Велики ујак” (ујак Хашима Тачија), бити оптужен на основу истраге о серији убистава политичких противника коју је, до недавно, водио “Еулекс”.

Фатмир Лимај - комадант у Малишеву

Са оптужбама ће се суочити и заменик премијера Косова Фатмир Лимај, бивши командант ОВК за регион Малишева.

Џавит Халити - Тачијев сарадник

Тужилаштво се бави и истрагом против Џавита Халитија, блиског сарадника Хашима Тачија, за кога постоји сумња да је у време чињења злочина био одговоран за везу са крилом ОВК у Албанији и тамошњим центрима за обуку.

Агим Чеку - комадант Главног штаба ОВК

На списку је наводно и Агим Чеку, некадашњи командант Главног штаба ОВК, за кога се сумња да је и лично чинио ратне злочине, али и да није спречио да они буду учињени.

Agim Čeku
Агим Чеку / Извор: Профимедиа

Сокољ Добруна - егзекутор

Он ће се пред Специјалним судом наћи као егзекутор суда који је током и непоседно после рата водио ОВК.

Шукри Буја - напад на албанску породицу

Буја се сумњичи за учешће у неким злочинима током рата, и бивши је командант ОВК у околини Рачка. Међу њима је и напад на албанску породицу у граду Годан у Липљану.

Шаип Муја - бавио се здравственом заштитом

Доказа, незванично се може чути, има довољно и против Мује, команданта ОВК задуженог за здравствену заштиту у Главном штабу ОВК.

Ајваз Бериша - конзул

Како се незванично може чути, на мети тужилаштва је и конзул Косова у Франкфурту Ајваз Бериша, који је у време сукоба на КиМ био командант специјалних јединица ОВК. Исти случај је и са Бљеримом Кучијем и Љахом Брахимајем.

Мање познати припадници ОВК

Осим њих, под сумњом је и Сулејман Селими, Харадин Баљај, Исак Муслију, Љах Брахимај, Јакуп Краснићи, Нуредин Баљај, Сахит Јаша...

Специјални суд, под окриљем Европске уније, формиран је 2015. године како би се процесуирали случајеви против припадника ОВК за злочине почињене током и после рата на Косову. Истрага о овим злочинима почела је после извештаја специјалног извештиоца Савета Европе Дика Мартија.

Оптужени ће у највећој мери одговарати за злочине над српским и неалбанским становништвом током сукоба на КиМ од краја 1997. до окончања НАТО бомбардовања 1999. године.

Kosovo
Косово / Извор: Профимедиа

Процењује се да је у тим сукобима најмање 2.200 Срба убијено и нестало, као и око 10.000 Албанаца, док је више од 200.000 Срба протерано. Такође, Тужилаштво Специјалног суда води истраге и везане за око 500 убистава Срба и Албанаца после 2000. године, укључујући и бројна нерешена убиства политичких ривала странака које су проистекле из ОВК.

Током суђења Рамушу Харадинају и Фатмиру Љимају пред Хашким трибуналом највећи проблем представљала је неспособност тог суда да заштити сведоке тужилаштва о чему су у неколико наврата пред Саветом безбедности Уједињених нација сведочили главни тужиоци Карла дел Понте и Серж Брамерц.

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић рекао је раније да су потернице, које су крајем прошле године одлуком Генералног секретаријата биле "замагљене" по приговору УНМИК-а, враћене у систем и поново су видљиве чланицама Интерпола.

Nebojša Stefanović, Interpol
Небојша Стефановић, Интерпол / Извор: Профимедиа

Он је прецизирао да потернице за Харадинајем и Тачијем, које јесу у систему, неће бити видљиве "у неком наредном периоду", али је најавио да ће Србија и даље тражити пуно поштовање међународног права.