Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

НОВА АФЕРА ТРЕСЕ ПАРАЋИН: Директор Водовода Симић прикрио женину фирму, за две године купио два аутомобила и стекао уштеђевину са платом од 80.000 динара

27.04.2018. 08:59
Пише:
Србија Данас
Nebojša Simić
Небојша Симић / Извор: Фото: СД илустрација

Директор Симић није пријавио Агенцији за борбу против корупције женино власништво над приватном фирмом, за само две године као директор је успео да са платом од 80.000 динара купи два аутомобила у вредности од 1.440.000 динара и да стекне уштеђевину, а не зна да ли се плаћа порез на издавање локала који је у његовом власништву.

Директор Јавног предузећа за водовод и канализацију у Општини Параћин Небојша Симић је дошао на ту функцију, иако је претходно радио као директор Хипо Алпе Адриа банке, када је против њега полиција у Јагодини поднела кривичне пријаве 2014. године због малверзације са клијентима.

Ово га није спречило да два пута постане јавни функционер у Параћину и да на тој функцији, према подацима Агенције за борбу против корупције, од 2014, када је постао вд директора ЈКП Параћин, па до 2016. када је постао директор ЈП за водовод, канализацију и гасификацију, купи два аутомобила марке Рено Меган и Форд Фокус, приближне вредности од 1.440.000 динара и стекне уштеђевину!

Живео две године са 20.000 динара месечно

С обзиром на то да му је месечна плата била 80.000 динара, он је за две године колико је обављао функцију директора ЈКП Параћин успео да заради, према подацима које је пријавио Агенцији за борбу против корупције, укупно 1.920.000 динара. За те две године је, према извештају који је поднео Агенцији, успео да купи два аутомобила укупне вредности 1.440.000 динара (према подацима ауто огласа на данашњи дан) и да стекне уштеђевину. За трошкове живота у те две године му је остало 480.000 динара, што износи 20.000 динара месечно. Оно што чини ову причу изузетно занимљивом је да је Симић за овај временски период свог живота поред куповине два аута успео и да уштеди новац од преосталих 20.000 динара месечно, који је након тога пријавио Агенцији за борбу против корупције. На основу овога што је пријавио Агенцији за борбу против корупције испада да новац није ни трошио ове две године што је крајње нереално. 

Питали смо га на који начин је успео да купи ова два аутомобила и да уштеди новац:

-Ја сам 10 година био директор банака са платом од 1600 до 1800 евра месечно. Живим са оцем и мајком који су су пензионери, који се баве пољопривредом. Један од аутомобила је одјављен и сад више не постоје три аутомобила, постоје два аутомобила, јер тај аутомобил је у отпаду на кило - објаснио је Небојша Симић и додао да је за 10 година узео 120 плата, то је око 200.000 евра, које је уштедео.

На питање зашто није пријавио уштеђевину Агенцији за борбу против корупције, Симић је одговорио:

-Живим заједно са родитељима и шта да пријавим, колико имам у кући пара? Да имам 1000 евра у кући, у џепу? Плус то није моје, ми живимо као породица, живим у очевој кући и то је све заједничко.

Остаје нејасно из његовог одговора зашто није пријавио уштеђевину 2014. године када је подносио извештај. Пошто се Симић хвали да је дуги низ година био директор банака и да је зарадио велику количину новца, нисмо добили одговор на питање зашто је у том периоду живота новац држао у кући, а не у банци јер ипак је он био директор банака и економиста и зашто се одрицао камате на штедњу у банци на коју има право. 

Локал на поклон, а за порез не зна

Небојша Симић такође има локал у Параћину, од 200 квадрата, који је добио на поклон од оца, према сопственим речима, а наводи да га повремено изнајмљује, а повремено је и празан, иако је тамо једна од продавница трговинског ланца Валога.

-То је очев поклон и тај пословни простор се некад користи, а некад не користи. Некад је изнајмљен, а некад није изнајмљен- каже Симић, међутим на питање да ли плаћа порезе за тај локал, он одговара:

-Ја стварно не знам. То је пословни простор мог оца.

Пошто је он власник поменутог локала био је и дужан да пријави приходе од издавања тог пословног простора Агенцији за борбу против корупције, као и да плати порез на приходе од непокретности. 

На наше питање по којој цени изнајмљује локал Симић је изјавио:

- За 100 евра.

Прочитајте и:

Опортунитет - други израз за признавање кривице

Симић је иначе, успео да избегне даљи судски поступак у случају са Хипо Алпе Адриа банком, позивајући се на опортунитет.

Чланом 283 Законика о кривичном поступку предвиђено је да се начело опортунитета, односно одлагање кривичног гоњења, може користити за кривична дела која се кажњавају новчано или затворским казнама до пет година.

Адвокат Боривоје Боровић објаснио нам је шта значи опортунитет који је потписао Симић и да ли је он тиме признао кривицу.

- То значи да се схвата да против осумњиченог није вођен кривични поступак, већ да та особа мора да у неку хуманитарну организацију уплати неки износ, евентуално да обештети оштећеног и да се тако оконча тај поступак. То је веома корисно са једне стране, и може да се склопи само за кривична дела за које је запрећена казна затвора од 3 до 5 година.

На питање да ли то значи да осумњичени није признао кривицу Боровић каже:

- Не, то значи да је признао кривицу, али се не води никакав поступак против њега и сматра се да никада поступак није ни вођен и у томе је предност тог поступка.

Borivoje Borović
Боривоје Боровић / Извор: Фото: Youtube Printscreen/AP Archive

Банка „Хипо Алпе-Адриа“ тада није желела да се придружи гоњењу Симића и још 17 саизвршилаца, али је тражила накнаду штете од 239.129 евра. Симић је одбио да ову штету плати.

На питање зашто се позвао на опортунитет, Симић није знао да објасни рекавши:

- Ја се у то не разумем. Шта год бих вам рекао, слагао бих вас нешто… Имате све те податке.

Међутим, додао је да није желео да му се годинама суди:

- Нисам хтео да се повлачим по суду и да се тужим и да се судим две године да доказујем глупости, понудили су људи да платим 30.000 динара и да потпишем нешто и то сам и урадио.

Упркос кривичним пријавама због финансијских злоупотреба, Симић је у последње четири године именован за директора два јавна предузећа у којима је располагао новцем грађана Србије.

Пре доласка на чело „Водовода”, Симић је две године руководио Јавним комуналним предузећем „Параћин“, где га је, пар месеци пре него што је полиција поднела пријаве, такође поставила СО Параћин.

Није пријавио приходе супруге, а ни имовину

На сајту Агенције за борбу против корупције нема података о радном месту и имовини његове супруге, иако је то, као јавни функционер, био обавезан да учини по закону.

Међутим, Симић је изјавио да није знао уопште за ту обавезу:

-Ја то не знам. Не знам уопште да треба да пријавим имовину супруге. Ако мислите да је то неки сукоб интереса, ок - рекао нам је Симић.

Међутим, на обрасцу за пријаву имовине функционера постоји и део за пријаву зараде супружника и деце, који је Симић већ попуњавао неколико пута, тако да остаје нејасно како није знао  за ову обавезу. 

Агенција за борбу против корупције је дала и пример како не би дошло до забуне и неспоразума како се попуњава образац за пријаву имовине и прихода функционера. 

Такође, на истом обрасцу постоји и секција за попуњавање имовинске картице супружника јавних функционера.

Како изгледа овај образац, можете да погледате НА ОВОМ ЛИНКУ.

Остаје нејасно да ли Симић није знао да попуни образац или је желео да сакрије имовину и приходе своје супруге из неког разлога. За прикривање имовине је прописана затворска казна до 5 година затвора.

Ово је последња у низу афера које потресају Општину Параћин, па остаје да се види како ће реаговати надлежни органи у овом случају.