Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Покушао да се извуче, а онда ухваћен у лажи: Шалетић директор приватне фирме која је само 2017. приходовала скоро ПОЛА МИЛИОНА ЕВРА од Општине

20.04.2018. 07:58
Пише:
Србија Данас
Tomislav Šaletić
Томислав Шалетић / Извор: Фото: Youtube printscreen/Kanal М РТВ

АПР показао супротно - Томислав Шалетић је један од директора Спектар Инвеста

Заменик председника Општине Параћин, Томислав Шалетић је у исто време и један од директора приватне фирме која је само 2017. године, победила на јавним конкурсима и тендерима које је расписала ова Општина, у вредности од око 480.000 евра.

Погледајте све функције које је Томислав Шалетић обављао, где се јасно види да је у исто време и заменик председника Општине Параћин и један од директора фирме Спектар инвест, која је, захваљујући овим јавним конкурсима и тендерима, приходовала 57. 465.199 динара. Ова сума је збир тендера на којима је Спектар инвест победила само у 2017. години:

Наиме, Шалетић је на функцију заменика председника Општине Параћин дошао 29.04.2016. године, и још увек је на њој, а према подацима из АПР, Шалетић је скоро 10 месеци раније постао један од директора Акционарског друштва за инжењеринг, грађевинарство и промет, Спектар Инвест. Након писања нашег портала о његовом сукобу интереса, Шалетић је поднео захтев да се обрише из АПР, тачније 17.04.2018, међутим, тај захтев је ОДБИЈЕН.

Шалетић нас уверавао да он није више директор, али АПР показао да је слагао

Наиме, када смо објавили текст о тендеру за адаптацију градске апотеке у Параћину, за који је фирма Спектар инвест добила 15.644.550 динара, најављујући да ћемо открити и друге уговоре које је ова фирма добијала од Општине Параћин, стигао нам је деманти од Томислава Шалетића, у коме се наводи да он није директор те фирме од 03. маја 2017. године, тиме желећи да нам поручи да он тада ( тендер је био у новембру 2017.) није био један од директора Спектар инвеста. Шалетић је изјавио да је он тада већ дао оставку, а да подаци у АПР нису ажурирани, јер тамо и даље пише да је он директор. У АПР су нам одговорили да је свака измена регистра видљива у online форми након 5 дана од подношења захтева, што значи да је Томислав Шалетић и даље један од директора.

У деманту који је Томислав Шалетић послао, наводи се да је он био неизвршни директор, а "неизвршни директор нема никаквих овлашћења у фирми и служи као саветодавно лице", на основу чега можемо да претпоставимо да је Шалетић саветовао директора фирме како да конкурише на општинске тендере да би Спектар инвест побеђивао на њима.

Међутим, када смо контактирали АПР, након деманта који смо добили од општине, испоставља се да је АПР примио захтев од Спектар инвеста, али тек 17.04.2018., тачније, пар дана након наших текстова, што значи да све до тог дана није било никаквог захтева да он буде избрисан као директор Спектар инвеста. Међутим, након што је тај захтев поднешен АПР-у, два дана касније, Агенција за привредне регистре ОДБИЈА Шалетићев захтев за измену података, из два разлога:

1. Зато што је законски рок за подношење захтева АПР-у 15 дана од његове наводне оставке

2. Зато што није поднет оригинал на увид, нити оверена копија

Ово наводи на закључак да је ТОМИСЛАВ ШАЛЕТИЋ и даље званично директор Спектар Инвеста и да његова наводна оставка није валидан документ.

Само у 2017. години, Спектар инвест је приходовала 57.465.199 дин, а када се увидом у годишњи извештај погледа њихов годишњи приход, који износи 110.342.000 динара, очигледно је да је више од половине укупних прихода за 2017. годину стигло путем конкурса и тендера које је расписивала општина Параћин.

У Агенцији за борбу против корупције, наводи се да је Шалетић био од 2010. године директор ЈКП Параћин све до 2014., а члан надзорног одбора истог предузећа од 2015. до 2016. године. Постао је заменик председника Општине Параћин 2016., а један од директора Спектар Инвеста је постао у јулу 2015. године, тако да је по АПР и Агенцији за борбу против корупције, Шалетић био на обе функције у исто време, а то је траје и дан данас. 

Такође, на АПР се наводи да је Шалетић био председник Спортског савеза Параћина 13.05.2014. до 12.05.2017. године, међутим у Агенцији за борбу против корупције се нигде не наводи ова функција, као ни да ли је био плаћен и колико за то, као што не постоји ни податак о његовом радном месту у Спектар Инвесту.

Томислав Шалетић је стекао услов за пензију још 19. септембра 2017. године навршивши 65 година старости, Законом о начину одређивања максималног броја запослених у јавном сектору морао по сили закона аутоматски да се пензионише, али и даље ради као заменик председника Општине Параћин и тако заузима место некоме од многобројних образованих и незапослених кадрова у овој општини.

Након откривања ових информација, остаје да се види да ли у овом случају има елемената злоупотребе у поступку јавних набавки и уколико постоје, како ће починиоци бити санкционисани.