Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ПАРТНЕРСТВО МУП-а СРБИЈЕ И ШВЕДСКЕ ПОЛИЦИЈЕ! Стефановић: Уништено 18.000 комада илегалног оружја

26.11.2018. 15:57
Пише:
Танјуг
stefanović
стефановић / Извор: Фото: МУП Србије

Потпредседник Владе Србије и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је данас да је у претходној години уништено више од 18.000 комада заплењног илегалног оружја.

- Претходне године смо заједно с Канцеларијом Европске уније спровели уништавање више од 18.000 комада илегалног оружја које је заплењено од извршилаца кривичних дела или су их грађани сами предали - рекао је министар Стефановић на округлом столу "Илегална трговина малокалибарским и лаким наоружањем и експлозивним материјама -могућност даље сарадње" у Палати "Србија" у Београду.

Дачић БРУТАЛНО ОДГОВОРИО Албанцима: Рама је убио регионалне договоре о сарадњи

Како је саопштено из МУП-а Србије, он је подсетио да је Министарство унутрашњих послова од 2014. до 2018. године спровело три процеса легализације оружја, као и да су од 1. јуна прошле године пооштрени закони, тако да су сада за поседовање наоружања у илегалном поседу предвиђене кривичне санкције од две до 12 година затвора. 

- Ове измене су урађене на озбиљан и веома оштар начин, и то на препоруку Министарства унутрашњих послова. Били смо иницијатори пооштравања санкција у тој области и сада је посао у највећој мери на судовима да крену то да спроводе, јер свака санкција која није најоштрија или која је недовољно оштра, стимулише некога да поседује илегално оружје и да евентуално тим оружјем почини неко кривично дело - поручио је министар.

Oružje
Оружје / Извор: Профимедиа/илустрација

НАСТАВЉА СЕ ТЕРОР! Косовска полиција ОДВЕЛА сарадницу убијеног Оливера Ивановића: Држе је у Приштини!

Он је овом приликом захвалио Краљевини Шведској на помоћи српској полицији у реформама које су допринеле да она буде једна од најбоље организованих полиција у овом делу Европе.

- У последњих пет година Краљевина Шведска је помогла Министарству унутрашњих послова да ојача своје капацитете у области форензике, размене криминалистичко-обавештајних информација и да имплементира родни аспект и једнакост у поступању свих организационих јединица. Веома смо поносни на систем људских ресурса који је овде изграђен на потпуно другачији начин и који нам данас помаже да будемо ефикаснији и да идемо у корак с најмодернијим полицијама, не само Европе већ и света - истакао је Стефановић. 

"ШТА Ј*БЕНО ХОЋЕ СРБИЈА?!" Рама одлепио, псује к'о кочијаш! Нервира га што не признајемо ЛАЖНУ ДРЖАВУ (ВИДЕО)

Он је указао да пријатељски и партнерски однос српске и шведске полиције доприноси већој безбедности грађана обе државе, и истакао и заједничку посвећеност у борби против кријумчарења оружја, муниције и експлозива.

stefanović
стефановић / Извор: Фото: МУП Србије

- Чињеница је да је већина екплозивних направа добијена коришћењем такозваних прекурсора експлозива, да је оружје којим се врше кривична дела врло често преправљено, није фабрички направљено, већ модификовано, и то суштински представља изазов не само за Србију већ и све државе Европе. Само разменом информација и заједничком борбом можемо адекватно да одговоримо на ове изазове - рекао је Стефановић.

Почело стварање ВЕЛИКЕ АЛБАНИЈЕ?! Харадинај и Рама у Пећи, спроводе ЗЛОКОБАН ПЛАН! Срби у ОПАСНОСТИ

Амбасадор Шведске Јан Лундин рекао је на округлом столу да је овај начин дискусије одлична прилика да се утврди заједничка платформа за будућу сарадњу у борби против трговине малокалибарским и лаким наоружањем, као и експлозивом.

stefanović
стефановић / Извор: Фото: МУП Србије

- Сарадња између Србије и Шведске у области полицијских реформи током претходних година прерасла је у партнерство од кога обе стране имају корист. Обе стране су показале иницијативу и донеле значајне стратешке одлуке које доприносе процесу реформи - рекао је Лундин.

КРЕЋЕ ХАОС! Рама и Харадинај потписали ВАЖНЕ СПОРАЗУМЕ: Начињен ПРВИ КОРАК ка Великој Албанији?! (ФОТО)

Према његовим речима, реформе које су обухваћене преговарачким поглављ има 23 и 24 од виталног значаја за припрему Србије за пуноправно чланство у ЕУ.

Директор полиције Владимир Ребић истакао је током дискусије да је проблем малокалибарског наоружања један од значајнијих проблема с којим се мора ухватии у коштац и оценио да сарадња са шведском полицијом представља један од најбољих примера сарадње две полиције.

ПОЧЕЛО СУЂЕЊЕ ЈЕРЕМИЋЕВОМ ОРТАКУ ЗА ПРАЊЕ 3 МИЛИОНА ДОЛАРА! Вук сведочи о АФЕРИ која тресе цео свет!

- Српска полиција је опредељена за интензивну међународну полицијску сарадњу са свим партнерима у циљу сузбијања и спречавања кријумчарења илегалног наоружања - истакао је директор Ребић.

Макс Лутеман, представник шведске полиције, рекао је да модерна и ефикасна полиција има за сврху да штити и служи друштву и грађанима. 

ДАЧИЋ ЗАГРМЕО: Србију НИКО неће вући по БЛАТУ, Русија и Кина су УЗ НАС!

- Партнерство МУП-а Србије и шведске полиције има успешну историју. Сарадњу смо почели 2004. године, а данас смо једнаки партнери, колеге и добри пријатељи. Учимо једни од других - нагласио је Лутеман и најавио наставак полицијске сарадње две земље на оперативном и стратешком нивоу, додаје се у саопштењу МУП-а Србије.