Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Пауновић се уплашио за фотељу па организовао састанак: Подржали га Ђилас и Јеремић који су годинама уништавали Србију

31.05.2018. 11:34
Пише:
Србија Данас
Saša Paunović
Саша Пауновић / Извор: Фото: YoutubePrintscreen

Због бројних афера које су испливале у јавност Пауновић се уплашио се за своју фотељу

Пауновић је због страха од тога да изгуби власт, организовао састанак са председником општине Чајетине Милан Стаматовић и председником оптине Шабац Небојшом Зеленовићем.

Пауновић који је већ изгубио подршку јер је народ Параћина увидео да се власт у тој општини темељи на аферама у које су умешани сви људи груписани око њега, а на састанку који је организовао пожалио се како трпи тортуру политичких неистомишљеника иако је заправо истина да се његовој власти ближи крај.

Saša Paunović
Саша Пауновић / Извор: Медиа Центар

Грађани Параћина напокон су увидели шта се у тој општини ради, а Пауновић немоћан да спречи грађане да изразе своје мишљење решио је да напише писмо Савету Европе где је на све могуће начине оптужио политичке неистомишљенике и грађане општине коју води. Наравно, Пауновића су подржали и пропали политичари који су док су били на власти грађане Србије гурнули на руб егзистенције.

Dragan Đilas
Драган Ђилас / Извор: Профимедиа

Тако је први у реду који га је подржао стао Драган Ђилас који је Београђане оставио у дуговима, а који је исто познат по бројним аферама. Уз Пауновића је стао и Вук Јеремић, пропали председнички кандидат, чији су финансијери из иностранства пре пар дана ухапшени. Пауновића, дакле, сада подржавају људи о којима је народ већ рекао своје на изборима, када је одлучио да не желе да их воде они који су их годинама уништавали.

vuk-jeremic
вук-јеремиц / Извор: Профимедиа

О Ђиласу и Јеремићу грађани су рекли своје, а доказ за то је мизеран број гласова који су освојили на изборима. За разлику од њих грађани Србије су одабрали да их води Александар Вучић и дали му своје поверење да стане на место председника државе, јер је и као премијер показао да државу води у правом смеру, смеру економског напретка, мира и благостања.

Афере које су уздрмале Параћин и уплашиле Сашу Пауновића да не изгуби фотељу председника општине

У неке од афера умешан је директор Водовода Небојша Симић, који није пријавио имовину, ни посао своје супруге Агенцији за борбу против корупције, као и заменик председника Општине Параћин Томислав Шалетић, који је све до 26. априла 2018. године, у исто време обављао и функцију једног од директора фирме Спектар Инвест, која је добијала многе тендере и конкурсе које је расписивала управо Општина Параћин.

Наиме, Симић је 2014. године био директор банке, али је наводно ухваћен у малверзацији са клијентима, али ипак то га није спречило да ускоро постане вд директора ЈКП Параћин, а 2016. и директор ЈП за водовод, канализацију и гасификацију. Он је у том периоду купио два аутомобила вредности од скоро 1.500.000 динара, а имао је и позамашну уштеђевину. Међутим, он тврди да је све време живео од 20.000 динара, а да све има захваљујући томе што живи са породицом код родитеља који су пензионери, али и да је као директор банке зарађивао и до 1.800 евра месечно, но да тај новац није чувао у банци већ код куће, те да није "пријављивао колико новца има у кући и џепу"?! Такође, дотични, како каже, "није знао" да треба да пријави имовину супруге, иако је као јавни функционер био у законској обавези да то уради. У свему овоме, на видело је изашао и локал који издаје, како он тврди за 100 евра. Ипак, као и у претходним случајевима, то нигде није пријављено, као ни да ли је порез на то уопште плаћао.

Да овај случај у општини Параћин није усамљен, говори и афера у коју је уплетен Томислав Шалетић који је истовремено био заменик председника општине и један од директора приватне фирме која је само 2017. године, победила на јавним конкурсима и тендерима које је расписала ова Општина, у вредности од око 480.000 евра. Шалетић се, као и његов колега у Параћину Небојша Симић, правдао. Како је рекао, он није директор Спектар Инвест фирме од јуна 2017. године, након чега се испоставило да се на тој функцији не налази тек од откад је наш портал објавио поменуте информације. Наиме, власник фирме Спектар Инвест је први пут поднео захтев да се Шалетић обрише са регистра директора ове фирме, тек након седам дана од објављивања ове афере на нашем порталу.

Такође, у јавним предузећима у Параћину се запошљавају радници, и то преко фирме Вук Логистиц, чији је власник предузетник Срђан Ракић, муж секретарке Скупштине Општине Параћин Маје Ракић.

Према подацима до којих смо дошли, током 2017. ЈКП Параћин који послује у оквиру Општине Параћин је фирми Срђана Ракића исплатила 4.334.246,04 динара, док је од почетка 2018. године ЈКП Параћин истој фирми платио чак 14.400.000 динара за такозвани лизинг радника. Директор и власник фирме Вук Логистик, Срђан Ракић, је супруг секретарке Скупштине Општине Параћин Маје Ракић, а пошто су њих двоје у браку то представља директан сукоб интереса.

Само једна у низу је и афера у коју је умешан Горанко Тачић, члан општинског већа општине Параћин и председавајући Оснивачке скупштине Удружења грађана “Срцем за наш град“

Према подацима до којих смо дошли, Удружење грађана “Срцем за наш град“ конкурисало је два пута за исти конкурс за лизинг радника Општине Параћин односно за набавку услуга социјалне заштите – помоћ у кући, а већник Општине Параћин Горанко Тачић у обе документације које су достављене Општини Параћин потписан је као преседавајући Оснивачке скупштине Удружења грађана “Срцем за наш град“. Горанко Тачић, који је у исто време члан већа у Општини Параћин, нашао се у сукобу интереса јер је Удружење грађана “Срцем за наш град“ где је он потписан као преседавајући Оснивачке скупштине Удружења грађана “Срцем за наш град“, послало пријаву на овај општински конкурс.

Једна од афера коју је наш портал открио говори о томе како је садашњи директор Дирекције за изградњу Општине Параћин, Александар Милојковић, док је био директор ЈП Водовода, канализације и гасификације, дао налог за копање бунара у вредности од 10,2 милиона динара у коме нема довољно воде, а тај бунар никад није прорадио. Копање се десило у селу Плана, и овај бунар је требало да снабдева водом не само село, већ и друге делове Општине Параћин, која се бори са несташицама воде. Милојковић није контактирао Геолошки завод Србије, ради геолошких испитивања, јер да јесте, знао би да на том месту воде нема довољно и не би бацио 10,2 милиона динара на ископавање неупотребљивог бунара. Уместо тога, Милојковић је платио геолошка истраживања приватној фирми 2008. године. Овај случај је истраживало тужилаштво и полиција, а вештачење су вршили стручњаци из Геолошког завода Србије, које је првобитно и требало да ангажује.

Лизинг радника за 100 милиона

Међу највећим аферама је свакако изнајмљивање радника на такозвани лизинг радне снаге на који су општинска предузећа дала преко 100 милиона динара. Уговоре које су склапала јавна предузећа са приватним фирмама крећу се до чак 12 милиона по једном уговору, а највише склопљених уговора има са фирмама рођака функционера који раде у општини Параћин.

Не само да су се на овај начин пребацивале паре из буџета грађана Параћина и да су се на тај начин функционери нашли у сукобу интереса, већ су власти у Параћину нашле начин како да заобиђу и закон о забрани запошљавања који је прописала Република Србија.

Lizing radnika u Paraćinu
Лизинг радника у Параћину / Извор: СД/илустрација

У велике афере умешана су и јавна предузећа општине Параћин. Тако је, ЈП Водовод 2018. године расписао је јавну набавку за такозвани лизинг радне снаге у вредности од 8 милиона динара, а тај износ је распарчан на две партије – једну од милион динара и другу од 7 милиона динара. Такође, и годину дана раније, 2017. то јавно предузеће расписало је јавну набавку од 10 милиона динара за тзв. лизинг радне снаге. Износ те јавне набавке такође је био расчлањен на две партије – једну од 3 милиона и другу од 7 милиона. Интересантно је да је једна иста фирма, Д.Р.Ј доо из Доње Мутнице, два пута за редном добила ове јавне набавке и то у вредности од 7 милиона динара.

На сличан начин новац из јавних предузећа испумпан је и у фирму Партнер Плус доо из Параћина на чијем се челу налази Радомир Милутиновић. Наиме, ЈП Водовод од фирме Партнер плус изнајмила је раднике на тзв. лизинг, а новац који су пребацили у ову фирму је 3.300.000 динара.

Такође, ова фирма остварила је исто пословање и са ЈП Дирекцијом за изградњу општине Параћин а уговор је потписан на 6.000.000 динара. Дакле, из јавних предузећа општине Параћин у фирму Партнер плус доо из Параћина пребачено је 9.300.000 динара на тзв. лизинг радне снаге.

Од општинских пара богатили се појединци

 

Mihajlovići
Михајловићи / Извор: СД/илустрација

Међу најбогатијим људима у Параћину свакако је породица Михајловић која је створила империју различитих ланаца приватног бизниса. То ништа не би било чудно да супруга Дејана Михајловића, главе ове породице, Сузана Михајловић није радила као члан општинског већа у општини Параћин. Она је на том месту била у периоду од 2012. до 2016. године. За време док је она била већник, империја Михајловић убрзано се развијала, да би сарадња са општином Параћин и јавним предузећима те Општине била настављена и након што је отишла са те функције. Функционери општине Параћин потрошили су у кафани породице Михајловић 60 хиљада евра, а навјевћи део тог новца потрошено је док је Сузана Михајловић била члан већа општине Параћин. Дакле, функционери те општине јели су и пили у кафани Михајловића у исто време док је Сузана била функционер у тој истој општини. Сузана Михајловић у то време нашла се и у сукобу интереса због тога што су општинске паре ишле у кафану њене породице.