Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Пети дијалог Националног конвента: Премијерка сасула истину у лице доктору Панићу након срамних оптужби (ВИДЕО)

10.11.2021. 11:05 13:35
Пише:
Србија Данас
Ana-Brnabić
Ана-Брнабић / Извор: Србија Данас

Главна тема састанка била је борба против коронавируса

Пети по реду дијалог представника Националног конвента о ЕУ са председницом Владе Републике Србије Аном Брнабић одржан је данас, а тема састанка је била јавно здравље, ковид и вакцинација.

Осим председнице Владе и представника Националног конвента, у дискусији су учествовали и министар здравља др Златибор Лончар, министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања др Дарија Кисић Тепавчевић, шеф Светске здравствене организације у Србији др Маријан Ивануша, председник Синдиката лекара и фармацеута Србије др Раде Панић и други.

Учесници састанка расправљали су о предузетим мерама и корацима Владе Србије током борбе са коронавирусом у Србији, као и о мерама и активностима усмереним ка заштити јавног здравља, као и који су то кораци који могу бити предузети како би се поспешила успешност мера и активности које су усмерене ка овим темама. Такође, као битан део залагања за боље јавно здравље у Србији узет је и појам комуникације и канали комуницирања и начин на који се информације пласирају грађанима и како на њих утичу. 

 

Дијалошка расправа главних тема

Министар здравља Златибор Лончар истакао је да су веома важни млади лекари на специјализацији који су се укључили у рад и ковид систем и да је потребно да се људи вакцинишу и олакшају тим младим људима рад. 

- Ова деца у будућности морају да спровду нови концепт здравства. Уз оно што су прошли, уз њихово знање и искуство, то је генерација која ће променити слику целог српског здравства. Они ће бити комплетни носиоци здравства у Србији. Биће времена за анализе, тренутно се и даље боримо са вирусом. Имамо и даље ситуацију да пандемија траје па већи део снага морамо да утрошимо да лечење људи, а мањи део на анализу. И даље анализирамо вирус јер и даље знамо мало о њему - навео је Лончар. 

Председница Владе Ана Брнабић истакла је да је главни проблем са почетка пандемије била недоследна дигитализација која је отежавала тестирање, али да је држава тај проблем веома ефикасно решила.

- Да смо имали комплетно дигитализовано здравство на почетку ове пандемије не бисмо имали толике проблеме са тестирањем на почетклу. То је било веома важно, пошто ми делимо мишљење да ће здравство бити једна од ствари које ће се тицати националне безбедности у будућности, неопходно је да буде ефикасно. Инвестираћемо у биодиверзитет да бисмо били спремни на овакве ситуације у будућности. Стекла сам утисак да наши грађани много више верују домаћим произвођачима вакцина, и да ће проширивање капацитета производње вакцине значити пуно ка расту поверења грађана и масовнијем вакцинисању - рекла је премијерка. 

Ana Brnabić
Ана Брнабић / Извор: Профимедиа

Председник Синдиката лекара и фармацеута Србије др Раде Панић искористио је своје излагање како би изнео низ оптужби на рад Владе Србије и министра Златибора Лончара, а у једном тренутку директно је оптужио министарку за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарију Кисић Тепавчевић да се подсмева колегама из Кризног штаба. 

- Осећам се као да не живим у истој земљи као представници власти, министар Лончар шири панику и износи нетачне податке о запосленим медицинским радницима, а као синдикат питамо председницу Владе да ли познаје законе Србије и да ли их примењује. Кривичну пријаву против ње су потписала два лекара, а ја представљам овде све чланове синдиката и говорим у њихово име. Одговорност је министра Лончара зашто имамо три различита информациона система, десет различитих обрачуна плата, а по закону се каже да мора да се има један информациони систем, као и да је један систем обрачуна плата државних службеника. После 21. месеца тврдим да се у болницама не поштују најосновнији принципи инфективних протокола, а министарка Дарија Кисић смејала се доктору Радовановићу иако има више искуства од ње - рекао је Панић. 

Rade Panić
Раде Панић / Извор: Фото: Youtube/PrintScreen/ Сиви Службеник

Након тврдњи др Панића реаговала је министарка Дарија Кисић: 

-Морам да се укључим и прекинем ово излагање, никада се нисам смејала професору Радовановићу, то није истина. У овој борби са вирусом смо сви на једној страни. Велики број здрасвтвених радника је добио посао. То су крупни кораци који деценијама уназад нису направљени. Имамо респираторе, вакцине, сваки лек, а иза тога стоји огроман труд и рад. Ово није први пут да ме др Панић лажно оптужује, не знам зашто то ради, али све што говори је неистина, вратимо се борби против коронавируса, немојте користити свој положај у политичке свхе, хвала вам на докторском раду, али ово је све неистина - рекла је министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

darija-kisic-tepavcevic
дарија-кисиц-тепавцевиц / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Присутни су упутили критике доктору Панићу  на његове неосноване оптужбе, а министар здравља је истакао да је шокиран понашањем доктора и да су такве оптужбе и више него неосноване. 

- Господине Панићу, не знам како можете без иједног доказа да оптужујете некога за нечију смрт, па доктор сте пре свега. Ја сам шокиран, да је неко ко није лекар тако нешто изјавио, па ајде, али ово је превазишло сваку меру. То говори много о вама, ви ћете морати са тиме да се носите. Изнео сам конкретне бројке људи који су се укључили у рад у ковид систему, а ви се држите бројки са бироа где су људи који не желе да раде у том систему. Неки се запосле истина, али након неколико дана дају отказ, понављам и да наши најискуснији и најстручнији људи ти који раде у ковид зонама и они ту доносе одлуке. Одлуке које доносе та лица, спроводе млади који су запослени. Ви као да сте већ заборавили да смо били у ситуацији да респиратора није било ни на видику. ЕУ је забранила да се извозе, Америка је враћала авионе, шта је требало да радимо? И златним полугама да смо плаћали било би мало. Ми смо прва земља у Европи по броју хоспитализованих, а ви знате како је то изгледало у другим земљама, људи су умирали код куће, то су чињенице од којих не можемо да побегнемо. Господине Панићу, да ми разјаснимо једном ствари за свагда, ви нисте представник здравља и Синдиката, ви се бавите политиком и ви излазите на изборе. Ко вам уплаћује паре и како и на шта се троше паре? Ви кад уђете у немачку амбасаду и изађете из ње, вама се чини да сте изашли као премијер. Не могу да дозволим да неке ствари падну на здравствени систем, овде се ради о другим стварима. Овде се прича о здравству. Прво морате да кренете од ваших рачуна, па онда даље - рекао је министар Лончар.

zlatibor lončar
златибор лончар / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић оштро је одговорила доктору Панићу на његове оптужбе упућене министрима у Влади. 

- Видели смо да имамо људе који нас директно оптужују за смрт људи, што није први пут, а вероватно ни последњи вероватно, али је нечувено и недемократски. Др Панић је представник нерепрезентативног синдиката, а да здравствени радници имају поверења у њега он би био председник репрезентативног синдиката, а не овог. Неколико пута сам поставила јавно питање пре свега медијима зашто ми некада не видимо некога из репрезентативног синдиката, него стално гледамо људе који немају поверење здравствених радника. Нема одговора на то питање, па је питање и за организаторе овог састанка зашто је др Панић ту поново, а не нико из два друга синдиката који су репрезентативни. Господин Панић је пример онога што сам причала, када сам рекла да сви треба да се погледамо у огледало и питамо се шта смо радили, лекар који је постао политичар, пример лицемерја, политиканства и контрадикторних порука. Нажалост постоје лекари који су постали политичари. Др Панић ради у црвеној зони и зна које су мере на снази, а исто тако је 10. априла отишао на јавни скуп "Еколошки устанак" и говорио на том јавном окупљању, у дану када је било више од 3000 оболелих и када је преминуло више од 40 људи - истакла је Брнабић и додала:

Ana Brnabić
Ана Брнабић / Извор: Србија Данас

-Започели сте обраћање реченицом "Пуно ми је срце када вас видим у оволиком броју" и  извинили се што нема више лекара на скупу и тиме директно прекршили епидемиолошке мере које су у том тренутку биле прописане. Онда сте у октобру мени послали отворено писмо у ком захтевате оштрије мере, па сте пре две недеље стигли у Мрчајевце на протест против ископавања литијума, па сте 9. новембра тражили забрану масовних окупљања путем обраћања у дневном листу "Данас". Тражите забрану масовних окупљања, а редовно идете на масовна окупљања и позивате људе да дођу на иста. Ни у једном вашем излагању нисте позвали на вакцинацију, могли сте да кажете како је све лоше и катастрофа, али и да их позовете да се вакцинишу, нисте то урадили. То су контрадикторке поруке, а нашли сте за право себи да неког другог оптужујете за смрт људи док све то радите и говорите - рекла је премијерка Владе. 

 

Обраћање председнице Владе Србије Ане Брнабић

Председница Владе Србије Ана Брнабић је истакла да је проблем смањеног интензитета вакцинације заједнички проблем и да је апсурдно што се један део јавности труди да сваки потез државе представи као лош потез који не штити грађане, чак и када је реч о вакцинисању и спашавању живота. 

- Одлично је што у овом формату разговарамо на тему пандемије и јавног здравља, ово је 21. месец пандемије, скоро ће бити две године како се боримо. Мој утисак је да није научно доказано да антиваксери имају више простора у медијима од оних људи који заговарају вакцинацију. Током читавог трајања пандемије и борбе нашег друштва, држава је свима била за све крива, а ни за шта заслужна, што је невероватно, контрадикторне поруке су слате грађанима. Последично, до грађана је долазила порука како Влада Србије злоупотребљава пандемију како би завела диктатуру и како бисмо затварали грађане, а онда након неколико недеља када није било донетих рестриктивних мера стигла је поново контрадикторна порука и критика како скупљамо политичке поене и да не мислимо на здравље грађана, све то траје већ 21 месец. Један део јавности даје простор лекарима који говоре да вакцинација није добра, да вакцине нису довољно испитане, да не треба примати вакцину, а онда критикују Владу зашто је низак степен вакцинисања, а све време раде контрапродуктивно бољитку грађана - истакла је премијерка Брнабић и додала: 

- Лични ставови о томе како се држава иживљава над грађанима нису чињенице и факти, то су само ставови који уливају неповерење грађана у Кризни штаб. Са друге стране јасно је видљиво шта је то држава, на челу са председником Србије Александром Вучићем, како би заштитила животе грађана Србије. Изградили смо три нове ковид болнице у Београду, Новом Саду и Крушевцу, тамо спашавамо људске животе. Набавили смо пет вакцина, направили смо ефикасан систем за исказивање интересовања за вакцинацију, такав однос према грађанима није до сада постојао, а нема такав систем нема ниједна земља у Европи. Такав систем смо сада увели и за вакцинацију против сезонског грипа и даље ће се имплементирати на све видове имунизације. Такође, оспособили смо се за производњу две вакцине у Србији и то Синофарм и Спутњик. Паралелно са борбом против вируса, увећавали смо капацитете тестирања, обраде тестова, толико је увећано да ми данас можемо да обрадимо између 22.000 и 25.000 тестова, а на почетку смо могли око 500 до 1.000 дневно. Набављали смо све лекове и налазили новац за то, а повећали смо и плате медицинским радницима, наставили програм запошљавања најуспешнијих дипломаца  - објаснила је Брнабић. 

Ana Brnabić
Ана Брнабић / Извор: Профимедиа

- Припремили смо и свеобухватни програм дигитализације здравства, тако да ће до краја године бити објављена и мобилна апликација за грађане у којој ће моћи да виде своју медицинску документацију из свих државних установа. Поносна сам на оно што смо урадили, како смо се борили и жао ми је што смо сведочили разноразним злоупотребама, што сам морала да слушам потпуно дијаметрално супротне поруке о томе шта треба или не треба да радимо и то од врло важних организација, и што смо сви морали да сносимо последице таквих неодговорних политика и одлука. На мени је највећа одговорност свакако, али је одговорност и на свакоме од нас, морамо да сносимо одговорност за све оно што се говори, мисли, износи у јавност, сад јесте најбитније јединство, а када све прође видећемо ко је шта и како урадио, али сада је неопходно да будемо уједињени - истакла је председница Владе на почетку састанка. 

Обраћање министра за европске интеграције Јадранке Јоксимовић

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић истакла је да се Србија придржава свих препорука Европске уније када је реч о заштити јавног здравља. 

Jadranka Joksimović
Јадранка Јоксимовић / Извор: Профимедиа

- Тачно је да је просек вакцинације у Србији нижи од просека у другим европским земљама, али је неопходно утврдити шта је довело до тога да тај просек буде нижи, да ли ту оопште има икакве одговорности Владе и шта је та иста Влада уложила да се вакцинација спроводи у већој мери. Сматрам да грађани Србије верују држави, али нека се према европским стандардима утврди шта је то све Влада урадила поводом кампање вакцинације. У годишњим извештајима јасно су доступни подаци које мере и кораке је спровела Србија, а доступан је и извештај Европске комисије о борби српске владе са коронавирусом. Нека се јасно утврди колико је новца уложено у набавку вакцина, опреме, колико је запослено медицинских радника, колико је уложено у изградњу болница, све то може јасно да се види. Хтела бих само да напоменем да смо усвојили преговарачку позицију за Поглавље 28 и многа питања смо већ решили и извештај о томе ће бити прослеђен Европској унији - истакла је министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић. 

 

Обраћање министра здравља Златибора Лончара

Састанак је отворио својим излагањем министар здравља Златибор Лончар који је истакао да је веома важно јасно предочити шта је Србија урадила за све пацијенте и грађане током борбе са коронавирусом и да је пандемија добар показатељ тога како је неопходно да у борби будемо уједињени, а не подељени у борби. 

Zlatibor Lončar
Златибор Лончар / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

- Битно је шта су осетили грађани Србије, шта су осетили пацијенти и како пролази здравствени систем. Оно што сви треба да знају је чињеница да је ретко у којој земљи на болничко лечење примљено више од 12 одсто оболелих од короне, више од тога није могло да буде збринуто у великом делу земаља ЕУ. У Србији се збрињава око 30 посто пацијената у болницама. Замислите разлику између грађана Србије којима је то доступно и грађанима у многим земљама Европе који не могу да дођу до лекара и које у болницу примају само у тешком стању. Србија је изградила ковид болнице, набавила опрему, све лекове, ниједна земља се не може толико тиме похвалити. Урадили смо све оно што је било до државе да се уради. Грађани ће из тога закључити да ли неко води рачуна о њима. Ова пандемија је добар разлог да се ујединимо јер ово неће брзо проћи. Није моменат за анализу и расправу, јер ово и даље траје. Морамо да се удружимо око заједничких ставова и да помогнемо грађанима да све ово прође - истакао је министар Лончар.