Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ПРЕДСЕДНИК СРБИЈЕ СЕ ОБРАТИО ГРАЂАНИМА: Чуваћемо мир, али нећемо дозволити да газе наш народ

12.05.2023. 10:30
Пише:
Србија Данас
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Танјуг/Милош Миливојевић

Вучић је казао је да је донео одлуку у складу са договором са Аном Брнабић и министром Ивицом Дачићем да не иду у Рејкајвик на Самит Савета Европе.

Председник Србије, Александар Вучић, састао се данас са специјалним представником Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком, а потом се обратио грађанима на конференцији за медије.

"ЗАБРИНУТ САМ" Мирослав Лајчак са представницима Српске листе о безбедносној ситуацији на КиМ, данас састанак са Вучићем

"ЗАБРИНУТ САМ" Мирослав Лајчак са представницима Српске листе о безбедносној ситуацији на КиМ, данас састанак са Вучићем

Обраћање предсдника Вучића

Председник је истакао да је Србија успела у акцији прикупљања наоружања да до сада прикупи 9.401 комада оружја, 884 минско екплозивна средстава, од тога 711 мина и зоља.

- Верујем да је акција прикупљања оружја дугорочна, хвала грађанима на поверењу. Када људи кажу не испаљује метак него глава, али ако људи немају оружје не могу ни да испале метак. Поносан сам на ово што смо успели, молим да наставимо са овом опцијом. Нико неће трпети последице због предаје оружја - казао је Вучић.

Председник је истакао да је премијерка Ана Брнабић у току јучерашњег дана имала састанак са представницима Савета родитеља ОШ "Владислав Рибникар".

- Ми ћемо успунити њихове захтеве.. УНИЦЕФ има најбоље стручњаке, у наредних 3 године довешћемо највеће стручњаке из Лос Анђелеса и Норвешке и других крајева света, да радимо на помоћи подршке деци и родитељима, да изађемо из ове велике муке која нас је задесила. Око 250 психолога се јавило са жељом да помогну родитељима и деци и верујем да ћемо имати могућност све да их ангажујемо. Посебно сам задовољан шта смо успели са слањем ђака у школе. Сви се осећају неупоредиво сигурније. Морамо 2.500 хиљаде нових полицајаца да запослимо - изјавио је председник.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: ТВ Пинк/Принтсцреен

Председник се осврнуо на ситуацију на КиМ за коју истиче да је веома забринут.

- Данас сам разговарао са Мирославом Лајчаком. Веома сам забринут због ситуације на КиМ, посебно на северу. Та моја забринутост потиче из страствене потребе Куртија да подстиче сукобе и жекље да избије некакав рат у којем би он био велики албански херој. Ово последње што је урадио са експропријацијом је толико лоше да немам речи. Забринут сам што мисле да могу насилни да преузимају просторије. Све што раде толико је лоше... Забринут сам због планова да насилно преузимају поједине просторије, а у Квинти се праве наивни, понекад им је 3 одсто довољно за легитимне изборе, а некада им 50 одсто није ни близу легитимитета који траже. Толико о принципима - истакао је Вучић.

Казао је да је донео одлуку у складу са договором са Аном Брнабић и министром Ивицом Дачићем да не иду у Рејкајвик на Самит Савета Европе.

- Одлучио сам да не идем у Рејкјавик, Србија неће гласати за њихову декларацију, бићемо уздржани. Ми тиме не можемо да спречимо усвајање, али ће бар рећи да није донета једногласно. Држао сам се повеље УН, принципа. Тако да спремни смо да подржимо територијални интегритет Украјине, Молдавије, Грузије, али не можемо тако лако да се одрекнемо територијалног интегритета Србије.

О кампањи хрватских медија и митингу 26. маја, председник каже:

- Изненађен сам великом популарношћу мене у Загребу и Хрватској. Сви текстови су им безмислени. Кажу да нису љубоморни, тамо се живи боље. Та разлика се смањује, на то сам поносан. Ја сам се тих празних прича наслушао и 2019. Тај скуп је организован уочи важних политичких одлука. Ми нећемо тада да злоупотребљавамо ничију трагедију. То је скуп ујединитељски, а не скупови подела. Ми нисмо заказивали скупове ни за 12. ни за 14. већ много унапред, када нема ниједног скупа заказаног. Није реч о контрамитингу. Биће гужва али нећемо да заустављамо саобраћај нити икога да малтретирамо. Да то буде место где ћемо да изричемо позитивне ствари. Неки други су доносили одлуку како и коме да откину главу. То прави озбиљну разлику.

Вучић је одговарајући на питања новинара зашто није отишао у ОШ "Владислав Рибникар" да запали свећу, навео да је ишао у цркву да запали свећу за жртве масакра на Врачару и није водио камере јер сматра да није потребно од тога правити представу.

- Нисам разумео питање. Смисао питања. Изјавио саучешће породицама жртава...то питање је једнако глупо, као и оно зашто дани жалости почињу у петак.

О протесту опозиције, Вучић је изјавио:

- Да ли мислим да је Милован Бркић представник опозиције, мислим да је идеолог. Цитиран је био безброј пута, буквално је постао њихов идеолог. Организатор, господин Миливојевић, је био човек који је позивао на скуп. Разговараћу са њима када год буду хтели да разговарају. Насиље је када малтретирате грађане. А онда ћете да кажете да МУП није дозволу да блокирају Газелу. Коме ви продајете те трикове? Ми ћемо се окупити, и Београђани и сви остали грађани Србије. Ми ћемо се окупити, претпостављам да нећемо успети да скупимо 50.000. као што су неки скупили злоупотребљавајући трагедију - навео је председник и додао:

Ја сам сељак, не стидим се, иако сам рођен у Београду. Али је зато Срђан Миливојевић урбани тип. Једино што не разумем одакле право неком да малтретира грађане. Малтретирајте људе, да народ види колико уживате у томе. Трудимо се да не примењујемо силу, ми смо демократију дословно схватили.

О намерама Аљбина Куртија, председник каже да не жели да формира ЗСО, већ је планирао упад у Звечан, јер је његов тобож кандидат тамо победио

Лајчак је забринут, разговаро је са Србима. Он је видео одлучност Срба да се супроставе терору. Када неко тако по сваку цену жели сукобе, иако покушавате да сачувате мир, објасните ми онда како је могуће да поједине земље Квинте кажу да су то легитимни избори. Сетите се шта су говорили о изборима у Белорусији и било где друго, који су притом милијарду пута легитимнији. Шта их брига. То је оно "ово су наши", могу да раде шта хоће. Па и 3 одсто је довољно. Они нису у стању да прихвате амандман који каже "заштитиа територијалног интегритета и свих других чланица Савета Евроипе". До апсурда су довели повељу УН и међународно-правни поредак и још би да нам држе лекције. Остаће упамћено да једна мала слободарска земља се држала тога, макар за историјске уџбенике и да њен председник није учествовао у њиховим фарсама и није желео да иде на Исланд. Гледаћемо своје, чуваћемо мир али нећемо дозволити да газе наш народ.

Почео састанак Вучића и Лајчака

У Председништву Србије почео је састанак председника Србије Александра Вучића и специјалног изасланика ЕУ за дијалог Мирослава лајчака.

Лајчак је у Београд допутовао из Приштине где је са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем разговарао о изради статута ЗСО.

После састанка очекује се обраћање председника Вучића.