Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ВУЧИЋЕВЕ РЕЧИ ОДЗВАЊАЛЕ У УН: "Желели су да ставе жиг на наше чело, нису успели и никад неће успети" (ВИДЕО)

23.05.2024. 15:38
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Youtube printscreen/Radio-televizija Војводине/ Shutterstock

Председник Србије Александар Вучић данас присуствује седници Генералне скупштине Уједињених нација на којој је усвојен предлог резолуције о Сребреници. Седница је почела у 16 часова по средњоевропском времену.

Ново обраћање председника Вучића

Председник Вучић је рекао да су представници многих земаља били у праву када су говорили о поделама које је изазвала ова резолуција.

- Никада се није десило у ГС УН да гласање по питању геноцида не буде једногласно. Никада се то није десило, десило се први пут зато што су неки хтели да политизују ову важну тему - рекао је он.

Председник је подсетио колико је земаља гласало за резолуцију, и каже да се то први пут дешава.

- Људи из неких земаља су истицали значај амандмана, да цитирам значајан допринос. То је само био значајан допринос већој конфузији. И само су хтели свој образ да сачувају тим амандманима. И хтели су да заварају неке државе чланице о правним питањима. Неки су говорили о правној одговорности. Говорили су да ово није против било које државе, а овде је управо реч о томе. Зато што су сви људи који су починили злочине у Сребреници већ осуђени на затворске казне. Сви они - истакао је он.

Вучић је рекао да је једина сврха ове резолуције да се стави морална и политичка кривица на један народ.

- На људе из Србије и Републике Српске, као дела БиХ. То је била једина намера. И да будем искрен, када је реч о легимититету, то је неуспело. Када је реч о великој победи оних који су гласали за, не бих имао шта друго да додам. Ти који су желели да стигматизују српски народ, нису успели и никада неће успети. Желели су да ставе жиг на наше чело, нису успели и никад неће успети. Поносан сам што сам данас бранио право мале земље да јасно и гласно говори против оних веома моћних, не вређајући никога - рекао је председник.

Додаје да ће се наставити дијалог са нашим суграђанима Бошњацима који живе у Србији.

- И да се захвалим свима који су гласали против, а највише хвала српском народу који је више него икада био уједињен. Србе ништа боље није ујединило од онога што се данас дешавало. Стојимо снажни и поносни што смо представљали земљу храбрих - закључио је друго обраћање Вучић.

Обраћање представника Мађарске

Мађарска је увек строго осуђивала све злочине, рекла је представница те земље Каталин Богеј.

- Ми желимо да се изгради мир и просперитет на Балкану, и желимо да се избегне раст тензија. У овом контексту постављамо питање да ли је овај нацрт резолуције пут ка миру, или прави нове поделе. Ми нисмо уверени да је ово пут ка стабилности, и сматрамо да овакве иницијативе требају бити на агенди ГС УН само ако не нарушавају мир и стабилност на Западном Балкану. Зато смо гласали против ове резолуције. Захваљујемо се председнику Србије на подршци. Он ради на развоју своје земље, и мађарска заједница је тамо увек могла да рачуна на њега - рекла је представница Мађарске.

Обраћање представника Аргентине

Представник Аргентине, који је био уздржан приликом гласања, истакао је да његова земља осуђује све злочине.

- Истовремено, прави начин да се сећамо је да се подстиче процес истине који се заснива на дијалогу. Друштвима је потребно време, и само стрпљење је потребно да сећање постане инструмент за спречавање злочина. Стране су подељене, и морамо да радимо на дијалогу. Пре гласања мора да буде широког процеса освртања на ово питање, и требало је више времена - рекао је он.

Ове земље су прави пријатељи Србије, гласале су против срамне резолуције

Против ове срамне резолуције гласало је 19 земаља, укључујући и Србију. Ових 18 земаља остало је на страни правде и потврдиле су да су заиста прави пријатељи Србије.

Антигва и Барбуда, Белорусија, Кина, Комори, Куба, Демократска Република Конго, Северна Кореја, Доминикана, Еритреа, Есватини, Гренада, Мађарска, Мали, Никарагва, Руска Федерација, Сао Томе и Принципе, Науру, Сирија и наравно Србија.

Обраћање представника Сирије

Представник Сиријске Арапске Републике је нагласио да његова земља категорички одбацује политизацију питања људских права и жртава.

- Моја делегација је морала да гласа против нацрта резолуције из два разлога. Први су процедурални недостаци у изради нацрта, који нису били праћени транспарентношћу, већ су били договарани иза затворених врата. То је спречило постизање консензуса о нацрту. Други разлог је што желимо да се спречи било какво подстицање тензија и отварање рана из прошлости. Такође не желимо дестабилизацију региона из политичких разлога - каже он.

Представник Сирије подсећа да су многи иницијатори ове резолуције главна подршка Израелу у кршењу права Палестинаца.

- Све то показује лицемерје и лажне наводе ових држава. Они само желе да скрену пажњу са чињенице да Израелци већ осам месеци у окупираној Палестини чине ратне злочине. Никада нећемо видети да западне државе предузимају кораке да спрече истребљење Палестинаца, или да казне Израел - каже представник арапске републике.

Истакао је да су многе земље забринуте због двоструких стандарда западних земаља.

Овако су министри пратили заседање ГС УН

Министри у Влади Србије данас су заједно испратили заседање Генералне скупштине Уједињених нација на којој се гласало о Резолуцији о Сребреници.

- Слога биће пораз врагу! Увек слободни и никада поражени! Подршка председнику Вучићу у беспоштедној борби за наш народ и државу! Нека живе Србија и Српска у вечност! - написао је на свом инстаграм налогу премијер Милош Вучевић.

Обраћање представника Мексика

Представник Мексика, који је био уздржан приликом гласања, је рекао да његова земља признаје значај сећања на злочине.

- Ми смо забринути зато што ова иницијатива не ужива пуну подршку тројног вођства БиХ. Мексико сматра да инклузивни дијалог међу свим државама и релевантним странама у региону представља срж свих иницијатива, и да тиме треба да се ради на јачању напора за промовисање мира и правде. Зато смо ми били уздржани - рекао је он.

Обраћање представника Црне Горе

Представник Црне Горе је рекао да његова земља осуђује злочин, и да тражи да они који су одговорни за геноцид буду кажњени.

- Ми смо мултиетничко друштво, и много полажемо на добросуседске односе. Ове вредноси нису само у складу са једним од наших кључних циљева, то је пут ка ЕУ, већ се односе и на принципе из повеље УН - рекао је он.

Он сматра да је његова земља дала значајан допринос разјашњавању свих питања везаних за усвајање резолуције.

- Ми смо показали саосећајан приступ, као једини одржив основ за заједничку будућност - рекао је представник Црне Горе.

Обраћање представника Грчке

Представник Грчке је рекао да признаје значај ове резолуције, и каже да његова земља поштује све пресуде међународног суда правде о Сребреници.

- Истовремено, потребна је иницијатива која подржава деескалацију. Ова резолуција ризикује да буде погрешно протумачена, и подрива напоре ка заједничкој будућности. Такође, време доношења ове резолуције је упитно, посебно након отварање преговора између ЕУ и БиХ - истакао је он.

Обраћање представника Перуа

Представник Перуа, који је био уздржан, је рекао да његова земља поштује све међународне обавезе.

- Подсећамо да су судови већ донели пресуду да је геноцид учињен. У случају ове резолуције, где се злочин већ догодио и пресуда је већ донета, природа ове ситуације је другачија. Једино је консензусом могуће направити окружење које ће омогућити да се неко сећа жртава. То би требало да буде један једини циљ. Зато смо ми први пут морали да будемо уздржани приликом гласања за овакву једну резолуцију - каже он.

Представник Вијетнама о гласању своје земље

Представник Вијетнама је рекао да је очување стабилности од суштинског значаја.

- Приоритет је да се промовише национално помирење у БиХ, и да се допринесе стабилности развоја. ГС УН је најбољи форум за то. Али усвајање резолуције требало је да постигне уједињење, а не поделе, и зато је моја земља била уздржана - рекао је он.

Обраћање представника Бразила

Представник Бразила је рекао да ће осудити сваки злочин, али да је та земља била уздржана приликом гласања због околности подношења предлога Резолуције.

- Околности у вези са нацртом ове резолуције су довеле до великих подела, и ми не можемо да будемо део тога - рекао је он.

Обраћање представника Руске Федерације

Василиј Небензја је рекао на почетку обраћања упозорио председавајућег да Вучић није представник Србије, већ председник Србије, и да је потребно да му се обраћају са дужним поштовањем.

- Данас смо присуствовали тужном поглављу УН. Ово је још једна потврда лажи елита из БиХ и њихових западних савезника да се занемари консензус у БиХ. Једнакост ентитета и три народа је срж Дејтонског споразума - рекао је он.

Руски представник је рекао да процедура предлагања резолуције није испоштована, већ је то урађено од стране "групе пријатеља" који су упутили сопствени предлог.

- Ево Холандија је гласала за Резолуцију. Њихов батаљом је имао срамну улогу у Сребреници. Било је много крвавих трагедија у БиХ међу сва три народа. Ми ово видимо као додатну претњу по мир, циничну и лицемерну - рекао је он.

Чули смо данас да ова резолуција треба да смањи јаз, али је оно уствари показало колико је свет подељен.

- Доношење ове резолуције је пирова победа за њене спонзоре. Ако им је циљ био да поделе ГС УН, онда су у томе бриљантно успели - закључио је Небензја.

Очекује се ново обраћање председника Вучића

Председник Вучић се огрнуо српском заставом пред почетак новог обраћања.

Одржано гласање

Гласање је завршено. Усвојена је резолуција о Сребреници.

84 земаља гласало је за, 19 против, а било је 68 уздржаних.

Glasanje o Srebrenici
Гласање о Сребреници / Извор: РТС printscreen

Ангола ће бити уздржана

- Ангола признаје да оно што се десило у Сребреници 11. јула 1995. јесте био озбиљан злочин геноцида. Међутим, Ангола чврсто верује да ће мир помирење и јединство морати да буду заштићени по сваку цену.

- Сматрамо да је процес помирења на Балкану и даље крхк и да би усвајање ове резолуције могла да продуби тензије. Ми такође имамо неке забринутости у вези са овим процесом. Више бисмо волели да имамо резолуцију која се бави позитивним развојима и да се подстиче убрзање процеса помирења и промовише стабилност и одрживи развој у региону. Из тог разлога Ангола ће бити уздржана.

УАЕ уздржани на гласању о резолуцији

- Геноцид у Сребреници је документован и служи као подсетник страхота које ниједна заједница не би требало да преживи. УАЕ су уз нашу браћу и сестре који су проживели страхоте у БиХ. Подржавамо све на Балкану на путу ка повратку и помирењу. Подржавамо садржај ове резолуције - рекао је.

- Мир на Балкану јесте крхк и напори да се реше спорови су у застоју и некада се неке ствари преокрећу. Од суштинског је значаја да промовишемо јединство и помирење које је очајнички потребно региону. Озбиљност злочина који су овде у питању изискује да политичка хитност не сме да засени то.

- Остајемо уздржани и наша уздржаност је усмерена ка томе да се подвуче подршка ка смањењу тензија и ескалације. Позивамо и охрабрујемо све стране да раде у складу са својим одговорностима и да се уложе напори ка помирењу на Балкану.

Обраћање представника Египта

- Египат се противи поступцима и исхитреном процесу да се представи нацрт резолуције. Ово баца сумњу на праву намеру иза које се крије нацрт ове резолуције. Окружење није било укључено у дебату и дијалог, ово ризикује да се поново оживе сви сукоби и несугласице.

- Наша залагања требало би да воде ка дијалогу, да би се очувао међусобни интерес. Египат није задовољан зато што су неке земље укључујући спонзоре ов резолуције, овај нацрт искористили као изговор за неку политичку реторику. Ово не помаже земљама на Балкану. Не могу да се подрже кршења Међународног и хуманитарног права, с обзиром на конфликте који се дешавају у другим деловима света.

- Чврсто верујемо да решења не могу да буду наметнута споља, кроз једностране налоге.

- Египат намерава да гласа за нацрт резолуције којим се обележава геноцид у Сребреници. Наш глас осликава нашу посвећеност људским и моралним вредностима и у складу је с усвојеном резолуцијом и одлукама и принципима исте.

Никарагва ће гласати против резолуције

- Промовисање увођења иницијатива једнострано, а која не ужива консензус у БиХ, не подржава помирење у тој земљи, с обзиром да она не представља сва становишта свих оних који живе у тој земљи. НАТО је бомбардовао ову територију и проузроковао на хиљаде рањених и мртвих у бившој Југославији, остављајући за собом разореност услед те машинерије која се обрушила од стране НАТО-а. Не може да се игнорише највећи геноцид који је учињен против наших народа у Америци као и наше браће у Африци приликом колонизације и поробљавања наших предака. Уништавали су нашу културу, бришући милионе људских бића са лица земље и узимајући њихове минерале да би се на Западу богатили - рекла је представница Никарагве.

- И даље се обезбеђују новац и ресурси да се злочини у Палестини наставе. Време је да се правда изнесе пред људе, да се они приближе УН. Никарагва се залаже за свет мира, солидарности, братства, како бисмо превазишли проблеме.

- Никарагва ће гласати против резолуције коју је представила Немачка јер она неће допринети миру, већ ће само да погорша ситуацију - нагласила је.

Обраћање представника Венецуеле

- Ми смо за национално помирење, изградњу поверења и поновну изградњу мира уколико је то потребно. Ово, господине председниче, није први пут да пред собом имамо тежак задатак разматрања резолуције. У прошлости је била слична иницијатива која је изнета пред Савет безбедности. У то време Венецуела се уздржала од гласања.

- Истакли смо такође да је тај нацрт резолуције пре него да допринесе помирењу заправо продубио јаз између народа у БиХ који живе у тој земљи. Они морају да изграде заједничку будућност која је заснована на међусобном дијалогу. Жртве Сребренице заслужују обележавање на основу консензуса који прихватају укључене стране при чему цела Међународна заједница то поздравља. Заговарамо помирење и мир на Балкану. Функција УН јесте да промовише разумевање народа и с тим у вези ми апелујемо да наставимо посао који је почет у Дејтону, применом споразума који је био резултат политичког консензуса. На крају ми поштујемо позив на разматрање свих ових идеја при доношењу одлуке.

Обраћање представника Кубе

- Нисмо за иницијативе које воде ка ескалацијама тензија и етничким поделама. Куба одбацује текст који усваја доктрине за недостатком консензуса и којима се у прошлости манипулисало из политичких разлога.

- Залажемо се за дијалог, међусобно поштовање и разумевање - додао је представник Кубе.

Азербејџан неће гласати за резолуцију

- Азербејџан добро зна колико су болне ратне ране и колико је важна одговорност да би се постигли мир и правда. Пружамо подршку територијалном интегритету свих балканских држава и противимо се било каквом мешању свих других држава.

- Азербејџан неће бити у могућности да гласа уколико буде дат предлог на гласање - рекао је представник ове земље.

Намибија ће бити уздржана на гласању о резолуцији

Представник Намибије рекао је да ће Намибија бити уздржана на гласању о резолуцији.

- Геноцид је само оно што ми појединачно одлучимо да је геноцид. Када ми и наши савезници урадимо исто то, онда то није геноцид. Оно што се десило Сребреници, био је геноцид. Оно што се десило у Руанди био је геноцид, оно што се десило у Немачкој са холокаустом, био је геноцид. Оно што се данас дешава са Газом био је геноцид. Оно што се десило у Намибији био је геноцид. Многи су геноциди који се данас одвијају широм света. Дешавају се највећи злочини против човечности. Морамо као међународна заједница потпуно да се посветимо циљу окончања геноцида без изузетка - рекао је представник Намибије.

Кина ће гласати против срамне резолуције

Представник Кине у УН је истакао да ће Кина гласати против резолуције.

- Кина нема другу алтернативу осим да гласа против ове резолуције. Кина је увек поштовала независност и територијални интегритет Босне и Херцеговине, као и независни избор народа БиХ у вези са будућношћу њихове земље - рекао је представник Кине.

Обраћање Вучића

- Говорити после Немачке није лако из неколико разлога. Без обзира шта урадите, оптужиће вас за порицање злочина који се заиста десио. Оптужиће вас да потцењујете и минимизирате и усуђујете се да дигнете глас - рекао је Вучић на почетку обраћања.

- Зашто позивам све који се налазе у овој сали да гласају против резолуције? Ово је високо политизована резолуција. Зашто се доноси ова резолуција? Под број један говорили су о индивидуалној правној одговорности, помињући овде црногорске амандмане. Зашто се ова резолуција и доноси када је реч о индивидуалној правној одговорности? Она је већ спроведена јер су сви они осуђени на затворске казне. Нема никаквих појединачних имена у овој резолуцији, то се уопште не помиње. Зашто ако смо такву резолуцију донели већ 2015. године? Зашто само овај случај и овај пример?

- Питање број 2, говорили су о помирењу. Да ли ова резолуција доноси икакво помирење? Не, то уопште није случај. Да ли доноси помирење у регион? Уопште не. Питам сталног представника Немачке зашто су крили све припреме за ову резолуцију?

- Знате шта се зарпаво десило 24. марта у Савету безбедности? Рекли су нам да не гледамо у прошлост, а два дана после тога открили смо да су припремали овакву резолуцију али која се односила на догађаје који су били пре 29 година. Кад они имају политичке потребе могу, а кад се неко други помиње у том случају чињенице нису важне. Коме је потребна ова резолуција и зашто баш у овом тренутку? Зашто ти људи нису говорили о геноциду који су починиле њихове земље. Говорили су о холокаусту а то је једини геноцид који су признале УН.

- Само се надам да ће сви други геноциди у складу са резолуцијом из 2015. бити признати, укључујући геноцид над Србима у Првом светском рату. Србија је била број један у свету по броју жртава, пропорционално својој величини и броју становништва, са 28 одсто мртвих, друга је била Француска - нагласио је председник Вучић.

- Били смо међу реткима у југоисточној Европи, платили смо велику цену, више од пола милиона Срба је било убијено. Што нису почели са том резолуцијом? Зато што им је баш ово било потребно у овом тренутку.

- Немачка представница је рекла "ми подједнако жалимо све жртве", а зашто те реченице нема у овој резолуцији? Да ли ће ово да направи поделе у региону? Да, поделе ће бити све дубље. Да ли ће ова резолуција да успсотави мир у будућности, имам доста сумње у то. Мораћемо напорно да радимо да бисмо одржали мир и стабилност. И знам који би био коначан резултат нашег данашњег рада. Али чекам одговор оних моћних и великих, и неко би рекао арогантних, зашто вршите толики притисак на земље чланице у последњих седам дана против једне мале земље као што је Србија?

- И даље као што видите има једна мала земља са Балкана која се не плаши да каже гласно да ћемо да гласамо против ове резолуције јер ће она да отвори пандорину кутију.

- Како ћете да објасните да је ужасно убијање страшан масакр и страшан злочин, у којем је убијено 8.000 људи већи од рецимо убијања 20 милиона људи у Другом светском рату?

- Зашто сте усвајали те амандмане? Само да покушате да прикријете праву истину која стоји иза ове резолуције? Али, већ смо имали све осуде, пресуде, све је готово и завршено, а сада поново отварате ране. Нема никаквих других разлога, сем политичких.

- Ја лично сам отишао у Сребреницу да се поклоним и положим свет, готово сам био линчован а дан касније сам пружио руку онима који су то организовали. Овде се не ради о помирењу, овде није реч о сећањима, ово је нешто што ће само да отвори старе ране и направи потпуни политички хаос, не само у нашем региону већ и овој сали.

- На крају желео сам да вам дам један поклон, господине пшредседниче. Знам да не смем да раширим своју заставу - заставу храбрих. Донећу је вама јер ми припадамо једном храбром народу који је увек умео да се брани - рекао је Вучић.

Председник Вучић је на крају позвао државе чланице да гласају против ове резолуције.

Почела седница Генералне скупштине Уједињених нација

Почела је седница Генералне скупштине Уједињених нација. Седница је почела говором сталне представнице Немачке у УН, Антје Лендертсе, која је била најгласнија у антисрпској кампањи и прикупљању гласова за резолуцију.

- Резолуција тежи да подстакне помирење у будућности - рекла је она.

Она је позвала све чланице УН да се придруже резолуцији.

Она је рекла да су прихваћени амандмани на првобитни текст резолуција и захвалила се, како је рекла, на конструктивном приступу Црне Горе.

Вануату, Антигва и Барбуда и Малави повукли кооспонзорство срамној резолуцији

Сјајне вести из Њујорка пред почетак седнице Генералне Скупштине УН!

Како се сазнаје, Вануату, Антигва и Барбуда и Малави повукли су коспонзорство!

Тако се позиција Србија значајно поправила пред гласање које ће касније уследити.

Председник Вучић се обраћа одмах после Немачке

После уводне речи Немачке, у Генералној Скупштини Уједињених Нација обраћа се председник Александар Вучић.

Одмах након тога реч ће имати: Тајланд, Иран, Русија, Бразил, Вијетнам, Гана, Панама, Перу, Грчка, Црна Гора, Конго и Сијера Леоне.

Скандал: Обезбеђење УН покушало да отме заставу Србије српским жртвама из БиХ

Како се сазнаје, обезбеђење на уласку у зграду покушало је да отме заставу Србије коју је са собом носила делегација српских жртава из БиХ.

Одбили су да дају заставу уз коментар:

"Ни за живу главу!"

Вучић се обраћа након уводних речи Немачке

Након уводних речи Немачке, у Генералној Скупштини Уједињених Нација обраћа се председник Александар Вучић. Одмах након тога реч имају ове земље:

- Тајланд, Иран, Русија, Бразил, Вијетнам, Гана, Панама, Перу, Грчка, Црна Гора, Конго и Сијера Леоне.

Председник Вучић ушао у салу Генералне Скупштине УН

Председник Србије Александар Вучић управо је ушао у салу Генералне Скупштине Уједињених нација у Њујорку где се ускоро очекује гласање о срамној, наметнутој резолуцији о наводном геноциду у Сребреници.

У Њујорку се данас бије одлучујућа битка за судбину наше земље и народа, а усвајање резолуције о наводном геноциду у Сребреници имало би опасне и тешке последице по цео српски народ, коме поједини страни центри моћи желе да налепе етикету "геноцидног", с крајњим циљем укидања Републике Српске, те захтевима за такозвану ратну одштету.