Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ИСПРАВКА: Не постоје докази о атентату на Вучића и Додика, документе о вехабијама нико није видео

25.09.2020. 16:57
Пише:
Србија Danas/Banjaluka.net
Aleksandar Vučić, Milorad Dodik
Александар Вучић, Милорад Додик / Извор: Танјуг/​Драган Кујунџић

Не постоји никакав доказ који би подржао наводе и тврдње о “вехабијама” који су планирали атентате на Додика, Вулина и Вучића од 2015. до 2019. године.

Медији, а међу њима и наш портал Србија Данас, првобитно је пренео информацију о томе како група вехабија из БиХ планира у неколико одвојених случајева, да организује атентате на председника Србије Александра Вучића и српског члана Председништва БиХ Милорада Додика, али и на министра одбране Србије Александра Вулина, али те информације нису тачне и у овом тексту се налази исправка таквих информација и промењена је структура чланка тако да се сада јасно види шта је истина и да не постоји никакав доказ који би подржао наводе и тврдње о “вехабијама” који су планирали атентате на Додика, Вулина и Вучића од 2015. до 2019. године. Текст је исправљен на основу анализе организације raskrinkavanje.ba. 

Вест да је група вехабија из БиХ планирала у неколико одвојених случајева, да организује атентате на председника Србије Александра Вучића и српског члана Председништва БиХ Милорада Додика, али и на министра одбране Србије Александра Вулина, коју је објавио, на основу "тајне документације обавештајних служби која је у поседу портала banjaluka.net", неутемељена је и није заснована на чињеницама.

Овај портал је објавио да, према тим документима, крајем 2017. године "група вехабија са елементима типичних паравојних формација планирала је да изврши атентат на тадашњег председника Републике Српске Милорада Додика".

ОВО НЕ СМЕ ДА СЕ ПРОПУСТИ: Погледајте све КВОТЕ за Ролан Гарос! Ноле или Рафа, може бити само један!

ОВО НЕ СМЕ ДА СЕ ПРОПУСТИ: Погледајте све КВОТЕ за Ролан Гарос! Ноле или Рафа, може бити само један!

НАГРАДЕ НАЈБОЉИМА: Министар Ђорђевић доделио национална признања за безбедност и здравље на раду (ВИДЕО)

НАГРАДЕ НАЈБОЉИМА: Министар Ђорђевић доделио национална признања за безбедност и здравље на раду (ВИДЕО)

"ЂИЛАС И ЊЕГОВИ САТЕЛИТИ НАСТАВЉАЈУ СА ЛАЖИМА" Стефановић: У Новом Саду није ухапшен нико из редова опозиције

"ЂИЛАС И ЊЕГОВИ САТЕЛИТИ НАСТАВЉАЈУ СА ЛАЖИМА" Стефановић: У Новом Саду није ухапшен нико из редова опозиције

- Та петочлана група предвођена извесним Енвером Хабибовићем, званим "Смрт" из Сарајева, одржала је састанак на којем је Хабибовић предложио да убију Додика 9. јануара 2018. године у Бањалуци, приликом обележавања Дана Републике Српске - навео је исти извор.

Такође, тврдило се да је у документацији безбедоносних служби наведено да је "главни организатор још нерасветљеног покушаја атентата на Александра Вучића, тадашњег премијера, а сада председника Србије 11. јула 2015. године у Поточарима код Сребренице био извесни Мехдин Јакубовић из Сребренице, официр Ренџерског пука Оружаних снага БиХ".

Aleksandar Vučić i Milorad Dodik
Александар Вучић и Милорад Додик / Извор: Профимедиа

- Обавештајна сазнања показују да је Јакубовић неколико дана пре покушаја атентата на Вучића одабрао групу себи оданих вехабија те их припремао и обучавао за напад на Вучића. Иначе, та Јакубовићева група кренула је да линчује Вучића у Поточарима тек када је он гласно узвикнуо "Текбир", чиме им је дао знак да крену у покушај убиства. Сам Јакубовић је познат по томе да у БиХ, али и по иностранству окупља и организује муслимане те им држи предавања са циљем даљег ширења радикалног ислама - наведено је у документима обавештајних служби, пренео је портал banjaluka.net.

Група је, према том извору, планирала да атентат на Додика изврши испаљивањем ракетног бацача зоља на хеликоптер у којем би се налазио Додик приликом доласка на манифестацију обиљежавања Дана Републике Српске, додаје се у документу.

Према истом извору, каснијим радом безбедносних структура у БиХ откривено да је Хабибовић припадник селефијског покрета у БиХ, и то огранка који се бави ратним обукама деце у БиХ, због чега је у фебруару 2018. године и приведен, те је код њега у кући коју користи пронађена и зоља, наведено је у документу.

   

Milorad Dodik, Aleksandar Vučić
Милорад Додик, Александар Вучић / Извор: Танјуг/​Драган Кујунџић

 

Поред тога, у истим документима је наводно наведено да је Додик на мети вехабија у БиХ био и годину и по дана касније и то на културној манифестацији Кочићев збор, на платоу Мањаче изнад Бањалуке, као и Вулин, који је требало да присуствује овој манифестацији.

Banjaluka.net је навела да је атентат на Додика планирала група исламиста из околине Бијељине, чији су истакнути чланови извесни Неџад Хајдуровић и Самир Беговић.

Њих двојица су, наводно, од ове групе која броји око четрдесетак чланова, добро наоружаних разним врстама оружја, добили задатак да 25. августа 2019. године оду на Кочићев збор на Мањачу и да на своје циљеве делују из масе окупљених грађана како би изазвали што већу панику, а свима је добро познато да се на том збору на Мањачи окупи неколико десетина хиљада људи, тако да се веома лако инфилтрирати у масу, пише у тексту.

Aleksandar Vučić i Milorad Dodik
Александар Вучић и Милорад Додик / Извор: Србија Данас

Такође, додаје тај избор, водили су се идејом да су и Додик и Вулин људи који воле бити међу народом, па су очекивали да ће им тако лакше прићи, али на сву срећу план им није успео. 

- Постоје обавештајна сазнања безбедносних агенција по којима ова група располаже већим бројем наоружања, муниције, експлозива и друге војне опреме, од чега је део и пронађен приликом акција безбедносних агенција, чиме је ова група означена као парамилитарна организација, која изводи редовне обуке својих припадника у вечерњим часовима у околини Бијељине - додаје се у тексту.

Новинари портала Raskrinkavanje.ba су се обратили и обавјештајним агенцијама у БиХ и Србији, Министарству сигурности БиХ и Министарству унутрашњих послова Републике Српске, које смо питали о њиховим сазнањима о наводима из чланка на порталу Бањалука (.net). Одговоре на поновљени медијски упит нису добили од Обавјештајно-сигурносне агенције БиХ (ОСА) и Безбједносно-информативне агенције Републике Србије (БИА).

Одговор је стигао од Министарства сигурности БиХ, које је навело да нема сазнања о наводним плановима атентата описаним на порталу Бањалука (.net).

Дакле, не постоји никакав доказ који би подржао наводе и тврдње о “вехабијама” који су планирали атентате на Додика, Вулина и Вучића од 2015. до 2019. године.