Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ПОЛИТИКО ТВРДИ: Тачијеви војни маневри створили сукоб са Западом

04.04.2017. 13:59
Пише:
Танјуг
Hašim Tači
Хашим Тачи / Извор: Профимедиа

Иницијатива о формирању тзв. косовске војске довела је председника самопрокламованог Косова Хашима Тачија у сукоб са Западом који му је својевремено помогао да се трансформише од герилског лидера у државника

Иницијатива о формирању тзв. косовске војске довела је председника самопрокламованог Косова Хашима Тачија у сукоб са Западом који му је својевремено помогао да се трансформише од герилског лидера у државника, пише данас европски портал Политико.

Аналитичари сугеришу, међутим, и да Тачи користи питање војске како би учврстио позиције Демократске партије Косова и изазвао превремене парламентарне изборе на којима би забележио добар резултат.

Албанци ПРОТЕСТОВАЛИ због ПОВРАТКА СРБА на Косово! Смета им 13 српских породица?!

Припреме на КиМ за спровођење избора! Екипе ОЕБС лепе летке

После интензивног притиска Запада, стиче се утисак да је Тачи за сада повукао иницијативу о формирању косовске војске, али то питање остаје живо и спорно са потенцијалом да подстакне тензије међу припадницима албанске и српске заједнице и погорша ионако већ затегнуте односе Београда и Приштине, наводи портал.

НАТО са 4.500 припадника тренутно је, подсећа се, једина војна сила на Косову, а Тачи сматра да је крајње време да Косово добије своју војску.

ТАЧИ ДОЛИВА УЉЕ НА ВАТРУ: Албанци у Македонији да узму ствар у своје руке

Kosovo
Косово / Извор: Фото: Танјуг/Ебид Тахировић

"Овај процес више не може да се заустави. Ми смо независна и суверена земље и не можемо да допустимо Београду или неком другом да има право вета на питање суверенитета и интегритета Косова, као што је питање војске. Не тражимо ништа мање или више од онога што имају друге државе, а то је војска", рекао је Тачи за "Политико".

АМЕРИКА ИМА ПОРУКУ ЗА ТАЧИЈА: Прво устав и договор са свима, па војска

Уз констатацију да је Тачијева иницијатива стигла у време повећаних тензија на Балкану нарочито између Приштине и Београда, портал подсећа на инцидент са возом, хапшење лидера бивше ОВК Рамуша Харадинаја осумњиченог за ратне злочине над цивилима, чије изручење Србија тражи од Француске, као и на то да се прве оптужнице новог Специјалног суда за злочине ОВК очекују у јуну.

ВИДЕО ТЕК РОЂЕНУ ЋЕРКУ, ПА СЕ ВРАТИО НА КОСОВО И ПОГИНУО: Снајперисти ОВК су га погодили ПРАВО У СРЦЕ

Иако популарна на Косову, Тачија је иницијатива о формирању војске овела на курс конфронтације са западним савезницима који су му помогли да се трансформише од герилског лидера у државника, а Косову да од протектората Уједињених нација постане независна држава коју сада признаје више од 100 земаља, али не и Србија ни Русија, наводи Политико.

Kosovo
Косово / Извор: Фото: Танјуг/Ебид Тахировић

Констатаује се да косовски савезници на Западу сматрају да војска треба да се формира изменом устава за шта је потребна двотрећинска већина и подршка српских посланика.

САД, један од најважнијих косовских заштитника, упозориле су да би свака промена мандата без сагласности српске заједнице довела до преиспитивања америчке дугогодишње помоћи косовским безбедносним снагама.

Рокфелер је куповао људске органе, а ево ко је осумњичен му је продавао СРПСКА срца!

А РАК КОСИ ЖИВОТЕ: Ово су тачне ЛОКАЦИЈЕ У СРБИЈИ где је НАТО бацао ОСИРОМАШЕНИ УРАНИЈУМ (МАПА)

После прошлонедељне посете заменика помоћника америчког државног секретара Хојта Јија Приштини, Тачи је променио тон рекавши да ће покушати да упостави војску променом устава.

Већина Срба пак доживљава предложену војску у којој би доминирали Албанци - као претњу, каже посланик Српске листе Ненад Рашић и додаје да су "ране још увек свеже да треба још времена да зацеле.

ТАЧИ СЕ СЕТИО ШТА ЈЕ СРАМ?! Стидим се мартовског погрома!

Тачи пак тврди да ће косовска војска од 5.000 војника и 3.000 резервиста бити мултиетничка и да неће престављати претњу безбедности у региону.

ТАЧИ ОДЛЕПИО: Путин и Вучић хоће да ме убију!

АЛБАНЦИ И ТАЧИ СЕ УСПАНИЧИЛИ: "Путин спрема Србе за десант на Косово"

Он каже да се нада да би војници косовске и српске војске чак могли да постану партнери у међународним мировним мисијама.

"Не правимо војску за објаву ратова. Она ће бити у служби њених грађана. Косово ће постати извозник безбедности и стабилности", тврди Тачи.

Hašim Tači
Хашим Тачи / Извор: Профимедиа

Аналитичари кажу да Тачи сада предлаже војску зато што покушава да повећа популарност своје Демократске партије Косова (ПДК) и оконча оптерећујућу коалицију са ривалским Демократским савезом Косова (ЛДК) и преузме место премијера.

ИЗНЕНАЂЕЊЕ ЗА ТАЧИЈА: Берлин поручио "Разочарани смо најавом о формирању Војске Косова"

"С обзиром на политичку ситуацију на Косову могло би да се сумња да је читава прича о изборима соло чин председника који стварно жели пажњу и да пошаље партију коју још контролише на нове изборе како би освојио већину гласова у будућој влади", рекао је Лумир Абдиџику, директор Риинвест института у Приштини.