Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Поплаве су прошле, али Србији су донеле НОВУ СМРТНУ ОПАСНОСТ: Ову намирницу НИКАКО не смете да једете

09.06.2017. 11:08
Пише:
Србија Данас/Телеграф
poplave
поплаве / Извор: Профимедиа

Тровање често има смртоносни исход, напомињу лекари

Топло и кишно време погодовало је расту печурки, јестивих и отровних, у шумама Поморавља, Ресаве и Левча, а лекари токсиколози и инфектолози, упозоравају на опрез због тровања од којих неретко страдају целе породице.

Београђанка преспавала на Острогу: Видела сам нешто што ми се урезало у душу за цео живот! (ФОТО)

У Вршцу ситуација стабилна: Вода се повукла, следи процена ШТЕТЕ!

На инфективном оделејњу Опште болнице у Ћуприји, где долазе пацијенти са тешким облицима тровања и који се одатле углавном транспортују у Клинику за ургентну и клиничку токсикологију Центра за контролу тровања у Београду, једину установу за то у Србији, кажу да “нема отрованих”.

Лекари у Домовима здравља, кажу да је било “лакших облика тровања и који су лечени амбулантно”.

Са растом печурки, расте и број отрованих и могу се очекивати у наредном периоду, подсећају лекари и саветују да се “не конзумирају гљиве из природе” – да их не беру и не једу, посебно они који их добро не познају.

У природи поред јестивих, расту и отровнице и онда се догоди да се убере и нека отровна и ето зла, подсећају лекари.

pečurke
печурке / Извор: Профимедиа

Међу најотровнијима стручњаци и лекари убрајају зелену пупавку (аманита phalloides) која код деце “изазива смртност у готово сто одсто случајева, код старијих у 50 одсто.

Смртоносна количина је око 20 грама сирове гљиве.

Токсичност “желене пупавке” се не смањује термичком обрадом (кувањем или печењем), нити дужим држањем у замрзивачу.

Лекари подсећају да су први симптоми тровања: мучнина, гађење, повраћање, дијареја (пролив), болови у трбуху и јављају се шест до 24 сата после конзумирања.