Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Ексклузивно за СД! Блиски сарадници Милошевића након 14 година откривају због чега је СЛОБА ИСПИСАО ИСТОРИЈУ СРБИЈЕ!

11.03.2020. 07:49
Пише:
Игор Максимовић
Slobodan Milošević
Слободан Милошевић / Извор: Профимедиа

Данас се навршава четрнаест година од смрти некадашњег председника Србије и Савезне Републике Југославије, Слободана Милошевића.

Милошевић је преминуо у притворској ћелији Хашког трибунала, током суђења за наводне ратне злочине почињене за време ратова у Хрватској, Босни и Херцеговини и Косову и Метохији.

Председник Србије је испоручен Хагу на основу одлуке Владе Србије на Видовдан, 28. јуна 2001. године, упркос гаранцијама државног врха Југославије и Србије да неће бити изручен Трибуналу у Хагу. Он је изведен из Централног затвора у Београду, где је претходно боравио због оптужби за корупцију, а потом је хеликоптером пребачен на аеродром у Тузли, одакле је транспортован у Хаг.

ОГЛАСИО СЕ МИНИСТАР ВУЛИН: У Крушик стиже огромна помоћ и ветар у леђа захваљујући Александру Вучићу!

ОГЛАСИО СЕ МИНИСТАР ВУЛИН: У Крушик стиже огромна помоћ и ветар у леђа захваљујући Александру Вучићу!

ВУЧИЋ СА РАДНИЦИМА КРУШИКА: "Наша деца неће зависити од других, чуваћемо одбрамбену индустрију"

ВУЧИЋ СА РАДНИЦИМА КРУШИКА: "Наша деца неће зависити од других, чуваћемо одбрамбену индустрију"

Председник Србије честитао Међународни дан жена: Свим дама посало посебну поруку (ФОТО)

Председник Србије честитао Међународни дан жена: Свим дама посало посебну поруку (ФОТО)

Вест о смрти Слободана Милошевића снажно је одјекнула у региону и свету. За једне, он је био узрочник ратних крвопролића на простору бивше Југославије, а за друге, антиглобалистички херој који се супротставио западној хегемонији након слома социјализма у Источној Европи.

Slobodan Milošević
Слободан Милошевић / Извор: Профимедиа

Тадашња власт, коју су чиниле Демократска странка Србије и Демократска странка, забранила је државну сахрану Милошевића у Београду, те је он сахрањен у дворишту породичне куће у Пожаревцу.

Пре чина сахране, у Београду је, испред Народне скупштине, где је био изложен ковчег са Милошевићевим телом, одржан велики опроштајни митинг, на којем је било пристутно више стотина хиљада људи и бројни угледни гости из иностранства, који су били поштоваоци Милошевићеве политике.

Slobodan Milošević
Слободан Милошевић / Извор: Профимедиа

Међу говорницима су били Ремзи Кларк, бивши државни тужилац САД, Генадиј Зјуганов, председник КПРФ, генерал Леонид Ивашов, Сергеј Бабурин, посланик Државне думе Русије и бројни други.

Неки од тада присутних људи на сахрани дали су изјаву за портал СрбијаДанас о историјској улози Слободана Милошевића.

Slobodan Milošević
Слободан Милошевић / Извор: Србија Данас

Бивши министар спољних послова СРЈ, председник Београдског форума за свет равноправних ЖИВАДИН ЈОВАНОВИЋ

- Верујем да је Слободан Милошевић био последњи државник Србије у савременој епохи. Руководио се државним интересима и тежио најбољим решењима за своју земљу и народ. Држао се политичких принципа који су лишени критеријума које видимо данас.  Желео је напредак и прогрес, али уз очување независности, суверенитетета и територијалног интегритета Србије - рекао је Јовановић и додао:

- Слободан Милошевић ће остати упамћен као државник који је опет ујединио Србију у једну целину, уз очување аутономије Косова и Метохије и Војводине. Он није дозволио да се под видом аутономије конституишу нове државе на територији Србије - изјавио је Јовановић.

Živadin Jovanović
Живадин Јовановић / Извор: Фото: Youtube/Printscreen/B92 ТВ

Он је истакао да је Милошевић допринео окончању рата у БиХ и да не постоји ниједан други политички фактор који је одлучујуће утицао да се рат оконча Дејтонским споразумом.

- Милошевић се супротставио и експанзији НАТО и империјалистичкој политици Запада - изјавио је Јовановић, додавши да је крајњи циљ такве политике била Русија, што урушава темеље послератног поретка успостављеног у Техерану, Јалти и Потсдаму.

- Он је заслужан што је народ пружио отпор НАТО агресији, што је било до тада невиђено у свету, јер је агресор очекивао да ће брзо окончати посао. А највеће његово достигнуће је Резолуција 1244 УН, која је најпоузданији ослонац за решење косовско-метохијског проблема. Но, тек ће будућност дати свој коначан суд о Слободану Милошевићу - нагласио је.

Адвокат ТОМА ФИЛА

Говорећи о учесталим иницијативама за подизање споменика Слободану Милошевићу, познати српски адвокат, Тома Фила, подесећа да је у Француској, законом одређено, да се споменик некој политичкој личности не може подићи пре 50. годишњице смрти, тј. док не умру сви савременици његове епохе.

toma-fila
тома-фила / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

- Академик Коста Чавошки и ја заступамо мишљење да је код нас довољно и 30 година, када дође генерација која није познавала Милошевића - рекао је Фила за портал СрбијаДанас. 

Фила је указао да и у самом СПС, постоје несугласице око споменика првом демократски изабраном председнику Србије и оснивачу СПС. Он каже да се којим случајем, својевремено, након атентата на Зорана Ђинђића, питао Зоран Живковић, све у Србији би добило име по убијеном премијеру Србије.

- Вредност Милошевића одредиће историја. Но, данас се сви позивају на његове две највеће тековине – Кумановски споразум и Дејтон, а нападали су га када их је остварио - истакао је Фила.

Председник Српске радикалне странке ВОЈИСЛАВ ШЕШЕЉ

- Слободан Милошевић је убијен у Хашком трибуналу. Нису могли да га победе у судници, па су га зато убили. Пре свега, убили су га ускраћивањем адекватне леакрске помоћи. Слободан Милошевић је погинуо бранећи интересе српског народа и због тога заслужује наше дубоко поштовање - рекао је Шешељ за наш портал и додао: 

-Било је периода када смо били политички противници, било је периода када смо међусобно сарађивали, а његову историјску улогу обележиће, пре свега, његова јуначка смрт - рекао је Шешељ.

Vojislav Šešelj
Војислав Шешељ / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

На питање како оцењује целокупну политичку еру Слободана Милошевића, Шешељ, који је и сам боравио у Хашком трибуналу, је рекао да је имао и позитивних и негативних политичких потеза, те да ће се са историјске дистанце открити, шта је било промашај, а шта је било добро.

Почасни председник СПС, близак сарадник Слободана Милошевића МИЛУТИН МРКОЊИЋ

- Годишњица је смрти када је убијен Слободан Милошевић у Хагу, када су зликовци са Запада убили. Слободан Милошевић је херој, последњи државник са ових простора, који је бранећи свој интегритет, интегритет свог народа и земље убијен у Хагу. На овај дан ћемо се увек сећати овог трагичног догађаја и очекујем да ова власт сада омогући да барем његова деца могу да дођу на његов гроб и обиђу његов споменик, где је сад и Мирјана Марковић, наша другарица, те да се отворе путеви тој деци, да могу да дођу да виде своје родитеље - рекао је Мркоњић.

Milutin Mrkonjić
Милутин Мркоњић / Извор: Фото: Youtube/Printscreen/ Ново јутро

Он је истакао да ће Милошевић остати херој својим јуначким понашањем у Хагу, подсећајући да су два значајна догађаја остварена у његово време - формирање Републике Српске, због чега очекује да РС постави први споменик Слободану Милошевићу у Бањалуци и Дејтонски споразум.

- Српске власти треба да му подигну споменик у Београду, зато што је иза њега остала Резолуција 1244, једино упориште за ову власт данас, када се Србија бори за Косово - оценио је Мркоњић.

Потпредседник СПС и министар без портфеља задужен за демографију и популациону политику у Влади Србије СЛАВИЦА ЂУКИЋ – ДЕЈАНОВИЋ

- Слободан Милошевић је имао потезе који су били изузетно корисни за Републику Србију, пре свих Дејтон и Резолуцију 1244. Неки потези се могу тумачити као дискутабилни, али ће време одредити његово место и улогу у историји - изавила је Ђукић-Дејановић за портал СрбијаДанас.

Slavica Đukić Dejanović
Славица Ђукић Дејановић / Извор: Србија Данас

- Милошевић је био председник Србије у најтежем периоду њене историје и то га је учинило великим - истакла је потпредседница СПС, која ће данас положити венац на гроб Милошевића у Пожаревцу.

Бивши директор и главни и одговорни уредник листа Политика, близак пријатељ породице Милошевић ДРАГАН ХАЏИ-АНТИЋ

- Слободан Милошевић је био највећи државник. Њега су убили у Хагу, а пре тога су наместили изборе 5. октобра спаливши изборне листиће. Адвокат Зденко Томановић и даље гони управника ЦЗ, Драгишу Бланушу, зато што је дозволио да буде киднапован. Он је човек за све ове господин. Он се изванредно бранио у Хагу. Ми смо били блиски и остао ми је у драгој успомени - изјавио је Хаџи-Антић.

Dragan Hadži Antić
Драган Хаџи Антић / Извор: Фото: Youtube/Printscreen/TV Мост Нови Сад

 

БИОГРАФИЈА

Слободан Милошевић је био југословенски и српски правник и политичар, оснивач и председник Социјалистичке партије Србије, председник Србије, те председник Савезне Републике Југославије. Рођен је 20. августа 1941. године у Пожаревцу, а преминуо 11. марта 2006. године у Хагу. Био је у браку са Мирјаном Миром Марковић с којом је имао двоје деце, сина Марка и ћерку Марију. Политичку каријеру започео је раних осамдесетих, прво као председник Општинског комитета Савеза комуниста београдске Општине Стари Град, а потом и као члан Председништва Централног комитет Савеза комуниста Србије. За председника Градског комитета СК Београда изабран је 1984. године, а годину и по дана касније именован је за председника СК Србије. У мају 1986. године је постао председник Председништва ЦК СК Југославије, а упоредо са тим је наредне три године био и члан Председништва Социјалистичке Републике Србије.

Због све дубље економске кризе у коју је СР Србија тонула његов задатак је био да спроведе реформе и обезбеди средства за враћање кредита Међународном монетарном фонду. Поред тога, сукоби у Аутономној покрајини Косово и Метохија су били све чешћи јер су Албанци тражили већу аутономију. Зато је Милошевић тражио измену Устава из 1974. године како би смањио аутономију покрајина. Милошевић је у јулу 1990. године трансформисао Савез комуниста Србије у Социјалистичку партију Србије. У децембру 1990. године је изабран за председника Србије, а исто се десило и две године касније. Председник СРЈ је постао 23. јула 1997. године и на тој позицији је остао до 6. октобра 2000. године. Оптужен је за ратне злочине на КиМ, Хрватској и БиХ. Због његове смрти суђење у Хагу никада није окончано. 

 

ВУЧИЋЕВА ПОСЕТА ВАШИНГТОНУ ОЈАЧАЛА ВЕЗЕ СА САД: Српска и америчка застава вијориле се у Пентагону

ВУЧИЋЕВА ПОСЕТА ВАШИНГТОНУ ОЈАЧАЛА ВЕЗЕ СА САД: Српска и америчка застава вијориле се у Пентагону

Вулин: Нико не треба да брине што Србија опрема војску за одбрану

Вулин: Нико не треба да брине што Србија опрема војску за одбрану

ДОКАЗ УГЛЕДА ПРЕДСЕДНИКА СРБИЈЕ У СВЕТУ: Бројни светски државници честитали рођендан Александру Вучићу

ДОКАЗ УГЛЕДА ПРЕДСЕДНИКА СРБИЈЕ У СВЕТУ: Бројни светски државници честитали рођендан Александру Вучићу

ПРЕДСЕДНИК ИЗРАЕЛА ВУЧИЋУ УПУТИО ПИСМО НА ЋИРИЛИЦИ: Хвала Вам што отварате канцеларију Србије у Јерусалиму!

ПРЕДСЕДНИК ИЗРАЕЛА ВУЧИЋУ УПУТИО ПИСМО НА ЋИРИЛИЦИ: Хвала Вам што отварате канцеларију Србије у Јерусалиму!

Огласио се Стејт департмент о Вучићевој посети: Најважнија порука стиже са састанка са Помпеом (ФОТО)

Огласио се Стејт департмент о Вучићевој посети: Најважнија порука стиже са састанка са Помпеом (ФОТО)