Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ОКОСНИЦА НАШЕ ЗЕМЉЕ: Враћено поштовање најелитнијим јединицама Војске Србије указом председника Вучића, министар Вучевић покренуо програм повећања специјалаца

20.07.2023. 15:48
Пише:
Србоија Danas/dnevnik.rs
vucevic
вуцевиц / Извор: Фото: Printscreen Инстаграм/милосвуцевиц

Две најелитније јединице наше војске враћене на ниво бригаде.

Током ере "националног понижења’’ (2000-2012) две најелитније јединице наше војске, чувене 72. бригада за специјалне операције и 63. падобранска бригада, биле су сведене на ниво батаљона у саставу тада новоформиране Специјалне бригаде Војске Србије. Требало је много година да прође, док одлуком председника Србије и врховног команданта Војске Србије, Александра Вучића, оне нису враћене на ниво који им припада, а то је ранг бригаде.

ДОКТОР САВЕТУЈЕ: Ово морате да знате пре одласка на летовање!

ДОКТОР САВЕТУЈЕ: Ово морате да знате пре одласка на летовање!

ШЕШЕЉ РАЗОТКРИО ПОЛИТИЧКЕ ТАЈНЕ 2000-ИХ: На вечери умало Вучић да измлати Ђинђића, једва сам их смирио

ШЕШЕЉ РАЗОТКРИО ПОЛИТИЧКЕ ТАЈНЕ 2000-ИХ: На вечери умало Вучић да измлати Ђинђића, једва сам их смирио

ДАН СЕЋАЊА НА СТРАДАЛЕ И ПРОГНАНЕ У "ОЛУЈИ" У ПРИЈЕДОРУ 4. АВГУСТА! Вучић са патријархом и Додиком о кључним националним питањима

ДАН СЕЋАЊА НА СТРАДАЛЕ И ПРОГНАНЕ У "ОЛУЈИ" У ПРИЈЕДОРУ 4. АВГУСТА! Вучић са патријархом и Додиком о кључним националним питањима

Исправљена велика неправда указом председника Вучића

Указом председника Александра Вучића и одлуком Генералштаба одлучено је да Специјална бригада буде расформирана, а да се од њених батаљона поново формирају 63. падобранска бригада и 72. бригада за специјалне операције. Овим је исправљена велика неправда и указано поштовање двема славним јединицама, које су увек биле тамо где је најопасније и када год је требало бранити интересе државе и српског народа на његовом целокупном етничком простору.

Србија имала горке лекције у прошлости, нема право да их понови

Ова одлука није била важна само са аспекта прошлости – у контексту враћања историјског дуга и поштовања ових Јединица и свих њених припадника, на начин какав једино заслужују, већ је још сврсисходнија за садашње време и залог за нашу сигурнију будућност у овом свету у коме се чини да многи мисле да је мир само примирје између два рата. Као што су и председник Србије, Александар Вучић и министар одбране, Милош Вучевић, више пута до сада навели – Србија је опредељена за мир и не жели никакве ратове и сукобе. То нипошто не значи да је Србија успавана у садашњости, неспремна за будућност, јер баш зато што је имала горке лекције у прошлости, нема право да их понови.

Наши лидери знају да је за мир потребно много труда

Наши лидери, међутим знају и то да је за мир потребно много труда и компромиса са више страна, а за рат само лоша воља макар једне стране. Не желимо никада да будемо ми та рђава страна лоше воље, али желимо да спречимо и све друге, да уколико то (п)остану, нанесу штету нашој држави и народу. Има ли боље превентиве за то од наше две најславније, поново формиране бригаде? Да ова одлука из 2019. није била само популистичка празна форма, већ суштински део плана озбиљног јачања специјалних јединица Војске Србије, говоре и кораци који су даље предузимани, све до садашњег тренутка.

Србија ће имати 5000 специјалаца

Кобрама је са нивоа батаљона Војне Полиције, враћен статус одреда, непосредно потчињеног Генералштабу. Министар одбране Милош Вучевић, са начелником Генералштаба, Миланом Мојсиловићем, на основу наређења председника Србије, Александра Вучића, покренуо је програм повећања специјалаца у Војсци Србије са 1500 на 5000 припадника, а окосница тога ће бити поменуте 72. специјална, 63. падобранска и Кобре, док ће други ниво чинити батаљони копнене војске и извиђачке јединице.

Значајна одлука- високе плате за припаднике свих специјалних јединица

У плану је и формирање три нова батаљона за специјална дејства и доградња оклопно извиђачког батаљона. Један од нових специјалних батаљона ће бити и елитни Орлови, у саставу 72. специјалне бригаде, где ће бити трећи борбени батаљон уз Грифоне и Соколове. Осим повећања броја припадника, значајна је одлука да ће припадници свих специјалних јединица имати високе плате, од 220 хиљада па навише, односно примања са додацима око 250-260 хиљада динара месечно.

Не треба да бринемо за сигурност и будућност Србије, све док је славне и јуначке 72. бригаде

Нема јаке државе без јаке војске, а ни јаке војске без задовољног и добро обученог, наоружаног и опремљеног војника. Управо ће ови специјалци и припадници поново формираних славних бригада, настављајући континуитет славних колега из претходних времена, бити окосница наше земље – као модерни, снажни, обучени и спремни по сваку цену да бране Србију. Сложио бих се са министром одбране, Милошем Вучевићем, који је приликом посете славној специјалној 72. бригади навео да не треба да бринемо за сигурност и будућност Србије, све док је славне и јуначке 72. бригаде, која ће и у будућности кад год отаџбина позове, када то грађани Србије буду очекивали, бити на висини задатка. Да ће бити тамо где је најрискантније, где је најодговорније и где је најизазовније, да ће бити увек уз свој народ, да ће бити уз своју отаџбину. Вероватно су и они који су желели да затру 63. и 72. бригаду то чинили, јер су били свесни шта оне представљају за српски народ и државу. Не дозволимо им да то пробају поново!