Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

УЖИВО ОБРАЋАЊЕ: ПРЕДСЕДНИЦА СКУПШТИНЕ БРНАБИЋ Политичке странке око Ђиласове листе позвали ОЕБС да посредује, нови састанак сутра у 9

16.04.2024. 14:20
Пише:
Србија Данас
Ana Brnabić
Ана Брнабић / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Мој одговор је да сам прихватила све предлоге, осим једног који је противан Уставу, значи пуј пике не важи ни кад је ко гласао, ни кад је време...

Председница Народне скупштине Србије Ана Брнабић обратила се данас грађанима Србије.

- Озбиљно сам се бавила предлозима и покушала још једном да будем довољно отворена како би нашли неки договор и почели заједно да радимо на примени ОДХИР препорука. Мој одговор је да сам прихватила све предлоге, посебно ове који су долазили од опозиције груписане око Србије против насиља осим да обуставимо све изборне радње за избор одборника у Скупштини Београда и да одложимо изборе, то је директно супротно Уставу - навела је.

Она је истакла да је јуче одговорила на предлоге који су стигли од посланичких група и парламентарних странака који се тичу две теме: примене ОДИХР препорука и на који начин радити на увиду, ревизији и контроли бирачког списка.

- Мени је данас од њих стигао нови предлог односно захтев који нема никакве везе с онима који су достављали до сада. Сад је пуј пике не важи.. а сада је нови захтев да Скупштина двотрећинском већином усвоји измене закона како би се сви избори одржали истог дана у 2024... Ништа од тога нема везе ни што су неки избори одржани, скраћујемо мандате... - каже она појаснивши да они који су гласали на локалним изборима у децембру 2023. треба опет да гласају. Тражили су да им скратимо мандат а кад једном направите преседан то постаје само техникалија да ли га скраћујете 30, 100 дана а у неким локалним самоуправама скраћење мандата било би три године.

Она је рекла да је то тражила опозиција груписана око Србије против насиља. Додала је да то политика какву они желе у држави.

- Некима би тако био продужен мандат, некима скраћен, тако би изгледала Србија оних који су се данас дрзнули да пошаљу не мени као председници Скупштине него свим грађанима Србије.

- Нема ни Устава, ни закона, него како Ђилас хоће - додала је она.

Она је додала да је прихватила предлог СДА и PDD да се избори помере између 29. септембра и 13. октобра уколико се сви остали сложе и формирање радног тела за измене и допуне закона у складу са ОДХИР препорукама.

Она је појаснила и следеће:

- Мени је данас од Србије против насиља стигао нови захтев који нема никакве везе са досадашњим. Захтев је да Народна скупштина двотрећинском већином усвоји закон како би се сви локални избори у Србији одржали у истом дану 2024. године. Нема везе што смо имали локалне изборе, нема везе кад им је време и колико је Уставом загарантован мандат, скраћујемо мандате и кажемо када ће бити локални избори. Није прошло ни 7 дана од када сам вам рекла зашто то нећу да прихватим. Прво су тражили да неком на силу скратимо мандат, а сада предлажу да се одређеним локалним самоуправама скрате мандати за више од 3 године - појаснила је Брнабић.

Она је додала да је опозиција окупљена око листе Србија против насиља захтевала да се некима продужи мандат и до годину дана, док би се другима скратио за читаве три године.

Опозиција позвала ОЕБС да посредује?!

Политичке странке и покрети око Ђиласове листе обавестили су ме данас да су пре 4 дана обратили ОЕБС-у са захтевом да он посредује у "постпредизборној кризи у Србији", како је они називају. Имате људе који су бацали дрвље и камење на мене што сам на састанак у својству посматрача позвала амбасадоре, а нису имали право гласа - додала је председница Скупштине.

Брнабићева је појаснила да само неколико дана касније они зову ОЕБС да модерира дијалогом у оквиру Скупштине Србије.

- Ми не можемо да причамо, па ОЕБС треба да посредује. Дан пре тога су рекли да понижавам Скупштину јер сам позвала неког као госта. Сви су се лепо потписали на то писмо и љубазно моле председавајућег да каже ко је његов посредни представник и ако има бољи начин да предложи како да се модерира разговор у Скупштини Србије. Они мисле да ваљда ОЕБС треба да посредује између изабраних представника од стране грађана Србије - додала је.

Брнабић је појаснила да од листе Србија против насиља добија два до три различита захтева недељно.

Брнабићева је нагласила да је за сутра у 9 заказан нови састанак у Краља Милана ради формирања Радног тела о препорукама ОДИХР и бирачком списку.

- Формирамо Комисију за рад на изменама и допунама закона у складу са ОДХИР препорукама до краја недеље и радно тело за увид у бирачки списак - казала је председница Скупштине па указала да - шта ћемо убудуће - да гласамо сваке године, у децембру 2023, па опет 2024, па 2025...да скратимо мандате људима три и по године.

- Значи сваки пут кад им се не свиђају резултати избора поново на гласање, а последњи пут сам себи скратила мандат баш на захтев те опозиције - каже Брнабић.

Извор: Србија Данас