Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Функционерки ДС-а није доста плата од 160.000 па узимала још новца потписивајући уговоре сама са СОБОМ!

28.06.2017. 13:44
Пише:
Србија Данас
Pavel Surovi na konferenciji za novinare ispred sedišta Saveta Slovaka u Novom Sadu
Павел Сурови на конференцији за новинаре испред седишта Савета Словака у Новом Саду / Извор: Србија Данас

Обелоданио уговоре

Члан Националног савета Словачке националне мањине Павел Сурови на конференцији за новинаре која је одржана испред седишта Савета Словака у Новом Саду оптужио је председницу Ану Томанову Маканову за непотизам и нетранспарентно трошење средстава словачке заједнице.

Родић опљачкао Развојну банку Војводине за 3 МИЛИОНА ЕВРА, Пајтић му био саучесник!

МУКЕ ПРОТЕРАНИХ: Хрвати Србима ДУГУЈУ 35 МИЛИЈАРДИ долара!

Сурови је обелоданио уговоре који показују да је Ана Томанова Маканова као председница Националног савета Словака потписивала уговоре са самом собом али и са својим супругом.

Он је новинарима поделио Ауторски уговор о делу чији су потписници Ана Томанова Маканова. На једној страни као председник Савета и наручилац посла а с друге стране као аутор и пружалац услуга.

Аутор Ана Томанова Маканова се уговором обавезала да ће да учествује у идејном садржају, културно уметничком и водитељском осмишљвању програма десетогодишњице обележавања оснивања Националног савета у Новом саду као и отварању Словачких народних свечаности у Бачком Петровцу. За то је наручилац наградио аутора односно Ана Томанова Маканова саму себе са 30.000 хиљада динара. 

- Уместо да јој буде част и задовољство да по функцији, као председница NSSNM, учествује у организацији и отварању прославе, тако значајног јубилеја 10. годишњице Националног савета Словака као и свечаног програма Словачких народних Свечаности, госпођа Маканова ту своју протоколарну, организациону и водитељску улогу додатно је наплатила и то са чак 30.000 хиљада динара. У питању је крајње аморални чин и  манипулација функцијом због кога би Маканова требала да поднесе оставку - рекао Сурови.

- Постављам питање да ли је тада Ани Томановој Макановој високој функционерки Демократске странке, поред њене потпредседничке плате у Скупштини АП Војводине и посланичког паушала што је заједно износило месечно око 160.000 динара зафалило на неку куповину тих 30.000 динара па се спустила на тај ниво да потпише уговор са самом собом, злоупотреби положај и обрука рад Савета који чине и поштени и честити људи. Вероватно је у то време мислила да може све и да тиме неће нико никада да се бави нити да истражује. Ово је јединствен случај. До сада смо видели разне облике малверзација и злоупотреба положаја, али да функционер буде у исто време и наручилац и извршилац радова и да сама са собом потпише уговор о делу то је за нас шокантно сазнање. Овај пример заслужује да уђе у Илустровани речник корупције, казао је Сурови.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Такође Сурови је показао и неке од уговора које је Национални савет Словака односно Ана Маканова потписивала са својим супругом Јаном Маканом. Један ауторски хонорар који је Маканова преко Националног савета Словака исплатила свом супругу гласио је на 40.000 динара а други на 50.000 динара.

Уједно је позвао Агенцију за борбу против корупције да поред куповине златног накита прошири истрагу и на друге афере у вези трошења новца намењин словачкој мањини.

Тиме су настављене контроверзе које се везују за разне годишњице обележавања оснивања Националног савета Словака и програме Словачких народних свечаности које се сваке године обележавају у Бачком Петровцу. Наиме, пре месец дана Сурови је обелоданио јавности рачуне у износу од 407.000 хиљада динара који показују да је Национални савет Словака преко одбора за културу и образовање потрошио новац на куповину злата у златари. Према изјави саме председнице златни накит је купљен за покрајинске секретаре поводом обележавања годишњице Савета а подељен је на на свечаностима у Бачком Петровцу.

На крају конференције презентована је и рачуноводствена аналитичка карта Националног савета Словака из које се види да је Савет Словака књижио улазну фактуру у износу од 189.397,80 динара из дисконта Хатар Дисзконт у Мађарској. „Постављам питање шта је то председница куповала и како је преносила и транспортовала робу преко границе?“, запитао се Сурови.

Позивамо и остале чланове Националног Савета Словака да се ограде од овакве праксе председнице NSS и сачувају свој углед и поштовање које имају у словачкој заједници.

Ово је само мали делић злоупотреба у NSS ускоро ћемо обелоданити нове шокантне податке до којих смо дошли а који показују на који је начин трошен новац Словака, како су склапани уговори, шта се куповало за наш новац. Овим желим да нагласим да након обелодивања афере злата почели су чланови и инсајдери из NSS да нам указују на разне случајеве злоупотреба, иако је у питању обимам материал наредних недеља ћемо га предочити јавности.