Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"ВЕЋУ СВЕТИЊУ ОД СРБИЈЕ НЕМАМО" Вучић: Нису предвидели да једна мала земља може да се СУПРОТСТАВИ НАЈМОЋНИЈИМ СИЛАМА СВЕТА (ВИДЕО)

29.04.2024. 18:01
Пише:
Србија Данас
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Танјуг/​Сава Радовановић

Председник Републике Србије Александар Вучић обратио се данас народу по повратку из Њујорка и говори о ситуацији на Косову и Метохији, резолуцији о Сребреници и другим важним питањима.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Youtube Printscreen/Tanjug News Agency official

О европском путу и новој Влади

- Негде око 33-35 одсто ће бити потпуно нови људи које никада нисте видели у Влади. Биће оних које нисте видели у овој Влади али су вам познати од раније. Верујем да ће успети да задрже курс Србије, наравно, према ЕУ, али курс независне Србије, која неће да нас свађа да традиционалним пријатељима, већ оне која ће са њима да сарађује. О таквој Србији сањам - закључио је председник Вучић и замолио јавност у Србији да на гостољубив начин дочека председника Кине.

- Немојте да заборавите ни железару ни Бор, он је био у минусу милијарду и триста милиона. Захваљујући нашим кинеским пријатељима смо то успели да решимо, сад идемо за инстанцу више. Од 1. јула уговор о слободној трговини, тај уговор постаје ефективан, од тада 843 производа из Србије без икаквих царинских оптерећења иду на територију Републике Кине - рекао је на крају обраћања председник Србије.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Youtube Printscreen/Tanjug News Agency official

О увођењу седмочасовног времена у ЦГ

- Народ је, сигуран сам, одушевљен. То је видим тренд у целој Европи. Једна политичка партија дошла код мене, један од услова за сарадњу са СНС, да се не ради недељом, да се скрати радно време, још мало па да се не ради никад, сви смо се ми томе и приближили, само израчунајте колико одмора годишње имамо, нема више града у Европи који нисмо обишли, и само да се ништа не ради. Док сам ја председник и док будем имао било каквог утицаја, никада то нећу применити. Имате следећи мандат па изаберите тада оне који ништа не раде - рекао је.

- Хајде народе, лези лебе, да нико ништа не ради а сви ћемо да живимо лепо - је л' ви стварно верујете у то? Држава је озбиљна ствар, није играчка, није додворавање народу. "Хајде народе да не радимо ништа, сви чартер летове", као да нико није био, а знам да су многи били. Не може. До 2027. ништа, онда кад се ослободите Вучићевог "терора" онда радите 2 сата ако хоћете, па да видим докле ће та играчка од државе да траје - рекао је.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Youtube Printscreen/Tanjug News Agency official

Одговори на питања новинара

- Нисам неко ко даје нереална обећања и зашто после 12 година некога на власти, шта год говорим то и даље привлачи највећу пажњу - зато што кад кажем људи знају да је то тако. Кад кажем плата и пензија ће бити увећане, грађани знају да је то истина. Сузана Грубишић има оптимистичнији приступ, ја имам много страхова и верујем да и нешто више знам, више информација имам, свакако нисам паметнији.

- Не волим људима да обећавам да се радују. Опције су све и даље отворене али су највеће шансе да ће они то да усвоје. Да ли ћемо да се боримо, наравно. То што нисам оптимиста, то не значи да нећу да се борим да "погинем" на терену. Ситуација је много тешка, али борићемо се. Суштина је да они нама нису дали шансу. Они нам шансу нису дали да се не супротставимо јер знају да Приштина неће прихватити Заједницу српских општина. Ми смо знали да Приштина то неће да уради. И знали смо да ће овако да се понашају, као код динара. Тамо укину динар, а онда каже "па нису стране показале довољну жељу за компромисом". То је као да сте унели пиштољ овде пуцали у мом смеру, а онда се свађали са мојим обезбеђењем и рекли "стране нису довољну жељу за компромисом показале".

- Све време то раде, то је проблем: Нисам оптимиста, с правом нисам оптимиста. То што смо ми у Њујорку постигли, и наши противници рекли су "Вучић се од јутра до мрака борио", замерајући ми то. Борим се за своју земљу. Хоћу да се борим, нећу без борбе да нешто прође. Поносан сам на ову земљу што је на холидеј отишло 30 одсто земље, авиони пуни свуда. Значи људи живе боље, лепо, срећан сам. Ја не могу, ја морам да се борим, зато сам изабран - нагласио је.

- Дуг смо разговор имали. Тражио је од мене да померим Ускршњи сабор, ја сам то прихватио. Ја мислим да ми имамо много тема које су за нас важне, у свим областима. Од тога шта смо урадили од заштите ћириличног писма, сарадње, економије... Прихватио сам то да после тога посетим Васкршњи сабор. Србија признаје БиХ као међународно признату државу, њен територијални интегритет и теиторијални интегритет РС унутар Босне и Херцеговине - рекао је.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Youtube Printscreen/Tanjug News Agency official

О резолуцији о Сребреници

- Поред чињенице да нису прихваћене идеје српске стране, добили смо и нацрт резолуције О Сребреници. Под један, ту не постоји сагласност у самој БиХ. Питаћу наше америчке партнере, ови у Европи то не знају, а Американци знам да знају, јер сам разговарао са бројним америчким функционерима, јер ово је брутално гажење Дејтонског мировног споразума - нагласио је председник Вучић.

- За резолуцију о геноциду у Руанди није била довољна сагласност народа у Руанди већ је била потребна сагласност тог континента. Тада се Афричка унија појавла са једногласном одлуком. Провели су унутар земље консултације, широке регионалне консултације. А да чујете какав је овде пример. Ми први пут сазнајемо 26. марта и то од наших немачких партнера да они то спремају већ 8 месеци. Ми смо први сусед, неко чији припадници су 32 одсто БиХ. Моје питање за наше америчке партнере је: Зашто дозвољавате овакво кршење Дејтонског споразума?

- Никад нисмо крили да желимо да имамо најбоље могуће односе са Бошњацима, али не да испуњавамо нечије политичке жеље. Увек ћемо живети једни са другима и једни поред других. Међутим, за то није било никаквог разумевања. Срби би били добри само ако би погнули главу. Ни то не би било довољно него и да их похвалимо како је то лепо, случајно да им се не супротставимо. Ја сам тај који је најлегитимнији део бицефалне власти донео одлуку да идем у Њујорк. Разговарао сам билатерално са 22 премијера широм света, 6 званичника УН, представницима укупно 111 земаља у УН. Наставио сам то данас, наставићу сутра, сваки дан. Зашто? Зато што сам добро знао шта је намера оних који су подносиоци резолуције, како Немаца, тако оних из Сарајева који су једва дочекали да то подрже, а онда први пут, пошто је демократија забрањена, када виде да се неко супротставио и мисли да ствари стоје другачије, онда поркенете кампању најгорих могућих увреда, претњи, кроз сва средства информисања. Ја немам проблем да будем изложен таквом линчу каквом ниједан политичар није био изложен претходних неколико деценија јер се борим за свој народ и за истину. Зато што желим да спречим да се догађају злочини и ратови у будућности због нечије неодговорне политике.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Youtube Printscreen/Tanjug News Agency official

- Од почетка знам шта се крије иза тога. Знао сам шта траже - правне и политичке консеквенце. А ево им доказ. Није им било дуго потребно. Биће и оних који ће гласати за резолуцију и који с муком гласају, добро разумевајући каква је геополитичка идеја у питању. Неки хоће да прикрију и своје ћутање о Гази, да пронађу кривце у Србији, то им је најлакше. Међутим, многе исламске земље су то разумеле и супротставиће се томе као и многи други.

- Резултати свакако неће бити понижавајући ни за српски народ ни за Србију. Да ли ће они имати стварну већину? Кад једна мала Србија направи такву "утакмицу", онда вам је јасно да резултати које смо постигли нису мали.

- Дошло је до излива хистеричног беса од стране више функционера у Сарајеву, међу њима и Конаковића, где ћу да цитирам:

- Елмедин Конаковић у разговору за Н1, логично, најавио како ће тражити исплату ратне штете против Србије. "За Вучића једна важна порука, направио је Дан Д од Србије као да ће се овим нешто променити". "Ништа се неће променити. Оваква Србија заслужује наш презир". Пазите, заслужујемо презир? Сад ћете да видите од чега смо штитили не само себе већ цео регион.

- Знамо ми да ћемо да изгубимо у завршници али такође знамо да смо одбранили углед Србије. Више од 100 земаља је исказало поштовање Србији и знају тачно шта се збива. Зависно од тога под коликим је притиском, мањим или већим, сме да се о томе и изјасни. Ово говори о једној синхронизованој акцији са жељом неких најмоћнијих европских сила да Србији задају коначни ударац, нису очекивали да ће Србија усправно да се супротстави, да опстане и не дозволи никоме да је баци на под. Нисмо научили ни да лежимо ни клечимо ни пред једном силом - нагласио је председник Србије.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Youtube Printscreen/Tanjug News Agency official

- Хвала свима који су имали храбрости да се супротставе онима који су по кулоарима... Иран, из Ирана допломате ставиле и рекле ево вам амандман па прихватите то за Газу, тако да смо само ми из Србије остали у фокусу и из тога су бројне исламске земље схватиле о чему је реч. Ово ће отворити пандорину кутију без преседана.

- Оно што они нису предвидели јесте да Србија има велики углед и много пријатеља у свету и нису предвидели да је могуће да једна мала земља са неколико малих лидера, има довољно храбрости да се супротстави најмоћнијим земљама света кад је у питању одбрана права, правде, морала и цивилизованог светског поретка - нагласио је Вучић.

- Пред нама је 15ак дана тешких борби, то је утакмица коју тешко можемо да добијемо. Али, и као Давид против голијата, при томе немамо ни праћку, борићемо се речима, али чврстим ставовима, јер већу светињу од Србије немамо - рекао је Вучић.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Youtube Printscreen/Tanjug News Agency official

О КиМ

- Желим грађанима Србије да поднесем извештај шта је то што смо радили и каква нам борба тек предстоји.

- 16. маја очекујемо извештај по питању чланства Косова у тој организацији. Пријем Косова у чланство Савета Европе је тачка два и ту је сад свеобухватна кампања флексибилног тумачења приштинских обавеза и истовремено спровођења различитих теорија о кривици српског руководства зашто Косово неће постати члан Савета Европе. Шансе да постане су велике, ми дајемо све од себе да то спречимо, зато што поштујемо европска правила, све оно што смо с Европом и Американцима договорили. Прва секвенца је била формирање заједнице српских општина, онда после чудних посета Атини долази до измене тих договора.

- Више нико не помиње Заједнице српских општина, Занимљиво је да Европска инцијатива за стабилност, којој у медијском смислу помаже Михаел Мартенс, служе да направе завесу око истине о томе шта се заиста дешава и зашто Приштина не може да формира Заједницу српских општина, он каже "зато што српске општине не постоје". Оне постоје и данас. То говоре људи који су прихватили изборни резултат и то је био врхунац демократије. Јер кад имате три одсто излазност то је врхунац демократије, рекао је Вучић.

- Немамо право слободне трговине, десет месеци сви ћуте, кршење свих елементарних принципа.

- Европски парламент је изгласао могућност да носиоци пасоша добију визну либерализацију, али гле чуда, та одлука није ефективна, те ћемо да чекамо наредних 6, 7 месеци да се формира нови Европски парламент, да би добили визну либерализацију како су добили Албанци на Косову и Метохији.

- Онда су нам објаснили да је за Србе боље да буду део Савета Европе. Веће силе и већи играчи стоје иза свега тога.

- Чланство у Савету Европе има смисла само са подизањем оптужница против Срба. Зато се боримо да до тога не дође. Да ли ћемо успети - тешко. Али, та борба није лака ни за њих. За то је потребна 31. чланица. Они ће, верујемо, имати већину између 29 и 33. Велике силе се боре против нас, наставићемо да се боримо - нагласио је Вучић и истакао да је и данас имао много важних разговора о томе.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Youtube Printscreen/Tanjug News Agency official

О економији и саобраћају

У Србију стигли најновији возови из Кине.

- За три или четири месеца завршавамо пругу Београд - Суботица у потпуности - рекао је он.

- Наша стопа раста је 4,6 одсто што је много више не само од просечног европског него и светског раста. Просечан дефицит у Европи је 3,6 одсто што показује да имамо изузетно стабилне јавне финансије. Тренутно стање јавног дуга за Србију је 47,6 одсто. Стање јавних финансија је изузетно, у веома добром стању, то нису ствари које би требало људе да брину, о стабилности курса да не говорим. Драматичне су цене нафте. Трудићемо се да грађани то не осете или да осете на минималан начин.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Youtube Printscreen/Tanjug News Agency official

О доласку кинеског председника Си Ђинпинга

- Желео бих да неколико важних и добрих вести саопштим. 7. и 8. маја у званичну посету Србији долази председник Народне Републике Кине, Си Ђинпинг. Допутоваће у Париз, Београд и Будимпешту. Почаствован сам што ћу моћи да угостим кинеског председника, да отворимо бројне теме - саопштио је на почетку Вучић.

Конференција почиње у 18:00 часова, у згради Генералног секретаријата председника Републике.

Постоји могућност да једна од тема конференције буде и састав нове владе која мора да се формира до 6. маја када истиче законски рок.