Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ПРЕДСЕДНИК У АДАШЕВЦИМА: Имамо довољне количине свега - улажемо додатни новац, да напунимо до врха све

09.03.2022. 07:07 09:36
Пише:
Србија Данас
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Printscreen/Tanjug

Положен камен темељац за фабрику УБМ групације.

Председник Србије Александар Вучић и министар спољних послова и трговине Мађарске Петер Сијарто присуствовали су данас полагању камена темељца за изградњу фабрике сточне хране УБМ групације у Адашевцима.

ВУЧИЋ У "ФОКУСУ" Представио нове мере Србије: Бићемо у проблему ако забране увоз свих енергената из Русије (ФОТО)

ВУЧИЋ У "ФОКУСУ" Представио нове мере Србије: Бићемо у проблему ако забране увоз свих енергената из Русије (ФОТО)

"МИ СМО ЈЕДИНИ У ЕВРОПИ КОЈИ НИСМО НЕПРИЈАТЕЉИ РУСИМА" Вучић отворено о ситуацији у свету (ВИДЕО)

"МИ СМО ЈЕДИНИ У ЕВРОПИ КОЈИ НИСМО НЕПРИЈАТЕЉИ РУСИМА" Вучић отворено о ситуацији у свету (ВИДЕО)

Председник Вучић објавио МОЋАН снимак: Ово је велики напредак за Ваљево (ВИДЕО)

Председник Вучић објавио МОЋАН снимак: Ово је велики напредак за Ваљево (ВИДЕО)

Питања новинара

Председник Вучић је рекао да што се тиче забране извоза пољопривредних производа, једино важно да се обезбеди довољно хране.

- Ми у овом тренутку имамо 800.000 тона пшенице, и милион и по тона кукуруза у резервама. Наше годишње потребе су 1.200.000 тона пшенице. Имаћемо колико хоћете, жетва је тек у августу. Ми хоћемо да избегнемо оно што се десило у понедељак, када смо добили захтеве које нисмо могли да испунимо. То што је прелазило административну линију на Мердару је немогуће. У једном дану смо имали захтев за четвртину наших укупних резерви. Помама је у региону за житарицама, цена је отишла у небеса - рекао је председник.

Он је додао да Влада у сваком тренутку може да дозволи износ, али да у овом тренутку мери свакога дана, како би обезбедила довољно хране за грађане Србије.

- Зато смо донели ту меру. Нама је у три дана извоз јестивог уља скочио за 109 одсто. Сви државни органи су пратили параметре, како би могли да контролишемо све. Нема ту коме да се извињавамо, у оваквим условима ратног окружења и кризе невиђених размера, ви морате домаћински да се понашате. Имамо довољне количине свега - и соли, и шећера, и уља, и брашна и пшенице и кукуруза. То су све основне потрепштине за нормалан живот - додао је председник.

Вучић каже да је Америка могла да забрани руску нафту, зато што она чини три или четири одсто увоза.

- И одмах попуштају санкције Мадуру, и иду да разговарају. А шта да ради Немачка. Па видели сте реакцију Шолца. У реду, диверсификоваћемо изворе енергената, али погледајте нашу ситуацију. Ми смо између Бугарске и Мађарске, свака одлука нас може да погоди. Шта треба, да стане цела Бугарска, Мађарска или Србија. То су ствари које су за нас важне. Добро је што је и Немачка тако реаговала, то није питање рата, већ живота наших људи овде - каже он.

Председник каже да ако предузећима са већинским руским власништвом буде забрањен увоз нафте, енергенти морати да буду увожени из трећих земаља.

- Могуће је да дође до напредовања руских снага, па се повећа притисак на Москву. Ми већ данас разговарамо о укидању царина на увоз нафте из трећих земаља. Видели сте неке који неће да се јаве ни америчком председнику, заливске земље. Наше је да обезбеђујемо нафту из различитих извора. А сада се поставља логистичко питање - како ћемо да допремамо ту нафту? Разговарао сам и са председником Ирана Раисијем, морамо да се боримо - каже Вучић.

Председник Србије каже да ситуацију прате, и да кад год помисле да је најгоре прошло, нешто још горе се деси.

- Неки ми се смеју, а ја не желим да гледам више у телефон. Не знам коју лошу вест ћемо да добијемо. Шта нам буде требало питаћемо и Кинезе, они имају све. И то себи не могу да опростим, када сам пре шест месеци видео да се нешто дешава и Кинези купују све. Требали смо и ми. Што се тиче произвођача плаћаћемо све, али је нама кључно да обезбедимо храну за грађане Србије - каже председник.

Вучић каже да држава има енормне количине нафте, и да рафинерија ради све време.

- Ми сада улажемо додатни новац, да напунимо до врха све. Имамо више него што нам је потребно, само је питање цене. - истакао је Вучић.

Положен камен темељац

Председник Србије Александар Вучић и министар спољних послова и трговине Мађарске Петер Сијарто положили су камен темељац за изградњу фабрике "УБМ" групације из Мађарске.

Обраћање председника Вучића

Окупљенима се потом обратио и председник Србије Александар Вучић. Приликом обраћања осврнути на догађаје у свету и региону.

- Ми смо осудили оно што се догађа у нашем суседству, урадили све што можемо и понудили сву помоћ. Али је важно да кажемо да морамо да бринемо о својим грађанима. И да у ери и времену када нико никога не слуша и не жели да чује, добро је имати оваквог госта и чути речи разума и поруке мира, али и поруке рационалног процењивања свега онога што се око нас збива - рекао је Вучић.

Председник је истакао да је трговина Србије и Мађарске увећана за два и по пута, и рекао да је то резултат сјајне сарадње.

- Мађарска је данас пети спољнотрговински партнер Србије. И да будем сасвим отворен, и да не узимам све заслуге, најзаслужнији за то је мађарски премијер Виктор Орбан, који има снажну визију пријатељства. Желимо да изградимо партнерство које не осећају само руководства, већ и сви наши грађани - рекао је председник.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Printscreen/Tanjug

Вучић подсећа да је Мађарска скоро увек на страни Србије у Бриселу.

- Зато хоћу да кажем велико хвала, и желим да пренесете моје поздраве Виктору Орбану. Наша економска сарадња је кључна, и велика улагања наших мађарских партнера, не само тамо где живе Мађари. Када су ме питали да ли ми смета да улажу у места где живе Мађари, ја сам рекао "добродошли". А данас имамо инвестиције у многим грађанима. И зато вам хвала мађарски пријатељи, увек сте добродошли - каже он.

Председник је радницима који ће овде радити поручио да ће радити на добром месту, и да ће њихове породице моћи да живе од резултата свог рада.

- Наш Шид је прелеп град, ово је место двојице наших највећих сликара - Шумановића и Босиља. Много тога је потекло из Шида. Ја бих желео да ово што радите у Шиду буде наставак фантастичне сарадње, и још једна цигла у зиду пријатељства Србије и Мађарске. Хвала вам још једном за све што чините за партнерство два народа - поручио је Вучић Сијарту.

Он каже да је у овим тешким временима важно да имамо фабрику сточне хране, и да храну за људе, али и хране за стоку, имамо довољно.

- Хвала вам најлепше, нека живи пријатељство Србије и Мађарске - закључио је Вучић.

Обраћање Сијарта

Сијарто је започео обраћање исказивањем захвалности свима окупљенима. Напоменуо је да се свет налази у тешкој ситуацији и да Србија и Мађарска цене мир и стабилност.

Sijarto
Сијарто / Извор: Фото: Printscreen/Tanjug

- Данас између наша два народа имамо историјски добре односне и обе земље су из таквог односа профирирале и врло смо поносни што са инвестицијама мађарских предузећа можемо да допринесемо економском развоју Србије - казао је Сијарто.

Обраћање Хорвата

Хорват је своје обраћање започео исказивање захвалности председнику Александру Вучићу и свима окупљенима.

- Можемо да видимо да смо створили јаку компанију у временом смо јачали. Покрећемо једну значајну станицу у развоју. Желимо да ширимо производњу сточне хране и да јачамо у региону - казао је Хорват.

Horvat
Хорват / Извор: Фото: Printscreen/Tanjug

Почела церемонија полагања камена темељца

Председник Републике Србије Александар Вучић и министар спољних послова и трговине Мађарске Петер Сијарто присуствоваће данас полагању камена-темељца за изградњу фабрике сточне хране УБМ групације у Адашевцима.

Сијарто је јутрос авионом допутовао у Београд а на аеродрому Никола Тесла дочекао га је министар спољних послова Никола Селаковић.