Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ПРЕДСЕДНИК ОДЛИКОВАО ПРИПАДНИКЕ ВОЈСКЕ СРБИЈЕ: "Одликовања награда за труд али и обавеза више" (ФОТО)

24.12.2020. 11:12
odlikovanja
одликовања / Извор: Фото: Printscreen/Instagram/buducnostsrbijeav

Председник је одликовања уручио поводом Дана примирја у Великом рату

Председник Александар Вучић уручио је данас одликовања - сребрне медаље за ревносну службу, припадницима Војске Србије, које је указом од 10. децембра одликовао за заслуге и изузетне резултате показане у обављању дужности и задатака у области одбране и безбедности Србије.

ДАРИЈА КИСИЋ ЧЕСТИТАЛА БОЖИЋ: "Надам се да ћемо следећи прославити без маски"

ДАРИЈА КИСИЋ ЧЕСТИТАЛА БОЖИЋ: "Надам се да ћемо следећи прославити без маски"

"ЈЕДИНИЦЕ ДОПРИНЕЛЕ РАЗВОЈУ ВОЈСКЕ СРБИЈЕ" Вучић честитао Дан Ратног ваздухопловства и ПВО

"ЈЕДИНИЦЕ ДОПРИНЕЛЕ РАЗВОЈУ ВОЈСКЕ СРБИЈЕ" Вучић честитао Дан Ратног ваздухопловства и ПВО

ДАНАС ВАЖАН САСТАНАК: Председник Србије се састаје са Боцан-Харченком

ДАНАС ВАЖАН САСТАНАК: Председник Србије се састаје са Боцан-Харченком

Вучић је одликовања уручио пуковницима Војске Србије Мирославу Глишићу, Дејану Голубовићу и Милан Кртинићу.

На свечаности у Председништву Србије, Вучић је признања уручио и потпуковницима ВС Жељку Аврамовићу, Рајку Антићу, Бојану Балићу, Горану Јовановићу, Синиши Јовићу, Небојши Лојпуру, Мирославу Максимовићу, Небојши Милошевићу, Муфиду Мушовићу, Зорану Павловићу, Југославу Спасојевићу и Дарку Томићу.

Сребрном медаљом одликовани су и капетан фригате Радислав Свирач, те мајори Мирослав Бобић, Саша Вардић, Радивој Парлић, Игор Пешић, Дејан Ристић, Немања Росић, Драган Стојановић, Васке Тодосијевић, Бојан Тркуља.

Председник је одликована уручио и капетану корвете Далибору Радосављевићу, капетану Слободану Димитријевићу, капетану Бобану Савићу, те заставнику прве класе Дарку Божићу.

Вучић им је пренео да је, након доделе првих одликовања, са министром одбране Небојшом Стефановићем и начелником Генералштаба Мојсиловићем разговарао о обезбеђивању новца за куповину важних борбених средстава.

- Успели смо да обезбедимо новца за куповину важних борбених средстава. Крај је године, када можете да направите анализу има ли вишка новца, а увек је најбоље тај вишак уложити у одбрану земље - рекао је он.

 

Вучић се одликованима захвалио на добром раду и љубави према отаџбини.

- Пред вама, без обзира да ли је реч о онима који су пред пензијом или онима који пред собом имају године рада, су велики задаци у будућности да војска буде снажнија, да ваздухопловство и ПВО буде много снажнији - нагласио је он.

Вучић је казао да одликовани имају додатну обавезу, јер као носиоци државних медаља нису више само официри и подофицири, већ неко ко мора да буде пример свакоме на сваком месту и да је на њима много већа одговорност него на "обичним" људима.

- Наш посао је да пре свега и у сваком тренутку можемо да сачувамо и заштитимо нашу земљу. Да будемо озбиљно припремљени, као што су здравствени радници спремни да помогну када дође до ситуације каква је актуелно. Наравно да ће неки део да оде на боловање да би себе сачували, али највећи део ће бити поштен према држави испуњавајући најлепше заклетве које смо положили, а то је да морамо да сачувамо нашу земљу. Зато је важно да јачамо одбрамбене капацитете. Уз вашу посвећеност, рад и марљивост можемо да се одбранимо од сваког потенцијалног агресора - закључио је Вучић.

Вучић најавио брзу набавку нових система ратног ваздухопловства

У наставку церемоније, председник је уручио одликовања заставницима прве класе Славољубу Здравковићу и Бојану Милојковићу, те заставницима Милошу Бакићу, Бранку Живковићу, Дејану Миловићу, Миодрагу Митићу, Драгану Павловићу, Немањи Ракићу, Драгану Рачићу, Срђану Станковићу, Бобану Стефановићу, те Милети Ступару и Жарку Шушићу.

Одликовања су уручена и старијем воднику прве класе Саши Живаку, млађим водницима Горану Динићу, Марку Марковићу, као и десетарима Саши Кукуљу, Слађану Радомировићу, Драгану Радосављевићу.

Одликовани су и разводник Срђан Филиповић, војни службеници Славиша Добросављевић, Мирољуб Мијаиловић, те војни намештеници Душан Петровић и Недељко Шушњар.

Председник је пренео да донета одлука да се иде у брзу набавку нових система ратног ваздухопловства.

- Ми ћемо нашу војску да снажимо и у кадровском смислу, што значи побољшање животног стандард и већа плата. Трудићемо се да буде ванредних повећања плата, да пружимо додатну сигурност припадницима Војске. А од вас ћемо тражити одговорност, храброст и посвећеност у очувању виталних државних интереса - нагласио је он.

У обраћању подофицирима рекао је да се сећа својих војничких дана, када је служио војску у Сарајеву, да сваки војник, иако се обично више говори о генералима или пуковницима, највише времена проводи са подофицирима, од њих зависи, учи и да они најбоље разумеју шта је чинити.

Такође додао је да много зависи од војних службеника и намештеника.

- Медаља и одлковања коју добијете нису само награда за ваш труд и признање за нешто што се урадили, већ је обавеза и одговорност више. Молим вас да не гледате да ''прође још један дан у служби'', већ шта је то што можемо да урадимо за земљу, како да се припремимо још боље за одвраћање агресора, како да побољшамо стандард припадницима војске. Да ураидмо све што можемо да се војском можемо и даље поносити - нагласио је Вучић.

Председник је одликовања доделио уз поштовање свих епидемиолошких мера, због чега је и церемонија доделе признања била подељена у два дела.

Ратно ваздухопловство и Противваздушна одбрана Војске Србије данас обележавају свој дан - 24. децембар.