Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Вучић након састанка са министрима: Радимо по програму "СРБИЈА 2025", локал прави проблем у буџету

09.12.2020. 13:36 15:35
Пише:
Србија Данас
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Инстаграм/Принтсцреен/будуцностсрбијеав

Састанак је одржан у 12 сати у Палати Србија

Председник Александар Вучић састао се данас са министрима у Влади Србије и директорима јавних предузећа задуженим за стратешке пројекте из области инфраструктуре, рударства, енергетике и привреде.

Опрез! Овога се плаши свака жена! Не игноришите симптоме упорне Ешерихије

Опрез! Овога се плаши свака жена! Не игноришите симптоме упорне Ешерихије

"Напад на слабији пол је недопустив" Станисављевић: Насиље над женама неприхватљиво, пријавите га

"Напад на слабији пол је недопустив" Станисављевић: Насиље над женама неприхватљиво, пријавите га

Вучић са министрима и директорима јавних предузећа: Сатанак у Палати Србија

Вучић са министрима и директорима јавних предузећа: Сатанак у Палати Србија

Питања новинара

Председник је рекао да доста њих упире прст у Србију да призна Косово.

 - Не каже само Енгел, сви су то рекли. Да нисам на овом месту било би ми лакше да говорим. Господина Бајдена боље познајем него Трампа и сасвим сигурно знам да смо у добрим односима. Ми морамо да водимо рачуна да су они важни људи, на одговоран начин да одговарамо. Надам се да ће имати другачију политику од оне која је речена јуче у америчком конгресу. Суочаваћемо се са највећим притисцима да признамо Косово. Сви би волели да Србија буде мала, неважна, слаба, као пре 10, 12 година када смо једино морали да се извињавамо свима - рекао је Вучић и додао:

- Водимо данас рачуна да се нико са правом не осећа угрожено од Србије, али не желимо да осете да смо слаби да би били они срећни. Не желимо да нам мењате историју, јер нас у то нећете убедити, и у то да Јасеновац није постојао и да су Срби највећи зликовци другог светског рата. Видели сте да нигде у региону не пише БДП статистика, јер свуда пише да смо први. Суштина је у томе да ћемо ми водити нашу политику и да ћемо водити рачуна о нашој земљи, али нису ти притисци били слабији ни раније, а тек сада ће бити већи. Борићемо се истином, говорићемо народу истину. Нека Енглел и они о мени говоре лоше ја о њима нећу - рекао је Вучић.

Србија је кренула у озбиљне реформе.

- Одрађене су конкретне ствари и тек ћемо одрадити неке ствари. Када бих потписао независност Косова, добио бих Нобелову награду, гарантујем вам. Верујем да ћемо имати много боље односе са Бајденом - рекао је Вучић. 

Александар Вучић се огласио о Ер Србији.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Танјуг/Тара Радовановић

- Данима слушам о Ер Србији, и то долази углавном из наше земље. Нејасна ми је мржња према свему што је наше. Министар Мали је пре неки дан растурио Фискални савет по питању Ер Србије. Не само да ће Ер Србија да опстане, преузећемо већи проценат ако буде потребе. Биће то успешна компанија и понос Србије - рекао је Вучић.

Србија има 9.000 људи у болницама. 

- Болница у Батајници спасла је стотине живота. Имамо 9.000 људи у болницама, а погледајте колико их има у најразвијенијим земљама света, пропорционално броју становника, а ви говорите како нема прозора, дал сте ви људи нормални - рекао је Вучић.

Вучић се осврнуо на изјаву бившег гувернеар Народне банке Србије Дејан Шошкића, који је рекао да "не постоје услови за тако високу стопу привредног раста" као што се најављује.

- Када је дошао за гувернера било вам је потребно 75 динара за евро, а када је три година касније отишао требало је 118. Не могу да верујем да је он то рекао - подсетио је Вучић.

Председник се осврнуо на коментаре за болницу у Батајници да је фушерај.

- Реч је о људима који су у нестварним условима дали све од себе да заврше болницу, некако је дошла у моменту када нам је навише потребна. Оно што је важно, ти људи су први завршили болницу у рекордном времену, само за 4 месеца. То на спасава животе људи. Тамо су дошли фантастични лекари да би спасавали животе људи. Шта ви хоћете, питам политичке противнике? Кажу нема грејања на инфективној клиници, има! Кренули смо да радимо пре него што је ковид дошао у Србију. Ми смо обновили све болнице, у Нишу изградили болницу, а шта сте то ви изградили? Одговор је ништа. Коју су болницу изградили? Па ниједну, који КЦ, ниједан, икс гама нож, ништа од тога, а кажу да у болници нема грејања. Причају глупости за руске респираторе, кажу "нене руси не знају да направе респиратор". И то критикују они који ништа не раде и само вас молим да не дирате лекаре - рекао је Вучић.

Председник је рекао да никад није поднео тужбу против медија.

- Најпрљавија кампања се води против мене, пошто сам на самом врху државе. Мислим да откад сам на власти нисам поднео нити једну тужбу против медија. Мислим да свако бира свој пут, нисам нешто заинтересован да будем милионер, као неки што желе да дођу до пара. Када је Стефановић тужио НИН они су говорили да је то велики притисак, а он је поднео једну или две тужбе - рекао је Вучић.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Танјуг/Тара Радовановић

Када је реч о вести да је инфектолог Ненад Ристовић вратио додељено одликовање, Вучић каже да се током доделе није руководио партијском припадношћу, већ радом за које је заслужио поштовање.

- Онда неко каже да му то није важно, већ напада власт на локалу за објављивање неких бизарних фотографија. Мислите да је то оправдање и да треба да се осећам боље? Не мислите ваљда да ћу да зовем председника локалног СНС да питам шта мисли о томе? - рекао је Вучић. Истиче да га због тога није срамота, да је поносан, и замолио је да се председник не увлачи у локалне политичке битке, које га не интересују.

Пензионери ће 17. децембра добити помоћ.

- Они то заслужују и ја знам да њима то много значи. Поготово онима који имају малу пензију, и хвала има свима бескрајно и што се понашају одговорно. Они су нам изградили земљу и морамо да поведемо рачуна о њима - рекао је Вучић.

Обраћање председника Србије

- Ја сам прво информисао представнике Владе и јавних предузећа, свих људи из три кључне области, дакле четири кључне области, то су економија и инфраструктура као прва, грађевинарство и саобраћај као друга област, енергетика и рударство као трећа област и финансије као четврта област. Информисао сам их и о разговорима које смо имали са представницима ЕУ, представницима народне Републике Кине, руске федерације, САД по питању различитих пројеката, говорио сам им, то је моја дужност да их известим и на неки начин изнесем рапорт за оно што сам сазнао, говорио о интересовањима споља и за нашу економску ситуацију и за сарадњу између држава. Говорили смо о кључним инфраструктурним пројектима, али суштина у томе је да покушамо заједнички да пронађемо најбоље могуће решење за економски раст у наредном периоду и за бољи живот наших грађана - рекао је Александар Вучић.

Састанак са директорима јавних предузећа трајао је два сата.

- Говорио сам до детаља о томе шта представници појединих земаља или компанија из појединих земаља користећи и политички утицај би желели да учине у нашој земљи, а шта је то што би требало да буде наш најбољи одговор и како и на који начин да се понашамо у условима подељеног света, у условима којима када радите са једнима као да сте урадили нешто против других. Дакле да покушамо да превазиђемо све те политичке препреке, а опет да за нашу земљу донесемо најбољи резултат.

Председник је нагласио да су прошли кроз све те пројекте који имају ту врсту међународне компоненте, али и оне које то немају, да би се донели најбољи закључци на напретку наше производње и очувању наших финансија.

- Хтео бих да замолим све људе да још енергичније и још снажније раде на напретку Србије, на унапређењу бруто домаће производње, на очувању стабилности наших јавних финансија, али оно што је веома важно је да видимо како и на који начин да у складу са планом и програмом 2020-2025. додатно помогнемо напретку животног стандарда наших грађана.

У складу са тим председник је указао на неколико важних ствари.

- Ми смо чини ми се увек слабо планирали, у последњих 30 година ја сам сведок томе, увек смо расходне стране буџета подцењивали, приходне стране буџета прецењивали, волели смо себе да обмањујемо и лажемо говорећи како ће нам стање бити следеће године боље, а никад нисмо били реалисти да ствари поставимо онако како би требали да добро планирамо. Можда последњих година је нешто боље стање, што се види по резултатима, али никада нисам био до краја задовољан како је то планирано, и даље сам готово апсолутно незадовољан како се планирају буџети локалних самоуправа. Али ипак као председник могу да кажем да сам заиста задовољан како су планирани велики пројекти и ту имамо проблема, ја нећу да их скривам вама - рекао је Вучић и додао:

- Имамо безброј проблема и данас смо их анализирали, од политичких до техничких сваке врсте. Од тога да имате проблема са расељавањем дела рома на обилазници око Београда у општинама Раковица и Вождовац иако је један део већ новца исплаћен до тога да имате страшан проблем са експопријацијом на местима где смо пожурили да градимо као што је коридор 11. Оно што је за људе важно, ми ћемо до краја године да вратимо 170 милиона евра Азербејџану дуга што је уговорено још 2011.године. Гледаћемо да вратимо део тог новца. Наша стопа дуга је 5,7 одсто. 4 ауто-пута градимо у овом тренутку. Азербејџан ради добро на мосту код Шапца. Ради се на мосту Кузмин-Рача, затим на ауто-путу Прељина-Пожега. Што се тиче пруга, имамо проблема али се надам да ће бити готови до следеће године - рекао је Вучић.

- Веома је важно да покушамо да свим локалним самоуправама, а има их 28, обезбедио пречишћавање воде - рекао је Вучић.

- У расту БДП нисмо узели златну медаљу али мислим да у наредне две године можемо то да урадимо. Тренутно не можемо да нађемо партнера а да то нису Руси што се тиче Петрохемије. Гледамо да те проблеме решимо, радимо све да не би нигде крварили као држава. Гледамо да средимо проблеме са Јадаритом. Само у сировим резервама Јадарита, литијума, то би биле милијарде годишње које би остале у Србији. Посебан ангажман око Бора. Куповаћемо злато, ми тренутно имамо највеће резерве злата у историји и то ћемо увећавати. Ми ћемо да снажимо даље и здравствену инфраструктуру. Све ћемо покушати да надокнадимо. Оно што је важно за људе, бројеви нам и даље не падају, важно је да држимо здравствену негу. Захвалан сам и поносан на здравствене раднике - рекао је Вучић.

Председник се нада да ће 18. децебма отворити ковид болницу у Крушевцу.

- Имам осећај да су сви у Краљеву заражени. Та болница ће бити кључна за све околне округе - рекао је Вучић.

Председник је најавио посету Сергеја Лаврова и још неких европских званичника као и вакцину.

13:30
Завршен састанак у Влади Србије

Састанак председника Србије са министрима је завршен и очекује се обраћање Александра Вучића.

- Председник Републике Србије Александар Вучић одржао је састанак са министрима у Влади Републике Србије и директорима јавних предузећа задуженим за стратешке пројекте из области инфраструктуре, рударства, енергетике и привреде у Републици Србији - пише на инстаграм профилу будуцностсрбијеав.

Састанку са председником присуствовао је министар финансија, министарка инфраструктуре, Томислав Момировић, Анђелка Атанасковић, као и директор Србијагаса Душан Бајатовић, в. д. директора ЕПС-а Милорад Грчић, директор Коридора Србије Александар Антић, те председник ПКС Марко Цадеж.

Такође, састанку је присуствовао и градоначелник Београда Зоран Радојичић и заменик градоначелника Горан Весић.

12:00
Почео састанак председника Србије

Председник Александар Вучић тренутно је на састанку са министрима у Влади Србије и директорима јавних предузећа задуженим за стратешке пројекте из области инфраструктуре, рударства, енергетике и привреде.

Састанак је почео у 12 сати у Палати Србија.