Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Председник Србије био је гост у Јутарњем програму: Брину ме теме разговора у Бриселу и Вашингтону, први ћу примити вакцину

22.08.2020. 10:20 11:55
Пише:
Србија Данас
AV
АВ / Извор: Фото: Printscreen/TV Прва

Он говори о најбитнијим темама за добробит и благостање целе нације.

Председник Србије Александар Вучић гостује у емисији "Јутро на Првој", и шаље важну поруку грађанима Србије.

Он говори о најбитнијим темама за добробит и благостање целе нације. Најаву о гостовању у емисији јуче је поделио на свом налогу на друштвеној мрежи Инстаграм.

За крај

- Биће нам најтеже око Косова и Метохија. Што се тиче економије, није све у реду, али биће лакше код нас него код оних који добију помоћ од Европске Уније. Ми ћемо мали део новца да узмемо. Сви они које воле своју земљу и који се боре, лако је кибицати, не свиђа ми се ово, не свиђа ми се споменик, не свиђа ми се стадион, то је подцењивање. Наша Влада треба да буде компромисна, трудићемо се буде са свима, то ће бити у септембру - завршио је председник Србије Александар Вучић.

На питање гледалаца

AV
АВ / Извор: Фото: Printscreen/TV Прва

О воћарству.

- Увек се трудимо да мерама и молбама, трудимо се да подигнемо цену малина, највише проблема је било са вишњом. Нешто смо мало помогли колико смо могли. Малина је вредан производ. Нама пољопривреда сваке године расте, имаћемо више кукуруза, пшенице и соје. Воће је углавном добро било, иако смо ове године највише ракета испалили против града, суштински имамо добру ситуацију у пољопривреди. Људи се жале и кад имају мали род и кад имају велики род. Ако Недимовић гледа нека ми пошаље информацију - рекао је Вучић.

О ауто-путевима.

- Ми можемо да запослимо тако што ћемо да доведемо страног инвеститора, ми смо на нивоу Европске уније по запослености, ми се идаље држимо што се тиче стопе запослености. Ми ћемо наставити да привлачимо инвеститоре, широм Војводине а и широм земље. За само годину дана имаћете ауто-пут до Пожеге. Исто то Моравским коридором, све ћемо тамо спојити. Па Сремска Рача-Кузмин, Рума-Шабац, па брзе саобраћајнице ка Лозници. Бачка- Срем, итд... Бруто домаћег производа расте, и то је битно - рекао је Вучић.

- Хоћемо да мотивишемо људе из Војске и Полиције - рекао је Вучић.

На критике о "цепању БиХ" он је рекао да такве ствари нико није могао да чује од њега.

- Да ли су слушали тајне разговоре, то би био озбиљан прекршај, али ни у њима то нису могли да чују. Мени је Додик рекао да има одређене идеје и ја сам рекао да добро размисле и да, уколико очекују нешто од Србије, тако нешто пошаљу на увид. Наравно да ћу увек да прочитам и сарађујем са Републиком Српском. Ја сам прочитао документ, и то је сва моја улога у томе. Не могу да улазим у дијалог са неким политичким партијама којима пада рејтинг, и у земљи и у региону популарно је да нападате Вучића - казао је он.

На контатацију да се многи нуде да буду на некој позициј, он је казао да такви имају среће да он те ствари не чита јер их одмах прецрта.

- Политичко руководство Бошњака на силу покушавају од пријатеља да праве непријатеље, а то је велика грешка, ја им нећу бити никада непријатељ. Они за те тврдње немају доказ, нити знају каква је и каква ће бити моја реакција. Никоме нисам говорио шта мислим о свему томе, никада нисам говорио о интегритету БиХ - рекао је Вучић.

Он је додао да Србија мора и даље економски да напредује, уз све изазове са корона вирусом.

- У среду стиже Додик и Цвијановић. Имамо најбоље могуће односе са бошњацима, наша испружена рука увек стоји - рекао је Вучић.

"Први ћу примити вакцину"

- Ја ћу да први примим вакцину. Ко год од наших стручњака да ми каже "прими ту вакцину" ја ћу да је примим, дал Кон, Дарија, Лончар није битно и очекујем вакцину у наредна 3 месеца. Све те бесмислене приче о 5Г мрежи и осталим теоријама завере у томе нећу да учествујем - рекао је Вучић.

Александар Вучић о разговорима у Вашингтону

AV
АВ / Извор: Фото: Printscreen/TV Прва

- 3 или 4 ће бити разговори у Вашингтону. Можда се појави Трамп. Спреман сам, припремљен сам, цео живот сам спреман. Знам шта је то што можете да очекујете, не идете тамо на пикник, знам да Албанце не занима економија, а то да признамо Косово, хвала али не хвала, изађите са нечим озбиљнијим. Гренел је имао добре идеје, Трамп има бољу политику него претходници. Ми преговере о нормализацији, водимо под окриљем Брисела - рекао је Вучић. 

Он је навео да постоји притисак око Руса и све више око Кинеза.

- Увек мали страдају, трудим се да никог од њих не наљутимо. Немамо ми велики простор у којем можем да будемо задовољни и срећни. Ми игубимо рат 1999. године и ми дан после тога, потпишемо капитулацију и правимо се као да се ништа није догодило. Успели смо да вратимо на преговарачки сто, позиција је промењена. Ми немамо адута у рукаву, морамо да бринемо о будућности земље, о становништву на Косову, морамо да будемо људи који ће се борити за мир - рекао је Вучић.

Председник о формирању Владе

- Имамо добар однос са свима, коначна одлука ће бити ускоро. О Влади после састанка у Вашингтону - рекао је Вучић.

Вучић о Ђиласу и Телекому

- Све продају бугарској фирми, а све приватне компаније су снажили тако што су преко Телекома прали паре. Више не могу да пљачкају државну имовину и Телеком. Сад има ко да брине о томе, постоје људи који брину о својој земљи. Наравно да расте Телекомова тржишна вредност, у 10 пута бољем стању је него конкуренти. Поједине политичаре није срамота да раде за тајкуне - рекао је председник.

Вучић о споменику Стефана Немањи

AV
АВ / Извор: Фото: Printscreen/TV Прва

 - 23 метара је висок. Ја нити једном нисам чуо да су нешто лепо рекли за то што смо градили. Нападали су фонтану, јел изгледа Славија 10 пута лепше сад него пре? Он је оснивач средњевековне државе. Невероватно је да ми нисмо давали пажњу Стефану Немањи, а то где ће сада бити стављен то је било ругло. То је сада једна од најлепших променада у Европи. Све ће то бити из државног буџета. Биће скуп али то је за наш народ, за Београд. То ради Александар Лукавишњиков, он ће градити споменик, великан светске културе, вајарства... - рекао је Вучић и додао:

- Ради један велики мајстор, градимо један феноменалан споменик. Поставља се питање зашто то раније нисмо урадили. У Београду можете слушати песме из целог региона и никоме то неће бити чудно. Београд је главни град, српски. Ми нисмо 75 година направили филм о Јасеновцу. Имаћемо разговоре у току недеље, биће ту и Кустурица, па ћемо видети шта ћемо даље. Морамо да поштујемо "моје". Наша је обавеза да одржавамо нашу традицију! Добијамо увреде од оних који су довели "Великог брата" у Србију, и сви знамо ко је то, његово име нећу спомињати. Уништио је Пионирски град, ми смо тада били опозиција. А данас се боре против споменика Стефану Немањи - рекао је Вучић.

Вучић о економији и хотелијерству

 - Мислим да смо улагањем успели да одржимо економију државе и да је то готово невероватно. Помогли смо хотелима 500 евра по кревету. Хотелијери у тим мањим местима добиће помоћ и подршку државе. Ако Краун Плаза има 500 кревета то је дакле негде 300.000 до 400.00 евра. Највећи удар су примили Нови Сад и Београд. Најмање ћемо се задуживати у односу на остале, имаћете проблеме у РФЗО. Проблем са мањком прихода. Наш план је да помогнемо хотелима и свима другима којима је потребна помоћ. Наш динар је јак и чврст. Имамо снажан буџет - рекао је Вучић.

Председник је навео да је Београд снажан по питању буџета.

- Мора да се прави мањи број дефицита. У Београду се много гради, доста из приватних средстава. Свуда се гради без обзира на корону и тешку економску ситуацију у свету - рекао је Вучић и додао: 

- Отворили смо десестине фабрика на југу земље, гледамо да народ остане да живи тамо где им је огњиште, зато градимо ауто-путеве да спојимо целу Србију. Увек имамо патетичну формулу "јао села су нам остала празна" па што сте напустили село? Помоћићемо даћемо 10.000 евра субвенције. Сви соле памет да треба да се вратимо на село а нико се не враћа у село. Сви говоре како су скупи уџбеници, како су тешки ранчеви ја то не могу да слушам, а то није тачно. Дете треба да учи, не треба да кукамо над судбином. Неће деца да искриве кичму од књига, књиге не могу да буду дебеле, свиње могу да буду дебеле. Читам сваки дан, ја углавном стручну литературу, сад учим више страних језика - рекао је Вучић.

На питање како напредује руски, председник је рекао:

- Трудим се, учим, причам са Путином.

Вучић каже да смо ово могли да урадимо јер смо се паметно понашали и спустили јавни дуг на 57,5 одсто, а да су многе европске земље имале проблеме с јавним дугом.

Вучић о корона вирусу

- Сада имамо 50 људи на респираторима, морамо да будемо опрезни и да наставимо да радимо и живимо са том болешћу. Сви ће платити цену због овог вируса. Ситуација у Србији је боља него у региону, боља него у свету. Брине ме све, а највише оно што ће бити тема у Вашингтону и Бриселу, по питању Косова и Метохије - почео је Вучић гостовање на Тв Прва.

"Бесмислено одлаже коначну победу листе Александра Вучића" Весић: Зеленовић злоупотребљава епидемиолошку ситуацију

"Бесмислено одлаже коначну победу листе Александра Вучића" Весић: Зеленовић злоупотребљава епидемиолошку ситуацију

"НУДЕ СЕ ПРЕКО МЕДИЈА" САМОКАНДИДУЈУ СЕ ЗА МИНИСТРА У ВЛАДИ: Пик имају на један ресор

"НУДЕ СЕ ПРЕКО МЕДИЈА" САМОКАНДИДУЈУ СЕ ЗА МИНИСТРА У ВЛАДИ: Пик имају на један ресор

Саопштење ГО Шабац: "Позивамо Зеленовића да престане да заобилази закон и игнорише изборну вољу грађана"

Саопштење ГО Шабац: "Позивамо Зеленовића да престане да заобилази закон и игнорише изборну вољу грађана"

ЗБОГ ЧЕГА ЗАПАД БЕЗУМНО НАПАДА ПУТИНА? Лазански се огласио директно из Москве, открио и ЦЕНУ ВАКЦИНЕ (ВИДЕО)

ЗБОГ ЧЕГА ЗАПАД БЕЗУМНО НАПАДА ПУТИНА? Лазански се огласио директно из Москве, открио и ЦЕНУ ВАКЦИНЕ (ВИДЕО)

ИЗ САРАЈЕВА СТИЖУ ГНУСНИ НАПАДИ НА ВУЧИЋА: Председник Србије сутра јавно одговара на нападе СДА и Изетбеговића!

ИЗ САРАЈЕВА СТИЖУ ГНУСНИ НАПАДИ НА ВУЧИЋА: Председник Србије сутра јавно одговара на нападе СДА и Изетбеговића!