Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ВУЧИЋ НАКОН САСТАНКА СА ПАХОРОМ: "Имамо веома добре односе са Словенијом" (ФОТО/ВИДЕО)

28.11.2021. 14:23
Пише:
Србија Данас
Aleksandar Vučić i Pahor
Александар Вучић и Пахор / Извор: Фото: Танјуг/Зоран Жестић

Србија негује своје пријатељске односе са Словенијом.

Председник Србије Александар Вучић угостио је данас председника Словеније Борута Пахора на радном ручку у вили "Бокељка".

"ПРЕДАЈА НИЈЕ ОПЦИЈА" Председник Вучић упутио МОЋНУ поруку свим грађанима Србије (ВИДЕО)

"ПРЕДАЈА НИЈЕ ОПЦИЈА" Председник Вучић упутио МОЋНУ поруку свим грађанима Србије (ВИДЕО)

ЗАШТО САДА Н1 ЋУТИ?! Ваздух у Београду чист као на Златибору, ђиласоваца и лажних еколога ни на видику (ФОТО)

ЗАШТО САДА Н1 ЋУТИ?! Ваздух у Београду чист као на Златибору, ђиласоваца и лажних еколога ни на видику (ФОТО)

ШТА ТИ ЈЕ ТО У РУЦИ, ЋУТО? Срамно понашање предводника тзв. "еколога" на протесту против загађења ваздуха (ФОТО)

ШТА ТИ ЈЕ ТО У РУЦИ, ЋУТО? Срамно понашање предводника тзв. "еколога" на протесту против загађења ваздуха (ФОТО)

Питања новинара

Вучић је, говорећи о отварању поглавља, изјавио да у Европи кажу да смо све испунили, а да ли ћемо кластере отворити - "Бог сами га зна". 

- Немам намеру да се додворавам и да се улизујем, ако хоћете да нам отворите кластере - супер, хвала. Ако нећете - супер, хвала. На нама је да унапређујемо економију, а Србија најбрже расте у Европи - каже Вучић.

Истиче да је Србија учинила много за отварање поглавља, а да своју земљу уређујемо због себе самих.

Када је реч о протестима и блокирању ауто-пута, Вучић каже да кршењем слободе кретања, крши се и Устав.

- Нису ни најавили скуп. Газелу нам је блокирало 50 људи са једне, 70 са друге стране, а у граду живи 2 милиона људи. Полиција треба тако да реагује како је реаговала, мирно - рекао је Вучић.

На питање о томе да ли је са Пахором разговарао о томе зашто ЕУ ћути на изјаве албанских званичника о формирању велике Албаније, Вучић каже да би Бриселу требао минут и по да реагује на овакве изјаве, али реакције не стижу.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Танјуг/Зоран Жестић

- Да смо једном поменули формирање велике Србије, обесили би ме у Бриселу, али када се помиње велика Албанија, то је у реду, то је само успут - каже Вучић.

Пахор је на питање зашто ЕУ не реагује на изјаве о променама граница рекао да само питање може довести до угрожавање мира и безбедности.

- Све то чему смо у последњих пар година сведоци, свега што се дешава у свету, мора се бринути. Као и о променама граница. Ту ЕУ има велику одгвороност да се посвети више, него било којим другим проблемима. Промена граница може довести до угрожавања мира и безбедност - рекао је Пахор и додао да се он залаже за мир, безбедност и економску стабилност, а не за сукобе, непријатељство и замерање.

- Ово данас је био један сјајан разговор за све нас - истакао је Пахор на крају обраћања.

Обраћање председника Пахора

- Као што је председник Вучић рекао, увек сам био и остајем привржен уласку Западног Балкана у ЕУ. Последњих неколико година сам упозоравао да је процес укључивања Западног Балкана у ЕУ спор. Обе стране треба да ураде много више него протеклих година. Забринут сам због неких процеса на Запафном Балкану, неке изјаве које можемо да чујемо забрињавају - рекао је Пахор и додаје:

- На њих можемо да одговоримо брзом ширењу ЕУ на тај део Европу. Захваљујем се председниче на овом разговору. Желим да кажем да ћу се заложити да дође до имплементације Бриселског договора у односу дијалога Београда и Приштине. Желим да дође до имплементације онога што је договорено и да се преговори наставе - рекао је Пахор.

Pahor
Пахор / Извор: Фото: Танјуг/Зоран Жестић

Пахор је изјавио, одговарајући на питања новинара, да последњих година долази до продубљивања неповерења у региону, а да га изненађује то што Евопска унија на овакву ситуацију не уме да одговори. 

- Лично ћу учинити све да се у Бриселу наиђе на веће разумевање за решавање билатералних и мултилатералних питања - каже Пахор.

Обраћање председника Вучића

- Мислим да имамо веома добре односе са Словенијом - рекао је Вучић на самом почетку обраћања.

- Разговарали смо о ситуацији у региону. Мислим да имамо веома добре односе са Словенијом - рекао је Вучић.

- Отворено смо говорили о свим проблемима у региону, који нису мали, упознао сам председника Пахора са иницијативом "Отворени Блакан". Осноси између Србије и Словеније су на изузетном новоу, али увек можете да урадите боље и више. Хвала председнику Пахору што је дошао у Београд. Желимо још ближу и бољу сарадњу - додао је Вучић.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: ТВ Пинк/Принтсцреен

Вучић је рекао како имамо добре односе са суседима, а као пример за ту сарадњу навео је чињедницу да смо пре десет година удвостручили БДП. Подсетио је и како су односи Србије и Словеније на изузетном нивоу.

- Имамо добре односе са суседима, као пример за ту сарадњу је чињеница да смо пре десет година удвостручили БДП. Мислимо да ће та сарадња у будућности само расти. Са своје стране сам истакао значај очувања мира, стабилности и сигурности. Сваки разговор који водимо може бити камен у тој кући мира коју покушавамо да изградимо.Односи између Србије и Словеније су на изузетно високом нивоу, односи међусобног поверења и уважавања, сваки наш сусрет доприноси развоју наших добрих односа и са тиме сам и више него задовољан. Хвала председнику Пахору што је дошао у Београд. Желимо још ближу и бољу сарадњу - каже Вучић.

Вучић угостио Пахора

Поводом овог сусрета председник Србије Александар Вучић огласио се и на свом Инстаграм профилу "будуцностсрбијеав" и поделио заједничку фотографију.

- Задовољство ми је да, данас у Београду, угостим на радном ручку председника Републике Словеније Борута Пахора - написао је председник Вучић.

Изјаве за медије двојице председника планиране су у 14.30 часова.