Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ВАЖНЕ ТЕМЕ ПРЕД ВУЧИЋЕМ! Након данашње седнице Србију чека занимљиво вече, али и занимљива недеља

06.03.2021. 08:41
Пише:
Србија Данас
AV
АВ / Извор: Фото: Танјуг/Раде Прелић

Председник Србије Александар Вучић састао се данас са амбасадорком Кине у Србији Чен Бо.

Састанак је био заказан у 9 часова у Палати Србија, саопштила је прес служба председника.

Мафијашки злочини и јатаци шокираће Србију: Тачно у 18х Вучић даје доказе о КРВАВОМ КЛАНУ ВЕЉКА БЕЛИВУКА

Мафијашки злочини и јатаци шокираће Србију: Тачно у 18х Вучић даје доказе о КРВАВОМ КЛАНУ ВЕЉКА БЕЛИВУКА

СРАМНО И СКАНДАЛОЗНО! Хрвати не мирују: Захтев Вучићу да се ХРВАТСКИ језик уведе у службену употребу широм Војводине

СРАМНО И СКАНДАЛОЗНО! Хрвати не мирују: Захтев Вучићу да се ХРВАТСКИ језик уведе у службену употребу широм Војводине

ДАНАС СЕДНИЦА САВЕТА ЗА НАЦИОНАЛНУ БЕЗБЕДНОСТ! Вучић најавио детаље о Беливуку и његовој екипи који ће шокирати јавност

ДАНАС СЕДНИЦА САВЕТА ЗА НАЦИОНАЛНУ БЕЗБЕДНОСТ! Вучић најавио детаље о Беливуку и његовој екипи који ће шокирати јавност

Након састанка, председник се обратио медијима.

Питања новинара

Упитан да прокоментарише сарадњу са Кином и новим инвестицијама, председник наводи да се цела земља труди да има што веће и боље јавне инвестиције, да би стопа јавног дуга била мања.

- Морате имати у виду да Италија има 80 одсто, Шпанија скоро 120 одсто, Грчка 125 одсто, а Србија испод 65 одсто, то значи да имамо још простора, а тек смо почели да радимо на изградњи многих других ствари - истако је Вучић и додао:

- Је ли нам Кина некада нешто урадила. Ко нам је помогао око железаре у Смедереву, председник Си, и они због тога имају губитке, али никако не одустају од тог циља, него настављају да раде и исплаћују плате нашим радницима у Смедереву. Ми смо научили да затварамо све, само катанче на фабрику и да нико више никад не уђе, ми смо те губитке већ имали, а онда је дошао председник Си и све је порасло, како перспективе народа у Смедереву, тако и у целој Србији. То је нови град, нова прича... Фабрика у Нишу, више од 1.000 запослених... И шта ја сада да кажем Кинезима "ви сте нас преварили"? Па кад, где, има ли нешто да нису учинули, да нису испунили и ја треба да не кажем "хвала" на то? Тражим вакцину, Чен Бо ме гледа у чуду када сам после 2 милиона вакцина тражио још 500.000. И ја сам се уплашио од погледа њеног после моје молбе, али сам ја наставио да пишем и молим и добили смо још 500.000 вакцина. А када чујем да неко помиње "Србија не може да има највећу стопу раста, морамо мало да се смиримо"... Ма немој, а што не можемо да имамо највећу стопу раста? Што не можемо да имамо пријатељске и добре односе са Кином, да ради на квалитетним и добрим односима за наше грађане. Мене није срамота да о томе причам и да то кажем и ја немам проблем да ми ико било шта каже јер Србија је самостална и суверена земља која самостално доноси своје одлуке, воли своје грађане и има добру сарадњу са Кином. Мене интересује само успех земље, грађана, сарадња, а овима осталима само - хвала - рекао је Вучић.

На питање за Чен Бо да ли се очекује сарадња између Кине и Синофарма, докле је сарадња стигла и како ће се завршити? И у којој мери председник Србије може помоћ земљама у региону што се вакцина тиче, званичници одговарају:

- Кинеске компаније су отворене за сарадњу са било којом земљом. Ја имам информације да ми имамо добру сарадњу са свим члановима ЕУ и тако ће се наставити - рекла је Чен Бо, док Вучић одговара:

- Сви су заинтересовани за вакцину из Кине, али ми немамо право да извозимо Синофарм у остале земље, само користимо у нашој земљи, све остале можемо и спремни смо да помогнемо. Ми смо задовољни ефектом који пружа Синофарм вакцина, делује дуже, ствара више антитела и ми смо помоћу ње успели да спасимо многе животе у Србији - рекао је Вучић.

AV
АВ / Извор: Фото: Танјуг/Раде Прелић

На питање каква је сарадња Кине са Србијом, Чен Бо одговара:

- Ту се виде конкретни резултати, и за економски развој и Кине и Србије. Сарадња није усмерена ка трећој страни, нити прави било какву штету за било кога, зато ће се наше сарадња наставити јер обе земље имају независну спољну политику - истакла је Чен Бо.

Упитан да прокоментарише канализациону мрежу, Вучић наводи да ће бити готове до краја 2025. године и да су приоритети Крагујевац и Ниш.

- То су огромни пројекти, огромна улагања, али морамо да улажемо што више у централну Србију, да нам не би све отишло у Београд, ми водимо рачуна о целој Србији - истакао је поносно Вучић и додао да су то све кинеске инвестиције, као помоћ нама у изградњи и реализацији пројеката јер Србија не може у свему томе да ради и исплива сама. 

- Људи морају да знају колико водимо рачуна о средствима за финансије, нећемо прећи 61 одсто јавног дуга, без обзира на корону и без обзира на све, ми нећемо да нашој деци остављамо било каква дуговања. Велика је мука када имате висок јавни дуг, предузели смо све мере и зато данас имамо јасне и добре резултате. За четири, пет година озбиљног и темељног рада све се променило, а за то вам је потребна инфраструктура, да тиме подстичете стопу раста, мањи јавни дуг и већа примања - рекао је Вучић. 

На питање о снимцима који су најављени да ће бити приказани вечерас после Савета за Националну безбедност, Вучић одговара:

- Када су неки пре нас приказивали снимке директне ликвидације, исти ти сада говоре да није у реду приказивати снимке. Не треба да бежимо и кријемо нешто што се у Србији радило и дешавало. Ми ћемо вечерас донети одлуку о снимцима, тужилаштво за организовани криминал ће одлучити шта је дозвољено или шта није, нећемо показити оно најмонструозније, али хоћемо део да би народ видео са каквим смо зверима имали посла. То је за све оне који су говорили "Нису то неки опасни људи, није то баш тако". Нас чека јако озбиљна седница данас, корона, вакцине, нова ситуација у региону, нова ситуација у свету, борба против организованог криминала, биће много људи позвано и неће то кратко трајати. Ми морамо да обезбедимо сигурност, како људи овде, тако и живот обичних људи, до тога да се више никада не дешавају онако монструозни злочини. Ми нећемо да кршимо принципе владавине права ни после монструозних дела која су учињена, али хоћемо да сасечемо "крила" који имају у плану да исто и раде. Наша борба биће још већа, још јача - истакао је председник и додао да је важно да грађани Србије морају да виде шта се радило.

- Нисмо ми ти који су приказивали снимке из Сребренице и тамошњег злочина, нити ћемо приказивати сада гнусне снимке криминалне организације, али морамо показати народу са чиме смо имали посла. Из дана у дан сви лупају глупости како им падне напамет, без принципа, без ичега, али зато су ту где јесу - додао је председник.

Председник се осврнуо на нове мере, али и корона журке које се праве:

- Ја молим људе за мало више одговорности, умиру нам људи свакога дана, сваки живот који изгубимо због короне је велика ствар. Молим људе да иду на вакцину и ревакцину, чувајте се 15 дана после ревакцине, дајте да покушамо да будемо одговорнији. Ја не могу да разумем омладину да сада без одговорности иду на журке и шире вирус, и ја сам био млад, и ја сам једва чекао да изађем, али морамо да водимо рачуна о нашим старијима. Убедљиво највеће жртве. Људи који су дисциплиновани питају се зашто се уводе мере, али ми морамо да уведемо мере за све јер не можемо да контролишемо или бирамо ко ће и да ли ће да умре. Бројке нам расту, сваког дана су сличне, али расту, а ако успемо да у наредна три дана останемо на томе, бројка ће почети да падају и зато морамо да радимо на томе. На вечерашњој седници морамо да причамо и о томе да се вакцина убрза и да дође што пре дође до колективног имунитета.

На питање о гостовању у емисији Фаце Тв у Сарајеву, Вучић одговара.

- Што се интервјуа тиче, ја сам га погледао касније, што се њега тиче, Сенад је пустио цео интервју без мењања и скраћивања, и не могу да кажем ништа лоше. Познато је да ме увек критикује и напада и хвала му што ми је сада дозволио да му бар на нешто одговорим и објасним. Ја сам говорио о страдању наше породице, о спаљивању наших кућа, свих Вучића, не само наша и не мислим да је то разлог за свађу и мржњу, него само наводи да морамо имати боље односе, ако не због нас, онда због наше деце - рекао је Вучић.

- Мени је интересантно да неко замера све што кажем. Могуће да ја понекад погрешим, али све што кажем, ја то и мислим, поносан сам на Србију, на њено виноградарство, технологију, и увек ћу да кажем шта мислим - истакао је председник и додао за крај да ће рећи амбасадорки Кине да обрати пажњу на српска вина јер су боља и укуснија од осталих.

Обраћање Чен Бо

Чен Бо захвалила се председнику Србије на прилици да размене мишљења и на састанку виде докле се стигло са сарадњом и радовима. 

- Имали смо прилику да видимо да се сарадња одржава и да председник Вучић даје велику важност и значај сарадњи са нашим народом. Како у виду вакцина, што је снажан доказ нашег челинчног пријатељства - истакла је Чен Бо и додала да је до сада допремљено 2.000.000 вакцина Синофарм у Србију.

- Други део наше успешне сарадње је чињеница да се наши пројекти одвијају у правом правцу и правом времену. Према најновијим информацијама, раст економије у Кини је 6%, а Србије напредно и добро ради на свом расту - наводи Чен Бо.

Čen Bo i Vučić
Чен Бо и Вучић / Извор: Фото: Танјуг/Раде Прелић

- Председници Кине и Србије, али и остали лидери у региони постигли су широке консензусе у оквиру сарадње што може донети само нове успехе у шта смо ми спремни да уложимо још веће напоре - рекла је Чен Бо, док је председник године рекао да сви ишчекују да до краја године крену физички радови на изградњи метроа у Србији, у Београду, што ће бити величанствени корак и пројекат за Србију. 

Председник се након излагања Чен Бо о економији у Србији додао да је Србија на добро путу ка економском расту и да су се надали том проценту од 6 одсто, али мере које се доносе против корона вируса нису омогућиле да то и постигнемо. 

Обраћање председника

- Ми смо направили велике напретке, повећали смо извуз у Кину за 15 пута. Анализирали смо сарадњу, и увидели да је кључ у томе што је наш однос заснован на пријатељству, поверењу, искрености и доброј сарадњи - рекао је председник.

Председник Србије нагласио је и дубоко се захвалио председнику Сију на помоћи око корона вируса и вакцинама које је до сада слао, које је синоћ послао и које ће тек стићи у нашу земљу.

Председник се осврнуо и на извов и узвоз између Србије и Кине.

- Када прође ова Афричка куга, видећемо да решимо и извоз меса. Постоје компаније у Кини које су заинтересоване за извоз меса, прехрамбене намирнице и производе и полу производе који ће се извозити у Кину -истакао је председник и додао да се данас водио разговор са железницама и Србије и Кине, и обе стране спремне су да дају свој максимум и допринесу бржем транспорту.

- Разговарали смо и о инвестицијама, али и о борби за екологију у Србији, они у томе имају пуно успеха, и зато су то велики и добри резултати и зато смо их питали за помоћ што и очекујемо већ од септембра - истакао је председник и додао да већ сада има доста кинеских инвеститора на територији Србије, и тек ће их бити.

- Имамо одличну кинеску фабрику у Нишу, много радника запошљава и кроз ово људи могу да виде како напредујемо - истакао је Вучић након чега је показао папире на којима се види шта је у преговорима и на чему ће Србија све радити у будућем периоду. 

AV
АВ / Извор: Фото: Танјуг/Раде Прелић

- Имамо нови коридор који ће спојити Нови Сад - Рума, имамо кинеску инвестицију која ће градити обилазницу која ће коштати 120 милиона евра, а покушаћемо да што пре завршимо и обилазницу у Крагујевцу, само та обилазница много значи за Србију. Гледамо да завршимо Дунавски магистралу која је лепотица наше земље и на тај начин подигнемо и повећамо индустријску зону - рекао је Вучић и додао да је до 19. децембра бити завршен пут Чачак - Пожега. За празнике ћемо моћи до Пожеге, Ивањице, Чачка и Ужица за много мање време.

- Оно што је још важно јесте да радимо са једном другом компанијом "Пауер Чајна" са којим ћемо радити на инвестицијама које вреде 700 милиона евра и које ће бити јако важне и кључне за Србију - истакао је председник и осврнуо се на железнице Београд - Стара Пазова. 

- У ово време следеће године, или мало раније, можемо слободно да се крећемо железницама и пругама, што ће бити другачије лице, другачија Србија. Спајамо се са Бечом, Будипештом и централном Европом, али о томе ћемо још говорити са нашим пријатељима из Кине - наводи председник.

Председник је истакао да се ради и на канализацијама и водоводима.

- Почели смо да радимо на изградњи канализационе мреже. Чудно, у Крагујевцу је мало скупље за цеви и улагање у односу на остале градове у Србији, али ћемо уложити јер то значи потпуно нови живот за Ниш, за Крагујевац... То су драстичне промене за нашу земљу, ја сам поносан на то и поносан сам на чињеницу да имамо да издвојимо толики новац из буџета да можемо кренути са најважнијим радовима како би људи у Србији живели боље, дисали боље, а како би деца могла да планирају будућност у нашој земљи - наводи Вучић.

av
ав / Извор: Фото: Србија Данас

- Градимо нове путеве, нове цеви, имамо нове инвестиције, поносни смо на старе инвестиције, имамо много фабрика од Крагујевца, Ћуприје... Зато хвала банци у Кини, чекамо још већи прилив кинеских инвестиција и још већу сарадњу - рекао је председник и пожелео срећу Кини и њеном раду, захвалио се на пријатељству и сарадњи и нагласио да уз овакву сарадњу Србија не изгледа на земљу у којој смо живели претходних година, а биће још лепша у годинама које тек следе.

 

Састанку у Палати Србија присуствовали су и поједини министри у влади, Синиша Мали, Бранислав Недимовић, Ирена Вујовић, Томислав Момировић, те заменик градоначелника Горан Весић и други.

У Србију је, иначе, синоћ стигло још пола милиона кинеске вакцине "Синофарм", које је на аеродрому дочекао председник Вучић.

Он је том приликом истакао да од синоћ Србија има 2.620.000 вакцина, а да је уговорено 13.350.000 укупно.

Изразио је захвалност кинеском председнику Си Ђинпингу и кинеском народу, али и позвао све да се вакцинишу.