Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ПРЕДСЕДНИК СРБИЈЕ ПОСЕТИО КРАГУЈЕВАЦ И КНИЋ "Данас сам чуо сјајну вест - следе велика улагања" (ФОТО/ВИДЕО)

22.07.2021. 11:23 21:21
Пише:
Србија Данас
AV
АВ / Извор: Фото: Танјуг/Зоран Жестић

Председник Србије Александар Вучић посетио је данас Крагујевац и Кнић.

Како је саопштено раније данас, председник Србије Александар Вучић обишао је Крагујевац и општину Кнић.

"ГРАДИМО ЗАЈЕДНО НОВИ БАЛКАН" Вучић, Заев и Рама одржали састанак као припрема регионалног економског форума (ФОТО)

"ГРАДИМО ЗАЈЕДНО НОВИ БАЛКАН" Вучић, Заев и Рама одржали састанак као припрема регионалног економског форума (ФОТО)

НА МНОГА ЛЕТА, СВЕТИ ВЛАДИКО: Данас је рођендан српског патријарха Порфирија

НА МНОГА ЛЕТА, СВЕТИ ВЛАДИКО: Данас је рођендан српског патријарха Порфирија

ПРЕКИД ШТРАЈКА ДО КРАЈА НЕДЕЉЕ: Састанак адвоката данас

ПРЕКИД ШТРАЈКА ДО КРАЈА НЕДЕЉЕ: Састанак адвоката данас

Председник обилази дестилерију "Алексић Први" - Губеревац

По доласку, председник Србије истакао је да је одушевљен местом, природом али и самим бизнисом ове породице.

- На платоу имамо шљиве, онда имамо машине за пасирање, вадимо кошпице, онда следи ферментација, па све остало по прописима - објашњава домаћин како функционише правољење ракије и додаје да је то један традиционалан начин производње. 

Домаћин производње објашњава да је извоз добар, и да нашу ракију најчешће пију страни држављани.

Председник Вучић упитао је Алексиће да ли некако Србија може да помогне, на шта је добио одговор да је једини проблем вода.

- Приметио сам да људи највећи проблем имају са водом и путевима, али то је већ све договорено. Биће сређено, и вода и путеви. Канализација је најскупљи и највећи проблем, ја то све већ знам и то је већ договорено, ради се на томе - рекао је председник.

Након разговора, председник Србије је, заједно са домаћинима, пробао ракију домаћина ове куће и усликао се са њима.

Обраћање председника Вучића

Председник Србије обратио се окупљенима у школском дворишту у Книћу, поздравио је све и још једном исказао своју срећу зато што број новорођене деце у Книћу расте.

- Наставите тако, а ми смо баш због ове вести обећали новац, нова улагања, како би деца имала све услове за образовање, физичку активност и све што је потребно - истиче Вучић и додаје да ће се уложити и у сређивање водовода.

- То су важне ствари, а за академију у Шумадији шта год да тражите, то ћете и добити. Одвојили смо милион евра за локалне путеве. Ја сам могао да причам о халама колико хоћете, али када споменете путеве, онда је то потпуно друга ствар. То ће вам бити од велике помоћи и када идете ка Београду, и из Београда, биће и обилазница преко Крагујевца, и ако смем да кажем, то је више улагања након 60 година - истиче председник.

Вучић је замолио мештане Кнића да наставе са својим радом, трудом и децом.

- Све ово што градимо, мора да остане и за будуће генерације. Србија ће бити под великим притиском, али ми ћемо показати да смо јачи од тога и видеће да Србија иде напред - рекао је председник.

Председник Србије захвалио се свима на дочеку и рекао да се ускоро поново виде када буде обилазио обећање радове.

- Хвала вам пуно, живео Кнић, живела Србија - поздравио је председник окупљене мештане. 

Предсеник стигао у општину Кнић - обишао ОШ "Вук Караџић"

Председника Србије дочекали су малишани школе "Вук Караџић" и читав школски систем који је нагласио да деца у овој општини, у средњој школи, имају могућност дуалног образовања, што је јако велики успех за овај крај. 

Вучићу је речено да је у Книћу дуплиран број новорођених беба, у самом срцу Шумадије.

- Много сам срећан због ове вести, ово је једна од најбољих вести коју сам чуо - рекао је Вучић.

Из школе су тражили новац како би уложили у све што школи још недостаје како би се побољшао квалитет образовања у Книћу.

- Деца доста тога имају бесплатно, књиге, учење, не иду на приватне часове... Чиме добијамо много. И за основну и за средњу школу треба још мало проширити капацитете, уложити и мислимо да ће то бити добро за целу општину - рекли су из школског система.

Деца и чланови школског система из ОШ "Вук Караџић" уручили су поклон председнику Вучићу, слику стару више од стотину година као знак пажње и сећања на Кнић.

Завршен састанак Вучића са са представницима Шумадијског округа

Председник Србије стигао је на састанак где су га дочекали представници Шумадијског округа. 

Након поздрава и кратког предаха почиње састанак на коме ће се говорити о најважнијим темама и проблемима које треба регулисати у Шумадији. 

Питања новинара

Председник је прокоментарисао изградњу и реконструкцију КЦ Крагујевац, као и стадиона, Вучић је рекао да је изградња у току и то ће бити један велелепан стадион.

- Стадион ће бити права лепотица од стадиона и за Србију, и за Крагујевац, као и КЦ Крагујевац, једино где каснијемо са извођењем радова јесте пројекат за чување матичних ћелија, али и на томе ћемо порадити - рекао је Вучић и додаје:

- Око 55 милиона издвојено је за реконструкцију Крагујевца, и то је само део улагања. Ми идемо на извлачење канализације, кишнице, топлану... То ће бити потпуно други град када будемо све завршили. Ако могу да кажем, најбоље време за Крагујевац и Шумадију тек долази.

Вучић је прокоментарисао и оптужбе да је Беливук примао наређења лично од председника Вучића.

- Сви нешто причају да смо се састајали у стану на Звездари, у кући на Звездари, Ритопеку... Ја сам размишљао да ли да се обраћам нацији, и онда сам решио да се обратим и објасним Србима све шта се дешава. Наравно да ће криминалци да покушају да блате оне које су их ухапсили да би добили подршку са друге стране, што су и урадили и добили. Беливук би да буде председник, а овај Марко Месар премијер, е, па неће - истиче председник.

Ја никада у животу нисам видео те људе, ја морам да кажем људима читаву истину и суштину како би све било јасно, транспарентно и истинито, рекао је председник.

- Ако сам их видео, макар на минут, ја сам спреман да се сам предам полицији и доживотно останем иза решетака - рекао је јасно председник.

- Ја сам рекао народу, још када смо Мишковића хапсили, да нећу да плаћам рекет никоме. Ја сам знао шта са таквом одлуком следи, каква кампања против мене, али нисам одустао. Од тог датума када сам рекао да не разумем како се мења ДНК налаз за убиство на шинама, од тог момента креће кампрања против мене, прислушкивање, добијам љубавнице, до тога да сам имао односе са мушкарцима и остале ситнице, док су они убијали - истиче председник.

AV
АВ / Извор: Фото: Танјуг/Зоран Зестић

Вучић објашњава да се од њега очекује да плаћа рекете, али да ће народ Србије видети праву истину и да се он неће повлачити пред убицама и кољачима.

- Ја ћу се тући док сам жив, и борити се за Србију, они имају право да лажу, али више немају право да убијају. Они су убијали до 2020. године, а онда су видели да им то неће проћи. Тада су се мало повукли, тада су им забрану ударили исти ти мафијаши који се јуче састајао са криминалцима и договарали какву ће кампању водити против мене и Вулина. Ја ћу се тући против убица и поносан сам на чињеницу што ме виде као највећег непријатеља - говори Вучић и додаје да ће се он борити истином и само истином.

Спреман сам да идем на полиграф зато што не дам да убице управљају Србијом, ни политиком, ни у било ком другом смислу, објаснио је председник.

- Да они скидају кожу са главе људима зато што коса смета у машини за млевење меса, ја то нећу! Они су мислили да могу да ме макну, али ја да бежим од криминалаца и убица, ја нећу. Ево, донесите машину, полиграф, полицију и ја се предајем, али да бежим нећу - рекао је Вучић и додаје да жели да Србија буде озбиљна, одговорна, посвећена и слободна земља.

Вучић је прокоментарисао и стање у региону и рекао да Србија ради на бољим односима са читавим регионом.

Председник Србије прокоментарисао је ситуацију око дијалогу и признању Косова од стране Турске.

- Чим неко крене у кампању признавања Косова, ми крећемо у кампању за непризнавање Косова. Ја изразито волим и поштујем Ердогана, али ми имамо своју земљу - рекао је Вучић.

Обраћање председника Вучића

Председник Вучић поздравио је све директоре фабрике и присутне госте рекавши да је изразито поносан.

- Када сам пре три године био овде, овај део Крагујевца није био ово што је данас, била ми је чудна прича да Србија производи возове и трамваје, а данас сам се уверио колико знања, памети и снаге имамо. Уверио сам се колике бенефиције имамо од наших Немачких пријатеља - истиче председник и додаје:

- "Није ми жао што су украли моје идеје, већ што нису имали своје", тако је говорио Тесла, а мени је жао што раније нисмо имали овакве фабрике... И дан данас се питам како смо успели за кратко време толико тога да научимо и постигнемо. Ови трамвају који иду за Минхен и Копенхаген произведени су у Србији, то је за понос - истиче председник.

Вучић додаје да је сигуран да ће се у свим градовима у Србији у једном моменту видети трамваји и возови ове композиције који ће излазити баш из ове фабрике.

- Данас су компаније из Немачке сигуран и прави пријатељ Србије. За мене је, такође, јако важно што ћемо да радимо на већим пројектима. Градимо 1,4 километара за истраживање и тестирање железничке пруге, биће развојни истраживачки центар, а оно што Србија обећа, Србија то и испуни. Радимо и саобраћајнице које ће побољшати људима живот што је од огромног значаја и слободно можемо рећи да смо достигли циљ, међутим, ово је само почетак - рекао је Вучић.

Председник истиче да људи широм света, када буду видели овај воз, знаће да је дошао из Србије.

- Желим да честитам свим запосленим радницима фабрике и желим да им кажем, хвала вам свима што сте допринели да Србија данас изгледа другачије. Велико вам хвала. Живела Србија - рекао је Вучић за крај обраћања у фабрици Сименс у Крагујевцу.

Обраћање генералног директора Петера

Генерални директор захвалио се свима на прилици да делове за Сименс возове праве у Србији, у Крагујевцу.

- Све је почело са производњом неколико компоненти, а сада имамо читаву фабрику која прави све компоненте за возове будућности. Воз је лагана конструкција, нови дизајн који значи будућност - рекао је Петер.

- Сваки од наших клијената може да изрази жељу како жели да изгледа унутрашњост воза. Ми смо почели од компонената а стигли до целе конструкције воза. Наши инжењери су у сталној комуникацији са клијентима и на тај начин пружамо квалитетне услуге - додао је он и каже да је корона донела и једну добру ствар, а то је да смо достигли велике успехе на које су сви изразито поносни.

- Воз за изградњу првог воза је испоштован, на шта смо јако поносни и сматрамо да је ова фабрика понос Крагујевца. Ово је дух будућности, партнерства и добре сарадње у региону, Србији и овом граду - рекао је Петер. 

Обраћање генералног директора фабрике

Генерални директор поздравио је председника Србије Александра Вучића као и министра инфраструктуре Томислава Момировића и захвалио се на поверењу.

- Ова фабрика је понос Србије, ми смо инвестирали у вештине наших радника, процес и услове за рад у овој фабрици. У децембру 2020. године постигли смо велике разултате поштујући све мере уведе ради сузбијања корона вируса и ризике зато што би многи клијенти остали у лошем положају, а наш главни циљ је да наши клијенти остану срећни и задовољни нашим радом - речи су генералног директора.

Биће још већих улагања и рада и због тога желим да се захвалим свима на поверењу, додао је генерални директор. 

Председник стигао у Крагујевац

Вучић је прошетао фабриком и погледао како функционишу радови где је искористио прилику да поприча са директором о стању у фабрици, платама, условима за рад и даљим плановима рада у фабрици.

Председник је данас током посете обишао и фабрику Сиеменс Mobility Доо Церовац где је поздравио све присутне.

Председник је приликом обиласка фабрике истакао да има доста младих који раде у фабрици, и да ћемо тек радити на дуалном образовању у Србији с обзиром на нове инвестиције које долазе у Србију.

- Биће фабрика које ће производити и делове за аутобусе, и за трамваје и разне друге инвестиције због чега морамо да унапредимо наше људе - истиче Вучић.

Председник није крио одушевљење.

- Светско, а наше - рекао је Вучић.

Представници компаније су нагласили да је све теже наћи завариваче и да им је циљ да задрже раднике које су обучили. Просечна плата заваривача у Сименсу је према њиховим речима 70.000 динара.

Председнику Вучићу презентовано је по фазама шта се све ради у фабрици, приликом чега је обишао фабрику и поздравио све раднике.

Вучић је истакао да у фабрици ради стручан кадар који је прошао обуку, и да су махом млађи људи запослени, што је велика предност за Србију и Крагујевац.

Председнику је презентован и "трамвај будућности" који је покупио све симпатије и похвале.

Распоред активности председника

У 11.15 сати, обилазак фабрике Сиеменс Mobility Доо Церовац у Крагујевцу.

У 13.10 сати - састанак Вучић са представницима Шумадијског округа.

У Општина Кнић, за 14.25 часова планиран је обилазак ОШ "Вук Караџић", а потом у 15.10 Вучић у посети дестилерију "Алексић Први" Губеревац.

Подсетимо, председник је јуче, приликом обиласка Поморавског округа, говорио и о инвестицијама у Крагујевцу.

- Више ћемо да издвојимо за Крагујевац, него у Ниш и Нови Сад, иако су дупло већи, посебно Нови Сад. У Крагујевцу, који је раштркан, где год се окренете, разрганата је мрежа, то је чак 650 километара канализационе мреже које треба да градимо - рекао је.

Навео је да се ради обилазница око Крагујевца, о чему ће сутра, током посете, детаљније говорити.

- То је ''брдо пара'', 155 милиона евра, ће да кошта обилазница око Крагујевца. Градиће је конзорцијум српских компанија, такав је договор - рекао је.