Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ВУЧИЋ ПРИСУСТВОВАО ОБЕЛЕЖАВАЊУ 23 ГОДИНЕ ОД НАТО АГРЕСИЈЕ: Сачуваћемо мир, Србија НИЈЕ џак за ударање!

24.03.2022. 19:44
Пише:
Србија Данас
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Танјуг/Јадранка Илић

Данас је навршено 23 године од агресије НАТО на Савезну Републику Југославију.

У Краљеву се данас обележио Дан сећања на страдале у НАТО агресији, а обележавању је присуствовао и председник Србије Александар Вучић.

Обележавање Дана сећања одржало се на Тргу српских ратника, а почело је у 20 часова.

"АГРЕСОР СЕ НИЈЕ ПОСТИДЕО СВОЈИХ ПОСТУПАКА" Чен Бо о бомбардовању СРЈ - "под заставом људских права угрожавају безбедност"

"АГРЕСОР СЕ НИЈЕ ПОСТИДЕО СВОЈИХ ПОСТУПАКА" Чен Бо о бомбардовању СРЈ - "под заставом људских права угрожавају безбедност"

"ЗАБРИНУТОСТ СРБИЈЕ ЗА НАС ЈЕ ПРИОРИТЕТ" ХИТНО СЕ ОГЛАСИО ПЕСКОВ: Донета одлука - ево како ћемо плаћати гас

"ЗАБРИНУТОСТ СРБИЈЕ ЗА НАС ЈЕ ПРИОРИТЕТ" ХИТНО СЕ ОГЛАСИО ПЕСКОВ: Донета одлука - ево како ћемо плаћати гас

"НЕ ЗНАМО ШТА НОСИ НОЋ, А ШТА ДАН" Вучић на откривању споменика у Крушевцу: Налазимо се у једној од тежих историјских ситуација (ВИДЕО)

"НЕ ЗНАМО ШТА НОСИ НОЋ, А ШТА ДАН" Вучић на откривању споменика у Крушевцу: Налазимо се у једној од тежих историјских ситуација (ВИДЕО)

Обратио се председник Александар Вучић 

- Пре тачно 23 године кренуо је бруталан, језив, злочиначки, ужасан, нељудски напад на једну малу земљу која тешко да је некоме нешто скривила. Та мала земља никога није напала, није угрозила територију друге земље. Тај народ је желео да буде свој на своме, да чува своја огњишта и ништа више. Неки други, њих 19 великих, највећих, моћних, најмоћнијих, силних, најсилнијих су сву своју бахатост желели да покажу на једном малом, слободарском и непоквареном српском народу. Наш народ није ни знао шта га је снашло. Замислите "јунаке" који вас нападају 19 на једног. Шта кажемо на улици кад двојица нападну једног? А њих 19 су напали једног? - упитао је председник. 

- Није им било довољно то што су том народу чинили у годинама пре тога, остврили су се да убију и душу и срце тог народа. Наши људи нису веровали да је могуће да на крају 20. века буду тако брутално нападнути: 19 на 1 - додао је он.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Танјуг/Јадранка Илић

- Сада хоћете да клечимо пред вама и да вам се извинимо што сте нас тукли и што сте убијали нашу децу. Нећемо да клечимо и нећемо да молимо. Хоћемо да чувамо сећање на наше страдале и никада вам нећемо заборавити оно што сте радили. Додик каже да не може да опрости, али морамо да разговарамо и да гледамо у будућност, али како да заборавимо - навео је.

Председник је прочитао имена свих жртава из Краљева.

- Моје питање је: Зашто вас је било само 19? Зашто вас није било још? - упитао је он. 

- Данас се навршава 23 године од агресије на нашу земљу. Поновићу, агресије на нашу земљу. Поновићу, агресије на нашу земљу - рекао је Вучић. 

- Нисмо много уплашили власти у Приштини, али ни силеџија који их подржавају. Све што будемо могли из свег срца, из дубине душе даћемо све од себе да сачувамо мир и да Дуња никад не осети оно што је цела њена породица осетила, али они који мисле да ће да нам протерују и убијају народ морају да знају да се то неће догодити, јер Србија више није џак за ударање. Србија је земља поносног и снажног народа. Србија ће чувати своју слободу једнако снажно као и мир  - рекао је он. 

Он каже да нема веће вредности од живота деце и моли за крај ратова и сукоба.

- Пустите нас да 24. марта, тај један дан, одамо пошту жртвама и зато ућутите на тај један дан - додао је он. 

Обратио се Милорад Додик

- Ти безочници из НАТО савеза са оним њиховим портпаролом змијског и фашистичког изгледа, говорили су нам да је то операција хуманитарног карактера, а да су деца колатерална штета. Преварио сам се када сам очекивао да ће се ти људи извинити. Они уживају у сећању на то и мисле да су јунаци оног, али и овог времена. Срби су слободарски и велики народ. Деца су била колатерална штета, као да је дошао неки облак који је направио штету а не да су бацали бомбе на нас. Ја не могу да опростим. Ваша светости, учен сам да праштам, али неке ствари не могу. То је било само испробавање нове технике. Како дете умире које ништа не разуме? Како је то? Да ли они који су то радили и гађали ту децу имају икаквог обзира? Имају ли душу? Како спавају? - рекао је Додик. 

Milorad Dodik
Милорад Додик / Извор: Фото: Танјуг/Јадранка Илић

- Ја онима из НАТО никад нећу опростити - додао је он. 

Говор одржала Бојана Жарчанин

Bojana Zarčanin
Бојана Зарчанин / Извор: Фото: Танјуг/Јадранка Илић

За говорницу је изашла Бојана Жарчанин, која је имала 14 година у време НАТО агресије.

- На празник рада 1999. нас седморо из породице уживало је у обиласку пчелињака. Сунчан дан одједном је заменио мрак. НАТО бомба нам је одузела радост и здравље. Брат Бојан задобио тешке повреде, и данас носи гелер поред срца. Отац и стриц су такође тешко рањени. И данас имају виде ране. А ја сам остала без ноге. Али јак смо ми народ. Захваљујући запосленима у здравственом центру Студеница данас сам добро. Девојчица са пропланка је данас дипломирани економиста, супруга и мајка петогодишње девојчице. Опоравила сам се, можда ћу да им опростим, али да заборавим никада. Председниче, чувајте нас - навела је говорница.

Уз хронологију 78 дана НАТО агресије Краљевом су се зачуле сирене против ваздушне опасности. Сирене су представљале почетак представе, као драмски приказ несреће из 1999. године.

Predstava
Представа / Извор: Фото: Танјуг/Јадранка Илић

Хор је отпевао химну Србије "Боже правде". 

Обраћање Порфирија

Обележавање Дана сећања, које је почело у 20 часова, одржало се на Тргу српских ратника, под слоганом "Опростићемо ако будемо могли, заборавити само ако нас не буде било". Обележавање је почело са молитвом за преминуле током НАТО бомбардовања. Помен жртвама НАТО агресије служи патријарх Порфирије.

- Молимо се за све Србе погинуле у НАТО агресији. Молимо се за све, сада најпре да престану ратни сукоби у Украјини. Сви људи су браћа и сви људи су наша браћа, чак и они који нас прогоне и клевећу - додао је он. 

- Врхунац стварања, врхунац Божие љубави је човек, људско биће. Човек већ у својој другој генерацији врши грех братоубиства. Свако убиство је братоубиство, јер сва су деца Божја и сва су браћа.  Од тада, па до данас, непрекидно се ова сцена поновила и непрекидно се понавља. Братоубица љубави поништава и укида другог човека, укида ближњег, али он не зна да тиме поништава и свој лик, поништава себе јер атакује на сопствену природу. Стога је свако убиство братоубиство јер сви су људи створени као деца Божија и међусобно као браћа. Свако појединачно убиство на било којој тачки света јесте трагедија, срамота и пораз читавог људског рода. Данас смо се окупили у Краљеву да узнесемо молитву и одржимо достојанствен помен жртвама, али и да видамо и исцељујемо ране нанете организованим античовештвом - рекао је Порфирије. 

Patrijarh Porfirije
Патријарх Порфирије / Извор: Фото: Танјуг/Јадранка Илић

- Окупили смо се данас у Краљеву да извидамо и ране. Чињеница је непобитна да је 19 држава тада учистовала у Каиновском злочину, разарању праћено медијским фабрикама, пласирањем клевтама о нама. Били смо суочени са злом, једини критеријум је био моћ и сила. Суочени смо тада са злом били, пред којим ум стаје и остајемо неми, без речи, али наше ћутање и тишина су другачији од оног Адорновог које је изрекао да после Аушвица не треба певати, не треба писати поезију. Наше страдање од првог мученика Христа, ћутање претвара у снагу молитве за све који страдају на правди Бога - поручио је Порфирије и позвао на молитву за све пострадале у НАТО бомбардовању као и за све који страдају и у овом тренутку у свету.

Почела свечаност - Вучић стигао у Краљево

Председник Србије Александар Вучић присуствовао је обележавању 23 године од НАТО агресије. Уз Вучића у Краљеву су били и српски члан Председништва БиХ Милорад Додик и председница Републике Српске Жељка Цвијановић.

Поред окупљених грађана, пред почетак свечаности виђени су у првом реду премијерка Србије Ана Брнабић и председник Скупштине Ивица Дачић. Присутни су и  представници Владе Никола Селаковић, Синиша Мали, Томислав Момировић, Дарија Кисић, Маја Гојковић, Ратко Дмитровић, Ирена Вујовић, Вања Удовичић,  као и представници Војске Србије.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Танјуг/Јадранка Илић

Навршава се 23 година од НАТО агресије

Данас се навршило 23 године од агресије НАТО на Савезну Републику Југославију.

Према подацима Министарства одбране Србије, током ваздушне агресије НАТО убијено је 2.500 цивила, међу њима 89 деце и 1.031 припадник Војске и полиције.

Према истом извору, рањено је око 6.000 цивила, од тога 2.700 деце, као и 5.173 војника и полицајаца, а 25 особа се и данас води као нестало.

Готово да нема града у Србији који се током 11 седмица агресије није нашао на мети.

НАТО је извршио 2.300 удара и бацио 22.000 тона пројектила, међу којима 37.000 забрањених касетних бомби и оних пуњених обогаћеним уранијумом.

NATO godišnjica
НАТО годишњица / Извор: Фото: Србија Данас