Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

КОМЕМОРАЦИЈА У ДОЊОЈ ГРАДИНИ: Вучић "Никакве "Олује" и Јасеновци се неће поновити" (ВИДЕО)

08.05.2021. 09:31 21:21
Пише:
Србија Данас
AV
АВ / Извор: Фото: Танјуг/Страхинја Аћимовић

Програм обележавања Дана сећања предвиђа најпре у 9.30 састанак Вучића, председавајућег Председништва БиХ Милорада Додика, председнице РС Жељке Цвијановић

Председник Србије Александар Вучић положиће данас венац у Спомен-подручју Доња Градина у Хрватској поводом Дана сећања на жртве злочина-геноцида НДХ у концентрационом логору Јасеновац и његовом највећем стратишту у Доњој Градини.

ОРБАН ОДУШЕВЉЕН ФУДБАЛСКИМ УМЕЋЕМ ВУЧИЋА! Председник погодио "малу мрежу", мађарски премијер прокоментарисао (ВИДЕО)

ОРБАН ОДУШЕВЉЕН ФУДБАЛСКИМ УМЕЋЕМ ВУЧИЋА! Председник погодио "малу мрежу", мађарски премијер прокоментарисао (ВИДЕО)

СКАНДАЛОЗНА ПРОВОКАЦИЈА НА ЈУГУ СРБИЈЕ! Албанци скинули српску тробојку и поставили своју заставу (ВИДЕО)

СКАНДАЛОЗНА ПРОВОКАЦИЈА НА ЈУГУ СРБИЈЕ! Албанци скинули српску тробојку и поставили своју заставу (ВИДЕО)

"ЖИВЕЛА АНА" ПРЕМИЈЕРКА СРБИЈЕ У ПОСЕТИ СЕЛУ РАЈКОВИЋ: Мештани спремили посебан дочек у знак захвалности (ФОТО)

"ЖИВЕЛА АНА" ПРЕМИЈЕРКА СРБИЈЕ У ПОСЕТИ СЕЛУ РАЈКОВИЋ: Мештани спремили посебан дочек у знак захвалности (ФОТО)

Обраћање председника

Председник Србије Александар Вучић истакао је данас у меморијалном комплексу Доња Градина, да је Србима важан мир, да морамо бити део међународне заједнице, упркос лицемерју међународне заједница лицемерна, али да чувајући сећање на злочин спречавамо да се овакав злочин, као што се догодио на овом простору у НДХ, не понови.

Нови Јасеновци и Олује неће се више догодити нашем народу, поручио је Вучић.

- Имамо обавезу да говоримо, јер се овакав злочин може сутра догодити било ком другом. Морамо да га спречимо на време управо указујућина оно што се догодило нама, али не штедећи себе, говорећи када смо ми грешили и правили злочине - нагласио је Вучић у обраћању.

Он је истакао да свет у којем било која нација може бити истребљена, свет клања и логора за децу не сме више никада да буде могућ.

- Данас ми овде спречавамо тај свет. Спречавамо сваку помисао да је могуће изградити државу на злочину, крви и туђој несредћи. Подсећајући на страхоту која нас је снашла подсећамо себе на злочин који је почињен у наше име, спремни да га никада не заборавимо. Свесни смо да је разум све што нам је остало у овој несрећи. Разум који ће бити у стању да пронађе друге начине за живот, који ће да упозори на размере зла, али и лакоћу у којој може да настане овакав злочин - указао је председник Србије.

Рекао је да је важан разум и свест да на овим просторима морамо да живимо заједно и да смрт није решење.

- Србија данас почива на овом разуму. Захваљујући њему зна да своју величину мора да пронађе у својм, а не туђим двориштима, да су раст, напредак, путеви, инвестиције, слободна трговина једини одговор који доноси живот. Сваки други одговор је пут понављања историје - поручио је он.

AV
АВ / Извор: Фото: Танјуг/Страхинја Аћимовић

Вучић је нагласио три приоротета за будућност целокупног српског народа.

- Мир, мир, мир је најважнији за српски народ, под два - и Србија и Српска, српски народ у целини мора бити део међународне заједнице и никада не смемо дозволити да будемо изоловани. Под три нема никакве сумње да је међународно јавно право одавно сахрањено, да правде у међународним односима нема, да лицемерје и двоструки стандарди владају. Све што важи за друге за Србе не важи, све што не важи за нас важиће за друге - нагласио је он.

Скренуо је пажњу да када, како каже, лицемери говоре да су против промене граница, не треба заборавити да су их мењали 1992., да су то чинили 2008., а данас им одговора да кажу да су против промене граница.

- Ми у границе не дирамо, ни у оне од 2008. Само немојте да говорите о моралу и правди. И без обзира на лицемерје и лаж које нам сервирају лажови и никоговоћи морамо да се вратимо на прве две тачке - мир, као и да никада више себе не смемо, па макар и у најгорем лицемерном свету, да се постраднимо. То је залог да не бисмо имало нове хумке - истакао је он.

Вучић је поручио да се нови Јасеновци и Олује неће више догодити нашем народу.

- То поручује мала, невелика али поноснија, снажнија и достојанственија Србија него што је била протекле три деценије - нагласио је он.

Положени венци жртвама

Председник Србије Александар Вуциц поклонио се данас и положио венац жртвама усташког терора у Јасеновцу, на гробном пољу "Тополе" у Доњој Градини.

У Спомен подручју Доња Градина данас се обележава Дан сећања на жртве логора Јасеновца.

Венац су, са председником Вучићем положили министри у Влади Србије Дарија Кисић Тепавчевић и Александар Вулин.

Осим званичника Србије, венце су положили и председавајући и српски члан Председништва БиХ Милорад Додик и председница Српске Жељка Цвијановић.

Пошту страдалима одали су представници ромске и јеврејске заједнице, преживели логораши и њихови потомци, представници страних амбасада, политичких странака из РС.

Претходно, одржан је и парастос 700.000 жртава усташког геноцида у концентрационом логору Јасеновац, чије је највеће стратиште била управо Доња Градина.

Након њих, и остали челници РС, председница логораша, министри Владе РС, представници министраства унутрашњих послова РС, представници градова и општина, представници политичких странака РС, представници општина Јевреја Бањалуке и Добоја, представници удружења Рома РС и представници НВО и други званичници РС положили су цвеће у знак сећања, помена и почасти жртвама логора у Јасеновцу.

Вучић и руководство РС стигли у Доњу Градину

Председник Републике Србије Александра Вучића и руководство РС стигли су у "Спомен-подручје Доња Градин", где ће присуствовати Обележавању Дана сећања на жртве злочина из Јасеновца. 

Стигли су и министри у Влади  РС и српски посланици у Парламенту БиХ.

Након интонирања химни Србије и РС, одржан је парастос за све жртве усташког логора Јасеновац.

Jasenovac
Јасеновац / Извор: Фото: Танјуг/Принтсцреен

Цео скуп пратио је и Оркестар МУП- а РС.

У 11 часова одржан је парастос жртвама из Јасеновца.

Завршен састанак - обраћање Вучића и Додика

Милорад Додик дао је изјаву за медије након састанка са председником Вучићем и начелницима општина Козарска Дубица, Костајница, Невесиње и Дрвар.

Након Милорада Додика присутнима се обратио и председник Србије Александар Вучић.

- Наша намера је да помогнемо нашим пријатељима у РС, председник Додик је више пута то тражио и ми ћемо помоћи. Они ће доћи у Београд и о томе ћемо разговарати, а ја могу да обећам грађанима Босне да ће помоћ Србије бити велика, 24 или 25 милиона марака за четири општине. Видећете велику разлику, део пара дајемо у кешу, део у пројектима. Нису ни начелници веровали да ћемо оволико да дамо. Ми желимо да ове четири општине у РС живе пристојно и боље. Људи морају да имају бољу будућност и да остану у својим општинама - истиче Вучић и додаје да је захвалан РС што увек разговарају са нама и траже помоћ ако смо у бољој ситуацији.

- Нама је мало лакше, ја сам навикао на мало лакше услове и мало бољу ситуацију, зато нам је лакше да креирамо буџет и радимо на расту економије за разлику од ове четири општине. Свака част овим људима, свака част на раду - истиче Вучић.

- Планирамо да уложимо озбиљан новац у Меморијални центар Градина. Ми имамо триупроблема са којима се саучавамо.

Председник је истако да се на састанку говорило и о три проблема са којим се суочавају и Србија и РС.

- Највећи међу њима је тај да морамо бити део Европе, морамо да останемо доследни својим границама, али морамо да идемо напред путем Европе. Али све ово говори само да ове две државе морају да верују једна другој, да снаже једна другу и да иду даље заједно напред - рекао је Вучић.

Председник Србије стигао на састанак

Председник Србије Александар Вучић састао се са начелницима општина Козарска Дубица, Костајница, Невесиње и Дрвар.

Састанку у Козарској Дубици присуствују и председавајући Председништва БиХ Милорад Додик, председница Републике Српске Жељка Цвијановић, председник Владе Републике Српске Радован Вишковић и председник Скупштине Недељко Цубриловић.

Главна тема састанка су инвестиције Србије и Српске у ове четири општине, које спадају међу неразвијене, као и помоћ у санацији штете од недавног земљотреса у Дубици и Костајници.

После састанка, Вучић ће посетити Спомен подручје "Доња Градина", положити венац и присуствовати парастосу жртвама геноцида у концентрационом логору Јасеновац.

 

Програм обележавања Дана сећања предвиђа најпре у 9.30 састанак Вучића, председавајућег Председништва БиХ Милорада Додика, председнице РС Жељке Цвијановић и председника Владе РС Радована Вишковића са начелницима општина Костајница, Козарска Дубица, Невесиње и Дрвар.

У 10.55 планиран је долазак председника Србије на гробно поље "Тополе" у оквиру Спомен-подручја "Доња Градина".

У 11 је парастос жртвама.

У 11.15 полагање венаца.

У 11.30 обраћање Александра Вучића, најавила је служба председника Србије за сарадњу с медијима.