Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ПРЕДСЕДНИК СРБИЈЕ ОБРАТИО СЕ ГРАЂАНИМА "Ситуација је тешка, ускоро нас чека дијалог у Бриселу" (ФОТО/ВИДЕО)

04.06.2021. 13:02 21:21
Пише:
Србија Данас
AV
АВ / Извор: Фото: Танјуг/Драган Кујунџић

Председник Србије Александар Вучић обратио се јавности из зграде Генералног секретаријата председника Републике.

После посете специјалног представника Европске уније за дијалог Београда и Приштине и друга регионална питања Западног Балкана, Мирослава Лајчака, и специјалног представника Стејт Департмента за Западни Балкан Метјуа Палмера, председник Вучић говори о Косову и Метохији, предстојећим преговорима у Бриселу, напретку Србије на европском путу, разговору са представницима опозиције, важним државним питањима и свом учешћу на седници Савета безбедности 8. јуна.

"КОМПРОМИС СА ПРИШТИНОМ ШТО ПРЕ ПРОНАЋИ" Брнабић о опасностима за Србе на Косову и дијалогу

"КОМПРОМИС СА ПРИШТИНОМ ШТО ПРЕ ПРОНАЋИ" Брнабић о опасностима за Србе на Косову и дијалогу

МЕТЈУ ПАЛМЕР СЕ СУСРЕО СА ПАТРИЈАРХОМ: На уласку у Патријаршију проговорио на српском

МЕТЈУ ПАЛМЕР СЕ СУСРЕО СА ПАТРИЈАРХОМ: На уласку у Патријаршију проговорио на српском

"ПРАТИЛИ СМО ГА МЕСЕЦИМА, А ВУЧИЋ ЈЕ БИО ЈАСАН" Вулин открио детаље хапшења председника општине Палилула

"ПРАТИЛИ СМО ГА МЕСЕЦИМА, А ВУЧИЋ ЈЕ БИО ЈАСАН" Вулин открио детаље хапшења председника општине Палилула

Питања новинара

На питање о Косову и Метохији шта је Палмер предложио као једно од решења у вези са дијалогом и да ли постоји могућност сусрета са Баједеном, председник одговара:

- За нас би од велике важности био разговор и сусрет са Баједеном, али кад год он може и буде имао времена, ми ћемо се видети - истиче Вучић и осврнуо се на састанак са Метјуом Палмером.

- Немам шта да му замерим на свему што је рекао, наше је да се боримо за оно што је наше. Састанак са Палмером није био никакав притисак и нисам имао ништа да издвојим као нешто што је било тешко, и зато ћу разговарати са свим странама које желе да чују мишљење Србије, па ћемо и ми чути њихова мишљења - истиче Вучић.

Председник Вучић рекао је да ће поштовати вољу народу како год да одлучи о Риотинту, те се осврнуо и о детаљима хапшења Јовичића.

AV
АВ / Извор: Фото: Србија Данас/Милана Павковић

- Што се тиче уговора и поништења уговора о Риотинту, ја сам рекао да замерам ово што нису наплатили уговор, не за себе, него за Србију. Ја не критикујем пројекат, ја браним пројекат али морамо да будемо упорни и да напорно радимо како би могли да зарадимо нешто од овог уговора. Када имате државу, ви морате озбиљно да се понашате и да поштујете све о чему се причало, договарало и потписивало. Што се тиче воље народа, ако наш народ одлучи да не жели да искористи налазиште литијума и заради на томе, онда ћемо ми да поштујемо. Глас народа је глас Бога у Србији, али да буду прави гласови правог народа, а не неки измишљени гласови неких људи који нису из Србије уопште - рекао је Вучић и додаје:

- После разговора у Бриселу, видећемо шта и како даље, ми ћемо свима све омогућити, да свако каже своје мишљења и решења као предлог и све ћемо саслушати а оно добро за Србију ћемо и усвојити - рекао је председник.

Вучић наглашава да не зна пуно о хапшењу Александра Јовичића али да у странци СНС нема заштићених и да свако ко закон крши, мора и да одговара.

- Вучић не мора да одговара ни на каква хапшења, ми радимо правично и поштено, није народ блесав да не зна ко шта ради и колико ради... Зна народ, није блесав и ми то морамо да санкционишемо. Не може да се тргује градњом, морамо да градимо и дижемо Србију на правичан начин - рекао је Вучић и додаје да што се тиче компромиса да се Косово призна, председник наглашава да компромис о признавању Косова не постоји.

- То није могуће и мора да постоји нешто што ће изгубити и једна и друга страна, али и добити... То је компромис - рекао је Вучић.

AV
АВ / Извор: Фото: Србија Данас/Милана Павковић

На питање о пропаганди која се спроводи против Вучића, председник одговара:

- Што се тиче пропаганде, она говори само о њима, а не и о нама, о нама говоре резултати. А када је реч о пензионерима и о томе што причају да пензионери враћају витамине... Па нека причају, ми повећавамо пензије, плате, повећавамо приходе и пензионери виде да ми користимо сваку прилику да им помогнемо како би имали што већу сигурност и бољи живот - рекао је председник.

- Што се тиче "Вучићу педеру" и таквог скандирања... Шта човек ту да уради?! Ја сам изашао на прозор и викао сам исто. Ако је њихов једини аргумент док ја поправљам оно што су они покварили, они вичу "Вучићу педеру". А што сам то, што нисам дао да се њихови другови кољу, убијају и мељу? Што сам давао Партизану и Црвеној Звезди? Што смо им дали да бирају своја руководства? Али увек је најлакше да ја будем крив и тако сам испадао сваки пут. Улажемо у њих и градимо Партизан и опет сам им ја крив. Нека, навикао сам ја на то, нека ме псују - рекао је Вучић и додаје и да је он навикао и да му прете и прозивају га да ће ићи у "ћевапе" и да то није први пут.

Када је реч о шефу дипломатије Грчке и његовој посети Албанији Вучић говори да су се ствари промениле и да и од њих можемо очекивати признање Косова.

- Ми видимо да Албанци нису испунили ништа из Вашингтонском споразума, али ми морамо да се понашамо одговорно и морамо да наставимо да поштујемо све договоре како бисмо наставили да се боримо за Косово - рекао је Вучић.

На питање да ли се може очекивати да се Русија и Кина укључе у решавању питања Косово и да ли су Лајчак и Палмер указали Приштини на лоше понашање према српским светињама, Вучић одговара:

- Били су строги када је реч о Дечанима, причали смо о Високим Дечанима и рекли су ми да су тражили да се поштује правило о светињама, разговарали смо и о електро-енергији где сам ја имао јасан став да не желим да се било ко игра са ситуацијом у региону зато што ће реакција бити изразито снажна а то никоме није потребно. Нама је сада битно да верујемо у себе, да идемо напред и да верујемо у своју државу - рекао је председник.

AV
АВ / Извор: Фото: Србија Данас/Милана Павковић

Вучић је прокоментарисао и предлог о расписивању референдума о Риотинту и подношење оставке министра одбране Небојше Стефановића.

- Ми смо се на седници расправљали и било је стварно оштро. Ја сам тада изнео нешто другачији став и искористио поверење нашег одбора и купио неких три месеца, до септембра како бисмо видели шта ће се десити са оставком Небојше Стефановића.

- Када је реч о Риотинту, најлогичније је да се питају људи који тамо живе. Али ако хоћете да се питамо кроз референдум за целу Србију, мислим да би мало ко био против, али за коју год варијанту да се људи определе, ми ћемо да дозволимо и одобримо и то референдумом и да се јасно види воља народа. Ако су за, ми ћемо улагати у Србију, ако не, нећемо и ту нема велике филозофије - рекао је Вучић.

Председник Србије захвалио се свима који су га саслушали. "Хвала свима још једном - живела Србија", рекао је Вучић за крај

Обраћање Вучића

На самом почетку обраћања Вучић се осврнуо на дешавања и експлозију у Чачку за коју је рекао да је штета свакако велика али да је добро и да је срећна околност што нико није настрадао. 

- Битно је да "Слобода" ускоро крене и настави са својим радом а све остало ћемо санирати - истакао је председник.

Када је реч о Косову и питању око дијалога председник истиче да је јако важно да нађемо најбоље компромисно решење.

- Спреман сам да разговарам са свима, и са нашим члановима опозиције које су изразиле став, спремам сам да одговорим и онима који инсистирају на иностраном мешању и у складу са тим истичем да је Србија апсолутно спремна за дијалог и ми смо то показали на делу више пута - рекао је Вучић и додаје:

- Ми само тражимо да Албанци покажу одговорност као и ми. Да покажу одговорност према спрским жртвама на Косову. Исто тако нудимо и њиховим привременим институцијама нашу идеју да Албанци кажу где постоји било каква гробница и ми ћемо заједно са вама да копамо и видимо има ли ту ваших тела или не. Да ли има сахрањених војника или цивила, како албанских, тако и српских. То је веома важно питање за породице настрадалих. Поред тога, у данима који предстоје, ми ћемо имати 8. јуна, у уторак, имамо коначну пресуду генералу Ратку Младићу, али самим тим како је подешено време изрицања пресуде, одмах након тога иде седница Савета националне безбедности на којој се очекује критика Влади Србије. Не морам ни да говорим колико је то, и колико ће тек бити тешка ситуација за нашу земљу.

AV
АВ / Извор: Фото: Србија Данас/Милана Павковић

Вучић је истакао да Хашки трибунал до сада није достављао могућност спрким судијама, што је била идеја првобитна, да бране своје грађане.

- Нису лаки дани пред нама, после пресуде и критике, идемо у Брисел. Када год чувате мир, стабилност, онда идемо снажнији и јачи јер желимо да очувамо мир и стабилност за нашу земљу - истиче Вучић.

Вакцина "Спутњик В" на Торлаку

Вучић истиче да је препоносан на чињеницу што је спрски народ успео да постигне овако нешто и што данас у 17 часова крећа прва производња "Спутњик В" вакцина која ће нас додатно оснажити и ојачати.

Пут ка ЕУ - сигуран пут

Доста тога смо урадили на путу ка ЕУ, рекао је председник Александар Вучић.

- Ми верујемо да ће Србија добити своју награду и поштовање за све што је урадила. Донели смо велике реформе и значајне промене - истиче Вучић.

Председник је додао да жели да похвали све који раде на сузбијању криминала и корупције.

- Неће Србија бити земља у којој је једини цил бављења политиком мито, корупција, новац и интереси. Ко год да чини дела против закона, биће санкционисан - истиче председник.

Економија - раст животног стандарда и зелена агенда

- Ми зелену агенду морамо да искористимо у раст и развој интереса наше земље. Али колико лицемера има међу нама, то ни сам нисам веровао и сада морамо да објаснимо грађанима шта раде и шта се сада спрема - истиче Вучић и додаје:

- Риотинто је уговор склопљен још у време Владе Зорана Ђинђића, не у време Владе Александра Вучића. Уговор за Риотинто потписан је много раније, а да нико није питао ни знао о чему се ради - иситиче Вучић и додаје да су решења била потписана од стране многих министарстава и да грађани Србије морају да знају о чему се ради и шта је највећи проблем за грађане Србије.

- Ово сам све рекао да видите како политика може скупо да кошта. Ја њих нисам оптужио ни за шта, само желим да објасним народу да је Србија могла да има јако велике користи али то није искористила како треба - рекао је председник Србије.

AV
АВ / Извор: Фото: Србија Данас/Милана Павковић

Председник је прокоментарисао да људи одлазе у иностранство и због ниског природног прираштаја, а Србија има у плану развој и напредак наше природе како би млади остали у свом родном крају, у својој Србији. 

- Ми не желимо да мењамо своје границе, ми желимо да поштујемо вољу народа али не и да мењамо своје границе. Ми имамо много природног богатства, нпр. литијум је нешто без чега се не може за 15 година ће проћи траженост литијума и шта ћемо онда...? Ми морамо да знамо да направимо нешто сада од овог богатства које имамо - рекао је Вучић и додаје:

- Ми морамо да гледамо да тргујемо нашим природним добрима онолико колико можемо и како можемо и наравно онолико колико народ дозволи. 

Председник истиче да ће Европљанима отворити карте Србије и да ако они жели да производе електрична возила, да то морају да раде у Србији.

- Хоћете, може, али она морају да остану у Србији. Ми морамо да остварујемо велике економске приходе. Наравно, око овога морамо још да преговарамо и договарамо, али не бих вам ја све ово ни испричао да немамо већ кеца у рукаву. Циљ је само један, да народ лепо живи у свим деловима Србије! Није одговорно и није лепо да се само у Београду лепо живи, сви морају да живе лепо у свим крајевима Србије - истиче председник након кога је показао графикон који показује загађеност ваздуха у Бору.

- Ви слушате бајке о томе како је Бор загађен од момента кад су Кинези дошли тамо, а у Бору никад боље. Чистоћа ваздуха је нешто чиме можемо да се поносимо - истиче председник.

Вучић је народу показао и податке о стању воде и канализационим мрежама у Србији те је истакао да смо за време прошле власти имали три пута проблеме са водом.

AV
АВ / Извор: Фото: Србија Данас/Милана Павковић

- Данас имамо 5.700 запослених радника у Бору са просечном зарадом више од 97 хиљада динара, у Бору цене некретнина расту, приходи у Бору нон стоп расту и тек ће расти. Када нешто успешно урадите и направите овако вам се враћа, са већим економским приходима и расходима. Ми смо постали други произвођач бакра у Европи. Ми имамо велику бробу, желимо да омогућимо и задовољимо све основне животне потребе људи у Бору, у сваком селу, али желим и да истакнем да морате да гледате чињенице, а не само да гледате и верујете у нешто што вам неко прича - истиче председник и додаје да не могу све фабрике да се угасе, морамо да наставимо да правимо нову и успешну Србију, "морамо да се боримо", истиче Вучић.

Подсетимо, председник Србије Александар Вучић најавио је, након састанска са представницима РС, да ће се обратити народу у Србији данас са новим сазнањима и плановима о Косову и Метохији и drugimm важним питањима за нашу земљу.