Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Вучић на обележавању Дана БИА "Они су стуб одрабне против тероризма, служба која вам даје сигурност и самосталност" (ФОТО/ВИДЕО)

17.10.2021. 11:05
Пише:
Србија Данас
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Танјуг/Зоран Жестић

Председник Вучић са директором агенције Братиславом Гашићем положио је венац настрадалим припадницима БИА.

Председник Србије Александар Вучић присуствовао је обележавању Дана Безбедносно-информативне агенције, поводом 19 година од њеног оснивања.

Вучиц и Орбан сутра на почетку радова на железницкој прузи Суботица - Хоргош

Вучиц и Орбан сутра на почетку радова на железницкој прузи Суботица - Хоргош

ВУЧИЋ ОТКРИО КАКО ПРОВОДИ НЕДЕЉНО ЈУТРО: Ово је председникова рутина - "старомодан сам тип" (ВИДЕО)

ВУЧИЋ ОТКРИО КАКО ПРОВОДИ НЕДЕЉНО ЈУТРО: Ово је председникова рутина - "старомодан сам тип" (ВИДЕО)

ДАНАС ЛОКАЛНИ ИЗБОРИ У НЕГОТИНУ И МИОНИЦИ: У оба града право гласа има више од 50.000 људи

ДАНАС ЛОКАЛНИ ИЗБОРИ У НЕГОТИНУ И МИОНИЦИ: У оба града право гласа има више од 50.000 људи

Свечаност се одржала око 11 сати, како је и саопштила служба за сарадњу са медијима председника Републике.

 

Питања новинара

Вучић је одговарајући на питање новинара о премештају Слободан Миленковића, који је радио на случају "Јовањица" у одељење за ратне злочине, рекао како за то не зна, као и да га је упознао када су га предложили Дијана Хркаловић и Небојша Стефановић.

- Када већ слушате немогуће лажи недељама, ја немам појма да ли је премештен или није. То није мој посао. Тог човека сам упозано када су га предложили Дијана Хркаовић и Небојша Стефановић. Није ми јасно шта ради, али ми је јасно оно што ви радите свакога дана да би неки желели да кадрирају по МУП-у и БИА, тога не сме да буде, ни у полицији ни у БИА - рекао је Вучић и додао:

- Што се тиче Јовањице, судија ће на основу законских норми донети пресуду. Ту људи су неки већ били у затвору. Две године слушам лажи. И тог дана када ме је позвао Стефановић, када ме је обавестио, ја сам рекао: "Хапсите", али нећу да дозволим да опстану лажи умешасноти моје породице. Срећом, правоснажном пресудом је доказано да сте говорили лажи о мојој породици. И господин Миленковић је говори да то нема везе са нама, па што би му се неко светио? Због чега, нисам баш сигуран да разумем све.

- Немојте да се љутите, али неће одлучивати ни партија на власти, ни опозиција, али ни медији у Србији ко ће шта да ради у БИА - рекао је Вучић.

На питање да ли се очекује реакција на изјаву да су у дешавања на Косову умешани страни фактори, председник објашњава да може и да очекује и да не очекује али да људи морају да знају шта се дешава.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: ТВ Пинк/Принтсцреен

- Ја желим најбоље односе са Великом Британијом, помогли су око Моравског коридора, око вакцина... Много су помогли и желим добре односе, али само прочитајте њихово саопштење о ситуацији на Косову и биће вам све јасно. Могу да кажу шта год и како год, али не могу да нам вређају интелигенцију са таквим саопштењем - рекао је Вучић и додаје:

- Чак су и наши људи на Северу рекли да није у реду то што причају. То је њихова једина територија на којој живе, и не желе ескалацију, већ мир и помоћ Србије, зато није лепо да се тако прича о Косову и да се мешају у наше послове и наше ствари. Није лепо да се Софронијевић понови, молим вас људи суздржите се некада и размислите мало - рекао је председник.

Вучић је нагласио да ће наставити да ствара добре односе са Великом Британијом, али да Србији није у интересу да иде са пушкама, муницијом и у страху. 

- Ми знамо да су се они договарали да се тај сукоб деси, то је све уговорено, а као боре се против корупције, а када су видели да смо им прочитали намеру, сада се води питање "Како је Вучић то знао"... Па да ли мислите да ми ништа не знамо? Наш посао је да знамо све, да спасимо животе... Зато, ако тражите од мене да се извињавам због емоција које сам показао Британцима, ја нећу! Само ћу да замолим наше партнере са Запада да се понекад суздрже од коментара и акција - наглашава Вучић.

На питање када ће председник примити трећу дозу вакцине, коју, и када стиже "Модерна", Вучић говори да следеће недеље стиже нови контингент Модерне, да смо набавили "Спутњик" и да Србија ради на томе да прошири своје капацитет у производњи вакцине.

- Ана ме је обавестила да је примила "Фајзер", ако и прве две, а ја ћу највероватније примити "Синофарм" као и прве две - рекао је председник и нагласио да је најбитније да се ради на колективном имунитету и да су нам вакцине једини спас.

Обраћање председника

- Желим пре свега да новинарима укажем на неколико важних чињеница. БИА је стуб безбедности и одбране државе - рекао је Вучић на почетку обраћања и додао:

БИА може да одговори изазовима савременог друштва. Дивни људи у БИА су живот посветили сигурности ове земље, борби против тероризма као и вишим, националним интересима, који су увек на дужности, они раде 24 сата дневно,а седам дана у недељи.

- Знам да људи тачно знају шта од њих зависи, зависи једна нормална, сигурна и стабилна земља - рекао је Вучић и посебно се захвалио свима онима који су ризиковали у претходном периоду. Неки људи су ризиковали и сопствене животе, али су знали за шта се боре, за безбедност државе - нагласио се председник.

- Увек ћете бити на удару, онолико колико је на удару самосвесна, јака и независна држава. Очекујте да вас чека још много посла, али сам уверен да ћете га урадити на најбољи могући начин. Зато смо ту да помогнемо, да имате најмодерније услове и да нађете још младих људи који су спремни за овај посао - каже Вучић.

- Честитам на свим резулатима, хвала на резултатима и посвећености, све најбоље вам желим - рекао је председник Вучић.

Председник Србије стигао у БИА-у

Председник Вучић стигао је у зграду БИА. Са директором агенције Братиславом Гашићем положио је венац настрадалим припадницима БИА.

Вучић је током посете обишао лабораторије БИА и Оперативни центар Београдског центра БИА.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Танјуг/Зоран Жестић

Иначе, у Србији су цивилни безбедносно-обавештајни послови први пут институционално организовани Законом о допуни и измени устројства Централне државне управе из 1899. године.

Тим законом, у оквиру Министарства унутрашњих дела формирано је Одељење за поверљиве полицијске послове, са задатком "да се стара за одржавање унутрашњег државног поретка и опште земаљске безбедности".

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: ТВ Пинк/Принтсцреен

Уважавајући значај првог законског уређивања цивилних безбедносно-обавештајних послова у Србији, Безбедносно-информативна агенција обележава 17. октобар као свој дан.

Данашња БИА формирана је Законом о Безбедносно-информативној агенцији, који је ступио на снагу 27. јула 2002. године. БИА је цивилна, национална служба безбедности и део је јединственог безбедносно-обавештајног система Србије.

Основни задаци БИА су заштита безбедности Србије, откривање и спречавање делатности усмерених на подривање или рушење Уставом утврђеног поретка, истраживање, прикупљање, обрада и процена безбедносно-обавештајних података и сазнања од значаја за безбедност земље и информисање надлежних државних органа о тим подацима, као и обављање и других послова одређених Законом.

Подсетимо, Вучић је данас прво посетио реконструисану зграду Земунске гимназије, а отићи ће и на обележавање Дана ослобођења Јагодине.

Радну недељу ће, како је најавио на Инстаграму, завршити вечером с потенцијалним инвеститором.

Обележавање Дана БИА

Безбедносно-информативна агенција (скраћено БИА) је обавештајна служба Републике Србије, задужена за прикупљање и анализу информација од значаја за безбедност Србије (организовани криминал, тероризам) и редовно подношење тих података надлежним државним органима на увид.

Делокруг рада Бије обухвата контраобавештајне послове, обавештајне послове и друге послове безбедности. Установљена је 2002, а седиште јој се налази у улици Краљице Ане у Београду. Претходник Бије била је СДБ (Служба државне безбедности), обавештајна служба Републике Србије до 2002. године.

Тренутни директор је Братислав Гашић, кога је Влада Републике Србије именовала 29. маја 2017. године.

Седиште агенције је у улици Краљице Ане bb, на општини Савски венац.

Контрола Безбедносно-информативне агенције

Безбедносно-информативна агенција је по Уставу Републике Србије под контролом Народне скупштине и Владе Републике Србије, којима је дужна да два пута годишње поднесе извештај о свом раду и о стању безбедности Републике Србије.