Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ВУЧИЋ СЕ ОБРАТИО ИЗ НИША: "Наручићемо наоружање од милијарду и 250 милиона евра од српске наменске индустрије!" (ФОТО/ВИДЕО)

12.12.2021. 09:24
Пише:
Србија Данас
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Танјуг/Димитрије Николић

Председник Вучић је недавно, најављујућу вишедневну посету Нишавском округу, рекао да тамо иде како би са представницима тог округа разговарао о даљем развоју југа Србије.

Председник Србије Александар Вучић се, трећег и последњег дана посете Нишавском округу, на Војном аеродрому "Наредник-пилот Михајло Петровић" састао са представницима одбрамбене индустрије Србије. Председник је потом присуствовао приказу способности хеликоптерских јединица Ратног ваздухопловства и ПВО и 63. падобранске бригаде.
ВИШЕ НИ НЕ КРИЈУ СВОЈЕ БАТИНАШКЕ ПЛАНОВЕ: Заменица председника ДС-а изнела стравичне претње члановима СНС-а (ВИДЕО)

ВИШЕ НИ НЕ КРИЈУ СВОЈЕ БАТИНАШКЕ ПЛАНОВЕ: Заменица председника ДС-а изнела стравичне претње члановима СНС-а (ВИДЕО)

"ЖАО МИ ЈЕ ЉУДИ КОЈИ СУ ПРЕТУЧЕНИ" Вучић се осврнуо на незаконите блокаде градова, а затим упутио и посебно извињење

"ЖАО МИ ЈЕ ЉУДИ КОЈИ СУ ПРЕТУЧЕНИ" Вучић се осврнуо на незаконите блокаде градова, а затим упутио и посебно извињење

"ПОБЕДА ОПОЗИЦИЈЕ ЈЕ РЕАЛНА" Ђилас више не зна ни шта прича - покушава да испровоцира Вучића, али му баш и не иде (ФОТО)

"ПОБЕДА ОПОЗИЦИЈЕ ЈЕ РЕАЛНА" Ђилас више не зна ни шта прича - покушава да испровоцира Вучића, али му баш и не иде (ФОТО)

Питања новинара

Када је реч о протестима, Вучић је рекао да полиција нема шта да тражи на протестима који нису у складу са законом и да због тога јуче није реаговала.

- Када организујете нешто што је противно закону, немојте да позивате државне органе да учествују у томе. Не може, и нема право, полиција да учествује у томе, има право само да забрани. Ви полицији нисте ни пријавили скуп, а очекујете присуство. Не може полиција да блокира ауто-пут и нема право. Полиција учествује у законитим активностима, а не у криминалним - рекао је Вучић и додаје да су у Нишу и Београду претучени грађани који су само хтели да мирно прођу.

Једино питање о којег се сви буне, како истиче Вучић јесте легитимација, како је објаснио, сви ће бити легитимисани ко крши закон.

- Мене мучи само једно питање, шта је у главама тих људи који питају "а где си ти пошао?". Па шта вас брига где је ко пошао... По ком праву, закону и уставу то питате?! Ево, јуче у Луксембургу сте имали протесте на којима је полиција разбијала блокаде грађана воденим топовима... Тога у Србији нема. То је кључно, то да можете да радите шта хоћете, нико вас не дира, али не дирајте ни ви оне који не желе да учествују са вама - истиче председник и додаје да је једини проблем то што поједини политичари мисле да су много битни и да ће овако добити подршку људи.

Како истиче председник, народ је овим протестима стекао веће поверење у политику СНС-а.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: ТВ Пинк/Принтсцреен

- Што бијете људе? Што не можете да остварите политичке циљеве?! Е, па, они се не остварују преко ноћи - рекао је председник. 

Улагање у војску

Вучић каже да је 2012. године као министар одбране наследио "готово непостојећу војску".

- Највећу попуњеност имамо на југу Србије, Топлица, Ниш, Врање, Пирот, ту нам је највећа попуњеност. Ми верујемо да ће се то побољшати због пораста плата. То се види, ове године имамо већи број војника на добровољном служењу војног рока. Плате су повећане за 70 одсто, то је у овим условима око 7 одсто годишње. 

- Председник је током свог излагања истакао да је министра Синишу Малог заболела глава због новца који смо наменили одбрамбеној индустрији Србије, али смо се лако договорили. Имам ја доста искуства у овоме - рекао је Вучић.

Председеник се за крај захвалио свима у Нишу на гостопримству са надом да ће се у Нишу у будућности више улагати и радити.

- Пре свега хвала свим припадницима Војске Србије и Министарства одбране на свему што сте за нас учинили. Хвала вам свима, срећни вам празници, слава, Нова година, потом Божић и сви празници и нека живи Војска Србије - рекао је председник за крај обраћања.

Обраћање председника Вучића

Председник се обратио новинарима. Он се захвалио припадницима вежбе на њиховој способности и најавио велике набавке хеликоптера у следећој и 2023. години.

- Очекујемо укупно 30 хеликоптера. Бићемо хеликоптерска велесила у региону - рекао је Вучић.

Важне вести су, каже он, да у првом кварталу 2022. године буде помогнута наменска индустрија са 145 милиона евра. Тиме се улаже у контролу МУП, улаже се у куповину нове опреме како би се постигао бољи производни процес, а самим тим ће и производи бити бољи.

- У наредне 5 године договорили смо наручивање наоружање од наменске индустрије Србије од 1,250 милиона евра - рекао је Вучић.

Истиче да су плате и услови бољи, али да тиме и даље није потпуно задовољан.

Вучић је изјавио да држава жели да сачува своју наменску индустрију.

Истиче да су плате и услови бољи, али да тиме и даље није потпуно задовољан. Поносан је, каже, на нашу Војску, на њен напредак и на све што је урађено у претходних неколико година. Ипак, овај темпо, како каже, мора да се убрза.

Приказ способности дела хеликоптерских јединица Ратног ваздухопловства

На нишком војном аеродрому "Наредник-пилот Михајло Петровић" демонстрирано је дејство хеликоптерске јединице и припадника 63. падобранске бригаде Војске Србије, у присуству председника Александра Вучића.

На почетку вежбе рапорт председнику предао је командант 98. Ваздухопловне бригаде бригадни генерал Зоран Продановић.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: ТВ Пинк/Принтсцреен

Припадници ВС изводе демонстрацију класичног десанта падобранаца, десанта конопцем, подршку хеликоптера дејству специјалних јединица, спашавање рањеника помоћу корпе и везом и евакуацију припадника 63. Падобранксе бригаде.

Председник Србије на приказу војне вежбе у Нишу видео је и свог доброг друга из војничких дана чиме се похвалио на свом Инстаграм профилу.

- Срећан сам што сам данас у Нишу срео Срђана Митровића, старог друга из војске коју смо служили пре 30 година - пише у опису испод фотографије.

Председник Србије Александар Вучић поразговарао је и са припадницима хеликоптерских јединица и падобранцима.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: ТВ Пинк/Принтсцреен

Он је рекао да је вежба била изванредна и да су припадници Војске Србије у тешким временским условима извели вежбу одлично.

Завршен састанак

На војном аеродрому "Наредник-пилот Михајло Петровић" (63. падобранске бригаде bb) председник Србије Александар Вучић одржао је састанак с представницима војне индустрије.

Председника су дочекали потпредседник Владе и министар одбране Небојша Стефановић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић.

Састанку су присуствовали и министар финансија и министарка привреде Анђелка Атанасковић.

 

Агенда за данас

09.00 - Састанак председника Вучића са представницима одбрамбене индустрије Србије
11.00 - Приказ способности хеликоптерских јединица Ратног ваздухопловства и ПВО и 63. падобранске бригаде
11.45 - Изјаве за медије 

 

Подсетимо, другог дана посете Нишавском округу, у суботу, председник Србије састао се са врхом Министарства одбране и Војске Србије са којим је разговарао о потребама система одбране и најавио да ће данас поподне у Ниш допутовати и министар финансија Синиша Мали како би анализирали финансије и могућности улагања у војску.

Вучић је присуствовао и приказу рада дивизиона самоходних топ хаубица "НОРА Б-52 М15" по теми "Дивизион у подршци пешадијским и оклопним јединицама у нападу" у оквиру којег су приказана дејства новоформираног хаубичцко-топовског дивизиона Мешовите артиљеријске бригаде Војске Србије.

Новоформирани хаубичко - топовски дивизион формиран је у јулу прошле године и то од самоходних хаубица Нора Б52 М15 калибра 155 милиметара домаће производње, која спадају међу најсавременија артиљеријска оруђа у свету, а тиме је та бригада, након 35 година, добила ново наоружање.

Председник је посетио и Дољевац где је обишао реновирану Јавну библиотеку, за шта је већину средстава обезбедило Министарство културе и информисања, а мањи део локална самоуправа.

Вучић се претходно, у петак, првог дана посете, састао са свим председницима општина Нишавског округа и обишао фабрику "Јумис".

Председник Вучић је недавно, најављујућу вишедневну посету Нишавском округу, рекао да тамо иде како би са представницима тог округа разговарао о даљем развоју југа Србије.