Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ПРИТИСЦИ НА НАШУ ЗЕМЉУ СА СВИХ СТРАНА: Вучић данас износи званични став Србије око сукоба између Русије и Украјине

25.02.2022. 07:21
Пише:
Србија Данас
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Вучић је јуче имао састанак са амбасадорима земаља Квинте и ЕУ, али је после тих разговора само најављено да ће све информације о ставовима које су стране изнеле на том састанку бити објављене у наредних 36 сати.

Државни врх саопштиће данас став Србије поводом ратних акција на истоку Европе, а припрема се и прецизан документ у којем ће бити дефинисана позиција и политика земље. Председник Александар Вучић јуче је због дешавања у Украјини председавао Савету за националну безбедност, али је и за данас заказао нову седницу овог тела, на којој ће се поново разматрати потези државе и ублажавање последица од догађаја који је дигао планету на ноге. Председник ће се вечерас обратити јавности по овом питању.

"ВЛАДЕТА ИМА ГОСПОДСКУ ПРОФЕСИЈУ, А НЕ ПОНАША СЕ КАО ГОСПОДИН" Јовановић: Ружно је што напада своју бившу странку (ВИДЕО)

"ВЛАДЕТА ИМА ГОСПОДСКУ ПРОФЕСИЈУ, А НЕ ПОНАША СЕ КАО ГОСПОДИН" Јовановић: Ружно је што напада своју бившу странку (ВИДЕО)

ВУЧИЋ МОЖЕ ДА БУДЕ ПРЕДСЕДНИК СРБИЈЕ И ПРЕДСЕДНИК СТРАНКЕ! Професор Јовановић отклонио све сумње (ВИДЕО)

ВУЧИЋ МОЖЕ ДА БУДЕ ПРЕДСЕДНИК СРБИЈЕ И ПРЕДСЕДНИК СТРАНКЕ! Професор Јовановић отклонио све сумње (ВИДЕО)

"ТО ЈЕ МАЛО ИЛУЗОРНО И ГЛУПО" Милош Јовановић шокиран због твита Здравка Поноша о Русији (ВИДЕО)

"ТО ЈЕ МАЛО ИЛУЗОРНО И ГЛУПО" Милош Јовановић шокиран због твита Здравка Поноша о Русији (ВИДЕО)

Густ распоред

Вучић је јуче имао састанак са амбасадорима земаља Квинте и ЕУ, али је после тих разговора само најављено да ће све информације о ставовима које су стране изнеле на том састанку бити објављене у наредних 36 сати.

Након разговора са амбасадорима Америке, Немачке, Француске, Велике Британије и Италије и шефом Делегације ЕУ у Србији, Вучић је окупио Савет за националну безбедност, а после тога је, на захтев Владе Србије, учествовао на владиној седници која је била посвећена управо украјинској кризи и региону. Премијерка Ана Брнабић је због хитне седнице отказала раније планирану посету Сремској Митровици.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Такође, председник је током читавог јучерашњег дана имао консултације с многим председницима и премијерима широм света како би Србија могла да донесе најбоље одлуке у складу са сопственим националним интересом. Очекује се да Србија изађе и с прецизним документом, у којем ће подробно образложити свој став и политику поводом актуелних дешавања.

Тешка ситуација

Уочи обелодањивања става Србије, Вучић је у среду, током посете Мадриду, открио да се врши велики притисак на Србију да у руско-украјинском сукобу заузме јасну позицију, односно да усклади своју спољну политику са ЕУ, која је осудила потез Русије. Србија се, како је рекао председник, налази у веома тешкој ситуацији и на њу се врши велики притисак да се придружи ЕУ и осуди потезе руског председника Владимира Путина у Украјини, као и да се од наше земље захтева да Русији уведе санкције.

Доскорашњи председник парламента Србије Ивица Дачић јуче је поручио да се наша земља не сме придружити разним осудама и санкцијама Русији поводом ситуације у Украјини, јер земље које траже то од Србије нису помогле 1999. године када је наша земља била бомбардована.

Ivica Dačić
Ивица Дачић / Извор: Профимедиа

- Јесмо ли ми енергетска сила, па да све зависи од тога како ћемо ми да се изјаснимо? Морамо да гледамо своје интересе. Доста смо ми гинули за друге. Сачувајмо односе са ЕУ и с Русијом и Кином, јер нас нико неће бранити ако они, Русија и Кина, престану да нас бране - изјавио је Дачић за РТС.

Владан Живуловић

Исто као НАТО бомбардовање СРЈ

Председник Атлантског савета Владан Живуловић каже да Путин једини зна даљи расплет акције, која је засад идентична НАТО агресији какву је Србија доживела 1999, а чији је циљ промена власти у Кијеву.

- Све је у рукама Путина, тешко је предвидети акције руске војске која је сада идентична НАТО агресији каква се нама десила. Оперативни део је идентичан, гађају тренутно искључиво војне циљеве, аеродроме, противваздушну одбрану и стога ће очигледно бити, како се звало у нашем случају, колатералне штете - рекао је он и подсетио на око 3.000 српских жртава током НАТО агресије, па додао да је Украјинаца осам пута више, што би значио да би могло да буде бар 25.000 "колатералних штета, попут малих Милица и сличних страхота".

Борис Тадић

Србија да осуди Русију

Бивши председник Србије Борис Тадић сматра да Србија мора да осуди напад Русије на Украјину.

Boris Tadić
Борис Тадић / Извор: Профимедиа

- У свим околностима Србија треба да гледа свој интерес, али у правом контексту. Ако Србија има пут ка ЕУ, треба да усаглашава своју политику са политиком ЕУ. Мада Србија није чланица ЕУ, па тако има већи маневарски простор за политику. Зато Србија има споразуме о стратешком партнерству са државама које нису чланице ЕУ или споразум о слободној трговини и треба да користи то док год не постане чланица ЕУ - рекао је Тадић за Курир ТВ и нагласио да Србија мора да осуди инвазију.

Милан Игрутиновић

Неће бити мешања треће стране

Аналитичар са Института за европске студије др Милан Игрутиновић сматра да су дешавања у Украјини војни крешендо вишемесечне кризе која је сад добила обрисе правог рата, али искључује могућност да буде било каквог војног мешања треће стране.

- Улазимо у фазу која нема потпуно познат исход. Ратне операције ће се зауставити у неком тренутку и онда улазимо у нову еру односа у Европи - рекао је он за РТС.

Здравко Понош

Имали смо овакво трауматично искуство

Председнички кандидат Здравко Понош рекао је да је војно решавање украјинске кризе неприхватљиво због патњи цивилног становништва и зато што представља нарушавање територијалног интегритета државе чланице УН.

- Србија је прошла кроз такво трауматично искуство 1999. и 2008. године, када смо се супротставили сили којом нам је отимано Косово. То нам даје морални основ да и данас, као и тада, стојимо усправно и залажемо се за поштовање међународног права, а не права јачег у међународним односима.

 

Милош Јовановић

Не мешати се у сукоб ни по коју цену

Председнички кандидат коалиције НАДА Милош Јовановић каже да не разуме осуде руског напада на Украјину од Запада, који је „на најгори могући начин кршио међународно право 1999“.

- Србија треба спремно да дочека наступајућу кризу у ценама енергената, припреми свој буџет за субвенције грађанима и да се не меша у сукоб ни по коју цену. Нити треба да, на наговор ЕУ, заводи санкције Русији и осуђује њихове потезе, нити да призна независност Луганска и Доњецка.