Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"ПОЧЕТАК НОВЕ ЕРЕ ЗА СРБИЈУ, УЛАЖЕМО У ЗАШТИТУ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ" Вучић о новом споразуму - инвестиција какву Србија не памти

02.08.2021. 10:40 21:21
Пише:
Србија Данас
AV
АВ / Извор: Фото: Танјуг/Принтсцреен

После састанка биће потписан Споразум о сарадњи између Министарства рударства и енергетике Владе Србије и представника компаније

Председник Србије Александар Вучић састао се данас у 10.00 сати са представницима компаније УГТ Renewables LLC, у згради Генералног секретаријата председника Републике.

Нови састанак Радне групе за међустраначки дијалог: Вучић данас у парламенту са опозицијом

Нови састанак Радне групе за међустраначки дијалог: Вучић данас у парламенту са опозицијом

Избори за МЗ у Опову: Потврда велике подршке политици Александра Вучића (ФОТО)

Избори за МЗ у Опову: Потврда велике подршке политици Александра Вучића (ФОТО)

ОТКРИВЕН РАЗГОВОР ЂИНЂИЋА И МИЛОШЕВИЋА! Мање познати детаљи о убијеном премијеру - овако је направио Коперникански обрт

ОТКРИВЕН РАЗГОВОР ЂИНЂИЋА И МИЛОШЕВИЋА! Мање познати детаљи о убијеном премијеру - овако је направио Коперникански обрт

Питања новинара

На питање о таксама које ће ЕУ увести 2026. године и одлагању плаћења, председник одговара да је ЕУ одложио плаћање из свима познатих разлога.

- Ако тих такси буде, сви би осетили ту штету, прво Црна Гора, па ми, па Албанија и Северна Македонија. То је велика конкуренција, ту су уцене, то није до нас, ми смо мали и морамо да поштујемо ову одлуку, али можемо да унапредимо нас и нашу државу тиме што ћемо имати сами своје потенцијале - рекао је Вучић и додаје:

- Ми и у тешким условима проналазимо решења, ми нисмо спремни да се одрекнемо својих циљева због њих. Видите друге државе које немају проблема са електричном енергијом, тако желимо и ми, да имамо да трошимо и струју и гас, и да имамо то да омогућимо нашим грађанима - рекао је председник и додаје да ће овај данашњи пројекат бити добар модел за све.

Вучић истиче да је врло тешко такмичити се са многим државама у свету али да Србија ради све што је у њеној моћи да донесе и допринесе најбоље што може за своју земљу.

- Ја знам да народ воли да чује да имамо свега, а да ништа не радимо, али то не може тако. Ово је велика ствар за Србију, допринеће даљем интересовању многих других компанија које ћемо ми моћи да прихватимо - рекао је председник.

На питање о самој компанији, наводе да што се тиче избора места за овај пројекат, обраћамо пажњу на средину, локалну заједницу и посвећеност једне земље и зато је Србија изабрана за најпогоднију.

- Ово ће бити велики и значајан утицај на привреду и нова радна места. Преносимо знања локалним корисницима и фирмама, све ово води само економској заједници - рекли су из комапније.

Обраћање председника

Председник Србије пожелео је свима срећу на овом пројекту.

- Ово је меморандум о разумевању, о новим условима који су добри за економију, за нашу земљу и њен успех у оквиру зелене агенде - рекао је Вучић и додаје:

- Ми ћемо имати соларне панеле који ће производити око 3 одсто електричне енергије у нашој земљи и тиме смањујемо штетне гасове у ваздуху. 

Председник је објаснио да је ово велико улагање и инвестиција која доприноси расту економије у Србији, више електричне енергије у Србији, и под три, ваздух остаје чистији, а зелена агенда испуњена.

AV
АВ / Извор: Фото: Танјуг/Зоран Жестић

- Веома је важно и финансијски јер нећемо зависити од других и нећемо да плаћамо таксе на струју. Дакле, ово су четири основна разлога зашто ступамо у овакве пројекте, а пета веома важна ствар је што Србија на овакав начин, модернизацијом сектора јавних предузећа која стабилније функционишу, али и мењају се и унутар самог састава, а то ће нам привући још више инвеститора - рекао је Вучић.

- Хвала вам свима на досадашњем ангажману, посвећености, напорном раду и труду, а овај важан посао ће се ускоро уговорити до најситнијих детаља и кренуће са реализацијом. Надам се да ћу ускоро честитати и свим грађанима Србије на оваквом успеху, најкасније за две године јер ово је важно за будућност Србије - рекао је председник Србије на крају обраћања.

Обраћање Годфрија

Годфри је честитао свима овакав пројекат и назвао га енергичним и динамичним за Србију.

- Србија је овим побољшала свој став и пут ка ЕУ, поштујући зелену агенду. Пројекти попут овог увећавају енергетску стабилност Србије. САД и Србија су свесне да је кључ успеха улагање у нове технологије а ми то можемо - рекао је Годфи и додаје:

- Ово је прави партнер за Србију, честитам вам, ово је велики дан за Србију, а нашу подршку ћете увек имати, хвала вам - рекао је Годфри за крај.

Обраћање Гудолфа

На самом почетку обраћања, истакао је да је одушевљен и да му је част што је у Београду и данас.

- Ово је ретко важан пројекат, овај пројекат добио је велику награду за финансирање и велике похвале. Наш пројекат је признат од свих водећих сила и важи као пример свима у свету - рекао је и додаје:

- На иницијативу председника Србије и целокупне Владе, овај пројекат представља већи захтев за електричном енергијом што је добар сусрет и пример како да развијамо решења и пријатељство. Ово је економски раст и раст региона.

AV
АВ / Извор: Фото: Танјуг/Зоран Жестић

Ово је свима нама велики успех и хвала вам свима, рекао је за крај. 

Потписан споразум

После састанка потписан је Споразум о сарадњи између Министарства рударства и енергетике Владе Србије и представника компаније.