Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

НАЈПЛЕМЕНИТИЈИ ПОДВИГ ГОДИНЕ: "Пружили смо руку пријатељства свима којима је била потребна у току епидемије" (ВИДЕО)

30.06.2021. 12:05 21:21
Пише:
Србија Данас
AV
АВ / Извор: Фото: Printscreen

Председник Вучић златну плакету примио је на церемонији 58. најплеменитији подвиг године

Председник Александар Вучић примио је, у име Републике Србије, златну плакету за најплеменитији подвиг године.

ВАЖАН САСТАНАК У СКУПШТИНИ: Дачић сутра са премијерком и министарком правде о Поглављу 23

ВАЖАН САСТАНАК У СКУПШТИНИ: Дачић сутра са премијерком и министарком правде о Поглављу 23

Данас изрицање пресуде Станишићу и Симатовићу: Стигли у Хаг, чека се пресуда за оптужбе за које су већ ЈЕДНОМ ОСЛОБОЂЕНИ

Данас изрицање пресуде Станишићу и Симатовићу: Стигли у Хаг, чека се пресуда за оптужбе за које су већ ЈЕДНОМ ОСЛОБОЂЕНИ

"МИ ТО НИСМО РАДИЛИ НИ КАДА СМО БИЛИ ОПОЗИЦИЈА" Вучић оштро о Јеремићевом НАСИЛНОМ УПАДУ у Председништво Србије

"МИ ТО НИСМО РАДИЛИ НИ КАДА СМО БИЛИ ОПОЗИЦИЈА" Вучић оштро о Јеремићевом НАСИЛНОМ УПАДУ у Председништво Србије

Обраћање председника

Председник је на почетку говора поздравио све присутне, као и све у жирију. 

- Матија Бећковић, који ми је и уручио награду има стих у песми "Ћераћемо се још", е, па ми то радимо са кором већ више од годину дана, и још ћемо. Србија успешно води ову битку, зато сам зхвалан на овој награди - захвалио се председник и додаје:

- Држава је увек она коју прву зовемо када нам је тешко, сада када сам слушао младог Марка Антића када је рекао другарици "Зови ватрогасце, Хитну помоћ, зови државу". То је ваша држава, ми смо успели да без додворавања, самостално, помогнемо свом народу и добијемо вакцине, да спасимо стотине и хиљаде живота и зато хвала.

Председник је нагласио да је срећан и поносан што Србија има овакве момке као што је Марко, као што је Матија, као што су њихови очеви, полицајци, лекари, државни службеници и сви који су се трудили заједно са државом да спасимо што више живота грађана Србије. Ову награду не примам он, ову награду примају сви. 

AV
АВ / Извор: Фото: ИнстаграмПринтсцреен/будуцностсрбијеав

- Није лепо, није популарно да кажемо нешто лепо о Србији, али ми нисмо марили за то. Ми смо радили нешто много боље, ми у ове дане Видовдана пружамо руку подршке и помоћи свима којима су то хтели. Ми смо до сада да ли 4.000 доза вакцина странцима, нико други то није урадио, можда сем САД и Русије, поред Кине. Ми смо мала земља која је овако нешто урадила и то није мала ствар. То је ствар којом морамо да се поносимо - истиче председник.

Вучић додаје да овакав чин није наишао на велику пажњу зато што су сви научили да овакве подвиге не може Србија, мала земља, да има. Већ веће и "озбиљније" земље.

- Баш због овога желим да се захвалим свима на овој награди, у име свих грађана Србије, војницима, ватрогасцима, полицајцима, медицинским радницима, људима у општинама, Скупштинама и свима који су се борили за животе наших људи. Хвала Институтима који су улагали труд, знање, време и показали да идемо у корак са светом - истиче Вучић.

- У своје име, и у име грађана Србије хвала и "Вечерњим новостима" и желим да кажем да није срамота поносити се овако великим стварима. Хвала вам свима и живела Србија - рекао је председник за крај обраћања.

Додела награде

Гимназијалац Марко Антић из Зрењанина, који је без двоумљења скочио у Бегеј да спасе осмогодишњу девојчицу, награђен је Златном плакетом за најплеменитији дечји подвиг.

Светослав Вранић, херој нације, који је у Србију доносио помоћ пријатеља из Кине за време епидемије корона вирус, кога је управо и срушила корона, добио је златну награду, posthumano, за свој подвиг и храбри чин за време читаве пандемије. Плакету је примио његов син Марко Вранић.

Златну плакету за најплеменитији појединачни подвиг добиће Павле Гавура, храбри молер из Панчева који је ризикујући свој живот док је стајао на симсу терасе на деветом спрату, из пламена, из стана који је горео на десетом спрату, извукао петнаестогодишњу Мињу Драганић.

Pavle
Павле / Извор: Фото: Србија Данас

Жири је одлучио да Златну плакету за најплеменитији колективни подвиг додели српским лекарима и медицинском особљу који су се храбро и посвећено борили против вируса корона који су се на првој линији фронта борили против ковида 19. Многи од њих свесно су ризиковали своје животе, а због живота својих пацијената.

Како се наводи у образложењу, њих 50 који су изгубили животну битку са вирусом корона, пре тога нису поклели пред умором, неизвесношћу, исцрпљеношћу, већ су даноноћно били битку против непредвидивог и опаког непријатеља.

Знајући за своје личне болести и да уколико се заразе короном неће преживети, више од 50 њих свесно је ризиковало своје животе и у борби за животе пацијената изгубило животну битку са вирусом корона те је зато жири одлучио да њих постхумно Златну плакету за најплеменитији колективни подвиг.

Специјална Златна плакета уручује се и Србији која је ове године помогла свим грађанима да остану безбедни и да сачува животе својих грађана. Председник Србије Александар Вучић, примиће награду Златна плакета.

Србија је, по одлуци жирија, одликована због донирања више од 416.000 доза вакцина против вируса корона земљама у региону - Северној Македонији, БиХ, Црној Гори, Албанији, али и другим европским земљама попут Чешке.

Председнику Србије награду уручио је Матија Бећковић.

Сребрне плакете уручене су Александру Чановићу, пуковнику Радивоју Анђелковићу, Ивани и Зорану Обрадовић из Базела, Милошу Мијаиловићу и Радославу Марјановићу, полицајцима Николи Килибарди и Мирку Кешељевићу, Мирољубу Милановићу, Славољубу Ристићу, Роберту Милеском и Епархији пакрачко-славонској и народу Кућанаца.

Александар Чановић, апсолвент Медицинског факултета у Косовској Митровици, сребрну плакету је добио због његове свакодневне помоћи усамљеној старици у Приштини, баки Лепосави Стојановић, док је пензионер Радослав Марјановић Гаја помогао девојчици из Крагујевца да оде на лечење у САД тако што је новац од продаје наследства - 10.000 евра, уплатио за њено лечење.

Међу осталима, сребрну медаљу су добили и Ивана и Зоран Обрадовић који живе и раде у Швајцарској, а који су међу првима помогли Србији тако што су поклонили три респиратора, док је Мирољуб Милановић из Каоника награђен због оснивања хуманитарног удружења које несебично помаже децу, старе, сиромашне, а све то је учинио након трагичне смрти сина.

Епархија пакрачко - славонска и народ Кућанаца награђени су за обнављање и подизање светиња, док је Роберт Милески, који живи у Бечу, сребрну медаљу добио за донацију више од 100 рачунара српској деци на Косову и Метохији.

Обраћање Бећковића - председника жирија

 Бећковић се на почетку обраћања поздравио све присутне и захвалио се што је и ове године председник жирија.

- Истина је, за оно што смо издржали у претходној години, сви смо заслужили златну плакету. Србија за време пандемије није бринула само о себи, већ свима у овој заједничкој трагедији, подељена Србија ујединила се у заједничкој победи и зато је и жирију било јако да је прогласи победником у протеклој години - рекао је Бећковић и додаје да свакодневно имамо све више оних који немају емпатије, да је све више оних који не жале само да гледају у телефон и само им се то није смучило.

- Ја, као човек, молим спрски народ да нам опрости. Земља је скоро учинио подвиг века, а као и он, и ми данас тражимо опроштај од своје земље и да сви кажемо "Опрости Србијо што смо се у тебе пре разочарали, пре него што смо ишта учинили - речи су Бећковића.

MB
МБ / Извор: Фото: Србија Данас

Матија Бећковић свој говор завршио је својом песмом:

- Од Аве Сербиа до Србе на врбе

од Србе на врбе до шаке јада

од шаке јада до Србе на Србе

Од Србе на Србе па до на дно ада

од Сербиен мус штербен па до Плаве гробнице

од Плаве гробнице до Востани царице

од Востани царице до сто за једнога

од сто за једнога и данка крвавога

у безнађима ти си се надала,

у безверјима ти си веровала

и кад Срби нису ти си опраштала

и твоја је земља Христосе рађала

када би се из својих крви исправила

и самој себи би до колена била

ниси могла живети изван историје,

али у њој није суштина Србије.

Почела церемонија

Међу високим званицама које су дочекали главни и одговорни уредник "Вечерњих новости" Милорад Вучелић и заменик главног и одговорног уредника Милан Бабовић су патријарх српски Порфирије, председник Александар Вучић, министар Александар Вулин, Златибор Лончар, Дарија Кисић Тепавчевић, адвокат Тома Фила, хуманитарац Арно Гујон, и многи други.

Након доласка добитника плакета и званица интонирана је химна Боже правде коју је певао Душан Свилар.

 

Председник Вучић златну плакету прима на церемонији 58. најплеменитији подвиг године са почетком у 12:00 сати, у свечаној сали Скупштине града Београда, како је и саопштила председникова Служба за сарадњу с међима.