Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ОДЛУКА ЈЕ ПАЛА, ВУЧИЋ ПРИМА ВАКЦИНУ У РУДНОЈ ГЛАВИ: Шта Србију чека након тога - имунизација креће да се одвија још брже

02.04.2021. 11:27
Пише:
Србија Данас/Блиц
aleksandar vučić
александар вучић / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

На почетку епидемије, чланови медицинског дела Кризног штаба, као и чланови Владе, вакцинисани су наочиглед народа цепивима различитих произвођача не би ли показали да су сва безбедна за употребу.

У Србији је више од милион људи примило обе дозе вакцине, укупно је извршено преко 2,5 милиона вакцинација. Утисак је, последњих недеља, да је интересовање за вакцинацијом помало опало иако Србија и даље има довољно вакцина. Ствар би могла да се убрза следеће недеље јер у понедељак највероватније стиже милион доза кинеског Синофарма, у уторак ће се вакцинисати председник Александар Вучић, а после њега очекује се велики талас интересовања.

Министар Дмитровић на болничком лечењу због ковида

Министар Дмитровић на болничком лечењу због ковида

КАКО СУ ПОЖАРЕВАЦ И ЗАЈЕЧАР "ЗАРАВНИЛИ КРИВУ" ВАКЦИНАЦИЈОМ: Премијерка Брнабић открила прве ефекте имунизације

КАКО СУ ПОЖАРЕВАЦ И ЗАЈЕЧАР "ЗАРАВНИЛИ КРИВУ" ВАКЦИНАЦИЈОМ: Премијерка Брнабић открила прве ефекте имунизације

ОГЛАСИЛА СЕ ПРЕМИЈЕРКА УОЧИ СЕДНИЦЕ И ПОТВРДИЛА: Кризни штаб ће разматрати ПОПУШТАЊЕ МЕРА

ОГЛАСИЛА СЕ ПРЕМИЈЕРКА УОЧИ СЕДНИЦЕ И ПОТВРДИЛА: Кризни штаб ће разматрати ПОПУШТАЊЕ МЕРА

- Ако стигну дозе, први део, кинеских вакцина како би требало, у понедељак, онда у уторак одох у Рудну Главу, у Мајданпек да се вакцинишем да престану да ме лажно проглашавају антиваксером - рекао је Вучић, уз опаску да су га тако лажно представљали када је хтео први да прими вакцину, да се побринуо за себе, а да га је брига за народ.

Готово пола милиона грађана

На почетку епидемије, чланови медицинског дела Кризног штаба, као и чланови Владе, вакцинисани су наочиглед народа цепивима различитих произвођача не би ли показали да су сва безбедна за употребу. Очекује се да би његова вакцинација могла да приволи велики број становника наше земље да и они приме вакцину против корона вируса. На основу неких анкета и истраживања, готово пола милона грађана до сада неодлучних, пратиће потез Вучића и пријавиће се за вакцинацију наредне недеље.

Вучић је још раније најавио да би се вакцинисао "синофарм" вакцином и да ће то учинити у некој од општина на југу или истоку земље јер у тим општинама процес вакцинације иде слабије него било где другде у Србији, тако је избор пао на Рудну Главу.

У Београду је закључно са јучерашњим даном дата 454.821 доза вакцина против корона вируса, што значи да је бар једну дозу примило 32,3 одсто пунолетних грађана, саопштио је данас заменик градоначелника Горан Весић. Како је навео на свом Фејсбук профилу, ревакцинисаних Београђана је 306.708, односно 21,78 одсто пунолетних грађана.

- У популацији између 65 и 74 године вакцинисано је 61,6 одсто. Од вакцинисних у Београду 47 одсто чине мушкарци, а 53 одсто жена. Просечна старост вакцинисаних је 60,8 година - написао је Весић.

Очекивања од нових пола милиона грађана заинтересованих за вакцину нису без основа. Мања места у централној и јужној Србији су упоришта СНС и логично је да људи следе пример председника. Рецимо, на последњим парламентарним изборима у јуну 2020. године, у општини Жагубица за СНС је гласало 80 одсто становништва. Раритет је да је у селу Брезница у овој општини за СНС гласало чак 100 одсто становништва!

korona virus
корона вирус / Извор: Реутерс

 

Мерошина још чека

Председник општине Жагубица Сафет Павловић изјавио је пре две недеље да је одзив на вакцинацију у тој општини мали - до сада је вакцинисано око 900 грађана, а ревакцинисано око 700. Општина, каже, има око 12.800 становника, али је специфична по томе што око 3.500 њих "није ту, већ живи у иностранству".

- Имамо велико пространство, села су раштркана, па људи да би се вакцинисали треба да пређу и по 40 километара. Радимо на организацији, имамо мобилне екипе, иде набоље. Већ после саме најаве председника Вучића да би могао се вакцинише у нашој општини све је више људи који желе да приме вакцину - рекао је Павловић.

И у општини Мерошина кажу да је одзив на вакцинацију мали, да имају сличних организационих проблема и да им све отежава разуђеност села. Такође и овде, према резултатима последњих избора, велики број житеља подржава Вучића - прецизно око 60 одсто.

- Чињеница је да одзив за вакцинацију код нас није задовољавајући - до јуче је прву дозу примило 1.147 људи, што је мање од десет одсто, а ревакцинисано је њих 650, што је око пет одсто. Али, чинимо и са наше стране све што можемо да то поправимо - рекао је пре десетак дана Саша Јовановић, председник општине Мерошина која броји око 15.000 душа.

Мештани Рудне Главе су почаствовани што ће их председник Вучић посетити и што је баш њихово место изабрао да се вакцинише.

- То је за наше село велика част. Он је народски човек, зато и долази баш овде да прими вакцину. Наше је село много лепо и сигурно ће бити дивно дочекан, ја сам се и сама вакцинисала. Никада нисам посумњала да је вакцина лоша, како неки кажу. То су све будалаштине - рекла је Милица Јовановић, мештанка Рудне Главе.

Уколико се сви наведени параметри узму у обзир, вакцинација председника Вучића могла би умногоме позитивно да утиче на званичну статистику имунизованих.