Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"ПРУГА БЕОГРАД - СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА ОД ВЕЛИКОГ ЗНАЧАЈА ЗА СРБИЈУ" Вучић никад поноснији на Србију и њен рад!

26.04.2021. 15:18 21:21
Пише:
Србија Данас
AV
АВ / Извор: Фото: Србија Данас

Током данашњег састанка требало би да се размотри могућност наставка дијалога Београда и Приштине

Председник Србије, Александар Вучић, састао се данас са шефом дипломатије ЕУ, Жозепом Борељом.

ДА ЛИ ЋЕ ДОЋИ ДО НАСТАВКА ДИЈАЛОГА БЕОГРАДА И ПРИШТИНЕ: Председник Вучић са Борељом на одлучујућем састанку

ДА ЛИ ЋЕ ДОЋИ ДО НАСТАВКА ДИЈАЛОГА БЕОГРАДА И ПРИШТИНЕ: Председник Вучић са Борељом на одлучујућем састанку

БРНАБИЋ О СЛУЧАЈУ ПАЛМА: То не треба политизовати, све информације да се пријаве надлежним органима

БРНАБИЋ О СЛУЧАЈУ ПАЛМА: То не треба политизовати, све информације да се пријаве надлежним органима

"КРВ ЖИВОТ ЗНАЧИ": Министарка Матић добровољно дала крв и послала важан апел свима!

"КРВ ЖИВОТ ЗНАЧИ": Министарка Матић добровољно дала крв и послала важан апел свима!

Питања новинара

На питање о "нон-пејперу" да ли он заиста постоји и шта представља, да ли постоје неки разговори о томе у оквиру ЕУ и како ће се даље одвијати сарадња и решење дијалога и питања о Косову, Вучић и Бореље одговарају.

- Што се првог питања тиче, ја нисам примио никакав документ као што је "нон-пејпер", али како му само име каже, за мене то није битна ствар и нема никакву тежину - рекао је Борељ и додаје да се сви морају концентрисати на битније и важније ствари које су сад приоритет, а не да се улази у дебате о идејама које могу само да одузму време. 

- Да бих још мало појаснио шта су приоритети, ми ћемо детаљније разговарати и са осталим представницима земаља у ЕУ и видети и њихово мишљење о овој теми.

Председник Вучић рекао је да са Јаншом није разговарао ни о чему што није корона и борба против исте, а што се других ствари тиче, председник истиче да је увек отворен за било какву врсту дебате. 

- Што се "нон-пејпера" тиче, мени тај документ нико није показао, нити ни је ико доставио такав папир - рекао је Вучић на питање о "нон-пејперу".

Када је реч о Вашингтонском споразуму, Вучић наводи да није само Србија дужна да решава своје обавезе и услове, већ и друга страна која до сада као што се може видети ништа није урадил и испунила.

- Ми за сада никакво правило из Вашингтонског споразума нисмо прекршили, и тако ће и остати, а шта ради друга страна, то ћемо још видети. Ми само желимо да поправимо животни стандард грађана нашег народа на Косову и вратимо их у своју домовину - рекао је председник Србије.

Vučić i Borelj
Вучић и Борељ / Извор: Фото: ИнстаграмПринтсцреен/будуцностсрбијеав

Председник Србије одговарао је и на питање о томе да ли је Србија заиста спремна за дијалог и да ли он, као председник Србије, може да направи и утиче на то да и Приштина чешће и више учествује у дијалогу.

Борељ на ову тему истиче да ЕУ ради све на ову тему и нада се да средином маја очекује нови састанак и нове преговоре зато што су разговори једини начин и решење да би се и ово питање решило, наводи Борељ.

- Што се отварања и затварања тиче, пре бих рекао да је то нека демократска ствар и да државе чланице одлучују о затварању и затварању поглавља о преговорима о дијалогу Београда и Приштине. Не можете да имати другачије мишљење од ЕУ, ако желите да приступите ЕУ. За улазак у ЕУ постоје 3 важне теме, владавина права, дијалог и економија - наводи Борељ.

Председник Србије навео је да Србија чини све да оствари све услове за улазак у ЕУ и да интензивно ради на њима.

- Радимо на путевима, пругама, на екологији и развитку Србије. Рекао сам и Борељу да сам данас "супер срећан" због нашег рада и Србије, а то је термин који ја не користим често - наглашава Вучић.

- Ја нисам тражио отврање нових поглавља, али очекујем да ћемо остварити веома добру сарадњу и сјајне резултате - рекао је председник за крај.

Обраћање председника Вучића

Председник Вучић на почетку обраћања захвалио се на гостопримству и доброј сарадњи.

- Хвала вам на сарадњи, гостопримству и доброј сарадњи. Ваша помоћ и подршка значе стабилност и бољи животни стандард свим људима у нашој земљи - рекао је Вучић и осврнуо се на теме са састанка.

- Ми настављамо да радимо на овом процесу, на овом дијалогу, како би направили неке боље услове и решење у времену у којем смо, и у времену које нам долази - рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је у Брисалу наишао на добар однос и сарадњу са свим званичницима.

- Договорили смо се и да саградимо и брзу пругу од Београда до Северне Македоније, што ће заиста бити велика промена за Србију. Србија ће сада добити заиста другачији изглед - наводи председник и додаје:

- Ово ће бити веома значајно за Србију, не само у путничком и туристичком смислу, већ ће ово бити значајна веза Србије са свим деловима света и Европе. Ускоро ћемо имати и ауто-путеве нове и сигуран сам да ће то бити добро за наше грађане како за туризам, тако и за нове послове - рекао је Вучић и додаје да је поносан што је председник Србије и што у своју земљу данас доноси овако важне вести.

- Заиста велика, велика количина новца која ће се слити у Србију сада, и заиста вам хвала на томе. Не могу више бити захвалнији од овога што сада радимо и правимо за Србију. Хвала вам на прилици да данас будем овде са вама у Бриселу - рекао је Вучић за крај.

Обраћање Бореља након састанка

Жозеп Борељ рекао је изутзетно одушевљен радом председника Вучића и његовим улагањима како за Србију, тако и на његов рад када је реч о дијалогу између Београда и Приштине. 

- Морам да кажем да председник Вучић свему овоме придаје доста пажње и то је оно што је неопходно да би се дошло до решења између Косова и Приштине, али морам да нагласим да Вучић ради и на односима са ЕУ, као и свим условима чије ће остварење довести до тога да Србија уђе и ЕУ - рекао је Борељ и додаје да се нада да ће у будућности још више унапредити сарадњу између Србије и ЕУ.

Састанак Вучића и Бореља

Први део састанка Вучића и Бореља одвија се "у четири ока", а затим се прелази на радни ручак који је у част високе делегације из Београда организовао шеф дипломатије ЕУ.

Очекује се да Вучић и Борељ око 14.45 заједно обрате медијима у Бриселу.

Извори из Европске службе за спољне послове наводе да ће се током данашњег састанка размотрити могућности за наставак дијалога Београда и Приштине.

Додаје се да је ЕУ, као главни посредник у дијалогу, спремна да "већ данас" седне поново за сто у Бриселу.

Наглашава се и да ЕУ препознаје "спремност и контруктивност" Београда у процесу нормализације односа, а да се се и даље чека на јасан став нових власти у Приштини.

Након синоћењег састанка са специјалним представником ЕУ за дијалог Београда и Приштине, Мирославом Лајчаком, председник Вучић је поновио спремност Србије да настави са дијалогом и оценио да је могуће да до средине маја дође до новог састанка представника Београда и Приштине у Бриселу.