Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Председник Србије на обележавању Међународног дана особа са инвалидитетом (ФОТО)

04.12.2017. 12:15 16:52
Пише:
Србија Данас
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić
Председник Србије Александар Вучић / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Свечаност у Палати Србије

У Палати Србија данас се обележава Међународни дан особа са инвалидитетом и 10 година Националне организације особа са инвалидитетом Србије. 

На догађају се налазе министри Вања Удовичић, Зоран Ђорђевић, Златибор Лончар, градоначелник Београда Синиша Мали, градоначелник Новог Сада Милош Вучевић. 

У Палату Србија стигао је и председник Србије Александар Вучић.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Догађај је почео химном Србије, коју је извео инклузивни хор "ИСОН" из Новог Сада.

Након химне, званицама се обратио Милан Стошић, председник Савеза слепих Србије.

Пацоли у интервјуу за Дојче Веле: Да ли плаћам признања независности? Избегавао питање о Велкикој Албанији

- Господине председниче, уважени чланови Владе, ако је то што сам на челу ове организације функција, онда је то велика привилегија за мене и част ми је што могу на оваквом скупу да вам се обратим у име свих који је чине. Никада у историји српске државности није овако обележен овај дан и то је захваљујући нашем председнику Александру Вучићу. Имајући у виду садашњост можемо само да слутимо каква ће нам бити будућност, а са јачањем Србије јачаће и Савез инвалида. Ми смо захвални свима који су дали допринос да се обележе ова два јубилеја - рекао је Милан Стошић.

Milan Stošić
Милан Стошић / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

- У инвалидском покрету ми имамо два интереса - да се поштују досадашња права инвалида и да се донесе Закон о регулисању инвалида. Био бих неправедан ако не бих рекао да ми са члановима наше Владе имамо одличну сарадњу, а посебно са одређеним министарствима. Министарство Зорана Ђорђевица (Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања) и ми имамо одличну сарадњу која већ даје изванредне резултате. Нека живи држава Србија, нека јача покрет инвалида Србије, нека јача солидарност - рекао је Милан Стошић.

Дачић има нови хит: Ево како шеф српске дипломатије пева "Пукни зоро" (ВИДЕО)

Присутнима се након Милана Стошића обратила Дејана Бачко, српска репрезентативка у паратеквонду и студенткиња уметности у Новом Саду.

Dejana Bačko
Дејана Бачко / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

- Доказ сам да особе са инвалидитетом могу дати допринос заједници. Управо особе са инвалидитетом проналазе у себи таленте на које друге особе не обраћају пажњу. Захваљујем се најискреније Александру Вучићу и ресорном министарству што препознају важност укључивања особа са инвалидитетом, без обзира на родну и верску припадност - рекла је Дејана.

Након Дејане, обатила се повереница за заштиту равноправности, Бранкица Јанковић.

"То је наша света земља, то је наша рана": Патријарх замолио Русе за помоћ око Косова

- Погрешно је схватање да је инвалидитет нешто лоше. За ових 10 година рада Савеза, уверила сам се како неједнакости претварате у шансу за боље сутра. Захваљујем вам се што сте ми омогућили да будем део ове приче. Инвалиди имају једнака права у Србији, али не још увек и једнаке могућности. Надлежни државни органи су већ учинили довољно до сада - рекла је Бранкица Јанковић.

Brankica Janković
Бранкица Јанковић / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Након њих, присутнима се обратио председник Србије Александар Вучић.

- Даме и господо, сви претходници су одржали дивне говоре. Све је дивно организовано и хвала свима. Данас сам разговарао са замеником министра спољних послова Републике Кореје Чо Хјуном који ми је рекао да смо ми земље које су имале тешку историју, али баш зато смо касније спровели најтеже реформе. Ми то видимо у Србији. Само су људи и њихова марљивост оно сто чини вредном једну земљу. Ја сам поносан што живим овде – рекао је Александар Вучић на почетку свог обраћања.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić
Председник Србије Александар Вучић / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

- Хоћу да вам кажем да човек када хоће, може све. Хоћу да сви то знате, ја сам мислио да је лепо да сви придајемо значај овоме. Прва ствар када сам ушао на састанак са званичницима страних земаља, честитали су ми, и то поименце, на успеху сваког од наших параолимпијаца. То је код њих једнака ствар, као и било која друга медаља – наставио је председник Србије.

ples
плес / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

- Уз прелепу песму је играло ово двоје дивних младих људи, ја мислим да је наша земља прошла кроз велика искушења, иако има разлога за незадовољство, али можете да рачунате на нашу велику подршку. И ако ништа, макар смо изједначили награде наших олимпијаца са параолимпијцима. Ми смо једна од ретких земаља. Ми тако показујемо колико су нам важни – рекао је Александар Вучић.

Русија вас више НИКАДА неће оставити на цедилу: Процурио Путинов план БРАТ за ОДБРАНУ СРБИЈЕ

- Када сам питао Дејану Бачко колико бих издржао са њом у рингу, рекла ми је да бих издржао око 2 до 4 секунде. Када су сви политичари хтели да играју шах са мном, иако су се хвалили да су ме побеђивали, нису у праву. Ја не бих смео да играм шах против наших такмичара, колико су они добри – рекао је Вучић и додао да им се свима захваљује.

ФОТОФИНИШ РАСКРИНКАВАЊА! "Прво, није било гласања": Шкоро о једногласном одбијању Јанковићеве оставке

- Хвала вам у име Србије. Хвала што ову нашу Србију волите, а ми ћемо покушати да вам бар део тога вратимо. Живела Србија – рекао је за крај Александар Вучић.