Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ВУЧИЋ ЗАВРШИО ДВОДНЕВНУ ПОСЕТУ АТИНИ: Стављен печат на вишевековно пријатељство два народа! (ФОТО/ВИДЕО)

11.12.2019. 09:23 16:54
Пише:
Србија Данас
Aleksadar Vučić
Алексадар Вучић / Извор: Фото: Instagram/BudućnostSrbijeAV/Pink.rs/Printscreen

Након састанка са премијером, председник Вучић састао се и са архиепископом атинским и све Грчке Јеронимом II

Председник Србије Александар Вучић наставља данас званичну посету Атини, где се састао са премијером Грчке Кирјакосом Мицотакисом, са којим га веже дугогодишње познанство, блиски лични и међупартијски односи.

Вучић и Мицотакис најпре су имали билатерални састанак, након којег копредседавају трећој седници Високог савета за сарадњу Србије и Грчке.

Нови лист ЕУ након отварања ПОГЛАВЉА 4! Српски став је јасан: Спремљен ПЛАН бржег напредовања

Нови лист ЕУ након отварања ПОГЛАВЉА 4! Српски став је јасан: Спремљен ПЛАН бржег напредовања

ВУЧИЋ ИЗ АТИНЕ: Нападају полицајца Горана Папића зато што је ухапсио нарко-дилера са којим се Ђилас сликао и запленио 2,5 килограма кокаина!

ВУЧИЋ ИЗ АТИНЕ: Нападају полицајца Горана Папића зато што је ухапсио нарко-дилера са којим се Ђилас сликао и запленио 2,5 килограма кокаина!

ВУЧИЋ ЧЕСТИТАО ХАНДКЕУ: Србија Вас сматра за истинског пријатеља и сад славимо још једног нашег Нобеловца!

ВУЧИЋ ЧЕСТИТАО ХАНДКЕУ: Србија Вас сматра за истинског пријатеља и сад славимо још једног нашег Нобеловца!

Састанак са Ципрасом 

Председник Србије Александар Вучић састао се данас после подне у Атини са председником Коалиције радикалне левице (СИРИЗА) и бившим грчким премијером Алексисом Ципрасом, чиме је завршио дводневну званичну посету Грчкој.

Aleksis Cipras i Aleksandar Vučić
Алексис Ципрас и Александар Вучић / Извор: Фото: Танјуг/Председништво Србије

Вучић и Ципрас сарађивали су док је Ципрас још био на челу грчке владе, у оквиру регионалне сарадње Србије, Румуније, Бугарске и Грчке. 

САСТАНАК СА ПОГЛАВАРОМ ГРЧКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

Председник се састао са поглаваром Грчке православне цркве, архиепископом атинским Јеронимосом, који му је поклонио икому Апостола Павла, са жељама за успешан даљи рад.

Вучић се захвалио на топлој добродошлици и веома значајном поклону.

- За мене је боравак у вашем дому велика част и привилегија. Од Вас могу само да научим много тога о делима Апостола Павла и Светитеља Саве. Увек ћемо бити раме уз раме са грчким народом и чуваћемо леђа једни другима - рекао је Вучић.

Vučić
Вучић / Извор: Фото: Pink.rs/Printscreen

- Ви сте говорили о значају српске и грчке цркве у опстанку наших народа, тамо где је Србима најтеже они опстају само захваљујући СПЦ.

- Примајући Ваше савете вратићу се кући мирнији. Грчком народу и Грчкој православној цркви желим успеха, среће и радости све што пожелите да се оствари јер ће то бити остварење наших жеља ин снова - рекао је Вучић.

- Нека живи СПЦ и Грчка православна црква - Рекао је Вучић и патријарху Јеронимосу поклонио икону Светог Саве поводом 800 година аутокефалности српске православне цркве.

ИЗЈАВЕ ЗА МЕДИЈЕ

Председник Србије и премијер Грчке обратили су се јавности након потписивања Декларације о стратешком партнертству две земље. Први се као домаћин обратио Мицотакис који је рекао је са председником Србије имао срдачан и плодан сусрет и разговор. 

- Добродошли председниче у Атину. Грчка пружа подршку Србији на сваком кораку, а што се тиче Косова став остаје непромењен. Александре, дочекаћу те на лето у свом родном крају - рекао је грчки премијер додајући да ће Србија на лето добити конзулат на Криту.

Премијер Грчке, Кирјакос Мицотакис, поручио је у обраћању после састанка са председником Вучићем, да се став његове земље по питању Косова не мења и истакао да је Декларација требало да буде потписана много раније.

- Она је требала да буде потписана још пре много година, али добро је што се то напокон догодило. Приоритети су енергија и инфраструктура, али и програми сарадње са ЕУ који могу да буду подршка свих стратешким пројектима. Од великог значаја је и пруга која би олакшала комуникацију, добро је што и у другим областима Грчка и Србије имају постепено приближавање  - рекао је Мицотакис. 

Истакао је да се српска привреда развија брзим кораком, и додао да су спремни да учине много више у области туризма и да Србија треба да постане место које ће Грци посећивати.

- Грчка у потпуности подржава Србију на европском путу и жели Србију у Европи. Информисан сам о дијалогу Београда и Приштине и наша држава подржава те преговоре. Став о самопроглашеној независности Косова остаје непромењен. Разговор који сам имао са председником Вучићем био је веома срдачан и плодан - рекао је Мицотакис. 

Председник Србије Александар Вучић истакао је да су састанци били веома пријатељски и стратешки орјентисани.Вучић се прво захвалио Грчкој на њеном увек оданом пријатељству и подршци Србији на путу ка ЕУ, пре свега на непризнавању тзв. лажне државе Косово и поштовању територијалног интегритета Србије.

-  Живело пријатељство Србије и Грчке. Србија није ни велки ни снажан савезник, али је одани и искрени пријатељ и грчког народа и државе. Уверен сам да долази време већег поштовања суверених земаља и већег пријатељства између таквих земаља. Није ни мени јасно зашто је требало оволико времена да се потпише ова Декларација. Потписали смо Декларацију, која је веома важна за даљи развој стратешке сарадње. За Србију је ово важан дан, јер смо после потписивања ове Декларације, ставили печат на једно вишевековно пријатељство које нико неће моћи никад да раскине - рекао је председник и додао:

- Желим да овде у Грчкој кажем да Србија у потпуности подржава територијални интегритет Грчке, како на копну тако на мору. У оквиру Декларације дефинисана је обавеза да интензивирамо односе по питању безбедности, размене стручњака - рекао је Вучић. 

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Председништво Србије

Једна од тачки у Декларацији, истиче Вучић, јесте економска сарадња и додао је да очекује још више грчких инвеститора у Србији. Вучић је истакао да су договори ишли и око сарадње у науци, култури и образовању, као и заштити животне средине.

- Захваљујем вам на подршци Србији на њеном европском путу и верујемо у ваше залагање да будемо и ми у ЕУ. Морам да кажем, Србија ће преузети на себе део избегле деце и то не радимо због других, већ зато што сматрам да може нешто да се учини за ту децу. Такође, подржаћемо захтев Грчке за повратак вашег културног добра и на сваком месту имаћете недвосмислену подршку Србије. Желим да кажем грађанима Србије да ће у наредних неколико дана добити још једну верификацију из света наших добрих економских резултата - рекао је Вучић.

Мицотакис се претходно на заједничкој конференцији за штампу нашалио да се Грчка и Србија не слажу само у једном и да по том питању имају различит став - вечерашњој утакмици, што је  и природно на шта су се окупљени насмејали.

Потписана Декларација о стратешком партнерству две земље

После састанка председника Србије и премијера Грчке потписана је Декларација о стратешком партнерству две земље.

Декларација подразумева низ заједничких ставова у вези са најважнијим питањима, међусобном подршком око најважнијих питања за обе земље и читавим низом других општих политичких ставова који се тичу пријатељских и стратешких односа две земље.

Осим Декларације, министар спољних послова Грчке Никос Дендијас и српски министар просвете Младен Шарчевић потписали су Програм сарадње две владе у области образовања, науке и технлошког развоја за период од 2020. до 2022. године.

САСТАНАК ДЕЛЕГАЦИЈА ГРЧКЕ И СРБИЈЕ

 У току је трећа седница Високог савета за сарадњу Србије и Грчке којом копредседавају председник Србије и премијер Грчке.

Седницом Савета, трећом по реду, у Атини председавају председник Србије и грчки премијер Киријакос Мицотакис, а након ње, осим Декларације, биће потписан Програм сарадње две владе у области образовања, науке и технлошког развоја за период од 2020. до 2022. године.

Председник Вучић је, отварајући седницу Високог савета за сарадњу Србије и Грчке, која је претходила потписивању документа, истакао да је Декларација веома важна, а Грчка је тек трећа земља у Европи са којом Србија потписује такав документ.

Додао је да је важно да Декларација обухвата економску сарадњу, али и сарадњу у сфери безбедности, као и научно-образовну сарадњу.

САСТАНАК СА МИЦОТАКИСОМ

Председник Србије Александар Вучић састао се данас, другог дана посете Грчкој, са премијером те земље Киријакосом Мицотакисом, са којим га веже дугогодишње познатнство, блиски лични и међупартијски односи.

Декларација о упостављању стратешког партнерства Србије и Грчке, која ће данас бити потписана у Атини, веома је важна, а Грчка је тек трећа земља у Европи са којом Србија потписује такав документ, истакао је данас председник Србије Александар Вучић на седници Високог савета за сарадњу две земље.

Седницом Савета, трећом по реду, у Атини председавају председник Србије и грчки премијер Киријакос Мицотакис, а након ње, осим Декларације, биће потписан Програм сарадње две владе у области образовања, науке и технлошког развоја за период од 2020. до 2022. године. Вучић је навео да је важно да Декларација обухвата економску сарадњу, али и сарадњу у сфери безбедности, као и научно-образовну сарадњу.

Он је рекао да је посебно срећан данас што је као председник Србије гост премијера Мицотакиса, чија је породица увек била пријатељ Срба.

- Ми имамо посебно сећање на целу фамилију Мицотакис и увек сте били велики пријатељи Срба и Србије. Никада то не заборављамо и са посебним поштовањем се, између осталог, према вама тако односимо - рекао је Вучић.

Председник је поновио да су Србија и Грчка пријатељске земље и да се два народа тако и осећају. Вучић је рекао да је од великог значаја пруга Београд-Солун.

- Имали бисмо још важних питања око постизања либерализације у билатералним транзитним везама. Знамо да је потпуна либерализација најбоља за нас, али да постоје одређене потешкоће - рекао је Вучић.

Он је поновио да ће Србија данас и увек подржавати територијални интегритет Грчке, на копну и на мору, те додао да је Србија спремна и као пријатељ, а не само као неко ко се налази на европском путу, да помогне у смештају одређеног броја мигрантске деце без родитеља.

- Такође, на сваком месту, у свим међународним организацијама истицаћемо неопходност повратка отетих ствари културе са Акропоља Грчкој. У томе ћете имати увек глас Србије, не само тајно, већ о томе говорим јавно и на сваком месту - поручио је Вучић.

Председник је захвалио на подршци Грчке интегритету Србије, међународном праву у вези са Косовом и Метохијом, као и на залагању да се укину таксе.

- Друга ствар која од огромног значаја за нас и молим вас да нам додатно помогнете својим гласом веома угледног дрзавника унутар ЕУ на брзем путу Србије ка учлањењу у Унију. Били бисмо веома захвални. И ЕУ би добила веома одговорног члана, а Грчка пријатеља - рекао је Вучић.

Грчки премијер Киријакос Мицотакис изразио је уверење да ће данашњи састанак поставити снажан темељ за даљу сарадњу две земље.

- Грчка ће бити стабилан савезник на тешком путу који сте изабрали - поручио је Мицотакис.

Заједничка декларација о успостављању стратешког партнерства

После седнице Влада биће потписана Заједничка декларација о успостављању стратешког партнерства две земље и Програм сарадње две владе у области образовања, науке и технолошког развоја за период од 2020. до 2022.

Декларација подразумева низ заједничких ставова у вези са најважнијим питањима, међусобном подршком око најважнијих питања за обе земље и читавим низом других општих политичких ставова који се тичу пријатељских и стратешких односа две земље.

Вучић, који борави у посети Атини на позив председника Грчке Прокописа Павлопулоса, са којим је јуче имао билатералне разговоре, предводи делегацију у којој се налазе министар спољних послова Ивица Дацић, министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, министар енергетике Александар Антић, министар одбране Александар Вулин, министар просвете Младен Шарчевић и државни секретар у Министарству привреде Драган Стевановић.

Министри, државни секретари и помоћници министара ће данас пре сусрета Вучића са премијером, имати одвојене састанке са својим ресорним колегама из Грчке.

Након састанка са премијером, програмом посете, предвиђено је да се Вучић састане и са архиепископом атинским и све Грчке Јеронимом ИИ, а на крају и са председником Коалиције радикалне левице (СИРИЗА) Алексисом Ципрасом, са којим је Вучић сарађивао, док је Ципрас још био на челу гршке владе, у оквиру регионалне сарадње Србије, Румуније, Бугарске и Грчке.

РУСКИ АМБАСАДОР ХАРЧЕНКО: Србија има најбољу политику на Западном Балкану!

РУСКИ АМБАСАДОР ХАРЧЕНКО: Србија има најбољу политику на Западном Балкану!

Српски председник одликован у Грчкој: Вучићу уручена Златна медаља за заслуге града Атине

Српски председник одликован у Грчкој: Вучићу уручена Златна медаља за заслуге града Атине

"Андрић и Хандке су добили Нобелову награду ЗБОГ ИСТЕ СТВАРИ која има везе са СРБИМА"

"Андрић и Хандке су добили Нобелову награду ЗБОГ ИСТЕ СТВАРИ која има везе са СРБИМА"

Вучић ИЗНЕО ДЕТАЉЕ ПОСЕТЕ РУСИЈИ! Путин ИСПОШТОВАО СРБИЈУ као никад до сада: Познато шта ће бити са ПУШКОМ коју је добио

Вучић ИЗНЕО ДЕТАЉЕ ПОСЕТЕ РУСИЈИ! Путин ИСПОШТОВАО СРБИЈУ као никад до сада: Познато шта ће бити са ПУШКОМ коју је добио

Вучић објаснио Ведрани Рудан зашто није хтео у Загреб: Да сам отишао...

Вучић објаснио Ведрани Рудан зашто није хтео у Загреб: Да сам отишао...

БОНУС ВИДЕО: "ИМАМО ЦРНИ ПОЈАС У РУШЕЊУ РУСА" Иако спор и са скромним наоружањем, овај авион зову УБИЦОМ СУХОЈА. Ево и због чега (ВИДЕО)