Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ПРЕДСЕДНИК СРБИЈЕ ОБРАТИО СЕ ГРАЂАНИМА: "Србија ће због овакве одлуке ЕУ о вакцинама бити богатија земља"

13.03.2021. 09:48
Пише:
Србија Данас
AV
АВ / Извор: Фото: ТВ Пинк/Принтсцреен

Председник Србије Александар Вучић ће се обратити грађанима из Бахреина

Председник Србије стигао је испред палате "Гвадаибија" где је свечано дочекао краљ Бахреина Хамад бин Иса ал Калифа, принц престолонаследник и премијер Салман бин Хамад ал Калифа.

ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ ДАНАС СА КРАЉЕМ БАХРЕИНА: Свечани дочек уз интонирање химне и постројену гарду

ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ ДАНАС СА КРАЉЕМ БАХРЕИНА: Свечани дочек уз интонирање химне и постројену гарду

СЛЕДЕ ДРАСТИЧНЕ ПРОМЕНЕ У ПОЛИЦИЈИ, НИКО НИЈЕ СИГУРАН: Лете сви нелојални и блиски одметнутом делу полиције

СЛЕДЕ ДРАСТИЧНЕ ПРОМЕНЕ У ПОЛИЦИЈИ, НИКО НИЈЕ СИГУРАН: Лете сви нелојални и блиски одметнутом делу полиције

ЂИЛАС "ПЕРЕ ПАРЕ" НА МАУРИЦИЈУСУ? "Прво је рекао да нема приватне рачуне, а онда се Мариника излетела"

ЂИЛАС "ПЕРЕ ПАРЕ" НА МАУРИЦИЈУСУ? "Прво је рекао да нема приватне рачуне, а онда се Мариника излетела"

Обраћање јавности

Председник Србије рекао је да су односи између Србије и Бахреина пут ка доброј сарадњу, да ће од принца, па све до краја, сваки члан доћи у Србију. 

- Уверен сам да ћемо до краја године отворити амбасаде у Београду и Бахреину, и то вам довољно говори о односу, послу и сарадњу између две земље - истакао је Вучић.

Председник Србије осврнуо се на инвестиције и размене, те је истакао да је још рано говорити о томе колики ће то економски значај имати за нашу земљу, али да ће сигурно били великих инвестиција и могућности.

На питање шта је добио од поклона, и шта је он из Србије однео њима на дар, председник одговара.

- Добио сам оне њихове бродове, урме и пушку - рекао је Вучић и додао да је он донео пиротски ћилим, не простирку, него прави пиротски ћилим.

Председник Србије осврнуо се на ситуацију у земљи, вакцинама и новим мерама, али и новом одлуком о "ковид пасошима" која је данас стигла као предлог из Брисела.

- Најпре, био сам сасвим искрен кад сам рекао, рачунам да је ЕУ скуп земаља које баштине демократију и слободно мишљење. Моје слободно мишљење је да је то скандалозна одлука, више нико не говори о слободи кретања. А ви што сте вакцинисали, али нисте уз нашу дозволу, па да вам напакостимо. Све студије показују да кинеска вакцина не само да није лошија, него нећу да кажем шта друго. Та одлука има одличних страна. Како ће да приме мађарског премијера који се вакцинисао кинеском вакцином? Ја ћу да се вакцинишем кинеском вакцином - рекао је Вучић.

Вучић је нагласио да ако се деси забрана путовања од стране ЕУ, Србија ће бити најотворенија земља на свету, и поручио грађанима да ће Србија сама направити лаборатораију за издавање сертификата.

- Нека не брину наши људи који су се вакцинисали кинеском вакцином. Позваћемо 1,3 милијарде Кинеза, бићемо најотворенија земља. Они неће ићи по Европи. Па ћемо да позовемо 140 милиона Руса, па целу Латинску Америку, Африку, Турску. Добродошли у Србију сви, направићемо авио аранжмане, зарађиваћемо и стизаћемо све. Уз лоше стране има добрих економских, туристичких. Нисам задовољан око неких Титових одмаралишта. Што се тиче путовања, грађани Србије да не брину, издаваћемо тестове за 2 сата да могу да путују. С друге стране, то ће нам омогућити убрзан развој, немам никакав проблем с тим. Мислио сам да примим кинеску вакцину за 8-9 дана, сад ћу мало да убрзам, на дан кад буду доносили ту одлуку - казао је Вучић.

Председник је истакао како ће се он вакцинисати кинеском вакцином, а за то је изабрао симболичан датум - дан када ЕУ буде донела ову срамну одлуку.

- Вакцинисаћу се кинеском вакцином. Мислио сам да примим кинеску вакцину за 8-9 дана, сад ћу мало да убрзам, вакцинисаћу се на дан кад буду доносили ту одлуку - рекао је председник.

- Што се тиче путовања, грађани Србије да не брину, издаваћемо тестове за 2 сата да могу да путују - истакао је Вучић.

- Не треба мерити по боји заставе да ли вам се вакцина свиђа. Желим да верујем да нико у Европи не разматра озбиљно ту одлуку. Ако је пак донесу, разумећемо њихову поруку и то шта мисле и о нама, и о нашем региону. Наша земља ће се развијати брзином муње - закључио је председник.

Обраћање председника Србије

Председник се захвалио свима који су га срдачно дочекали у прелепој земљи.

- Ово је од велике важности за нашу земљу. Мој долазак овде има само један циљ, а то је сарадња, политичка, економска стабилност и рад двеју земаља и надам се да ће наш однос наставити да расте и да се гради, као и то да ћемо моћи, ја се надам, да и вас ускоро угостимо у нашу земљу, у Србију - рекао је Вучић и још једном се захвалио на гостопримству и посети предивној земљи као што је Бахреин. 

Председник Вучић рекао је да је Бахреин, иако је земља која је географски удаљена од Србије, земља која је блиска нашим срцима и која је пружила несебичну и правовремену подршку онда када је то нама било потребно, пославши значајне количине медицинске помоћи у јануару што никада нећемо заборавити.

- Моја посета Бахреину је показатељ, наставка неговања пријатељских веза и добрих односа, али и више од тога - она отвара бројне могућности за сарадњу у циљу напретка и добробити наших двеју земаља и наших народа. Посвећени смо даљем продубљивању политичких и економских веза између Србије и Краљевине Бахреин - поручио је он.

Председник Србије лично је позвао краља Бахреина да посети Србију.

- Уверен сам да ћете као драг гост наше земље искусити чувено и традиционално српско гостопримство - истакао је он.

Вучић је казао да ће, када ова тешка и суморна времена, пуна неизвесности, изазвана глобалном пандемијом Ковид19 буду иза нас, моћи да се покрену сви одговарајући механизми како би се остварили заједнички циљеви и истовремено пружио допринос општем напретку и благостању.

Обраћање краља Хамада

Данашњи разговори су од историјског значаја за односе Краљевине Бахреин и Србије, оценили су краљ Бахреина Хамад бин Иса ал Калифа и председник Србије Александар Вучић непосрдно по доласку председника Србије Александра Вучића у посети тој земљи.

- Ми у Краљевини Бахреин сматрамо да је ваша посета нашој земљи важан историјски корак. Поносни смо што сте први председник пријатељске Србије који је дошао у посету, коју видимо као важан показатељ јачине наших веза, заснованих на узајамном поштовању - истакао је краљ Бахреина на почетку састанка делегације две земље.

Истакао је да је посета председника Србије изванредна могућност за успостављање снажног оквира за политичке консултације и наставак координације у вези са регионалним и међународним питањима од заједничког интереса.

Он је рекао да се унапред радује реализацији тих циљева "посредством Меморандума о разумевању министарстава спољних послова двеју земаља, и путем радних механизама око којих ћемо се договорити", објаснио је он.

Краљ Бахреина је нагласио да то представља и идеалну прилику да се размотре начини како да се предузму заједнички кораци у области економије и трговине, туризму, пољопривреди и инвестиција у природне ресурсе.

- То чинимо у циљу унапређења заједничких интереса И јачања положаја наших држава на међународном плану, на добробит наших двеју земаља, доприносећи на тај начин просперитету и миру у свету - рекао је он.

Председник свечано дочекан испред палате краља

Председник Србије стигао је испред палате где је свечано дочекан од стране краља. 

Вучића су испред палате "Гвадаибија", уз интонирање две химне и постројену гарду, дочекали краљ Бахреина Хамад бин Иса ал Калифа и принц престолонаследник и премијер Салман бин Хамад ал Калифа.

 

Председник Србије Александар Вучић, који се налази у посети Бахреину, састаће се данас са краљем Хамадом бин Исом ал Калифом, на чији позив и борави у тој заливској краљевини.

Вучић је у петак увече допутовао у Манаму, главни град Бахреина, у званичну посету, као први председник Србије који је икада посетио ту краљевину.

На аеродрому дочекан је уз почасну гарду бахреинске војске, а добродошлицу му је пожелео министар спољних послова Бахреина Абдулатиф бин Рашид Алзијани и гувернер Салман бин Иса бин Хинди ал Манаи-Мухарак.

По доласку у хотел председнику је, у име краља добродошлицу пожелео принц, као и деца у ношњама карактеристичним за ту блискоисточну државу.

Вучић је истакао да се радује успостављању блиске сарадње између Србије и Бахреина и да су му домаћини приредили величанствен дочек.

- Радујем се сусрету са Његовим велицанством краљем Хамадом и успостављању блиске сарадње измеду Србије и Бахреина - поручио је председник на Инстаграм налогу "будућностсрбијеав".

Он је додао да је обавеза Србије да гради пријатељства широм света и ствара најбоље односе са другим народима и земљама и да је то једина политика у потпуном интересу грађана Србије.