Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ПРЕДСЕДНИК СРБИЈЕ ОДЛИКОВАО РИЧАРДА ГРЕНЕЛА "Хвала Вам, зато што говорите ствари које се многима неће допасти" (ФОТО/ВИДЕО)

25.10.2023. 13:36
Пише:
Србија Данас
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Танјуг/Раде Прелић

Некадашњи специјални изасланик америчког председника за дијалог Београда и Приштине Ричард Гренел, одликован је Орденом српске заставе првог степена.

Председник Србије Александар Вучић уручио је данас Орден српске заставе првог степена некадашњем специјалном изасланику америчког председника за дијалог Београда и Приштине Ричарду Гренелу, саопштила је прес служба председника.

ВАЖНИ РАЗГОВОРИ: Вучић се састао са министром одбране Турске (ФОТО)Aleksandar Vučić

ВАЖНИ РАЗГОВОРИ: Вучић се састао са министром одбране Турске (ФОТО)

ВУЧИЋ СА ПОРОДИЦОМ ЈАНКОВИЋ Лазар 1.000 беба рођена у болници у Пасјану: Виши нам је наталитет код нашег народа на КиМ него у остатку Србије (ФОТО/ВИДЕО)Aleksandar Vučić

ВУЧИЋ СА ПОРОДИЦОМ ЈАНКОВИЋ Лазар 1.000 беба рођена у болници у Пасјану: Виши нам је наталитет код нашег народа на КиМ него у остатку Србије (ФОТО/ВИДЕО)

ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ ДАО ЗНАК: Систем "Пронађи ме" званично пуштен у рад (ФОТО/ВИДЕО)Aleksandar Vučić

ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ ДАО ЗНАК: Систем "Пронађи ме" званично пуштен у рад (ФОТО/ВИДЕО)

Гренел је одликован за истакнуте заслуге у развијању и учвршћивању мирољубиве сарадње и пријатељских односа између Србије и Сједињених Америчких Држава, додаје се у саопштењу са Андрићевог венца.

 

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је бивши изасланик Беле куће за дијалог Београда и Приштине Ричард Гренел, коме је данас уручио Орден српске заставе првог степена за истакнуте заслуге, истински пријатељ Србије који је допринео миру и стабилности у региону.

- Данас имам част да у име грађана Србије искажем захвалност човеку који је за кратко време неумерним радом извршио значајна утицај на односе између Србије и САД и сустински обогатио везе између наших народа - истакао је Вучић у Председништву Србије.

Казао је да улога Гренела у дијалогу Београда и Приштине не само доприносила регионалном миру и стабилности већ и играла кључну улогу у јачању веза између САД и Србије.

- Амбасадоре Гренел, хвала Вам, посебно зато што говорите ствари које се многима ни у САД ни на Западу неће допасти, и што се трудите да говорите истину - рекао је шеф српске државе претходно рекавши да има част да у име грађана Србије искаже захвалност човеку који је за кратко време извршио значајан утицај на везе Србије и САД.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Танјуг/Раде Прелић

- Реч је о истинском пријатељу не само Србије него целог региона, његова улога у дијалогу имала је кључан утицај у односима Србије и САД - казао је Вучић осврнувши се на његову оштрину, дипломатско умеће, поштење, доследност и спремност да увек чује другу страну иако се с њеним аргументима не слаже.

Председник је нагласио да судбина балканских народа треба да буде у њиховим рукама те се подсетио преговора у Вашингтону с Приштином на којима, каже, није претио ни затварао врата јер Србија није прихватила оно што није могла да прихвати.

- Правичан је и праведан и зато је заузео посебно место код нашег народа - додао је председник нагласивши да је економију претпостављао политици и разумео да кад решимо економске проблеме, моћи ћемо и политичке.

Обраћање амбасадора Гренела

Гренел се захвалио и нагласио да верује да је "једини човек на свету који је добио највиша одликовања од Србије и Косова".

- Ја волим Србију, српски народ и Косово - казао је он изражавајући жаљење што партнер у дијалогу није Хашим Тачи него Аљбин Курти ког иначе, како је рекао, увек критикује. Он верује да би с Тачијем као партнером у дијалогу тај исти дијалог одмакао.

Гренел верује да притисак мора да буде усмерен на Куртија а не на Србију јер он мора да испуни оно што је Тачи обећао.

Ričard Grenel
Ричард Гренел / Извор: Фото: Танјуг/Раде Прелић

Идеја да економију претпостави политици, каже, није његова него председника Трампа.

Гренел је одликован за истакнуте заслуге у развијању и учвршћивању мирољубиве сарадње и пријатељских односа између Србије и Сједињених Америчких Држава, додаје се у саопштењу са Андрићевог венца.

Вучић је на Сретење, 15. фебруара, поводом Дана државности Србије, одликовао заслужне појединцима и институције, међу њима је био и Гренел, али није био у могућности да присуствује церемонији уручивања одликовања.

Гренел је тада на Твитеру навео да му је одликовањем одата највећа почаст.

- Хвала српском председнику Александру Вучићу, Влади Србије и народу Србије за ово велико признање. Данас ми је одата највећа почаст Орден српске заставе првог степена - навео је тада Гренел.