Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Вучић са представницима Срба из региона честитао Бадњи дан и Божић: Да нам се никад више не деси неслога с краја 90-их (ФОТО)

06.01.2019. 08:33 14:38
Пише:
Србија Данас

Председник Вучић у просторијама Генералног секретаријата обележава Бадњи дан

Председник Републике Србије Александар Вучић унео је данас бадњак у зграду Генералног секретаријата председника Републике на Андрићевом венцу.

ОТВОРЕНО О СВЕМУ! Ауторски текст председника Србије Александра Вучића

Председник Србије честитао је празник свим верницима православне вере

- Желим да свим православним верницима честитам Бадњи дан! Након празничног доручка са својим гостима и колегама разговараћу о питањима која се тичу Србије и српског народа и ван граница. Србија, уколико настави путем развоја на којем је била у 2018. години, моћи ће још више да помогне нашим људима у изградњи вртића, болница, школа, домова здравља, у подухватима из културе, снажењу наше националне свести и очувања нашег имена и презимена. Карактеристика састанка је да су сви људи, одакле год да су дошли, јасно ставили до знања да су мир и стабилност у региону од суштинског значаја, те да политика коју Србија води јесте политика сарадње, добрих односа, политика у којој се штите наши и не нарушавају туђи национални и државни интереси. Ово се никако не сукобљава, већ подстиче једно друго - рекао је председник. 

Председник Вучић истакао је да са РС и БиХ Србија има добре односе, те да Србија са свим земљама из региона има суфицит у свом трговинском односу, те су оне од изузетног значаја за нашу земљу. 

- Окупили смо се јер знамо да наш народ чека не лака политичка година, али сигурно јако успешна економски. Чекају нас изазови по питању КиМ. Имамо проблеме са положајем Срба на КиМ, али и у региону. Ово је један од састанака на којима смо изнели ставове, саслушали једни друге. Наставићемо да се помажемо, а Србија ће свој економски напредак да употреби за унапређење позиције нашег народа и језичког, културног и националног идентитета - рекао је Вучић.

Присутнима се обратио и председавајући Председништва БиХ Милорад Додик

- Свим Србима где год били сретан Бадњи дан и Божић! Мир Божији, Христос се роди! Хвала председнику Вучићу што нас је угостио, а сви ми желимо велики успех Србији. Оно што ми желимо јесте да се очува мир. Срби данас томе теже иако понекада изгледа како се повлачимо пред неким нападима, али ми не желимо конфликте, а опет то није довољно да до неразумевања не дође понекад. Република Српска је синоним за слободу српског народа, а Србија је синоним за наш живот - поручио је председавајући Председништва БиХ Милорад Додик и додао:

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

- Желимо да у БиХ изградимо уставну позицију српског народа и РС. Србија нам је синоним за живот и желимо да легализујемо тај приступ јер он не вређа никога. Упознат сам са стањем наше заједнице у ЦГ, наставља се негативан однос према нашим припадницима, али и према српској православној цркви. Сарајево је узурпирало имовину СПЦ у центру Сарајева и о овоме морамо да говоримо. Знамо каква је ситуација и за Србе у Хрватској - рекао је Додик.

Председница Владе Србије Ана Брнабић честитала је данас грађанима божићне празнике и истовремено оценила да ће највећи изазов у 2019. години бити стабилност и мир на Косову и Метохији.

- Мир, срећа и успех за наш народ на КиМ је највећи политички изазов у 2019. години - рекла је Брнабић.

Ana Brnabić
Ана Брнабић / Извор: Танјуг/​Сава Радовановић

Председница Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да су са данашњег састанка представника Срба из региона са председником Србије Александром Вучићем послате поруке јединства и саборности.

- Важно је што смо се окупили овде у сусрет Божићу, Дану РС, што смо се окупили на почетку године. Моја захвалност и на конструктивним разговорима и на лепој прилици да сви заједно учествујемо у уношењу бадњака, и пошаљемо поруку да треба да радимо заједно, да се добро разумемо и да будемо ослонац једни другима - рекла је Цвијановићева.

БРНАБИЋ О НАЈВЕЋИМ ПОЛИТИЧКИМ ИЗАЗОВИМА У 2019: Обезбедити и сачувати мир и стабилност на КиМ!

Уношењу бадњака у зграду Генералног секретаријата и служби након тога присуствују председница Владе Републике Србије Ана Брнабић, председница Републике Српске Жељка Цвијановић, председавајући и српски члан Председништва Босне и Херцеговине Милорад Додик. 

Међу гостима који такође присуствују уношењу бадњака јесу и председник Српског народног већа у Хрватској Милорад Пуповац, председник Демократске партије Срба у Македонији и посланик Собрања Републике Македоније Иван Стоилковић, председник Нове српске демократије Андрија Мандић, председник Демократске народне партије Црне Горе Милан Кнежевић и господин Горан Даниловић из Црне Горе. 

БОНУС ВИДЕО: Људи кажу да су ово НАЈСРЕЋНИЈЕ земље за живот