Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Палата Србије: Председник Вучић и Драган Човић из Председништва БиХ о ауто-путу Београд-Сарајево, утврђивању граница и размени територија

06.12.2017. 09:22 14:38
Пише:
Танјуг
Aleksandar Vučić i Dragan Čović
Александар Вучић и Драган Човић / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Драган Човић, Младен Иванић и Бакир Изетбеговић у посети Србији

Чланови Председништва БиХ стигли су синоћ у српску престоницу, а данас око 10 часова за њих је уприличен и свечани дочек испред Палате Србија.

Током свечаног дочека одсвиране су химне Србије и Босне и Херцеговине, а домаћин и гости су се поклонили заставама.

Након пленарног састанка делегација Србије и БиХ. Председник Србије Александар Вучић и председавајући Председништва БиХ Драган Човић обраћају се медијима на конференцији за штампу.

- Даме и господо,  поштовани грађани Србије, уважени чланови Председнитва БиХ, поштовани Драгане, Младене и Бакире, ми смо синоћ имали свечану вечеру, имали смо више радну него свечану. Данас смо имали дуге разговоре. Наши економски резултати у сарадњи републике Србије и БиХ су чак изнад нивоа - рекао је председник Србије.

Dragan Čović i predsednik Srbije Aleksandar Vučić
Драган Човић и председник Србије Александар Вучић / Извор: Фото: Србија Данас/Саша Џамбић

- Кључне политичке теме јесу биле унапређење политичких односа Србије и БиХ и да гледамо како да избегавамо све што би могло бити лоше по нас. Друго питање јесте било утврђивање наших граница. Треће питање је било став БиХ по питању КиМ. Веома сам им захвалан на том одговору, а то је да је став Представништва БиХ, док год Република Србија не заузме другачији став по питању КиМ, република БиХ ће имати исти такав став – рекао је председник Србије.

Председавајући Председништва БиХ Драган Човић каже да су теме о којима је било речи доминатно односиле на то како побољшати билатералну сарадњу.

У сусрет састанку са Путином: Вучић и Чепурин договорили о којим темама ће се разговарати у Русији (ФОТО)

- Наш заједнички став је да морамо решити питања добросуседских односа. То смо урадили са Црном Гором, а то ћемо решити и са Србијом - рекао је Човић, који је истакао да је важно што је питање границе договорено, јер би то била препрека БиХ на путу ка евроинтеграцијама.

Спољнотрговинска размена између Србије и Босне и Херцеговине у првих десет месеци је 1,424 милијарде евра, и та разлема сваке године расте за 200 милиона евра, изјавио је данас председник Србије Александар Вучић.

То, како је рекао, сврстава БиХ на место једног од најважнијих трговинских спољнотрговинских партнера Србије, као и обрнуто.

Dragan Čović i Predsednik Srbije Aleksandar Vučić
Драган Човић и Председник Србије Александар Вучић / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

- Наши економски резултати и садрадња Србије и БиХ су чак и изнад нивоа политичких односа, које не бих оценио као лоше - рекао је Вучић на прес конференцији након састанка са члановима Председништва БиХ.

Он је назначио је да од последњег сусрета званичника, преко тимова Владе Србије и Већа министара БиХ, отклоњено неколико баријера у трговини, чиме можемо да се похвалимо.

Вучић је навео да су отклоњене баријере за извоз пилећег меса и прерађевина, као и пива из БиХ у Србију, а очекује се да БиХ отклони баријере за извоз пива из Србије у БиХ.

Такође, олакшан је извоз малина, воћа, сокова и брашна, као и млека и млечних прозивода у БиХ, као и извоз шећера из Босне у Србију.

- Било је речи и о утврђивању граница. Данас смо у "нон пејпер" форми дали предлоге. Модел је такав, то је наш предлог, и чини ми се да смо добили сагласност од БиХ. Ми смо рекли да бисмо желели ХЕ "Зворник" и "Бајина Башта" на територији Србије, али је њихов став био нешто другачији, тако да смо се усагласили. Разговарали смо о општинама Прибој и Рудо где бисмо ишли на размену територија. Део око Штрпца бисмо ми узели, а ми понудили БиХ исто толико површине колико би и они нама - рекао је Вучић.

Вучић примио министра спољних послова Киргизије: Имамо чврсту подршку у вођењу достојанствене политике (ФОТО)

Он је казао и да је предлог око границе заједнички предлог, и компромис, који је задовољио обе стране. Такође, рекао је да односи Србије и Хрватске нису данас тема, и да они не могу да остану без одговора, али да је то оно што данас жели да каже.

Са Пуповцем лице у лице

- Ускоро ћу се видети и са Милорадом Пуповцем, и са њим ћу разговарати, и рећићу му шта мислим о дешавањима у Сабору претходних дана - рекао је Вучић.

Он је навео да ће Србија и БиХ увек градити пријатељске и искрене односе, и да никада ти односи неће бити понижавајући. Такође, рекао је да су он и Бакир Изетбеговић такође разговарали нормално и пристојно.

- Ми смо и данас овде изнели став да поштујемо територијални интегритет БиХ, то смо рекли и у разговорима и пред медијима - истакао је Вучић, истакавши да верује да ће се чешће виђати са суседима.

Председавајући Председништва БиХ Драган Човић каже да су теме о којима је било речи доминатно односиле на то како побољшати билатералну сарадњу.

Dragan Čović
Драган Човић / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

- Наш заједнички став је да морамо решити питања добросуседских односа. То смо урадили са Црном Гором, а то ћемо решити и са Србијом - рекао је Човић, који је истакао да је важно што је питање границе договорено, јер би то била препрека БиХ на путу ка евроинтеграцијама.

Он је навео да би Србија и Хрватска такође требало да реше билатерална питања, јер она оптерећују односе и праве проблеме. Такође, Човић је истакао да да верује да је модел по коме би се решио проблем граница добар и правичан, и да ће задовољити обе стране.

Изетбеговић: Сопољна политика БиХ се одлучује у Сарајеву

Огласио се и Бакир Изетбеговић, који је рекао да ће се ставови БиХ одлучивати у Сарајеву, истакавши да ће се посебно узимати у обзир оно што мисле и суседи, али и ЕУ.

- Узећемо у обзир ставове суседних земаља, и посебно ћемо узети у став ЕУ. Ја желим да се спољна политика БиХ води унутар земље узмимајћи у обзир ставове других земаља - рекао је Бакир Изетбеговић.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Синоћ је Вучић је за чланове Председништва БиХ, приредио радну вечеру током које је разговарано о билатералним односима, економској сарадњи и инфраструктурним пројектима.

"Са Председавајућим и члановима Председништва БиХ током радне вечере разговарамо о билатералним односима, економској сарадњи и инфраструктурним пројектима", објавио је председник Србије на свом твитер налогу.

Човић, Изетбеговић и Иванић ће у Београду, такође, разговарати са премијерком Србије Аном Брнабић.

Вучић примио министра спољних послова Киргизије: Имамо чврсту подршку у вођењу достојанствене политике (ФОТО)

Како је саопштено из Владе Србије, они ће разговарати о начинима за унапређење билатералних односа двеју земаља, јачању економске сарадње и европским интеграцијама.

Поред тога, чланови Председништва БиХ положиће венце на Споменик незнаном јунаку на Авали. У њиховој пратњи, како је најављено, биће министар одбране Александар Вулин и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић.

Иванић, Изетбеговић и Човић ће званичну посету Србији завршити састанком са председницом парламента Мајом Гојковић, у поподневним сатима.