Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ПРЕДСЕДНИК У КИНИ: Вучић са бившом амбасадорком Чен Бо обишао Кинески институт за међународне студије (ФОТО/ВИДЕО)

18.10.2023. 06:56
Пише:
Србија Данас
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Инстаграм Printscreen/buducnostsrbijeav

Председник Србије Александар Вучић налази се у Кини са српском делегацијом на позив председника те земље Си Ђинпинга.

Председник Србије Александар Вучић и делегација Владе Србије данас отпутовали су у Кину 16. октобра где су учествовали на трећем Форуму "Појас и пут", који је јуче почео  у Пекингу. Председник Србије изјавио је да је посета Кини веома важна у тренуцима који нису нимало лаки.

Питања новинара

- Много важни говори су били. Када слушате Ђока Видода тачно видите шта је њему који страх он има, то су фискални ризици. Када слушате председника Фернандеза из Аргентине видите потпуну заинтересованост за већом дубином и за проширењем унутар Брикса. Када слушате председника Етиопије видите понос једне Африке која растре страховитом брзином. Разговарао сам са много представника из Азијских и Афричких земаља.

На питање да ли остоји неки глобални страх који су лидери истицали у свом говору на Појасу и путу каже.

- Сувише су то велики људи да бисте у њиховим говорима осетили страх, чак и у говору председника Путина. Не. Они говоре ос војим проблемима и принципима. Оно што је важно а што се у свету догађа је да људи све више желе не једног полицајца већ желе да се проблеми решавају мултилатерално, желе да организација УН врати своју улогу и значај коју је некада имала. Желе такође да сарадња, а не наметање решења, и поштовање Међународно правних норму буде нешто чега ћемо да се држимо. Поносан сам што се о мом говору у УН изјаснио и председник Си. Рекао је ви сте као Србија покренули много важних питања и чак цитирао је једну реченицу коју сам ја изговорио у том говору у УН. И то је тај један широки покрет слободарских земаља које покушавају да буду независне и самосталне у доношењу одлука и да саме бирају своју будућнос. Таквим земљама Кина пружа подршку и чини ми се да тај број земаља у расте. Чини ми сам један од ретких у свету који то може да види и процени и са једне и са друге стране. То су Азија и Африка у наредних 30 година који су носиоци светског раста и ми то морамо да видимо и разумемо, а не да забијамо главу као ној у песак.

Председник Србије учествује данас на Форуму о глобалној економији, а на питање који су то глобални изазови са којима се сусреће глобална економија каже:

- Рат где год се окренета, а онда наравно и скуп новац. Кад је скуп новац, кад имате рат, кад имате високе каматне стопе онда имате проблем за гражевинску индустрију, имате проблем у свему.Зато вам је Европа готово у рецесији. Ако се настави ово са Израелом и Палестином оде маст у пропаст, али наше је да гледамо наше резерве. Ми имамо проблем јер су Бугари дигли таксе на руски гас. Ми и Мађжари смо јуче реаговали заједничким саопштењем. Синиша је са Сијартом потписао то саопштење, а одобрили смо Орбан и ја. Гас опет скаче, нафта опет скаче. Договорили смо да дизел не иде на више без обзира колико то ми морали да платимо. Боље смо се спремили него других - каже Вучић и додаје да ће бити проблем ако нам неко заврне дотог гаса али и да су наши капацитети 100 посто пуни.

Обраћање председника Вучића

- Желим да вам се захвалим на гостопримству и захвалим свим члановима Института. Ваше научно и практично знање применићемо у Србији и уживачемо у благодетима ваших сазнања и вашег знања. Као председник бројчано мале и територијално мале али поносите земље хоћу да кажем да сам овде не зато што ме је било ко приморавао, него зато што имамо своје интересе и зато што осећамо да ствари које ради председник Си и Кина су добре за нашу земљу. Његове помирњиве поруке о заједничкој будућности за човечанство и проналажењу мирних решења за сукобе и конфликте у свету је музика за уши за све слободарске народе који желе да саме доносе одлуку о својој будућности. Недавно је један министар једне западне земље рекао: Кина нам више није конкурент већ прави економски ривал што значи да ћемо морати да се такмичимо снажније да бисмо побеђивали Кину. Онда је један кинески званичник рекао: "А у чемиу смо ми ривали када ми производимо више свега него ви?" - рекао је председник и додао да нико не разуме колико је Кина напредовала.

- Огромна корист за српски народ је да сарађујемо. Хоћу да вам се захвалим на подршци Србији њеном територијалном интегритету. Увек можете да рачунате на подршку Србије. Хвала вам част ми је што сам био ваш гост.

Председник је наставио обилазак са Чен Бо те јој рекао да је очекује у посети Београду заједно са људима из Института. 

Обилазак Кинеског института за међународне студије

Председник Србије Александар Вучић обишао је Кинески институт за међународне студије у Кини.

Вучића је тамо сачекала бивша амбасадорка Кине у Србији Чен Бо. Председник јој је током обиласка испричао о сусрету са председником Кине.

- Имао сам изузетан разговор и са Ван Хонином и са председником Сијом наравно. Са председником Сијом било је врло срдачно. Верујем да споразум који смо потписали је битан и за глобални развој и верујем да ће нам донети нове прилике у нашим односима - рекао је председник.

- Прихватамо овакве пројекте јер размишљамо о нашој будућности - рекао је Вучић. - Брза пруга коју изградите данас и за 10 година то је велика разлика. За то вам је потребна политика раста и политика повезивања. Као што је и Си данас истакао то није само инфраструктурно повезивање то је дигитално повезивање, то мења ствари у будућности.

Председник је додао да је важно да користимо искуства из Кине због тога што су у том смислу напредни као земља.

Чен Бо је показала Вучићу дигиталну таблу где се налази мапа Србије где кликом на нашу земљу се приказују заједнички пројекти и посете између Кине и наше земље. Видевши мапу Србије Вучић је прокоментарисао:

- Цела, целовита Србија.

Гледајући фотографије председник се нашалио како је предедник Си није ништа остарио за разлику од њега, те истакао значај сарадње наших земаља.

Слика са церемоније отварања Трећег форума за међународну сарадњу Појас и пут

Вучић на Инстаграм профилу поставио је слику са церемоније отварања Трећег форума за међународну сарадњу Појас и пут који се одржава у Кини.

- На церемонији отварања Трећег форума за међународну сарадњу Појас и пут, једног од најзначајнијих глобалних форума данашњице, где ће бити речи о перспективама сарадње - написао је Вучић на Инстаграму и додао: - Захвалан сам председнику Си Ђинпингу на значају који даје Србији и заједничким пројектима.