Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ПОМОРАВЉЕ ДОБИЈА НОВИ ИЗГЛЕД: Вучић посетио Деспотовац, Параћин и Рековац - стижу велике инвестиције (ФОТО/ВИДЕО)

21.07.2021. 09:02 14:51
Пише:
Србија Данас
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: ИнстаграмПринтсцреен/авуциц

Председник Србије обишао је Техничку школу, Дом здравља, манастир Манасију, насеље Сисевац, Дом културе и винарију

Председник Србије, Александар Вучић, обишао је општине Деспотовац, Параћин и Рековац. Вучић је посетио Техничку школу, Дом здравља, а затим и манастир Манасију у општини Деспотовац. У Параћину је обишао Хотел "Биогор", у насељу Сисевац, а у општини Рековац, Дом културе и Винарију "Ластар".

НЕПРИЈАТЕЉИ ДРХТЕ ОД СРПСКЕ СИЛЕ: Вучић објавио нови снимак и послао поруку свим грађанима (ВИДЕО)

НЕПРИЈАТЕЉИ ДРХТЕ ОД СРПСКЕ СИЛЕ: Вучић објавио нови снимак и послао поруку свим грађанима (ВИДЕО)

ВУЧИЋ СЛЕДЕЋЕ СЕДМИЦЕ У СКУПШТИНИ СА ОПОЗИЦИЈОМ: Дачић најавио долазак председника у парламент

ВУЧИЋ СЛЕДЕЋЕ СЕДМИЦЕ У СКУПШТИНИ СА ОПОЗИЦИЈОМ: Дачић најавио долазак председника у парламент

ПРЕДСЕДНИК СЕ САСТАО СА АЛ ТАНИЈЕМ: Вучић примио у опроштајну посету амбасадора Катара (ФОТО)

ПРЕДСЕДНИК СЕ САСТАО СА АЛ ТАНИЈЕМ: Вучић примио у опроштајну посету амбасадора Катара (ФОТО) 

Председник Србије обилази Дом културе у Рековцу

Председник је, након краћег обраћања, у присуству локалних представника, епископа шумадијског Јована и министарком за културу, Мајом Гојковић, кренуо у обилазак Дома културе.

Представници установе културе упознали су председника Србије са знаменитостима и реткостима које се овде чувају и о свим важним историјским чињеницама, како за Левач, тако и за Србију. Како су рекли, ускоро се креће са дигитализацијом грађе која се овде чува, што је од суштинске важности за очување културног наслеђа. Вучића су дочекали најмлађи из КУД "Левач", обучени у народним ношњама, који су председника послужили српском погачом и многобројним специјалитетима овог краја. Мештани су председнику уручили бројне поклоне.

Вучић стигао у Рековац

- Радимо нове путеве, изградићемо 3,5 километра ка Крагујевцу. Машине ће бити овде у року од 15 дана. Рековац је ушао у програм изградње канализације и пречишћивача. Уз 57 милиона за завршетак водовода у Рековцу, биће решени проблеми после више деценија. То је спас за све, када будете добили канализацију, водовод, радићемо реконструкцију Дома здравља, променићемо његов излгед, да би и деца и пензионери имали боље место. Оно што је најтеже и најважније то је да нађемо неку малу фабрику, мању инвестицију, за око 200 људи да их запослимо овде. Рековац нема много становника, оваква инвестиција биће довољна - казао је председник на почетку обраћања. 

Председник је овом приликом нагласио да је најважније да буде што више деце, јер путеви и остала изградња нису важни ако нема деце која ће овде да живе и да чувају земљу.

- Многи ми се смеју кад причам о овоме и замерају ми. Ако овако наставимо изгубићемо Левач, срце Шумадије. Молим вас да се заједнички изборимо за наше село, за наш Левач, да се боримо и да верујемо у себе. Ја знам да свако дође пред сваке изборе и даје нека обећања, али ја сам дошао овде да вас молим да верујете у себе. Када сам постао премијер, када сам видео државну касу, то је био ужас, јавни дугови су били велики, данас 58 посто, дакле много мањи, иако смо имали корону - истакао је Вучић.

Вучић је рекао да ће општина добити нови изглед када све буде завршено, када се изгради водовод, канализациона мрежа, путеви и рекао присутнима да га држе за реч и да ће се тек уверити шта то значи за њихово место када све буде готово.

На путу према Рековцу, предах у Ћуприји, уз одушевљене грађане

Председник Србије, Александар Вучић, је на путу према Рековцу свратио у Ћуприју, где су га поздравили становници овог поморавског града. 

Питања новинара испред хотела у Сисевцу

Председник је на почетку истакао да се види колико Србија напредује, а да на томе треба посебно захвалити њеним грађанима.

- Погледајте зашто Србија напредује. Држава ради свој посао. Градимо путеве, али захваљујући овим људима, њиховој деци, унуцима и прауницима. Напредујемо зато што једна дивна породица улаже овде, јер су посадили цвеће на сваком кораку, направили су ово дивно језеро, све сами својим рукама, од својих пара. Иако су им раније неки можда сметали, ми им нећемо сметати. Направићемо им нови пут. Ускоро очекујемо решење за српску фабрику стакла, то је важно за цео Параћин и целу Србију. Верујемо да ћемо много урадити за развој овог дела Поморавља. Овде сам упознао момка који је рођен у Швајцарској, дошао из Сан Галена, вратио се сад у Србију, он је керамичар, а такви људи су нам најпотребнији. Драго ми је кад то видим, и надам се да ћемо им обезбедити већа примања - рекао је Вучић.

О инвестицијама у Крагујевцу 

- Крагујевац је распрострањен. Радимо обилазницу око града, то је много пара, 160 милиона евра само то кошта, а то ће радити конзорцијум српских фирми. Нисмо желели да то раде странци, желели смо да понудимо српским фирмама да раде. Ви знате шта то значи за Крагујевац. Брзо ће се изаћи на Коридор 11. Што се тиче "Застава оружја", постоје две теорије, радимо на томе. Гледаћемо да искористимо све могућности. Нећу да коментаришем потешкоће, али суочићемо се и са тим. Када погледате, са свим тим, Крагујевац постаје центар овог дела Србије, као што је Ниш постао центар свих балканских рута - казао је председник.

О Телекому и конкуренцији, оптужбама опозиције

- Они су крали секунде од РТС-а, ставили су себи у џепове, а тада се нико није питао како би трошили те паре. Знате, не треба се љутити на конкуренцију. У другом кругу држава је понудила више за пренос Премијер лиге, иако је конкуренција била успешнија у првом кругу, дала је већу понуду, али што се љутите кад да неко већу понуду. Знате, држава напредује, Телеком побеђује. Држава када има свој удео, понекад жели да се такмичи. За мене је најважније да Телеком добро функционише. Што се тиче плаћања, то је питање за управни одобор Телекома, ја знам да су у другом кругу понуда победили. Кажу, Премијер лига омогућује Вучићу да сруши демократију у Србији, слатко сам се насмејао кад сам то чуо. Завера да сам седео са челницима водећих енглеских клубова да срушим Ђиласа и Шолака, лепо је то чути, победио сам - истакао је Вучић.

Вучић је још једном подсетио да су ти што га оптужују за приказивање свирепих злочина управо ти који су приказивали све то исто, и много горе, да би унизили Србију и праказали је као највећег злочинца.

- Смета им што приказујемо злочине злоковаца и њихових монструозних убистава. Је л' се сећате када су вадили сваку кост из Батајнице да би то приказали. Тада је приказивање било добро, ништа им то није сметало. Било би фер да се то зна, а сад им смета што ми приказујемо. Знате, ништа се неће чути о овим људима овде, они граде, они стварају за ову државу. То неће да се приказује, то што захваљујући њима Србија напредује, и то најбрже у Европи. Али хоћете да се држава згази, да држава не постоји, да капитал буде уништен, да бисте ви могли да харачите. Ја сам крив, договарам са премијерлигашима све, то је моја политика. Нећу да дозволим да Србија не напредује - казао је Вучић.

Председник Вучић стигао у насеље Сисевац код Параћина, обилази хотел "Биогор"

Председник је одмах по доласку казао како је крај много леп. Пожелео је срећан рад присутнима, запосленима у хотелу. 

- Врло ми је драго што сам у Сисевцу, и манастир светог Сисоја је диван. Видим да ће хотел велелепно да изгледа. Природа је величанствена. У Параћину је 6.500 незапослених. За стаклару су заинтересовани инвеститори из Швајцарске. Људи треба да знају да ће овде да имају будућност, стаклара ће да упосли велики број људи. Одмах ћемо да урадимо 4 километра пута, од Ћуприје преко Сења, до Сисевца. Завршићемо и пут до Грзе, 18,5 километара - казао је Вучић.

Вучић је разговарао са мештанима, посебну захвалност изразио је Радојки, која води сопствени бизнис.

- Радојки и Радославу, као и њиховој деци хоћу посебно да се захвалим на огромном улагању у овом делу земље. Оно што држава може да уради јесте да се изгради пут, да се споје две туристичке дестинације, Грза и Сисевац - нагласио је Вучић.

Вучић у задужбини деспота Стефана

Председник Србије је, према најављеном плану посете, обишао српску средњовековну светињу, манастир Манасију. Вучића су дочекале монахиње манастира и епископ пожеревачко-браничевски, владика Игнатије. Председник је обишао верско здање и целивао свете мошти српског деспота Стефана. 

- Ово је једна од најлепших цркви унутар манастира, а тако и сам манастир. Монахиње су фантастичне жене. Ово је један од наших највреднијих манастира. Обећали смо помоћ, морају да се прикопчају на канализацију, то ћемо урадити. Манастир обилазе људи из целог света, овде се одигравају витешке борбе - рекао је председник. 

Председник се осврнуо на све што је урађено за општину, али и прокоментарисао улагања која тек следе.

О будућим пројектима

- Кад урадите канализацију, кад урадите водовод, кад реконструиште домове здравља, оживите фабрику каблова, кад реконструишете школе, попут Техничке школе у Деспотовцу, кад поново проради стаклара, кад заживи наменска индустрија, то је велико за земљу, то много значи - истакао је председник.

О оптужбама опозиције

- Ја седим са газдама Арсенала, Тотенхема, Астон виле, ништа друго не радим у животу, а они су бастион доброте. Ми смо зли, желимо да угасимо такве бастионе, кад дођемо до таквих закључака онда вам је све јасно. Видите како функционишу, ако им прође нешто, онда прође. Њима смо увек криви, ја сам им увек крив, а шта ћу им ја, крив сам што Србија иде напред, што напредује - рекао је председник.

- Нисам ишао ни на један страначки скуп хеликоптером. Ту нема тајни, тако нешто се увек снима. То причају јер на лажима све заснивају. Тог дана конкретно нису ни били погодни услови за лет, ишао сам колима, увек идем колима. Раније није било ни услова да се лети, нисмо имали хеликоптере, сада смо и то обезбедили, а имаћемо још боље, и то ћемо обезбедити. За разлику од неких других мени нису потребни поршеи и да на тај начин показујем бахатост. Мени су значајни путеви, мени су значајни пројекти. Сад ћемо да спојимо Жагубицу са добрим путем. Више људи неће морати да иду на Пожаревац, него ће изаћи овде, на Деспотовац - казао је Вучић.

О фотографијама убистава крими групе Веље Невоље

- Шта год да се деси у Србији, зна се ко је кривац. Ни лук јео, ни лук мирисао, крив сам. Кажу не смеш да показујеш фотографије како су унаказили тела убијених људи. Притом лица су блурована. Је л' се сећате убистава Кума и Спасојевића. Те слике су биле свуда, свуда приказиване, све телевизије су објавиле, тад им то није сметало, а биле су једнако тешке, чак и теже од ових. Нису им сметале фотографије свих кости из Батајнице, да покажу какви су Срби злочинци. Да подсетим, показали су снимке уживо како су убијани људи у Сребреници, што тад нису тражили укидање РТС-а, тад им ништа није сметало - истакао је председник.

О нападима који долазе из региона

- Нисам неко ко жели да запуши уста било коме. Вулин је мој пријатељ, са њим се не слажем увек. То је био његов страначки скуп. Србија има своје границе које су међународно признате. То нећу да понављам више. Све то раде намерно да би изазвали нестабилност у овом делу. Али нас интересује да чувамо своје - одоговорио је председник.

О Ердогану и притисцима на Београд

- Ердоган је велики лидер. Покушаћу да разговарам са њим. До 1. сптембра имамо обавезу да нема признавања Косова, ни повлачења, ако после тог датума крену у акцију и лобирање за признавање, шта ћу. Али треба да знају да то није турско и ово није Турска, на нама је да се боримо, па ћемо видети. Ја верујем да ће он да ублажи свој став, а ако га не ублажи, ми ћемо се борити за нашу земљу, друго нам не остаје, штитићемо народ на Косову и Метохији - прокоментарисао је Вучић.

Председник Србије обилази Дом здравља

Председника је при доласку у Дом здравља подзравило много окупљених грађана. Вучић је одмах при доласку упитао запослене испред објекта шта је потребно да се обезбеди, а они су му одговорили да је неопходан само још мамограф. 

- Није проблем издвојити 200.000 евра за мамограф. Готово 800 милиона евра издвајамо за болнице, Пирот, Кикинда, Крагујевац, па Јагодина, за све издвајамо. За Јагодину морамо да обезбедимо скенер - истакао је Вучић. 

Председник је запосленима пожелео срећан рад и рекао да ће уследити повећање плата.

Вучић је затим кренуо у обилазак реконструисаног Дома здравља. Како је приметио, објекат поседује дигитални рендген. Председник је упитао да ли је обезбеђена просторија за мамограф и рекао запосленима да ће сутра добити новац за набакву истог. Том приликом, Вучић је нагласио да Јагодина добија скенер најновије генерације.

Вучић обилази Техничку школу у Деспотовцу

- Школа нам је изузетно важна. Све ове послове раде Немци и Аустријанци. Ми морамо да се фокусирамо да обезбедимо да наши људи почну да раде ове послове - рекао је председник при обиласку сређених просторија Техничке школе - председник је одмах истакао.

- Гледаћемо да у наредне две године завршимо и пројекат базена, пошто деца то овде траже. Годинама се ништа није радило. То је проблем, што државе Европске уније имају решено питање канализације и водовода, Србија годинама ништа није радила по том питању, зато сад ми морамо то да радимо. Ако људи немају будућност овде да остану у свом месту, и немају посао овде, џабе онда и канализација и водоводне цеви. Зато сам питао за постројење фабрике каблова. Хоћемо да уложимо новац у наменску индустрију. Све што производемо ми одмах продамо, немамо проблем са тим. Деца овде морају да науче занат, у томе је спас. Нису луди Немци и Аустријанци, они знају да је у томе будућност. Нису луди што је код њих уведено дуално образовање, треба учити од најбољих. Нама недостају водоинсталатери, зидари, месари, вариоци, немамо такве људе више, немамо занатлије, зато што су одлазили у те државе да тамо зарађују. Зато хоћемо да радимо на томе, да се врате у Србију - нагласио је Вучић.

- Прво што ћемо да радимо је брза пруга Ђунис - Сталаћ, то је изузетно важно за Поморавље, али и целу Србију. Гледаћемо да свима расте плата. Када расту плате сваке године, знам да имате и наду и да сте сигурни да можете да живите овде са вашим породицама - истакао је председник Вучић.

Председник је истакао да ће се у Деспотовац много улагати.

- Радићемо неколико ствари у Деспотовцу. Проширићемо школу на интернат и урадити нову салу и да видимо има ли простора за базен. У марту смо кренули са променом азбестних цеви за водовод, неких 28 километара. Деспотовац је ушао у програм изградње канализације. Почетком следеће године ћемо да кренемо, за неке 2,5 године завршићемо. Урадићемо канализацију, водовод, променити веома лоше азбестне цеви, дорадити школу, а урадићемо и 14,5 километара пута до Крепољина, да немате више ниједан тако лош пут у Поморављу. Мислим да су то велике ствари и да ће потпуно Деспотовац након свега другачије изгледати, биће то друго место - рекао је Вучић. 

Обраћање председника Србије у Деспотовцу

Вучић је на почетку обраћања истакао да је за општину и младе у општини важно што је урађена Техничка школа. Председник Србије рекао је да је у плану још њеколико важних пројеката за Деспотовац. Фабрика каблова из Јагодине, један део, биће измештен у општину Деспотовац.

Како је Вучић истакао, више од пет милиона евра у претходне две године издвојено је из буџета за Деспотовац. 

- У марту бисмо кренули са променом азбестних цеви за водовод, неких 28 километара. Деспотовац је ушао у програм изградње канализације. Почетком следеће године ћемо да кренемо, за неке 2,5 године завршићемо. Верујем да уз заједнички рад и уз вашу подршку можемо много да урадимо за Деспотовац. Хвала вам много на томе - рекао је председник.

Програм посете

Председник Србије прво ће боравити у Деспотовцу, где ће посетити Техничку школу, као и Дом здравља, а затим и манастир Манасију. Председник ће затим у Параћину посетити Хотел "Биогор", у насељу Сисевац.

Након тога у општини Рековац, посетиће Дом културе, као и Винарију "Ластар".

Вучић је раније најавио да ће наћи времена, и то већ у јулу, да обиђе неколико округа, како би разговарао са грађанима.

Тада је посаветовао и председнике општина и градова да морају више да разговарају са људима са локала, јер је то фер однос, због којег ће, и да не могу да им обећају помоћ, стећи њихово поштовање.

- Морамо да чујемо и њихове проблеме и муке, а они добри људи их имају највише…Али, мало ко то жели да чује - рекао је тада Вучић.