Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ПРЕДСЕДНИК СЕ ОБРАТИО ИЗ МОНАКА Говорио о ситуацији у Украјини: "Желим да умирим људе - увек ћемо имати хране и воде"

21.02.2022. 21:02
Пише:
Србија Данас
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: ТВ Пинк/Принтсцреен

Председник се обратио директно из Монака

Председник Србије Александар Вучић био је вечерас гост ТВ Пинк где уживо из Монака говорио о свим актуелним темама.

Више вести о ситуацији у Украјини можете прочитати ОВДЕ

Посдећамо, председник је данас разговарао и са француским председником Емануелом Макроном, а вечерас ће говорити о свим детаљима истог.

Обраћање председника Србије

О нападима Здравка Поноша, Вучић каже:

- Нити сам гледао, нити ме занима. Немам коментар, свако од вас је видео да ли је то истина. Да сам одлазећи председник, то је тачно. Можда је мислио да је он долазећи. То ће народ да каже - рекао је.

ВУЧИЋ О ПОНОШУ: "Нити сам гледао, нити ме занима - можда је мислио да је он долазећи председник"

ВУЧИЋ О ПОНОШУ: "Нити сам гледао, нити ме занима - можда је мислио да је он долазећи председник"

- Када је Тадић морао да поднесе оставку да би могли да се одрже избори, на свим телевизијама је објављено да је 'skratio мандат'. Нико није рекао да је поднео оставку. Не знам зашто му је то сметало - додао је Вучић.

О сутрашњем састанку са принцом Албертом

Вучић је говорећи о принцу Алберту, истакао да је у питању особа која има велики утицај у свету, наводећи да је он многим светским званичницима уручио орден који ће и председник добити, што му је изузетна част.

- То је велико признање. Добио сам их много, али ово је доказ да нас неко цени. Добио сам Од Путина, Земана, од аустријске Привредне коморе...То је за резултате који су признати, то остаје нашој земљи - каже Вучић.

Председник се потом дотакао и одласка у Шпанију, откривајући да нико из Шпаније у Србији није био 50 година.

- Позваћу их да дођу код нас - рекао је Вучић.

Председник је потом, осврћући се на бројна путовања, открио да највише воли да борави у Београду.

- Ја сам старовременски човек, волим да сам у Београду - додао је Вучић.

Увек ћемо имати и хране и воде

- Желим да умирим људе и да им кажем да ћемо увек имати хране и воде. Шта год, како год, и где год да иде, имаћемо свега - навео је Вучић.

Говорећи о потенцијалним санкцијама и поскупљењу хране у свету, Вучић наводи да је Кина увек била корак испред, набављајући све неопходно. Он је потом додао да је и Србија набавила велике количине како гаса, тако и пољопривредних добара, још једном истичући да Србија не треба да брине.

- Неке ствари могу да се смире на 10 дана, неколико месеци, али видимо да из ове ситуације тешко да има повратка. Не интересује ме ко је кривац, ја сам председник Србије, мој посао је да бринем о грађанима Србије - рекао је Вучић.

Председник је, говорећи о разговору са Макроном, истакао да је једна од главних тема била Западни Балкан, наводећи да је радостан што постоје лидери који се интересују за поменуту тему.

Вучић о Владимиру Путину

Говорећи о обраћању председника Руске Федерације, Вучић каже да то није био Путин који је испред камера и објектина, већ онај какав је када са њим ручате и пијете кафу.

- Рекао је да је аутор и архитекта Совјетске Украјине Владимир Иљич Лењин, и онда је за мене, у оштријем тону него што бих то очекивао, рекао да Украјина проводи тзв. декомунизацију, и да они уништавају споменике Лењину - каже Вучић.

"ТО НИЈЕ БИО ОНАЈ ПУТИН..." Вучић искрено о руском председнику након што је признао независност ДНР И ЛНР

"ТО НИЈЕ БИО ОНАЈ ПУТИН..." Вучић искрено о руском председнику након што је признао независност ДНР И ЛНР

Како је додао, наша уздржаност, биће од суштинског доприноса о очувању мира.

- На нама је одговорност по том питању. Људи неке ствари пореде са ЈНА, а то су глупости. Наша војска је много снажнија, ствари су се променили, и зато морамо да покажемо одговорност, и људи то морају да разумеју - каже Вучић, истичући да ће поводом економске ситуације доћи до санкција:

Председник о ситуацији у Украјини

- Вечерас говорим као председник Републике. Наша позивија није лака. Све што се данас догађало, доводи Србију до ситуације у којој нам предстоје бројни изазови. Политчке, економске и безбедносне природе - рекао је председник на почетку обраћања. 

Вучић се дотакао и економског дела, додајући да је нафта одмах скочила, што је било и очекивано. Како је додао, све то, изазваће додатну нервозу и проблеме.

- Не могу да обмањујем себе, морам да говорим истину... Када погледате наше наслове, видите да у 80 одсто медија не постоји никакава објективност, већ су тих 80 одсто медија на Руској страни, а тих преосталих 20 су априори против Руса. Ми сви себи наносимо штету, уместо да покушамо д абудемо мирни, и да се кроз светску кризу провучемо без огреботина. Код нас је увек све страст, навијање и од тога ћемо се тешко излечити. Без обзира на апеле, молбе, знам да се то неће променити - каже Вучић.

AV
АВ / Извор: Фото: Printscreen/TV ПИНК

- Данас је разговор са председником макроном био важан. Разговарали смо о миру на Балкану.

Како је додао, све што се дешава руши политичку безбедност света, и све што смо знали до јуче, више не знамо.

- Наша опредељенсост за мир мора да буде још снажнија и јача - рекао је Вучић.

- У претходна три дана, све што сам доживео, потврђује моје речи, и неки то обично крију, али већ 10 година сам у власти, прошао сам кроз много тога, и прошао сам многе притиске, као шти су Бриселски споразуми, непријатне ствари... али оно што очекујем да тек следи после свега што се догодило, у политичком смислу, неће бити једноставно за Србију - рекао је Вучић.